A (múlt) héten történt.. Egyesült Királyság

2010. november 15.

II. Erzsébet a legnépszerűbb közösségi oldalon: A brit anyakirályné és vele egyetemben a teljes királyi család hétfőn saját oldalt kapott a világ legnézettebb közösségi portálján, a Facebookon. Bár az előzetes tervek még arról szóltak, hogy az oldalon a negatív kommenteket sem fogják moderálni, adott esetben törölni, az első néhány nap tapasztalata mégis azt mutatja, hogy az éles kritikákat eltüntetik a szerkesztők. A királyi családnak amúgy nincsen profilja, tehát a felhasználók nem tudják barátnak jelölni Károlyt, vagy éppen Harry herceget, helyette viszont a legfrissebb udvari hírek mellett „lájkolhatják” a monarchiát.

 
Gordon Brown bizottsági meghallgatásán Tony Blairt ostorozta: A volt munkáspárti miniszterelnöknek kedden a brit parlament nemzetközi fejlesztési bizottsága előtt kellett megjelennie, hogy számot adjon a leköszönt kormány nemzetközi szerepvállalásáról. A meghallgatás közben azonban az egyik konzervatív bizottsági tag Brownak szegezte a kérdést, hogy az Egyesült Királyság miért hunyt szemet afölött, hogy egyes afrikai vezetők saját kényük-kedvük szerint hosszabbították meg vezetői mandátumukat annak ellenére, hogy két ciklus után le kellett volna mondaniuk. A néhai miniszterelnök erre széles mosoly kíséretében azt válaszolta, hogy „Nagyon nehéz olyan szabályokat érvényesíteni afrikai vezetőkön, amelyeket mi magunk sem alkalmazunk”, egyértelműen utalva a két miniszterelnöki ciklus után egy harmadikat is vállaló Tony Blairre.
 
Karnyújtásnyira az első tényleges és komoly összecsapás a koalíciós partnerek között: A hét elején Simon Hughes a kisebbik kormánypárt, a liberális demokraták vezető helyettese kijelentette, hogy nem hajlandó támogatni a konzervatívok lakhatás támogatási megszorító intézkedését, mivel az rengeteg nehezebb körülmények között élő embert kényszeríthet lakásaik elhagyására.
 
Dühödt fiatalok zúzták szét a Konzervatív Párt központjának környékét: Annak ellenére, hogy a Scotland Yard már jóval korábban jelezte a kormánypártnak, hogy a megszorító intézkedés hatására (a kormány koalíció drasztikus költségcsökkentés irányzott elő a felsőoktatásban is – szerk.) a héten komoly hallgatói tüntetések várhatók. Ennek ellenére a londoni rendőrséget mégis szinte teljesen felkészületlenül érte az a majdnem 50000 fiatal dühödt rohama, akik a konzervatívok pártközpontjára és annak környékére támadtak.  

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr692450294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása