Berlin az európai értékekért aggódik

2010. december 23.

Az elmúlt napokban több német politikus is nemtetszését fejezte ki az új médiatörvénnyel kapcsolatban. Angela Merkel változtatásokat követel, Jürgen Trittin, a Zöldek frakcióvezetője szerint pedig az alapvető európai értékek forognak kockán.
 
Angela Merkel német kancellár az új magyar médiatörvény kapcsán az alapvető európai értékek megsértésére hívta fel a figyelmet. Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő pedig kijelentette, hogy a német kormány nagy figyelemmel követi majd a médiára vonatkozó törvények alakulását, már csak azért is, mert Magyarország, mint az EU soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az unióról a világban kialakul. A német kormány szóvivője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által megfogalmazott kritikára is utalt, mely szerint hasonló korlátozó intézkedésekre eddig "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" volt példa. Arra a kérdésre, vajon Merkel kancellár beszélt-e erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ. Ugyanakkor kijelentette, hogy a német kormány állásfoglalása egyértelmű.
 
A német ellenzék sem hagyta szó nélkül az új törvényt. Jürgen Trittin, a Zöldek frakcióvezetője hangsúlyozta, hogyha Magyarország január elsején át kívánja venni az EU-elnökséget, haladéktalanul vissza kell vonnia a törvényt. A frakcióvezető egyúttal felszólította Guido Westerwelle német külügyminisztert, hogy azonnal lépjen közbe, hiszen véleménye szerint „a német kormánynak érvényt kell szerezni a befolyásának Magyarországgal szemben, és mindent meg kell tennie, hogy egyetlen tagállam se áshassa alá az alapvető európai értékeket”. Mindemellett pedig párhuzamot vont az osztrák példa, a Haider-féle Szabadságpárt elleni 10 évvel ezelőtti EU-fellépés és a jelenlegi magyar helyzet között. „Az európai értékek nem válhatnak a nacionalizmus áldozatává. Ez Haider-re és Magyarországra egyaránt igaz.”
 
(forrás: www.infovilag.hu)
 
A Die Welt szokatlanul kemény hangnemben bírálta Magyarországot, és az Európai Unió szégyenének titulálja a mostani fejleményeket. Emellett pedig az Európai Bizottság kudarcáról is beszélt, melynek még jóval a médiatörvény elfogadása előtt nyomást kellett volna gyakorolni Orbán Viktorra és kormányára. A cikk szerzője felvetette a kérdést, hogy miért van egyáltalán elnöke az Európai Tanácsnak vagy az Európai Bizottságnak, ha még az Európai Parlament illetve az EBESZ kritikája nyomán sem lépnek fel egy ilyen előre látható válság ellen.
 
Azt, hogy az Európai Unió vezetői tényleg elhatárolódnak a kérdéstől, mi sem bizonyítja jobban, mint Herman Van Rompuy távolságtartása a témával kapcsolatban. Az Európai Tanács elnöke – annak ellenére, hogy Magyarországon tartózkodott, amikor a 2/3-os parlamenti többség megszavazta az új médiatörvényt – nem foglalt állást, és kizárólag a soron következő magyar elnökségről beszélt a médiának.
 
A német sajtót olvasva az ember szeme akarva - akaratlanul megragad az olvasói szavazatokon, és az olvasói kommenteken. Míg az előbbi szerint a szavazók több, mint 65 százaléka (ezen cikk írásának pillanatában közel 1500 véleménynyilvánításnál) a weltonline.de –n arra a kérdésre, hogy mit gondolnak a magyarországi fejleményekről azt válaszolta, hogy rendkívül veszélyesnek tartja és Magyarországnak nincs helye az EU-ban, addig a kommentezők hozzászólásait tekintve egy egész másik kép alakul ki. Sokan egyáltalán nem ítélik el azt, ami Magyarországon történt. Sőt, sok esetben az a kép rajzolódik ki, hogy vannak, akik követendő példaként tekintenek a magyar a példára az EU „terrorjával” szemben. De vannak olyan német hozzászólók is, akik nem értik a kormányuk felháborodását, hiszen, mint mondják, náluk is cenzúra él és náluk sincs véleményszabadság. 
 

A szabad véleménynyilvánítás alapvető európai érték. Ezzel senki sem vitatkozik. Az viszont, hogy a szabad szót miként definiáljuk, hol és milyen formában szabjuk meg a korlátait, más kérdés. Az mindenestre elgondolkodtató, hogy Németországban (és más régi tagállamokban egyaránt) a sajtó megkérdőjelezi az ilyen alapvető értékek érvényesülését Magyarországon, és néhol a zsarnokság árnyképét vetíti előre. Nem biztos, hogy ez a megfelelő országimázs egy Európai Uniós tagállam számára.

Németh Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr272535068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cholo 2010.12.24. 15:53:47

Amennyire én látom, a sajtón kívül (minden szentnek...) annyira elképesztően sokan nem aggódnak. Ha a Fidesszel gyakorlatban is tényleg elszáll a paci, akkor a szeretett nép ledarálja őket. Ha pedig arra használják, hogy az RTL/TV2 és társaik arcát és pénztárcáját kicsit kisebbre vegyék, akkor meg tapsolni fognak nekik. Ami pedig a szólásszabadságot érinti: a médiatörvény arra nem terjed ki, így a jelenlegi fészbuk-időkben sokat nem oszt, nem szoroz, hogy az infó körbeérjen. Az már elég régen volt, amikor egy nyomdagéptől függött az információ szabadsága.

belekotty 2010.12.24. 16:08:51

Már látom ahogy a blog.hu átköltözik egy blog.hk hongkongi címre, főszerkesztője Csang Csing Lee lesz, kiértesítési címe a Himalája csúcsa, 2. hókupac.

Vkat118 2010.12.24. 16:08:51

Annyit azért oszt szoroz, hogy ha bármit szólsz a Fidesz ellen megbaszhatnak 25-100 millióra. Szerintem a diktatúrák kora lejárt és lesz annyi virtus a magyarokban, hogy mint a történelem során ezerszer most is akár fegyverrel rázzák le a rabláncot.

nyehehe 2010.12.24. 16:23:27

a németek amiatt nem aggódnak, hogy az ő kormányuk bármikor visszavonhat/megváltoztathat egy leadott interjút?
Foglalkozzanak a saját agymosóikkal.
Érdekes, hogy amikor 2006-ban tömegek vonultak az utcára, amikor a kormány csak kordonok mögött mert előbújni, akkor nem féltették a demokráciát. Menjenek a francba!

Ejjnye Bejjnye 2010.12.24. 16:29:36

Állandóan a sajtószabadságot féltik. És az olvasók szabadsága? Szeretném, ha nem az olvasót tájékoztatnák hiányos, megszűrt, irányított hírekkel, hanem lehetőségünk lenne, mint"hír-fogyasztóknak" korrekt tájékoztatásokat kapni! Pl. ha egy héten négy cikket olvasok arról, hogy "30-40 fős csoportosulás gyűlt össze azért, hogy meglincselje...", vagy "100 emberből álló tömeg verődött össze azért, hogy agyonverjék a sofőrt mert elütötte..., és még mondjuk egyéb ilyen cikkek, akkor - bár tudunk a sorok között olvasni, de hagy ne kelljen már kitalálnunk, hanem legyen a sorokban benne, hogy cigányok tették/követték el a bűncselekményeket!
Na ez a sajtószabadság!

kacsa232 2010.12.24. 17:07:00

A SZLOVÁK-NYELVTÖRVÉNY miatt nem vonyítottak a németek se,+úgy általában a nyugati sajtó sem...úgyhogy "A KUTYA UGAT,A KARAVÁN HALAD!":))

Indriq 2010.12.24. 17:07:23

@Ejjnye Bejjnye: Úgy gondolod, hogy egy lincselésnél az a legfontosabb hogy cigányok követték el, és nem maga a lincselés ténye?

@nyehehe: lehet azért nem kiabáltak akkor a németek, mert kívülről, tárgyilagosan lehetett látni, hogy a csőcselék randalírozott, akik ellen fel kell lépni.

És igen, az a nagy baj, hogy egy fidesz összetételű csoport fogja eldönteni, hogy XY átlépte a határt, ezért Z milliót kell fizetnie....

Várúr 2010.12.24. 17:15:04

@Slaydo:
Megpróbáltuk "a rabláncot lerázni" 2006-ban, amikor eetársaid láncolgattak. Úgyhogy magad biztasd, ne másokat.

nyehehe 2010.12.24. 17:20:25

@Indriq: már nem sok hülye gondolkodik így mint te

Vkat118 2010.12.24. 17:42:54

@Várúr: Az elvtársak miatt valahogy nem jelentek meg egész Európában üresen, vagy fekete szegéllyel címoldalak. Nem ítélt el Európa összes kormánya sem. Amúgy ők sem variáció természetesen, nem szavaznék rájuk, de a Fidesznél talán egy fokkal jobbak. Annak ellenére, hogy nem babusgatnám a segélyeseket, liberális jobboldali vagyok és a Fidesz jobban ért a gazdasághoz.

A másik, hogy a molotovos-skinhead csürhével, ártatlan tankos bácsikkal, árpádávos szabadságharcosokkal stb., máshogy nem is tudtak volna bánni.

Vkat118 2010.12.24. 17:43:31

@kacsa232: Talán, mert ez 1000x durvább mint a nyelvtörvény:)

Kármentő 2010.12.24. 17:44:51

Na most aztán jól besz@rtunk !
Évszázadok óta megmondták mit csináljunk. És benyaltuk.
Próbáljuk meg egyer úgy, ahogy az ország érdeke kívánja.
Magyarország érdeke... Mert ilyen is van!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.24. 18:04:41

A korábbi kormányok mindegyike megpróbálta saját ellenőrzése alá vonni az internetes szólásszabadságot. Tehát a fórumokat és a nem is olyan régen létező blogokat is. Igen már az I. Orbán kormány is próbálkozott vele, de nem ment neki. A szoci-szadi is bepróbálkozott, de visszakoztak.

Most a választások után, sok helyen és sokaknak megjósoltam, hogy ha az FMPSZ-KDNP kormány megint ehhez az eszközhöz nyúl és át is viszi, akkor az lesz a bukásának a kezdete és fő oka. Tehát jelenlegi FMPSZ-KDNP előrenyomulás jelképesen elérkezett Sztálingrádjához.

Innét már egyenes út vezet a törvényszerű bukásokhoz, mivel a céljuk egyértelmű. Az 1848-as szabadságharc vívmányait vonják szép sorban vissza.

-Most a sajtószabadság, vele együtt a szólásszabadság

- Nemsokára visszakerül a feudalista korona a zászlóba és az alkotmányunkba, amit Kossuthék és Petőfiék száműztek.

- Nemsokára eltörlik a lelkiismereti, világnézeti és vallásszabadságot is néhány kivételezett egyház favorizálásával és a többiek elnyomásával.

- Az sem megnyugtató, hogy az alkotmányban, amely keresztényire akarnak szabni (NE ÖLJ) azért ott van benne az általános hadkötelezettség.

Nos semmi kedven néhány hatalommániás félőrült miatt a Don Kanyarban, Irakban, vagy Afganisztánban harcolni a hazáért.

Tehát az FMPSZ bármennyi jó intézkedést is tett az elmúlt időszakban, ha nem jön meg az eszük és a rosszakat nem javítják, akkor elbuktak.

Amexrap · http://amexrap.org 2010.12.24. 18:07:23

@belekotty: igen, pontosabban a blog.com.hu -ra, e levél szerint: amexrap.org/fal/kedves-hu-csinato :))

Ejjnye Bejjnye 2010.12.24. 18:22:34

@Indriq: Bocs de készülünk a karácsonyra, nem is értem miért írogatok... De kérdésedre: igen fontos, mivel a cigányságot ért jogos és jogtalan sérelmekre ez a válasz: "Azért mert cigány vagyok?!?" A médiából egy nem régi esetet hozva: a minap egy veszprémi rendőr fejébe került, hogy meg mert ütni egy gyanús személyt, aki cigányságára hivatkozva kért védelmet, feljelentést... Jó nagy terjedelmű hírverést kapott. Talán egy hétre rá, pont ugyanazt a személyt kapták el csicskáztatásért (rabszolgatartás cigány zsargonban), és ekkor már a hírek szűkszavúak voltak, és hallgattak a cigányságáról. Én erről a megkülönböztetésről, szűrésről beszéltem.

kacsa232 2010.12.24. 18:32:21

@Slaydo: aha...nyilván sokkal dúrvább egy törvénytervezet,amiről még senki nem tud semmmi konkrétumot szinte,mint az,ha nem beszélhetsz a kórházban vagy a postán az anyanyelveden...ülj le fiam 2-es:))A vörös bögrédet átveheted az MSZP-székház portáján:)

mokas_gizi 2010.12.24. 18:34:12

@Ejjnye Bejjnye:

A világ összes demokratikusnak mondott országában benne van a hírekben az elkövető zármazása csak itt nem...

kacsa232 2010.12.24. 18:35:59

@IGe: ajajj..te már úgy látom hallod,ahogy az ablakod alatt csattognak a bakancsok...szerintem vedd be a skizofrénia elleni gyógyszered:)))))

mokas_gizi 2010.12.24. 18:36:03

@Indriq:

Igen maga a cselekmény a fontos, maga az a cselekmény melyet csak és kizárólag cigányok követnek el...

Ha esetleg te vagy kedves családod kerül ilyen helyzetbe remélem akkor is így fogod őket szeretni/védeni pátyolgatni őket...!!!

Vkat118 2010.12.24. 18:43:12

@kacsa232: Legfeljebb te nem tudsz róla semmit, a lényege az hogy Szalai Annamária rendeletekben irányíthatja az egész (nem államit is) médiát egyszemélyben és tágan értelmezhető szabályok alapján pl. emberi méltóság megsértése, antidemokratikus magatartás, félretájékoztatás stb. büntethet mindenkit azonnal befizetendő vagy börtönben leülhető 10milliókra.
A szlovák törvényben pedig nincs olyan, hogy nem beszélhetsz magyarul, tessék elolvasni. Nem a magyar híradó faszságait ismételgetni.

Annyi van benne, hogy: "if there is a patient or client who does not have a command of the state language, communication may be carried out in a language in which it is possible to understand the patient or client.... The members of staff are not obliged to have a command of the language of the national minority.”

Annyi van benne, hogy nem kötelezhető a szlovák orvos/eladó, hogy magyarul tárgyaljon veled csak abban az esetben ha máshogy nem lehetséges. megérteni téged.

Bár nem készültél mára, most nem adnék neked egyest, olvass utána, holnap megint felelni fogsz.

szigor 2010.12.24. 18:46:15

@Slaydo: Mit fröcsögsz te mikroturul? Indriq véleményével lehet nem egyet érteni de hogy idiótázol mert neked nem tetszik... Majd ha kijárod az ovit lehet elmúlik de addig ne próbálkozz mert a te fajtád járatja le a jobboldalt.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.24. 18:48:22

@kacsa232:

A gyógyszer neked kell, ha ilyen ostoba manipulációkkal próbálkozol.

Aki ért valamicskét a joghoz, politikához meg a történelemhez, az nem veszi be a dumádat. Másrészt vállalt kötelességeim is vannak:

Nos szép dolog is ez az alkotmányban lefektetett haza védelme, pláne hogy a múltban a Don kanyarban is sokan a hazát vélték védeni. Mert pár megalomániás őrült háborúba kényszerített sokakat.

Meg az is szép dolog, hogy emberi méltóság, meg kereszténység, meg ne ölj. Csak akkor úgy is kellene fogalmazni:

Tehát így lenne ez helyesen:

70/H. § (1) A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége, de lelkiismerete ellenére senkit sem kötelezhetnek fegyver fogására és emberélet kioltására. A fegyveres katonai és honvédelmi szolgálat csak is önkéntes lehet.

Írom ezt mint a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának azon tagja, aki figyel és ha kell és szükséges újra indítjuk a működésünket:

"c) A HEL egy Figyelő Bizottságot hoz létre, amely gondoskodik a HEL tevékenységének újraélesztéséről abban az esetben, ha az állam honvédelem címén ismét szolgálatot vagy kiképzést követelne polgáraitól. A Figyelő Bizottság tagjai: Farkas Henrik, Fülöp István, Iván Gábor, Kovács Gyula, Márton Róbert, Simonyi Gyula és Vida István. "

www.c3.hu/~farkashe/hel/ny041113.html

kacsa232 2010.12.24. 18:55:31

@Slaydo: "Annyi van benne, hogy nem kötelezhető a szlovák orvos/eladó, hogy magyarul tárgyaljon veled csak abban az esetben ha máshogy nem lehetséges. megérteni téged."
-jaaaahhh értem,és ezért van benne az x ezer euró büntetés is,amit persze most nagyvonalúan csökkentettek Radicováék,hogy ha nem tud veled beszélni a hivatalnok vagy az orvos...hmmm...kössz,mindig tanul valamit az ember:)))Csúsztatsz és félremagyarázol...:((

Martian (törölt) 2010.12.24. 18:56:46

"A szabad véleménynyilvánítás alapvető európai érték."

Hogy a (gátlástalan) sajtó szabadon keverhesse a véleményeket a tényekkel? Hogy a szerkesztői vélemény szabadon kifejezhető lehessen, az olvasói meg leszarható? Hogy a szabad véleménynyilvánítást megpatkolták bizonyos népírtásokról alkotott alternatív vélemények tilalmával?

Nem azt mondom, hogy jó a sajtótörvény... de az "európai értékek" verbális képmutatása sem jobb arra, mintsem hogy kitöröljem vele a s..gemet.

kacsa232 2010.12.24. 19:07:28

@IGe: figyumár...te egy hatályban sem lévő jogszabálytól jutsz el a don-kanyarig:))))
Ezt engedd meg,hogy viccesnek találjam...amúgy+hidd el,hogy nem olyan szörnyű dolog a sorkatonaság...az a baj,hogy úgy képzeled el te is a mostani helyzetet a világban és ezen belül is a kárpát-medencében,hogy itt a béke kora,és bennünket nem érhet semmi baj...tévedsz,ha azt hiszed,hogy bárki is segítene rajtunk,ha megtámadnának minket. Persze az is egy megoldás,hogy felbatyuzni,és elszelelni ha baj van,csak nem túl elegáns...

Vkat118 2010.12.24. 19:08:24

@kacsa232: Mondom olvasd el a törvényt légyszives, többek között azt is megtalálod benne, hogy magánszemély nem büntethető.
A piacon magyarul beszélő néni 5000 euróra büntetése nem több, mint magyar dramatizáció. Ennek ellenére mint magyar érzelmű ember a törvényt elítélem.

Vkat118 2010.12.24. 19:11:51

@Martian: Általános emberi jog a szólásszabadság, még akkor is ha valaki keveri a véleményeket a tényekkel. Ki fogja eldönteni mi a tény amúgy, az a zombi szalai annamária vagy OV. nagyúr személyesen? Nem lenne jobb ha te dönthetnéd el kinek hiszel?
Bár tudom azért használjuk csak az agyunknak a 10%-át mert a maradék 90%-ot OV. használja helyettünk.

Vkat118 2010.12.24. 19:18:34

@kacsa232: Őszintén szólva mennyivel lesz jobb ha lesz sorkatonaság és +30.000 katona? Mennyit érünk 5. generációs amerikai vagy orosz vadászgépek vagy egy Topol M-ellen? Kb. annyit, hogy nem az első atom hanem a második után adjuk meg magunkat. Mert ha itt háború lesz a 21 században az nem konvencionális fegyverekkel fog zajlani...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.24. 19:23:40

@kacsa232: Elmész ám a manipulatív dumáddal a francba. Utolsó másfél éves ciklusban voltam sorkatona és fegyveres szolgálatban. Nem is akármilyen. Nagyon jó katona voltam és hadnagyként szereltem le mint sorkatona.

Az ott tapasztaltak alapján határoztam el, hogy én semmilyen eszméért soha sem fogok fegyvert fogni. Sokáig megtagadtam a tartalékos tisztként behívásokat, majd leltem egy joghézagot, ami által talán egyetlen vagyok az országunkban, aki olyan sorsú, mint én.

Úgy hogy a gyávaságot magadnak címezd, mert a tekintetemet sem bírnád állni, ha velem szembe kerülnél.

rakaz 2010.12.24. 20:00:50

Hölgyeim és uraim! Karácsony van, az egymás baszogatása helyett, inkább szeretkezzetek. Mert a
magyar is sokasodik, ha sokat szeretkezik. Békés
karácsonyt mindenkinek!

kacsa232 2010.12.24. 21:13:33

@Slaydo: egy szóval se mondtam,hogy az lenne a jó,csak mondtam,hogy nem olyan tragikus az,mint sokan gondolják...amúgy nézd meg,hogy irakban vagy afganisztánban mennyit érnek a vadászgépeikkel az amcsik..vagy az oroszok csecsenföldön mire mentek a technikai fölényükkel...:))Amúgy többre menne sok fiatal egy pár hónapos kiképzéssel,minthogy teng-leng munka és tanulás nélkül...(de ez a saját véleményem)

kacsa232 2010.12.24. 21:43:40

@IGe: Manipulatív duma??Ez a személyes véleményem...látom a szólásszabadság csak addig annyira fontos számodra,amíg csak a te szabadságodról van szó...:))
Az a helyzet,hogy a statisztikák szerint sokkal kevesebb hadnagy fagy bele a lövészárokba egy háborúba,mint sima,mezei honvéd:)(ennyit a bátorságról) Fogadd el,hogy van egy párt(szövetség),amelynek jelenleg 2/3-os felhatalmazása van,és rábízta a nép,hogy újjáépítsék azt a szarkupacot,amit a haverjaid hátrahagytak 8 év után...majd 2014-ben lesz választás,úgyhogy csak várj türelemmel...ami meg a félelmetes nézésedet illeti...én +úgy tudok nézni,mint Rambó:))

Vkat118 2010.12.25. 00:12:59

@kacsa232: Szerintem tragikus lenne így is 28 évesen végzik el az emberek átlag az egyetemet, még egy évig ne dolgozzanak? A hadseregre kidobott pénzt pedig akár a wc-n is le lehetne húzni, mivel semmi értelme nincs.

A sörkötelezettségnél többet érne, ha egyszerűen osztanának a lakosságnak fegyvert, gázmaszkot, tartósélelmiszert, és rádiókat. Meg mondjuk 1 hetes tanfolyamon megtanítanák ezek használatát. Kb. mint Svájcban vagy Finnországban. Csak hát nálunk ez kivitelezhetetlen a szamurajok miatt.

totyatotya 2010.12.25. 01:04:54

@mokas_gizi: "A világ összes demokratikusnak mondott országában benne van a hírekben az elkövető zármazása csak itt nem..."

Ez netto marhasag. Amerikaban elek, elotte eltoltottem jo idot Angliaban is. Sehol nem mondjak a hireket borszinnel vagy szarmazassal. Sehol.
Mondjuk nem tudom, mennyire tartod ezeket demokratikus orszagnak.

Vkat118 2010.12.25. 02:27:53

"In all of the incidents, the suspect, a similarly described black male, showed a firearm during the robberies. "

"According to the AAPD, the suspect is described as a black male in his early 40s."

stb stb,

static.howstuffworks.com/gif/profiling-6.jpg

Ez pedig egy ott nyilvánosságra hozható statisztika.

Te meg nem tudom, hogy éltél -e Amerikában, mert a kommentjeid alapján hol Boston mellett élsz, hol Londonban, de azért örülsz ha lejjebb megy a benzin Budapesten vagy nincs éppen szmogriadó és olcsóbban tankolhatsz a Range Roveredbe.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.25. 08:03:20

@kacsa232: Igen manipulatív és önellentmondó a dumád. Magyarázd már meg, hogy a következő dolgok hogyan férnek el egymás mellett egy Alkotmányban:

I. Lelkiismereti szabadság

II. Emberi méltóság

III. Kereszténység -NE ÖLJ! _

A kötelező hadkötelezettség, az ölés felvállalása és parancsra való megtevése, akinek ez a lelkiismeretével, vallásával, emberi méltóságával ütközik mit csináljon?

Nos ez nem egy keresztény és nem is egy humanista alkotmány lesz, hanem rabszolga sorba és emberi méltóságot sárba taszító, ha így maradna.

kacsa232 2010.12.25. 10:04:33

@Slaydo: ebben egyetérthetünk úgy látom,hogy felesleges dolog lenne kötelezően hónapokra embereket besorozni. A 6 hónapos sorkatonaságból,kb 1-1.5 hónapnak volt értelme,a többi csak tökölés volt,amikor én voltam. De ha megnézed,hogy hány fiatal van munka és tanulás nélkül,szerintem lehetne a számukra biztosítani,hogy aki szeretne,az mehessen be néhány hónapra,és mondjuk azután,kaphatnának bizonyos bónuszokat,munkavállalásnál vagy egyetemi-főiskolás felvételinél,jogosítvány megszerzésénél árengedményt stb,mintha valamilyen önkéntes munkát végeztek volna. Aki pedig nem szeretne,annak pár hetes kiképzést adni,és kész,hogy tudja,hogy néz ki egy kalasnyikov+hogy milyen egy nagyobb közösségben élni. (de ezt persze nyaranta bonyolítani,hogy ne zavarja az iskolát a fiataloknak,és csak pár hetes lenne)

kacsa232 2010.12.25. 10:15:35

@IGe: akiknek nem fért össze a vallásával vagy a személyes meggyőződésével a sorkatonaság,annak volt választási lehetősége,mehetett POLGÁRI SZOLGÁLATra,és az adott településen ahol élt,elmehetett egy közintézménybe,és lógathatta a lábát,este pesig már az anyukája be is takargatatta. Igaz,így rá kellett nekik húzni pluszban pár hónapot,de kaptak némi pénzt is érte,és otthon is lehettek. Ez nem lehetett kifogás már akkor sem,amikor volt sorkatonaság,úgyhogy mellé lőttél ezzel a maszlaggal már megint hadnagyom!:)))Téged ebben a vitában nyilvánvalóan csak az bosszant,hogy viktorék alkotmányozni akarnak+úgy általában csinálni valamit,és most ilyen kifogásokkal törölnéd a sáros csizmádat beléjük!:))

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.25. 10:39:16

@kacsa232:

Nézd már meg mikortól volt polgári szolgálat és hogy előtte hány lelkiismeretére hallgató ember ült börtönben is, vagy ítélték el szolgálatmegtagadás miatt.

A békeidőre való sorozást eltörölték, a mi civil mozgalmunk hatására is, de inkább idézem, mert nem voltál ott én meg ott voltam:

"Miután a parlament megszavazta a békeidőben történő kötelező sorkatonai szolgálat, tehát a sorozás eltörlését ezért 2004. november 13-án a HEL felfüggesztette működését.

A felfüggesztést igen nagy vita előzte meg, és sokan szerették volna a sorkatonai szolgálat eltörlését nemcsak békeidőre, hanem esetleges háborús helyzetre is kiterjeszteni.

Tehát kialakult egy olyan álláspont is, hogy a fegyveres szolgálat csak önkéntes lehet, akár béke-, akár háborús időben, és senkit sem lehessen akarata ellenére fegyverhasználatra és ezzel esetlegesen emberi élet kioltására alkalmas helyzetbe hozni.

Egy másik álláspont szerint a HEL további szerepet tölthetett volna be a jogszabály harmonizációban és a modern önkéntes hadsereg kiépítésében is. A jelenlévők közös megegyezése végül az lett, hogy egy fejezetet le kell zárni és a HEL működését fel kell függeszteni. A további célokat külön szervezetekben célszerű képviselni."

hu.wikipedia.org/wiki/Hadk%C3%B6telezetts%C3%A9get_Ellenz%C5%91k_Lig%C3%A1ja

Viktor egyébként Ifjú Gárda (dettó kiscserkészek) parancsnok is volt, ahogyan én is :-)Ifjú korunkban annyi különbség volt köztünk, ilyen téren, hogy amíg ő elvállata én visszautasítottam a Főiskolai/egyetemi KISZ Kommunista Ifjúsági Szövetség titkári felkérést:-)

Ő igazi jó komcsi volt és az is maradt:-)

kacsa232 2010.12.25. 14:19:04

@IGe: ha jól látom,akkor 1989 óta volt polgári szolgálat,tehát igen régen bevezették,mint alternatív megoldást a sorkatonaság elkerülésére. Előtte pedig volt valami hidegháború,nem tudom,hogy hallottál-e már róla:)),tehát igen paprikás volt a nemzetközi hangulat,és valószínüleg azért nem lehetett gatyázni,hanem minden fiatalnak vállalnia kellett azt a jópár hónapot a hazája védelmének érdekében.
El kell fogadnia mindenkinek,hogy ha baj van,bizony fel kell állnia mindenkinek a kényelmes fotelből,és a békejelet el kell tennie a fiók mélyére,és meg kell hoznia bizonyos áldozatokat a hazájáért,és a közösségért amelyben él...
Az a baj veletek pacifistákkal,hogy ugye az áldozatokat el akarjátok kerülni ha baj van,viszont a közéletet+ti akarjátok irányítani...ez nem fér össze egy normális országban. Igenis mindenkinek hoznia kell áldozatokat ha szükséges. Ami pedig a mozgalmatokat illeti,számomra nem más,mint egy balos gittegylet,mint pl a demokratikus charta..."A KUTYA UGAT,A KARAVÁN HALAD!" majd tessenek 2014-ben többen elmenni szavazni,és akkor lehet változtatni:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.25. 14:35:59

@kacsa232: Nem kell azzal a szavazással olyan sokáig várni, amire talált süllyedt már el fogok menni, mert most nem voltam. :-)

Lehet addig még új parlamenti választás is, egy hatalmas bukta után, de népszavazás az szinte tuti

Viszont addig is fel fogjuk mutatni a kereszténység és a hadkötelezettség egymást ütő alkotmányos paradoxonját, ami bizony sokakat kijózanít.

Ivanfi 2011.01.23. 15:40:03

Zitat von Németh Andrea:
„Az mindenestre elgondolkodtató, hogy Németországban (és más régi tagállamokban egyaránt) a sajtó megkérdőjelezi az ilyen alapvető értékek érvényesülését Magyarországon, és néhol a zsarnokság árnyképét vetíti előre.

Nem biztos, hogy ez a megfelelő országimázs egy Európai Uniós tagállam számára.“
--------------------------------

Meine Bedenken hierzu:

Wenn wir nur andauernd darauf schauen müssen, was den westlichen Herrenmenschen ins Konzept passt, wenn wir nicht unserer ureigenen Kultur und Mentalität entsprechende souveräne Politik betreiben dürfen, wenn der Westen uns maßregelt, gängelt zu knebeln versucht und unsere politische Führung unsere Staatsführung, enorm imageschädigend zu diskreditieren, zu unterdrücken versucht, dann ist die EU nur eine Unterdrückungs-Gemeinschaft die nach der Pfeife der führenden Herrenmenschen tanzt. Und das genau ist unakzeptabel. Das genau wird die ungarische Staatsführung ablehnen, wenn sie das eigene Gesicht nicht verlieren wollen.

Man darf NICHT diesen Bestrebungen der äusseren EU-Einmischungen nachgeben, auch dann nicht, wenn sie sich bei uns wie „FREUNDE“, wie Schaf im Wolfspelz einschleichen wollen.

Németh Andrea 2011.01.24. 22:53:21

@ Ivanfi:

Die Europäische Union ist nicht nur eine politische oder wirtschaftliche Integration, sie ist auch eine Wertgemeinschaft. Und diese Wertgemeinschaft hat ihre Regeln, die jeder Staat der zur der EU beigetreten ist akzeptiert hat und auch muss. Niemand hat die Länder zum Beitritt gezwungen. Auch mein Land, worauf ich so stolz bin, hat den Regeln und Werten der EU zugestimm. Deswegen müssen wir uns auch daran halten.

Und ja, ich denke dass man in manchen Sachen nachgeben muss. Wenn jeder sagt dass es so nicht gut ist, muss man die Zeit nehmen, und darüber nachdenken. Man muss sich die Frage stellen, ob vielleicht doch was nicht stimmt wenn so viele dagegen sind.

Meiner Meinung nach ist ein Land nicht wegen Regelungen oder außergewöhnlichen politischen Maßnahmen einzigartig. Ein Land wie Ungarn kann zum Beispiel durch eine präzise und gutgelungene Ratspräsidentschaft erfolgreich werden, und zeigen, das wir gut genug sind um eine Union von 27 Ländern zu steuern.

Ivanfi 2011.01.25. 08:11:39

@Andrea

Ist das vielleicht Image á la Ungarn, wenn die ungarischen Politiker selbstverleugnend, ständig mit dem Schere im Kopf, mit der ständigen Angst im Hintergrund, jeden Schritt gründlich überlegen (müssen), um den politischen Schreihälsen, den EU-Herrenmenschen wie Martin Schulz und Daniel Cohn-Bendit, etc., katzbuckelnd und lakaienhaft zu gefallen?

Gewinnt man etwa Image, wenn nach diesem völlig inakzeptablen, unerhörten Druck von dort, wofür Komissare eingespannt wurden, nachgibt?

Nein erst recht nicht!!!!!!

Ivanfi 2011.01.25. 08:31:53

@Andrea
Man muss darauf achten, dass man einen Regierungschef, eine politische Führung eines „befreundeten“ Landes nicht beschädigt.

Die Beschädigung der ungarischen Regierung ist bereits geschehen, weill die EU – nach den Anweisungen von König Schulz ein Ultimatum an Orban gestellt hat.
Würde Orban diesem Ultimatum entsprechen, würde er sich vor der Mehrheit der ungarischen Bevölkerung lächerlich machen.

Er bekäme den ewigen Spitznamen Hasenfuß. Jeder Opposition wäre dies ein gefundenes Fressen. Ein Mindestmaß an Image geht Orban verloren.

Wenn man nur parteipolitisch denkt, wird der Schaden des Einen die Freud des Anderen.

Hat nicht der biblische Salomon klug herausbekommen, wer wirklich die Wahrheit sagt?

Ich würde hier den Orban-Gegnern empfehlen, sich aus dieser Affaire wegen mögliche Schadenfreude herauszuhalten.

Wenn irgendwo Politiker wissen, wie man politisch KLUG miteinander umgeht, würde ich den gerne Asiens Länder zeigen. (Russland, China, Indien, Japan, etc.)
Deren Weisheit in den internationalen Beziehungen ist, den westeuropäischen oberlehrerhaften Besserwissern gegenüber klar erkennbar.

Németh Andrea 2011.01.25. 19:39:21

@ Ivanfi:

Als Ungarin war es ein sehr schlechtes Gefühl zu sehen wie unrespektvoll unser Premier Minister Orbán im Europäischen Parlament behandelt wurde. Es war ein sehr schlechtes Gefühl all die Anschuldigungen anzuhören, vor allem die von Martin Schulz und Daniel Cohn-Bendit. Aber leider hat sich Herr Orbán diesen Ton sich selbst zu verdanken. Und das sage ich ohne parteipolitische Hinsicht!
Anstatt der Sturheit das die ungarische Regierung in dieser Frage gezeigt hat, hätte man mit ein bisschen Kooperation anstatt den ewigen Spitznamen Hasenfuß eine positive Befürwortung bekommen, das man zum Beispiel mit dieser ungarischen Regierung gut zusammenarbeiten kann.

Ivanfi 2011.01.26. 11:52:49

@Andrea
Die sattlinken Tendenzen, die Selbstverständlichkeit, mit der König Schulz und seine Höflinge die EU regieren, gefällt mir nicht.

Sie sind überhaupt keine GEGENWEHR gewohnt, sie glauben, ihnen darf auch keine Gegenwehr entgegengebracht werden, ich behaupte, sie können sogar mit Gegenwehr nicht umgehen.

Orban (man mag ihn mögen oder ablehnen) hat es gewagt, sich querzustellen.

Zu Orban kann ich wirklich, beim besten Willen keine Bewertung abgeben. Er soll seine Politik machen, wie er und seine Mitstreiter, wie es seine Wähler für richtig halten. Punkt.

Die ungarische Souveränität darf nicht angetastet werden. Genauso, wie Ungarn sich nicht in die innere Angelegenheiten der deutschen Energiepolitik, etc., einmischt, erwartet man dieses VERHALTEN von der Gegenseite.

Wenn Orban mir gefällt, dann nur deshalb, weil er es wagt, diese politischen EU-Seilschaften infrage zu stelölen.

----------------------------------
Auch ist die mediale Selbstverliebtheit, das genüssliche Vorgehen von Martin Schulz & Co., um einen GEGNER mit EVP-Mitgliedschaft (Konservativ=schlimmer als der Tod) ferrtigzumachhen, ünübersehbar.
----------------------------------

Es ist illusionistisch und falsch die Eigenart, ihre unbedingte Souveränität - die die relativ armen Ostländern ihren westlichen Partner gegenüber noch haben, - mit so viel Unsensibilität zu bekämpfen.

Es gibt sehr viele Lebensweisen auf biblischem Niveau in Afrika, Steinzeit in indonesischen, in neuseeländischen Bereichen, in Südamerika, gar im Polarbereich. Warum müssen diese – weil nicht abendländisch – unbedingt mit der missionarischen Aufklärung im Namen der „Menschenrechte“ zerstört werden?
Warum schreibt die US-Verfassung schon seit Lincoln diese missionarische Aufgabe für die ganze Welt geltend vor?
Warum bekennen sich Angela Merkel und ihre befreundete EU-Politiker dazu, sich für die ganze Welt (Weltpolizei) zuständig zu fühlen?

Wenn wir z.B. die patriarchaischen oder andersartigen, mulimisch-ideologischen Staaten des mittleren und nahen Osten anschauen, können wir und müssen wir letztendlich verstehen, dass nirgends auf der Welt westliche Demokratieverhältnisse übers Knie gebrochen eingeführt werden können und dürfen.

Lebensweisen und Traditionen müssen WELTWEIT geachtet werden. Es ist weder Kritik noch Ungeduld angebracht.
Diese Völker, die wirtschaftlich gesehen weit entfernt von unserer Zivilation leben, wollen ihre eigene Entwicklung würdevoll, in ihrem eigenen Tempo gestalten.
Auch dann, wenn es 100 Jahre oder mehr dauert, auch dann, wenn sie gar auf einem längst ausgestorben geglaubtem Niveau stehenbleiben.

Es sind Menschen, deren Würde und Souveränität das höchste Gut ist, die nicht der selbsternannten EU-USA-Weltpolizei ausgeliefert sein wollen.
Der EU, mit König Martin Schulz an der Spitze (sein Adjudant Cohn-Bendit ist der Mann für’s Grobe…) sind in den letzten 10 Jahren diese nötigen Sensibilitäten abhanden gekommen.

-------------------

Werteverständnis und kultureller Hintergründe eines Volkes sind miteinander eng verbunden.

Wenn Marokko (das Land war schon in den 60-er Jahren entsthaft EWG-Kandidat) oder andere Länder wie Georgien, Ukraine, Armenien, Türkei, etc. eine EU-Mitgliedschaft erreichen, müssen auch diesen Ländern ihre nationale Eigenarten und das damit zusammenhängende Verständnis für Werte mit ihren kulturellen Verankerungen erhalten bleiben.

Nicht viel kleiner, kaum kleiner ist die kulturelle und wirtschaftliche Kluft zwischen West- und Osteuropa (Balkan, inkl. Griechenland eingebunden).

Die zahlreichen technischen, kulturellen und vom Wohlstands-Überfluss gekennzeichneten Lebensweisen im Westen können nicht knall auf Fall woanders in die verhältnismäßig bitterarmen und leider im Verhältnis zum Westen immer weiter zurückbleibende Ostblockländer verordnet werden.
-------------------------------------
Das Sein bestimmt das Bewusstsein.
Das Bewusstsein ist zwar immer dem Sein voraus, jedoch eine zu hohe Dynamik, eine zu hohe Geschwindigkeit ein künstlicher Druck (gar von Aussen) auf das Sein und Bewusstsein einer Gesellschaft kann die Traditionen einer Bevölkerung enorm strapazieren, das Bewusstsein verletzen.

Aus der Ablehnung dieser (überhitzten) Politik können Aufstände mit Recht auf Tradition entstehen.

Dies haben in der Tat alle West-EU-Politiker nicht gelernt zu bedenken. Theoretisch kennen sie zwar die o. g. philosophischen Zusammenhänge.

Ihr Wunsch jedoch, noch zu Lebzeiten auf den Sockel gehoben zu werden, (Pantheon der EU-Schöpfer) ist stärker als ihre Vernunft.
Sie organisieren ja mit heissen Nadeln eine EU, in der es ihretwegen überall rumort.
Weisheit wo bleibst Du?

