Jean-Claude Junckerrel érkezhet az EU hattyúdala

2014. június 10.

Egyre biztosabb, hogy a Eurogroup volt vezetője, Jean-Claude Juncker  lehet az Európai Unió talán legbefolyásosabb szervének, az Európai Bizottságnak a következő elnöke. Természetesen a posztért még hivatalosan versenyben van Martin Schulz is, ám a szocialista jelölttel ellentétben – úgy tűnik – a néppárti Juncker élvezi Angela Merkel német kancellár támogatását. Jó-e vagy rossz az EU számára, ha egy olyan rutinos és kipróbált európai politikus, mint amilyen a volt luxembourgi miniszterelnök lesz a Bizottság következő elnöke?

A DiploMaci rendszeres olvasói tudhatják, hogy finoman fogalmazva sem vagyok az EU elkötelezett híve (példa itt és itt). Ettől függetlenül azonban a szövetséget hasznosnak és üdvösnek gondolom az egész kontinens számára, amit a gazdasági integráció, és legfőképp a belső piac, fényesen bizonyít. Úgy gondolom, aki ezeket a sikereket és előnyöket (pl. uniós források) nem hajlandó elismerni, vagy látni, beleértve a prosperitással együtt ránk köszöntő nyugalmat, az olyan folyamatokat nem ismer el, amelyek mára már tények. A nemzetek nem gyilkolják egymást, miközben hidak, autópályák, kerékpárutak épülhetnek kilométer számra, demokratikus kormányok váltják egymást, és béke van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akár az elmúlt évekre, akár az elmúlt évtizedekre büszkék lehetnének európai vezetői. A listát már sokan, sok helyen leírták, így én magam is, hogy az EU például mennyire nem a választókért dolgozik, vagy, hogy teljes működése a túlbürokratizáltságon és az átláthatatlanságon alapszik. Meggyőződésem szerint, és ezzel szerencsére nem vagyok egyedül, ezt az EP-választás is alátámasztja, hogy a kontinens lakosainak elege van a hitegetésből, abból, hogy mindig még több EU kell, legyen szó akár gazdasági kilábalásról, a bevándorlók helyzetéről, vagy a médiaszabályozásról. Nem több unióra, több elszámolhatatlan bürokratára, meg levitézlett politikusra van ugyanis szükség, hanem egy alapjaiban újragondolt szövetségre. Ehhez a célhoz viszont Juncker tragikus választás lenne, hiszen ő maga a mai diszfunkcionális Európai Unió.

Minden rendben… amíg hatalmon vagyok

Bár az idén hatvan éves politikus életrajzát fellapozva látható, hogy mindig meggyőződéses EU-párti volt. Részt vett a maastrichti szerződés megalkotásában, nyolc évig vezette az euróövezet tagországait tömörítő Eurogroup-ot, kétszer félévig volt az Európai Tanács elnöke, és Jacques Santer bizottsági elnöksége alatt volt még munkaügyekért felelős uniós biztos is. Azonban éppen az ő aktív ténykedése alatt vált az Európai Unió azzá az egy helyben toporgó szövetséggé, amit ma látunk.

juncker_1.jpg

(Jean-Claude Juncker, f: www.zeit.de)

Természetesen a felelősség nem csak az ő vállát nyomja, dehogy ő biztosan egyike azoknak (ideértve például szocialista ellenlábasát, a német Martin Schulz-ot is), akiknek „sokat” köszönhetnek az európai választók, az biztos. Ennek alátámasztására pedig érdemes három tőle vett idézetet és egy jól ismert ügyet hozni, hogy láthatóvá váljon Juncker valós politikai motivációja és ars poeticája:

„Mindannyian tudjuk, hogy mit kellene tennünk, csak nem tudjuk, hogyha ezt megtesszük, akkor utána hogyan fognak minket újraválasztani.” (Juncker a gazdasági reformokról)

„A monetáris politika egy nagyon fontos terület. Erről titokban kell egyeztetnünk, a Eurogroup-on belül (…) Készen állok arra, hogy emiatt nem tartanak majd kellően demokratának, de komoly akarok lenni (…) Én a titkos, zárt ajtók mögötti vitákért vagyok.”  (Juncker az európai gazdasági válságról)

„Döntünk valamiről, és hagyjuk állni, hogy lássuk, mi történik. Ha senki nem veri ki a balhét, márpedig ez gyakran előfordul, hiszen kevesen értik miben is egyeztünk meg, folytatjuk lépésről lépesre az utat, ameddig már nem lehet visszafordulni.”  (Juncker az uniós döntéshozatalról)

Persze azon lehet vitatkozni, hogy ezek az idézetek mennyire kiragadott szövegfoszlányok, mennyire gondolta őket komolyan, vagy, hogyha Juncker akkor még így is vélekedett, ma már biztosan nem. Ezeket el lehet mondani. Az viszont tény, hiszen ezt tükrözik nyilatkozatai, életútja, és uniós források, hogy Juncker világéletében a brüsszeli tárgyalótermek félhomályát kedvelte, ahol minden civil kontroll nélkül néhány politikus eldönthet egy cigi és egy pohár bor mellett minden fontos kérdést. Erről tanúskodik amúgy a fentebb említett hírhedt ügye is, amiért 2013-ban a luxembourgi parlament lemondásra kényszerítette. Egy napilap cikksorozata után ugyanis kiderült, hogy miniszterelnökként tudnia kellett róla, hogy az ország titkosszolgálata politikusokat hallgat le, vezetőik privát használatra vesznek maguknak luxustermékeket, és kellő kenőpénz fejében bárkinek segítenek eljutni döntéshozókhoz. Juncker azonban mégsem tett semmit annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

Összefoglalva tehát Jean-Claude Juncker a múlt EU-ját képviseli, felfogásban és elérendő célokban különösképpen, éppen ezért a megválasztása, ami sajnos egyre valószínűbb, hatalmas baklövés lenne Európa részéről. Hiszen vele nemhogy radikális reformokat, de még a szokásos polkorrekt, végletekig kompromisszumos, se előre-se hátra döntéseket sem lehet majd meghozni. Köldöknézés, állandó patthelyzet, szélsőségek megerősödése, és a lassú elmúlás lesz az EU jussa Junckerért. Kár érte.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr516291266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 14:35:51

Ha jól értem, a Nemzetek Európájának csúfolt fábólvaskarika híve vagy.

Holott az ún. nemzetállamok (hogy utálom ezt a kifejezést, mert valójában etnikailag homogén nemzetet kellene jelentenie, de hagyjuk) már csak azért is tekinthetők elavultaknak, mert a mai globalizált világ problémái olyan kihívásokat jelentenek, melyekkel a klasszikus, „szuverén” állam keretei között lehetetlen megbirkózni. Itt van például tipikus példának Paks ügye, mely csak látszólag tartozik kizárólag a két szerződő félre, ugyanis környezetvédelmi és energiastratégiai megfontolások miatt egy LEGALÁBB kontinesszinten egységesített energetikai modellbe kellene illeszkednie. Mert ugye a környezetszennyezés, a globális felmelegedés még annyira sem játék, amennyire a legoptimisták annak hiszik. De amíg egynémely kelet-európai (és nem csak) kormányfő a hatalomvágy l’art-pour-l’art-jának mián szuverénesdit játszik, a büdös életben nem fog kialakulni nemhogy egységes energetikai–környezetvédelmi, de gazdasági–monetáris, szociális, népesedéspolitikiai, katonai stb. doktrína sem.

Csakhogy amire ti, konzik erre rá fogtok jönni, már rég egymás hulláit fogjuk zabálni. Ha egyáltalán valaki még megéri a 22. századot.

paramx2 2014.06.10. 15:17:01

A tied is csak egy vélemény, nem pedig szentencia. Mert ha annyira giga agy lennél, nem itt írogatnál feltételezéseket, mellyel egyébként semmi probléma nincs, hanem valamelyik fontos irodában szőnéd a szálakat. Továbbá a magyar titokszolgák is hallgatnak le, a magyar vezető politikusok is költenek luxusra közpénzből (lásd Lázár, előzőleg pedig az UD. ZRT tevékenysége), amelyekről a magyar miniszterelnöknek is bizton van tudomása. Ezzel nem JCJ-t mentegetem, hanem nyílvánvalóságokra próbálom figyelmed ráterelni. Németország nyomasztó gazdasági erejét látva pedig nem gondolnám, hogy Merkel asszony döntései hibásak lennének. Én inkább azt látom, hogy Merkel befolyását csökkentenék az uniós döntésekben, ezen folyik a politikai pulpárlé, melyben a saját miniszterelnökünk sértettségében "rossz" helyre állt. Az én fírkám is csak egy vélemény.

Németh Áron Attila 2014.06.10. 16:00:27

@kesztió: Kösz a kommentet!

Való igaz, hogy inkább húzok a Nemzetek Európája, mint az Európai Egyesült Államok gondolata felé, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem látom az általam preferált rendszer határait, gyengeségeit. Ahogy Te magad is írod, és ezzel egyetértek, a környezetvédelem például tagállamilag nem elszigetelhető, hiszen ha Erdélyben ciánnal mérgezik a Tiszát, akkor lényegtelen, hogy a magyar szabályozás ezzel kapcsolatban szigorú, mert a végén úgyis a mi folyószakaszunkon fog tömegesen kihalni az élővilág. Tehát az egységesítés nagyon sok területen rendkívül fontos.

Nem gondolom viszont, hogy azt például, hogy saját energiaellátása okán Magyarországnak szüksége van-e újabb atomerőműre, vagy nincs, azt brüsszeli bürokratáknak kellene eldöntenie. Ettől még Paks2-bővítése/korszerűsítése sok kérdést felvett, ahogy arról mi magunk is írtunk (Újabb vasfüggöny ereszkedik hazánkra? - 2014.01.17), és ezeket egy egységesebb uniós szabályozás lehet, hogy kezelte volna, de ez meg még egyelőre hipotetikus.

Ahogy azt sem gondolom, hogy egy Juncker kaliberű politikus, akinek egész karrierjét végig kísérték a botrányok, és aki amúgy korábban vonakodott vállalni a bizottsági elnökjelöltséget, mert az saját elmondása szerint nem motiválta, lesz majd az EU sikeres jövőjének záloga.

Németh Áron Attila 2014.06.10. 16:09:41

@paramx2: Kösz neked is a kommentet!

A cikkemre áttérve: az sohasem akart más lenni, mint egy vélemény, de emlékezetem szerint nem is állítottam soha olyat - sem most, sem korábban -, hogy szentírásokat közölnék, amiket mindenkinek el kell fogadnia, mert mekkora király vagyok. Szomorú is lenne, ha így lenne.

Amit a magyar titkosszolgálatokról írsz, azt osztom, szomorú dolgok történnek itthon is, ebben nem különbözik az itthoni elit sem. Azonban érdemes látni, hogy nem magyar politikust akarnak EB vezetővé segíteni, hanem JCJ-et. És ez azért erős különbség.

Merkel döntéseit szerintem lehet és kell vitatni, de elfogadom, hiszen igaz, hogy nem politikus lenne, ha országának gazdasági erejét nem használná fel politikai céljaira. Ennek ellenére nem biztos, hogy ez az EU egészének a jövőjét szolgálja.

paramx2 2014.06.10. 16:12:13

Az az érzésem, hogy Orbán és Cameron között egy barter zajlik. Orbán támogatja Cameront, melynek fejében a londoni elemzők a magyar kormány számára kedves adatokat publikálnak.

paramx2 2014.06.10. 16:38:37

@Németh Áron Attila: Emlékeztető:
Összefoglalva tehát Jean-Claude Juncker a múlt EU-ját képviseli, felfogásban és elérendő célokban különösképpen, éppen ezért a megválasztása, ami sajnos egyre valószínűbb, hatalmas baklövés lenne Európa részéről. Hiszen vele nemhogy radikális reformokat, de még a szokásos polkorrekt, végletekig kompromisszumos, se előre-se hátra döntéseket sem lehet majd meghozni. Köldöknézés, állandó patthelyzet, szélsőségek megerősödése, és a lassú elmúlás lesz az EU jussa Junckerért. Kár érte.

Nézhetem én ezt akárhonnan, ez bizony kinyilatkoztatás a jövő történéséről.
Ami pedig a magyar politust illeti, aki beszállt a királycsináló harcba akarata kifejezésével egy olyan országot vezet, mely hatalmi ágazata hasonló eszközökkel él, mint a bírált JCJ. A választási győzelem keltette gőg pedig igen rossz jel és veszteséget ígérő attitűd.
Köszönettel

bölcsbagoly 2014.06.10. 20:36:23

@kesztió:
1. nincs globális felmelegedés, folyamatos klímaváltozás van. Mióta világ a világ.
2. a legkörnyzetkimélőbb energiaforrás az atomenergia.
- nem szennyez;
- nem foglal el nagy területet;
- a legolcsóbb.

bölcsbagoly 2014.06.10. 20:44:04

@paramx2: Lombroso után szabadon: a karvalyképű emberekben nem szabad megbízni!-:))

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 21:34:22

@bölcsbagoly:
1. A globális felmelegedésről – és neadjisten ennek az emberi tevékenységekhez köthető okairól – szóló híresztelések nyilvánvalóan nem többek, mint ócska összeesküvés-elméletek. A judeoliberálbolsevik buzilobbi nemzetközi háttérhatalomra törése viszont a legapróbb részletekig bizonyított tény, nemdebár?

2. Egy lótúrót. Amire ez az állítás igaz lenne, az a FÚZIÓS atomerőmű. Amiből ugyebár működőképes még egy sem dolgozik a világban, de a franciák nagyon azon vannak már, hogy ez változzon. Csak eszméletlenül sok pénzt kell pumpálni még a kutatásokba és a fejlesztésekbe egyelőre, de ez a nagyokosabbnál nagyokosabb nemzetállam-miniszterelnököknek nem éri meg, mert pillanatnyi szavazatokat nem hoz, legkevesebb 10–15 év múlva fognak körvonalazódni a dolgok, és még egy annyi, amíg ténylegesen visszatérül a befektetés. De a paksi rémtörténet sem lesz másképp, csak az a különbség, hogy addigra környezetszennyező, balesetveszélyes és elavult szarral marad Magyarország, ahelyett, hogy bölcsen kivárta volna, hogy mozognak a franciák és nem ugrik fejest az első lehetőségbe.

Rwindx 2014.06.10. 22:11:15

@poszt: +1

@kesztió: fogalmazzunk úgy hogy a mellékelt szösszenetedből kiderült fingod sincs sem az ITER-ről (ja, igen így hívják a "francia FÚZIÓS atomerőművet" :D), sem a fúziós energiáról, de legalább birka módjára bármit elhiszel.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 22:39:06

@Rwindx: Nem teljesen világos, mi a problémád. Az ITER „laboratóriumi körülmények között” és rövid ideig ugyan, de nagy valószínűséggel képes lesz több energiát termelni, mint amennyit belepöckölnek. Mindez az évtized vége előtt. Tehát az az állítás, hogy 10–15 év múlva jóval többet fogunk tudni arról, mennyire érte meg fejest ugrani Paksba, vagy inkább megújuló energiaforrásokkal kibekkelni valahogy addig, amíg a fúziós atomenergia jövője tisztázódik, teljesen vállalható. Nos, mit is hittem el birka módra?

Németh Áron Attila 2014.06.11. 08:27:55

@paramx2: Érdekes felvetés, hogy Cameron és Orbán együttműködik, de engem személy szerint meglepne. Részben, mert a JCJ megválasztásával szemben formálódó konzervatív blokkba (britek-hollandok-svédek-németek) Orbánt nem hívták meg, és tudtommal nem is tervezik. Részben pedig, mert a brit konzervatívok irtóznak a Fidesz politikájától és fellépésétől, downingi bájolgások ide vagy oda.

Németh Áron Attila 2014.06.11. 08:35:54

@paramx2: Köszi az emlékeztetőt. Én mindenesetre ezt továbbra is markáns véleménynek, és nem kinyilatkoztatásnak gondolom. De hát kinek a pap, kinek a papné.

A titkosszolgálatok politikai felhasználása pedig, ahogy korábban is írtam, itthon is bántó jelenség, amely sajnos a rendszerváltás óta jellemez minket. Fenntartom ugyanakkor, hogy nem egy ilyen ügybe belebukó magyar politikus készül vezetni az EB-t, hanem JCJ.

A választási győzelem adta túlzott magabiztosság és gőg amúgy valóban rossz tanácsadó, ebben is egyetértek veled.

kigyurt álat 2014.06.11. 09:37:00

"beleértve a prosperitással együtt ránk köszöntő nyugalmat"

Hát igen, csak sajnos ez nálunk nem látszik, mert a 2004-es csatlakozás körüli -2..+6 év volt a rendszerváltás utáni gazdaságpolitika legsötétebb időszaka, ami teljes egészében elmosta az EU által nyújtott lehetőségeket. Annyi maradt belőle, hogy lehet külföldön munkát vállalni.
Az EU pénzek elosztásának akkor kiépített rendszere meg alapvetően a korrupcióra épült, ez volt a hiénák második nagy korszaka a 90-es évek privatizációi után.

2014.06.11. 11:00:38

@kigyurt álat: Ezt sajnos magunknak köszönhetjük. Egyébként mi lett volna, ha azok a pénzek/lehetőséges sincsenek?

2014.06.11. 11:02:19

Üdvös, hogy ezekről a dolgokról szabadon lehet vitázni, és remény is van arra, hogy ezek a viták erdményre is vezetnek. Vessük ezt össze, monduk az 1920-as, 30-es éveinek Szovjetuniójával.

Rwindx 2014.06.11. 13:09:07

@kesztió:
1. Az ITER nem francia, az I betű az Internationalt jelenti. Ez akkora projekt hogy az EU (így Mo is), USA, Oroszország, Japán résztvesz a finanszírozásban és az építésben. Csak annyiban francia, hogy ott építik, tehát nem az.
2. Az ITER nem fúziós atomerőmű, hanem fúziós erőmű.
3. Az eredeti tervek szerint 2016-re kellene késznek lennie, de elég nagy csúszásban vannak, időben és pénzben egyaránt, tehát talán 2021-25-ben beüzemelik. 2010-ben még ott tartottak hogy leállítják az egész építést...
4. Kísérleti, tehát majd csak remélik hogy több energiát szednek ki belőle mint a betáplált energia. Ellenben ha a kísérletek közben tovább tudják alakítani 10-15 év, akkor majd épülhetnek újabb kísérleti/prototípus erőművek (újabb 10-15 év), majd utána valódi termelő erőművek (10 év).
5. Ez azt jelenti ha sietünk, és semmi probléma nem merül fel, akkor talán 2065 körülre lehet fúziós erőművünk az elsők között. Viszont az ára miatt nem hiszem hogy az elsők közé fogunk kerülni...

Az alternatív energiával "kibekkelni" addig kifejezés pedig tovább erősíti bennem hogy fogalmad sincs a témáról. Ugyanis jelenleg Mo-n az alternatív energiatermelés mindössze pár százaléknyi, az is leginkább a meglevő vízerőművekre korlátozódik, meg pár fatüzelésű erőműre... Ha eltekintünk a termelési és felhasználási csúcsidők egybe nem passzolásától valamint tárolási problémáktól (aminek egy része még megoldhatatlan), akkor könnyen belátható hogy ha jelenleg lenne akkora alternatív energia termelő kapacitásunk ami lefedi a teljes csúcsidejű áramtermelést, akkor is ott vagyunk ahol a part szakad. De nincs, tehát fel kell építeni, ami szintén legalább 10-15 év, de inkább több és akkor az ütemmel messze világelsők lennénk, de az meg kizárt dolog.

Te meg elhitted hogy 10-15 év múlva majd alternatív meg fúziós "atomerőmű" lesz, és paks 5-6. blokk rémálom, mert pár fogalmatlan idióta ezt szajkózza. Hát persze.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.11. 13:24:52

@Rwindx: Akkor meg szabad hát kérdeznem, hogy Magyarország mitől annyira különleges, hogy ennyire kicsi a szélenergia felhasználtsága? Mert az, hogy jelenleg Mo-n az alternatív energiatermelés mindössze pár százaléknyi, pont nem érv arra, hogy ennek így is kell maradnia.

Az pedig, hogy csak 2065-re lesz működőképes fúziós ATOMerőmű (mert ugye magfúzióról van szó), ez pont olyan szintű jóslat, hogy minden programnak bele kell férnie 640 kilobájtba. A 21. száadban 50 évre előre jósolni a technikai fejlődést az legkevesebb komolytalanságra utal.

Laikus Érdeklődő 2014.06.11. 13:38:48

@Rwindx: Azért a paksi bővítés várható(?) nyereségéből érdemes lenne támogatni a fúziós kutatást/lobbyzást, hogy a következő kísérleti erőmű Magyarországon épülhessen.
Így a paksi bővítés akár a Zöld Magyarország programba is beilleszthető lenne.

Doberdo 2014.06.11. 14:26:33

Ennek a Juncker nevű európainak az elvei nagymértékben megegyeznek a HUNVIKTOR elveivel,
egy nagy különbség van köztük, hogy ezt Ovi soha
el nem ismerné !

Rwindx 2014.06.11. 15:51:55

@kesztió: nem az a lényeg hogy mekkora, hanem egyrészt milyen következményei van annak ha az aránya jelentős növekszik, és mennyi idő alatt és mekkora költséggel lehet lehet az "elvárható" mértékűre növelni.

Javaslom nézz utána kicsit hogy Németországban mi a helyzet ha kicsit viharosra fordul a szél. Ha nem lennének a franciák az atomerőműveikkel, valamint a cseh, lengyel, osztrák alternatív áramszállítási útvonalak, gyorsan megismernék a magyar 80-as évekbeli rögvalóságot, amikor hol volt áram hol nem.
pl itt: sg.hu/cikkek/93041/tul-nagy-a-szelenergia-aranya-nemetorszagban
zoldtech.hu/cikkek/20100222-szeleromuvek-kozos-kockazatvallalas

Nem ATOMerőmű, fúziós erőmű :) A vízerőműn is mennek át atomok, azt mégsem atomerőmű.

Pont olyan jóslat? akkor rajzolj párat, úgy biztos előbb lesz... esetleg álmodd meg.
Én nem jóslok, hanem becsülök, abból hogy mennyi ideig tart 1-1 ilyen volumenű tervezés, építés. Ha vajon az ITER-t 2006 óta építik, és az optimista becslések szerint is csak 2021-ben lehet beüzemelni, hozzátéve hogy mennyi ideig tart egy már bejáratott többszázadik atomreaktor építése (10 év), prototípusok építése után, könnyen belátható hogy vélhetően még alá is becsültem azzal hogy azt mondom minden flottul megy.

Egyébként elmondom neked 30 éve azt mondták 30 év múlva lesz fúziós reaktor, azt úgy tűnik mégsem.

Rwindx 2014.06.11. 16:01:23

@Laikus Érdeklődő:
Passz, az jobbára politikai állásfoglalás hogy ki mit támogat. Viszont jelenleg is résztveszünk az ITER munkálataiban: www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/hirek/f4e-12-gb-geo-dist
mta.hu/mta_hirei/magyar-kutatok-is-reszt-vesznek-az-uj-franciaorszagi-fuzios-reaktor-epiteseben-129053/

Ez akkor méretű projekt hogy egy-egy ország nem igazán tudja elvinni.

Mi egyébként a visegrádi együttműködés keretében az Allegro-ban veszünk még részt, ami negyedik generációs kísérleti atomerőmű fejlesztésről szól.

paramx2 2014.06.11. 20:22:32

@Németh Áron Attila: Vajon abban is egyetértesz, hogy az unió túlzott liberalizálása a nemzet államok javára egyrészt az unió végét jelenti, másrészt a kisebb államok részére a határvasak visszaállítását?
A gazdaságilag erős nemzetek akkor majd súlyuk teljes egészével telepedhetnek a kisebb, gyengébb gazdaságokra. Nem lesz már mi megállítja őket ebben és akkor hazánk újra választhatja a keleti rabságot.
Nagyon kéne gondolkodni, hogy ki támogatja ebben pl. a Jobbikot, és mi okból?

Németh Áron Attila 2014.06.12. 08:59:19

@paramx2: Első kérdésedre válaszolva: Nem, nem gondolom, hogy a túlzott liberalizálás az EU végét jelentheti, mivel ez a folyamat csak a rendszeres tisztulását hozhatja. Úgy gondolom, hogy az EU nagyjai (pl. Monet) létre akartak hozni anno egy gazdasági uniót, ami aztán politikai együttműködésbe fordulhat. Addig azonban, amíg előbbit relatív átgondolással végezték a felelősök, utóbbit átgondolatlanul. Máig nincsenek ugyanis megfelelően tisztázva azok a területek, amelyek összeurópai-, és amelyek nemzeti megközelítését igényelnek. Ráadásul Európa lakosainak nagy része nem akar Európai Egyesült Államokat, ez tény, erről felmérések vannak. De nem feltétlenül azért nem akarnak, legalább is szerintem, mert azt rossznak gondolják, hanem azért, mert nagyon sokan még az EU fundamentumait sem értik, nemhogy az intézmények működését.

Második kérdésedre pedig éppen ez a válaszom, vagyis, ameddig az átlag európai polgárok ezen alapelvekkel nincsenek tisztában, addig a politikai populizmus mindig nyerni (lásd: brit, francia, holland, stb. példák) fog - ezt amúgy én fájó szívvel veszem tudomásul, határok visszaállítását ugyanis rossz iránynak gondolom.

Az erős kontra gyenge nemzetekre vonatkozó mondatodban (is) van igazság, én mégis inkább úgy érzem, hogy ahogy korábban az EU-n kívül, az EU-n belül is a nagyok fújják a passzátszelet, ergo ebben az unió semmi pluszt nem tud nekünk adni. Összefogás kellene a KKE-régió tagállamai között, egységesebb fellépés és érdekérvényesítés, és akkor talán lehetne valamit kezdeni a nagyok túlsúlyával.

A Jobbik politikája szerintem tévút, de itt újfent ismételni tudom magam: amíg nem értik a polgárok, hogy miért jó és hasznos az EU, addig a populizmus lesz az úr, ezzel lehet majd választást nyerni.

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 10:53:02

@Németh Áron Attila: szerintem mèg egyàltalàn nem biztos Juncker posztja.
De van egy èrdekesebb kèrdèsem:
OV kategorikusan kijelentette hogy nem támogatja JCJ-t.
A nèppàrt viszont azt mondta, egysègesen tàmogatjàk Junckert.
Most aakor ki hazudik?

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 10:54:09

@Németh Áron Attila: mièrt, tulképp mi a lyobbik eu-politikàja?

Németh Áron Attila 2014.06.13. 11:05:04

@Sexual Harassment Panda: Ezzel kapcsolatban szerintem a legjobb, ha elolvasod Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik külpolitikai szakpolitikusával készített EP-választási interjúnkat:

diplomaci.blog.hu/2014/05/20/ep-valasztas_2014_a_jobbik_es_az_europa_unio

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 11:14:12

@Németh Áron Attila: Nos, a jobbik is leszelìdülni làtszik.
Most màr nem akarnak kilèpni, èrdekes.
Azèrt Gyöngyösi kicsit ferdìtett, ugyanis valòban 36% gondolja "csak" , hogy az eu előnyös, de ez nem jelenti azt hogy a többiek ki akarnak lèpni, kb 40% szerint vàltoztatni kell, nem lilèpni, ès kb 15-20% szerint kell kilèpni.
Szal, szerintem egyvesetleges nèpszavazàs -lyobbik-kormàny esetèn- eredmènytelen lenne, a döntő többsèg nem akarna kilèpni.

Németh Áron Attila 2014.06.13. 11:14:31

@Sexual Harassment Panda: Nem gondolom, hogy bárki hazudna ebben a történetben. Inkább arról van szó, hogy a Fidesz korábban még támogathatónak tartotta JCJ-t, ahogy a Néppárt is, ám előbbi most kihátrált, utóbbi viszont nem. Ezért itt szerintem az okok az izgalmasabbak, hogy pontosan miért hátrált ki - de erről hamarosan írunk.

Köszi amúgy a kommenteket, kérdéseket!

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 11:24:22

@Németh Áron Attila: Vàrjàl màr!
Ès akkor mosy ez hogy?
Itt van Viktorunk, aki nem tàmogatja Jucit.Okè.
De mi van akkor ha a nèppàrt "egysègesen tàmogatja"..?
Ez az èn olvasatomban azt jelenti, hogy a fidesz elvileg nem tàmogatnà, de azèrt mègis.
További kèrdès:
(Règebben olvastam az eu hirportàlon, de sajnos màr nem talàlom)
Ha egyvtagorszàg kilèp a zeubòl, első lèpèskènt elszàmolnak a felvett/befizetett pènzekkel, ergo nàlunk ez ùgy nèzne ki, hogy ha ez ma lenne, az összes felvett tàmogatàst mondjuk 7000.milliàrdot vissza kell fizetni.
Ès a lyobbik ezt nem àrulja el, hogy miből?
A fidesz azt mondja, hogy ha kilèpnènk,
az èletszìnvonal megfelezòdne, ès Albània szinten vegetàlnànk..

Németh Áron Attila 2014.06.13. 11:24:33

@Sexual Harassment Panda: Maximálisan igazad van. A magyarok többsége valóban nem EU-ellenes, nem kilépés párti, erről statisztikák vannak, ahogy Te is írod, és ezért egy Jobbik által kezdeményezett népszavazás most simán elbukna.

Abban viszont közel sem vagyok biztos, hogyha a britek kilépnének, az EU közben tovább folytatná az egy helyben topogást, és az EU-ellenes populista retorika (amit hazánk politikusai is nagy kedvvel használnak) még inkább felerősödne, akkor a Jobbik ne érhetne célt, mondjuk egy bő 5 éves időtávon.

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 11:31:46

@Németh Áron Attila: Ès nem lehet, hogy a lyobbik azért szelidūlt le, mert pontosan tudjàk, a nagy kamuzàsok ellenère, a lòfa. Se akar kikèpni az eubòl?(Ugyanis Magyarorszàgon az eu tàmogatottsàg kifejezetten magas, 40% szerint ìgy jò ahogy van, 40% szerint nem jò, de nem kilèpni hanem vàltoztatni kell, a tagsàg megőrzèse mellett, 15-20% szerint ki kell lèpni)
2012ben mèg azt mondtàk hogy ki kell lèpni, ès Svàjc/Norvègia tìpusù megoldàs kell; nincs eutagsàg, de tagjai maradunk az euròpai gazdasàgi tàrsasàgnak, tehàt rànk is vonatkozik az àruk/szolgàltatàsok/szemèlyek szabad àramlàsa, tagjai vagyunk a vàmùniònak.
Miért ez a szemlèletvàltàs?

Németh Áron Attila 2014.06.13. 11:44:59

@Sexual Harassment Panda: Azzal szerintem nincs problémája (legalább is publikusan) senkinek az EP-ben, hogy a Fidesz kihátrált JCJ mögül. Ha megnézed a Fidesz néppárti társa, a svéd kormánypárt sem támogatja JCJ-t. Tehát ez önmagában nem gond, "egységes támogatás" ide vagy oda.

Azt nehéz megmondani, hogy mi történik egy tagállam önkéntes kilépésekor. Mármint a Lisszaboni Szerződés 50-ik cikkelye tartalmaz egy folyamatleírást, de pontos részleteket az, pl EU-pénzek visszafizetésének kötelezettségére, nem tartalmaz - vagyis ki lehet lépni, de a tényleges következményeket a gyakorlat alakítja.

A Jobbik nem beszél erről, ahogy nem beszél róla a brit UKIP sem, és semmilyen más radikális párt, hiszen ez a populizmus lényege - könnyebb azt mondani, hogy az EU rossz, monnyjonle, ki kell lépni, és szavazz rám, mert én megcsinálom, mint végig vezetni a választókat, hogy rendben, kiléphetünk, én elintézem, de a következő 30 évig recesszióban lesz az ország.

Németh Áron Attila 2014.06.13. 11:48:49

@Sexual Harassment Panda: Elsősorban szerintem az, amit Te magad is látsz, vagyis, hogy a Jobbik rájött, hogy EU szidással pár hellyel lehet többet szerezni egy EP-választáson, főleg mostanában, de ha valaki itthon, konkrétan a kilépés mellett foglalna állást, és mondjuk népszavazást kezdeményezne, azt most leszavazná a többség.

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 11:51:27

@Németh Áron Attila: Akkor a fidesz mèg mindìg jobb, :mi tulkèpp leszar..k az eu-t, azèrt vagyunk tagok, mert velük kereskedünk, ès az onnan kapott pènzek nèlkül letèrdelnénk.

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 11:56:29

@Németh Áron Attila: ès a legszebb az egèszben, hogy a jobbik szarna be legjobban, ha lenne nèpszavazàs, mert a többsèg nem lèpne ki, ès nem lehetne tovàbb lebegtetni a tèmàt.
Ezèrt kèrdezik meg minden alkalomnal làyvànyosan a fideszt, hogy ìrjanak ki nèpszavazàst, mert pontosan tudjàk hogy rajtuk kìvül senki se szavaznà meg, és ezèrt adjàk be a nèpszavazàsi kezdemènyezèst ugyancsak làtvànyosan az OVH nak, tudvàn hogy el fogják utasìtani, ès akkor lehet làtvànyosan azt mondani, hogy làtjàtok, mi +pròbàltuk, de ez a rohadt cionista kormàny az eu bàbja nem engedi.

Németh Áron Attila 2014.06.13. 12:06:22

@Sexual Harassment Panda: Nehéz megmondani, hogy az EU-ról pontosan mit gondol a Fidesz, de az általad leírtak nagyjából lefedik az általunk ismerteket.

A Jobbik pedig vlsz azért viselkedik így, mert a magyarok nagy EU harcának lemezét a Fidesz játssza itthon, ergo nekik marad a kilépős lemez, amit viszont jobb mindig visszatekerni, mielőtt lejárna, és ezt láthatóan ők is jól tudják.

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 12:12:01

@Németh Áron Attila: Örülök hogy 1-et èrtünk.
Szerintem a fidesz azért tagja az eunak, mert pontosan tudja hogy velūk kereskedūnk, ès ha nem lennènk tagok, csődbemennènk.
A kilèpès , a vàmuniò/schengen megtartàsa mellett azèrt nem műxik, mert először vissza kell fizetni a felvett pènzeket, ès nem is kapnànk többet semmit.Ès ezek nèlkūl meghaltunk.
Marad a tagsàg, feszegetjūk a hatàrokat, amikor meg pofànvernek minket, annyit vàltoztatunk hogy mèg "belefèrjen".
Taktikàzunk.

Németh Áron Attila 2014.06.13. 12:23:45

@Sexual Harassment Panda: Azt gondolom, hogy a kormány harcos fellépése sok esetben a jól szerkesztett politikai színjátszás mintapéldánya, aminek a legtöbbször köze sincs ahhoz, hogy valójában milyen döntések születnek.

Én azt látom, hogy olyan ügyekben megy a "háború", amit az EU irányítói nem tartanak kardinálisnak, persze a hivatalos procedúrát végig viszik, esetleg még ejnyebejnyéznek kicsit, de ennyi. Számunkra ugyanis az, hogy az ehhez hasonló kérdésekben "engednek", nem oszt, nem szoroz.

A kormánynak ezzel szemben ez kell, hiszen ez legitimálja részben a felhatalmazását.

Larry Silverstein 2014.06.13. 12:52:55

Az EU a világ leglassabb gazdasága lett azelmúlt20 évben.

Unortodoxia kell, nem vmi öreg megbízható káder, szvsz.

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 13:05:05

@Németh Áron Attila: igen, ez igaz.
És ebben a jobbiknak is igaza van.
Jelentektelen ūgyekben hatalmas szabadsàgharcot vìvnak, de a lènyeges kérdèsekben a mainstreamhez tartozunk.

Sexual Harassment Panda 2014.06.13. 13:26:15

@Németh Áron Attila:
"nekik marad a kilépős lemez, amit viszont jobb mindig visszatekerni, mielőtt lejárna, és ezt láthatóan ők is jól tudják."

Ezt a mondatot utòlagis engedelmeddel a jövőben idèzetként felhasznàlom, elég jòl sikerült.

czjanos 2014.06.13. 13:29:14

Amit a szerző az esetleges romániai ciánszennyezéssel kapcsolatban írt, az hatványozottan,- szinte egész Európára kiterjedően érvényesülne egy paksi atomkatasztrófa esetén. Ezért, igenis jogos, ha az EU bele akar szólni a tagországok energia-politikájába.

Larry Silverstein 2014.06.13. 13:41:22

@czjanos: 'Amit a szerző az esetleges romániai ciánszennyezéssel kapcsolatban írt, az hatványozottan,- szinte egész Európára kiterjedően érvényesülne egy paksi atomkatasztrófa esetén.'

1. akarni lehet

2. eddig a 30 éves paksi szovjet technika nem zavarta Brüsszelt, hehe, majd biztos pofán röhögik őket mint az IMFet

czjanos 2014.06.13. 13:53:05

@Larry Silverstein: 1. Akkor Magyarország nem volt az EU tagja;
2. Fukusimában sem gondoltak arra, hogy balhé lesz. Mégis lett.

Kivlov 2014.06.13. 14:02:43

ez az EU ebben a formában régesrég értelmetlen.
vagy csinálunk belőle egy az USA-hoz hasonló kvázi államot, ahol mindenkire ugyanazok szabályok érvényesek és nincs vezető meg kullogó rész. vagy meg felelsleges az egész, a határok náélküli utazgatást leszámítva.

Larry Silverstein 2014.06.13. 14:18:57

@czjanos: '1. Akkor Magyarország nem volt az EU tagja;'

Na és, felvettek, nem? Akkor kuss van. Persze egy csomó orosz erőmü épül most ebben a pillanatban az EUban, be ne szarjatok már kínotokban..:)

J.László 2014.06.13. 14:35:25

Meg kell nézni, hogy működnek és működtek a szövetségi államok. Az egykori Ausztia-Magyarország, a Német Birodalom, a mai Németország, Ausztria, Svájc, USA.

Többé-kevésbé mindegyikben az a közös, hogy a szövetkezés a közös külügyi, hadügyi és pénzügyi politikára terjed ki. Minden más a tagállamok, tartományok magánügye.

Ez EU ennek az ellenkezőjét teszi. Ezért röhög már rajta mindenki.

Publius Decius Mus 2014.06.13. 14:40:10

Európai Egyesült Államok vagy Nemzetek Európája?

Egy sztori hozzá:
Egy angol történész említette a héten, hogy nézett az angol TV-ben egy vitaműsort 5 másik angol történész között az I. Világháborúról. Egy óra alatt egyszer sem hangzott el, hogy Osztrák-Magyar Monachia.

Mi sosem leszünk a nyugatiaknak Európa, ezt a kettős mércék sora is ordítja. Mindent úgy akarnak intézni, hogy nyertesek legyenek benne, tehát vesztesekre is szükségük lesz. Jó, hogy benne vagyunk, de minél kevesebb dologban dönthessenek nélkülünk!
süti beállítások módosítása