Katar került ki győztesként a szaúdi blokádból

2018. június 11.

Visszafelé sült el a Katar-ellenes kvartett tevékenysége: a jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a Szaúd-Arábia vezette blokád hatására Katar stratégiailag és gazdaságilag is előnyösebb helyzetbe jutott, miközben az igazságtevő szerepében tetszelgő Szaúd-Arábia pedigréje ismét megcsappant – írja a Foreign Policy.

„Egy éve államok egy Szaúd-Arábia vezette csoportja történelmi földi, tengeri, és légi blokádot intézett Katarral szemben. A nyomásgyakorlás célja az volt, hogy rákényszerítsék Dohát egy sor követelés teljesítésére, melyek között az iszlamista szélsőségesek közel-keleti támogatása volt a legfajsúlyosabb, ideértve e csoportok bahreini, egyiptomi, emírségekbeli és szaúdi sejtjeinek pénzelését – utóbbi négy állam híresült el ezáltal a Katar-ellenes kvartettként.”

„Egy évvel később olybá tűnik, hogy Katar nem csak átvészelte a vihart, hanem a konfliktus fő nyerteseként emelkedett ki. A Katar-ellenes kvartett ugyanis kudarcot vallott azon célkitűzése kapcsán, hogy kikényszerítse 13 követelésének teljesítését Katartól, ideértve az Al-Dzsazira és más médiumok felszámolását, melyeket Dohához kötnek, valamint a különféle szunnita és síita milíciák támogatásának beszüntetését a térségben.”

„A kvartett valós célja inkább abban állt, hogy Katart egy vazallus állammá tegyék, mely képtelen önálló külpolitika megvalósítására. Ennek érdekében a szaúdi tábor nagy erőfeszítéseket tett a nyugati fővárosokban, hogy fokozza a diplomáciai nyomást Kataron, s hogy a közvéleményt ellene fordítsa.”

„De pont e törekvések hatására a krízis Katar javára fordult. Trump erőteljes kritikát fogalmazott meg Szaúd-Arábiával szemben, főleg annak terrorizmust támogató tevékenységét illetően, s az elnök e kontextusban ismerte el Katar fejlődését ez ügyben. Ahelyett, hogy az elemzőket és politikusokat arról győzték volna meg Nyugaton, hogy Katar jelentős problémákkal küzd, melyekkel el kell számolnia, a hatás javarészt pont az ellenkezője lett.”

„Az eredmény az lett, hogy a kvartett országai szenvedtek el jelentős visszalépést a reputációjukat illetően. Szaúd-Arábia régóta fennálló törekvéseit arra nézve, hogy Doha líbiai és szíriai szélsőségeseket támogató lépéseit kritizálja, aláaknázta a számos szakértői vélemény, melyek a blokádot követték.”

„Amíg a Katar-ellenes kvartett kormányai azt közvetítik, hogy Irán és csatlósai jelentik a legnagyobb fenyegetést, a Közel-Kelet arab népessége egyre nagyobb számban jut arra a meggyőződésre, hogy maga a kvartett jelenti azt az autokrata összeesküvést, melynek célja, hogy útjába álljon a 2011-es felkelésekkel megindult új vágyakozásoknak és politikai változásoknak. Szaúd-Arábia és szövetségesei nyíltan vállalják külpolitikájukban, hogy minden iszlamista forradalmi törekvés ellenében állnak. Katar ezzel szemben barátságosan viszonyul az arab világ változást kívánó politikai erőihez, nem csupán azért, mert így a szaúdi csalárdság áldozataként tudja magát lefesteni.”

A teljes cikket a következő linken olvashatja:

http://foreignpolicy.com/2018/06/04/qatar-won-the-saudi-blockade/

ricsi_1.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr4714041334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.06.11. 20:01:13

Allah mentsen meg minket "minden iszlamista forradalmi törekvés"-től és ezek támogatóitól! De legalább egyértelműen elismerik a sivatagi muszlim országok, hogy ők pénzelik a kegyetlenkedő haramiákat.

LebensraumamOsten 2018.06.12. 19:58:43

Nagyon helyes! Győzött a forradalmi demokrácia és a humanitás meg a felvilágosultság az ostoba bigott illiberalizmus és a szemét, kegyetlen önkényuralmi rendszerek ellen!

exterminador 2018.06.12. 20:13:35

Pont a szaúdiak vádolnak másokat az iszlamisták támogatásával. Hogy nem szakad rájuk az ég...

Pierr Kardán 2018.06.12. 22:36:05

Azt azért ne felejtsük el hozzátenni, hogy ez a győzelem 1 év alatt kb. 50 milliárd dollárjába került Katarnak. Ennyibe került ugyanis gyorsan alternatív forrásokat keresni az összes létező importcikkre, amiket addig a szárazföldön olcsón hoztak be Szaúd Arábiából (pl. kb. 7 ezer tehenet hoztak felerészben repülőn, felerészben hajóval Amerikából!!!)

Ha Katar nincs bent a világ 5 leggazdagabb állama között és az uralkodó nem költi számolatlanul a pénzt a blokád megtörésére, akkor bizony a blokád győzött volna.

apro_marosan_petergabor 2018.06.13. 00:23:07

Katar sok tehenet vásárolt tőlünk ezért mindenképpen baráti állam, pár ezer tehénért néhány olajkutat is hagyományozhatna Mo-ra.

Józsi01 2018.06.13. 07:31:06

@LebensraumamOsten: Kérlek, kérlek menjél el Dohába és ott mondjad el ismét ezeket. :-))))

Ja és ha igazán tökös vagy a buzi haverjaiddal próbálj meg végig vonulni Doha központján. :-DDDDD

Punxsutawney Mormota 2018.06.13. 07:42:06

@Pierr Kardán: "Ha" és "ha", na meg "ha". De ott vanm és van miből pénzt költeni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a blokád a négyesnek is komoly anyagi veszteséget okoz, illetve okozott, hiszen Katar nem tőlük vásárol.
Ugyanakkor nem merném kijelenteni, hogy Katar győzőtt, sokkal inkább úgy néz ki, hogy nincs győztes, valójában egy patthelyzet alakult ki.

al Dajjal 2018.06.13. 08:30:42

@Punxsutawney Mormota: Annyiból mindenképp győztes, hogy nem kell még csak fontolóra vennie sem az ultimátum elfogadását, mivel mindent beszerez más módon. Igaz, ez jó sok pénzébe került, de inkább ez, mint a szaúdiak csatlósává válni.
Amúgy annyira bájos, mikor Szaúd-Arábia vádol másokat terrorizmus támogatásával. Valahogy az az érzésem róluk, hogy kicsiben akarják megcsinálni azt, amit az USA nagyban. Világ csendőre - esetükben Közel-Kelet csendőre. Amit ő mond, az úgy legyen, különben irgum-burgum! És neki ne merjen beszólni senki.
süti beállítások módosítása