Ivanfi 2011.01.29. 12:15:36

Halló Németh Andrea,

Wir führen hier einen sehr beschränkten Dialog. Ich weiss es nicht, ob ich damit vielleicht Sie oder andere Mitleser langweile.
Ich möchte dennoch – ungefragt – noch diesen Beitrag zufügen:

Ich schreibe gerne hier über meine Ansichten, jedoch haben diese Zeilen nicht den Wahrheitsanspruch, sonder sie sind als Anregungen gedacht, um nach meiner Meinung festsitzende, hier in der BRD unumstößlich geglaubte mediale Strukturen im Westen anzukratzen.
---------------------------------------------

Über zeitliche Abschnitte der Geschichte in einem politischen oder geographischen Gebiet seriös zu urteilen braucht es Jahrzehnte, aber je nach Denkweise könnte genauso auch nie eine einheitliche Beurteilung entstehen.

Es ist aber seit etwa 1999 im Westen eine Unsitte geworden mit oder ohne der Hilfe von Modellen und Computersimulationen sehr schnell, innerhalb von Tagen oder Monaten wissen zu können wie es auf der Welt in ferner Zukunft weitergeht, schon heute genau wissen zu wollen, was der Welt gut tut oder schadet.

Dies ist (meiner Ansicht nach) eine Anmaßungsindustrie, (unzählige, - auch Einmann- Institute kämpfen um Marktanteile) mit der das schnelle Geld verdient, Ruhm, Ehre, Heiligenschein noch zu Lebzeiten erlebt werden kann, (Propheten-Schwämme) diese „Verdienste“ aber doch wegen derer Unseriösität später verworfen werden, in Vergessenheit geraten können.

Ich denke, damit wird vielleicht auch Schaden angerichtet, vielmehr füllen aber findige Köpfe mit Hilfe von visionistischen, quasi-wissenschaftlichen Geschäftsmodellen schon heute schön ihre Taschen, die für eine weit verbreitete Kundschaft „arbeiten“, die dafür freiwillig bezahlen (Fundraising) oder zwangsweise (Bevölkerung zahlt Steuergelder, verordnete Preisaufschläge) bezahlen müssen.

-------------------------------------------------------------------------------------

Das vollmundige Gerede im Westen von einer so schnellen, so vollständigen, west-equivalenten Demokratien, überall, wo es keleinere, größere Aufstände, Unzufriedenheiten gibt, berücksichtigt nicht, dass z. B in Tunesien und Ägypten der Druck aus islamistischen Kreisen kommt.

Scheinbar, täuschend auf Demokratie zielende Bewegungen, Strömungen landen am Ende in der Diktatur des Islam.
Man würde dies nicht glauben, wenn nicht schon lange schon entsprechend die Hamas im Gaza-Streifen fest in diesem Sinne regieren würde, wenn man auf die muslimisch diktatorische Entwicklung des Iran zurückblickt.

Auch in Libanon, wo im Zuge UN-Staatsanwältlicher Untersuchungen - wegen des Rafik Hariri-Mordes vor 6 Jahren – jetzt die muslimische Hizbollah-Terroristen-Organisation ins Visier gerät, werden schnell Fakten geschaffen.

Die Hisbollah stürzt (Mitte Jan. 2011) die, mit der UN-Komission kooperierende Saad Hariri Regierung und mit Hilfe weiterer, nichtmuslimischer Abgeordneten übernimmmt die Macht.

Demokratie mit muslimischem Antlitz? Gibt es nicht. Wer bitteschön hat von einer Terrororganisation, wie Hizbollah, was Anderes erwartet?

Der Westen schaut nur verdutzt, verärgert, verdattert zu. Ausgetrickst? Nein.

Der Westen (Links-Ideologisiert belastete, 68-er dominierte Politikkaste) hat eben weder von Diplomatie noch vom Schachspielen, noch vom logischen Denken eine blasse Ahnung.
Es gibt in der EU ideologisch begründete 68-er geprägte Wünsche, die aber die Welt einfach nicht verstehen will…..nicht wahr?

Im Westen werden Modelle und Modelle und Modelle im Sinne eigener Möchtegern-Vorstellungen über zu erwartende internationale Geschehen produziert, die in der Praxis – wenn überhaupt zustande kommen - nur von 12 bis Mittag überleben.
Das zig-millonenschwere Geschäft der Stiftungen, der Politologie-Institute boomt. Die werden mit Geldern gestopft, ohne die geringste Verantwortung für Seriösität übernehmen zu müssen.

Vielmehr werden Gefälligkeits-Gutachten auf dem laufenden Band produziert. Wer nicht Einschätzungen liefert, die den EU-Ideologen ins Konzept passt, wird nicht berücksichtigt und geht finanziell leer aus. Nicht nur Geld, sondern auch Ruf, Rennomé geht damit nachhaltig verloren.

Das ist der so hoch gepriesene Pluralismus, (nach meinem Gefühl hier) die mediale Vielfalt in der EU, die Pressefreiheit, (die Schere im Kopf, ist auch hier allgegenwärtig, um mit den Gutachten und tendenziellen Voraussagen den Auftraggebern zu entsprechen, um damit Gelder für die Institute zu sichern) die der Westen als Vorbild dem Herrn Orban empfiehlt oder gar mit geballter Kraft aufzuzwingen gedenkt.

Politacal correct im Sinne einer freiwilligen Selbstkotrolle in der BRD bringen am Ende das gleiche Ergebnis, wie eine political correct á la FIDESZ.

Jedes poltisches System baut solche mediale Hürden auf, um sich selbst, das eigene Überleben zu beschützen, zu sichern.

Unterschiede ergeben sich, weil diese im kulturellen Hintergrund des jeweiligen Staates begründet sind.

Üdvözlettel:

Zoltan Ivanfi (Rostock)

rebur 2011.01.30. 12:41:09

@nyehehe: Németországban is ha a csőcselék a rendőrökre támad netán a fennálló rend ellen erőszakos módon lép fel akkor ott is hasonló de még keményebb válaszra lehet számítani.

Németh Andrea 2011.01.31. 12:32:01

Lieber Zoltan!

Wir freuen uns immer wenn wir Leser haben, die eine Meinung haben, und diese Meinung auch mit Argumenten unterstützen können! Ich hoffe dass wir uns noch ‚sehen‘ bei anderen Artikeln!
Viele Grüße,

Andrea Németh
süti beállítások módosítása