A (múlt) héten történt.. Oroszország

2011. január 31.

Beazonosították a merénylőt: A Szövetségi Nyomozó Bizottság saját honlapján megjelentetett információi szerint egy 20 éves dél-kaukázusi férfi hajtotta végre a hétfői domogyedovói reptéri merényletet, melyben 35 ember életét vesztette, további 180 pedig megsebesült. A szombaton napvilágott látott hírek így csak megerősítik azt a nézetet, hogy iszlamista felkelők állnak a robbantás mögött.
 
Fegyverzet csökkentés és védelmi pajzs: Medvegyev elnök davosi beszédében többek között azon nézetét is kifejtette, miszerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nem szabad megállnia a START-szerződésnél, hanem tovább kell folytatniuk nukleáris arzenáljuk csökkentését, hogy az emberek „könnyebben lélegezhessenek”. Szóba került még a közös európai rakétavédelmi rendszer is, melyben Moszkva szintén partner szeretne lenni. Az orosz elnök szavait idézve: „Oroszország Európa része.”
 
Goodbye Lenin: Az Egységes Oroszország Párt kezdeményezésére szavazás elé állították Lenin földi maradványainak sorsát. A goodbyelenin.ru internetes oldalon arról lehet véleményt mondani, hogy elégessék-e Lenin bebalzsamozott testét vagy az továbbra is maradjon a Mauzóleumban. A szavazás jelen állása szerint a szavazók több mint 70%-a támogatja a kezdeményezést. Vlagyimir Medinszki az ötletgazda úgy nyilatkozott, hogy maga Lenin eredeti kívánsága is az lett volna, hogy Szent Pétervárott temessék el, de a Kommunista Párt erról nem vett tudomást.
 
Rendőrségi törvény: Január 28-án a Duma elfogadta egy új rendőrségre vonatkozó törvényt, mely az egyén, a társadalom és az állam minden illegális kísérlettől való védelmét tekinti legfőbb feladatának. Kiemeli az orosz és külföldi állampolgárok, valamint a hontalanok szabadságának és jogainak védelmét. A törvény sok egyéb mellett kötelez a bűnözés felszámolására, a jogiság és rend biztosítására, valamint a közlekedés biztonságossá tételére. Ez utóbbi abból a szempontból is érdekes, hogy az orosz kormány fekete, drága német márkájú autói bármely közlekedési szabályt megszeghetnek, teljesen legálisan. Az ebból fakadó ámokfutások már nem egy ártatlan ember életébe kerültek, persze felelősségre vonásra nem került sor.

 

Soós Bea

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr452628166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása