A héten történt.. Visegrádi Négyek

2011. január 30.

A szlovák kormány elfogadta az állampolgártörvény módosítását: A kettős állampolgárságról szóló törvény régóta húzódó vitájának végére került így pont, mely után már csak a parlamentnek kell rábólintania a változásokra februárban. Az elfogadott tervezet szerint a kettős állampolgárságot szerzők mostantól nem veszítenék el szlovák állampolgárságukat, akik pedig eddig vesztették azt el (25 fő), visszanyernék. Azonban végül - ahogy azt a KDH szerette volna – a kettős állampolgársággal rendelkezők a jogszabály értelmében nem szolgálhatnak hadsereg, a rendőrség, a fegyőrség , a titkosszolgálatok, a vámőrség, az állami tűzoltóság és a vasútrendészet kötelékében.

 
Átalakíthatják a magyar médiatörvényt: Miután Orbán Viktor miniszterelnök biztosította az EU-t a médiatörvény módosítási lehetőségeiről (amennyiben arra szükség van), Martonyi János külügyminiszter és Schmitt Pál köztársasági elnök is hasonlóképpen nyilatkozott a héten. Az államfő biztosította José Manuel Barroso bizottsági elnököt, hogy reményei szerint a magyar kormány részletes és felelősségteljes választ fog adni a médiaügyi biztos, Neelie Kroes által megfogalmazott kritikákra. Martonyi pedig a külügyi bizottság előtt jelentette ki, hogy bár a levél csupán útmutató jellegű volt, az erre adandó válasz „minden kételyt el fog oszlatni a médiatörvényről”. Így amennyiben a Bizottság úgy határoz, hogy bizonyos részek ellentétesek az uniós jogszabályokkal, azokat ennek megfelelően javítani fogják. Szerinte a felülvizsgálat után mindenki elégedett lesz a sokat vitatott jogszabállyal.
 
Fehérorosz reakció a lengyel lépésre: A lengyelországi beutazási tilalomra reagálva Aljakszandr Lukasenko kijelentette, a lengyel kormány a megbuktatására és határrevízióra szánta el magát legutóbbi lépéseivel – ezek közé sorolja ő ugyanis a választások után megjelenő tüntető ellenzéki tömeg szervezését is. Véleménye szerint szomszédjai egészen a fehérorosz fővárosig, Minszkig szeretnék kitolni a határt, hogy visszaállítsák a II. világháború előtti állapotokat. A lengyel külügyi szóvivő, Marcin Bosacki nem kívánt reagálni a provokációra. 
 
Továbbra sincs megoldás a cseh orvosok emigrációs tervére: Mint már írtunk róla, az egészségügy rossz pénzügyi helyzetére kivándorlással válaszolnának a doktorok Csehországban, így március 1-től 3800 orvossal lehet kevesebb a kórházakban. Azóta az egészségügyi miniszter, Leos Heger mindent megtett, hogy maradásra bírja az elégedetlenkedőket, ám tervezetei és ígéretei mindeddig süket fülekre találtak. Az új tervek nem sokban különböznek az eddigiektől, a pénzügyi helyzetet hosszas reformok árán próbálják meg javítani, nem konkrét fizetésemelés útján. A kórházakat a kivonulási határidőhöz közeledve egyre több terhes édesanya keresi fel, és regisztráltatja magát annak érdekébe, hogy valamiképp biztosítsák az ellátásukat, ha megindulna szülés.
 
12 év után újra magyar kormányfő látogat Szlovákiába: Orbán Viktor pénteken utazott a szlovák fővárosba, hogy Iveta Radicová-val tárgyaljon a két nemzet együttműködéséről, az EU-elnökség közép-európai viszonyairól, és a V4 jelenlegi szlovák elnökségéről. Az ügy érdekessége, hogy magyar miniszterelnök utoljára 1999-ben utazott az északi szomszédos államba, és az szintén Orbán Viktor volt.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr202625200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása