Lezárult a riói háború

2010. december 03.

Miután egy hétig háborús állapotok uralkodtak a város utcáin, november 27-én a riói rendőrség és a brazíliai hadsereg végleg megtörte a lakosságot rettegésben tartó drog bandákat, melyek a hírhedt Complexo do Alemao negyedben székeltek.

 
Múlt vasárnap kora reggel 2600 fegyveres rendőr és katona nyomult be Rió legrosszabb hírű favela (nyomornegyed) együttesébe, a Complexo do Alemaoba. A kemény állami beavatkozásra azért volt szükség, mert a rivális drog bandák részben egymást, illetve még inkább a rendvédelmi szerveket jó egy hete megállás nélkül támadták. A folyamatos harcoknak az első hivatalos adatok szerint kb. 50 áldozata van, de ez az adat tovább nőhet, amennyiben véglegesítik a hétvégi ostrom áldozatainak a számát.
 
A Complexo bevétele, vagy ahogy a helyi sajtó aposztrofálja, a brazil D-nap kivételezése azért volt különösen nehéz feladat, mert az omladozó „házakat”, melyekben nagyjából 70 ezer ember él, rendkívül közel építették egymáshoz, ezzel lényegében egy olyan összefüggő labirintus rendszert kialakítva a város szívében, amelyben a bandatagok könnyűszerrel bujkálhattak. A bujkáláson kívül azonban más módszert is választottak a Vörös Kommandó banda tagjai – szakértők szerint elsősorban ők, mint a legerősebb helyi bűnszervezet, okozták az erőszak kirobbanását –, például a rendőrök több esetben fogtak el tagokat papnak öltözve, Bibliát szorongatva. A győzelem természetesen a város, sőt, az egész ország számára hatalmas megkönnyebbülést okozott, hiszen mégiscsak a 2014-es futball világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia rendezőjéről beszélünk.
 
(A hadsereg és a sajtó munkaközben, forrás: www.bbc.co.uk)
 
Ennek megfelelően egyáltalán nem meglepő, hogy a város katonai rendőrségének parancsnoka, Mario Sergio Duarte tábornok kijelentette, hogy „ez volt a város drog bandáinak központja, az erőd, mely a legnagyobb tűzerővel rendelkező bandát bújtatta”, hozzátéve, hogy „addig kergetjük őket, ameddig csak kell, bárhol is legyenek.” Rió polgármestere, Eduardo Paes sem volt éppen visszafogott az üggyel kapcsolatban. Amikor a városvezetőt egy tv-interjúban az elért sikerről kérdezték, mindössze annyit mondott, hogy „ez a győzelem újjá alapította ezt a várost (…) Rió ismét fantasztikus hely lesz.”
 
Annak ellenére, hogy a többség Paes polgármester és Duarte tábornok hozzáállását és véleményét osztja a kérdésben, vannak olyanok is, akik mérsékletre intenek, mondván, a háború csak most kezdődik igazán. Ezek közé tartozik Rodrigo Oliveira (az egyik kiemelt riói rendőrségi vezető) és Marcus Vinicius Braga is, a város drogelhárítási csoportjának vezetője. Oliviera szerint „Bár Rió lakossága a mai napon ünnepelhet, nem szabad magunkat abba a hitbe ringatni, hogy a Complexo do Alemaot két vagy három óra alatt felszabadítottuk.” Vinicius Braga ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy félelmetesen visszafogott volt az egész ostrom lefolyása és megjegyezte, hogy „győzelemre állunk, ez tény, de nem nyertünk.”
 
A brazíliai drogbandákkal foglalkozó szakértők is mind azt hangsúlyozzák a siker óta, hogy a riói drogháború még korán sincsen lefutva, részben erről tanúskodik a Vinicius Braga által említett meglepő megadási hajlandóság a bandatagok részéről, akik szinte semmilyen ellenállást nem tanúsítottak a rendőrségi-katonai fellépéssel szemben, illetve az, hogy vélhetően még mindig rengeteg Vörös Kommandó tag bujkál a negyedben, bosszúra szomjazva.   

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr222489849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása