A héten történt.. Egyesült Államok

2011. január 09.

Boehner az új kapitány: A frissen választott republikánus többségű Képviselőház egy igazi kongresszusi veteránt, az ohioi John Boehnert nevezte meg új vezetőjének, a demokrata Nancy Pelosi helyére. Beiktatása előtt Boehner az állami kiadások csökkentését, a Ház átfogó reformját és az átláthatóság növelését nevezte meg, mint legfontosabb céljait.
 
Bankár Obama mellett: Egy bankár, Bill Daley lett az Obama-kabinet új vezetője, miután a korábban lemondott Rahm Emanuel helyére – átmenetileg – kinevezett Peter Rouse a héten lemondott posztjáról. Elemzők szerint a váltás azért volt kiemelten fontos az elnöki adminisztráció számára, mert az amerikai gazdaság vezetői szerint Barack Obama elnök megválasztása óta kifejezetten ellenséges a pénzügyi világgal szemben.
 
Pelosi és a demokraták: A Képviselőház elmúlt 90 évében nem volt arra példa, ami a héten a leköszönő házelnökkel, Nancy Pelosival történt. A kaliforniai képviselőasszony újraválasztását ugyanis, mint a Demokraták képviselőházi elnöke, a Ház demokratái közül 19-en leszavazták, ezzel is jelezve azt, hogy sokan Pelosi tevékenységét is azok közé az okok közé sorolják, amelyek hozzájárultak az időközi választások katasztrofális elvesztéséhez.
 
Gazdasági összeomlás 2.0: Az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Timothy Geithner a héten arra figyelmeztette a Kongresszust, hogy ha az március végéig nem emeli meg az ország államadóság küszöbének felső részét, akkor az Államok szinte biztosan egy újabb, súlyos gazdasági válság elé néz.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr542572034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása