EU-s bizonyítvány: Ashton megbukott, Barroso kettes

2011. február 16.

Annak ellenére, hogy a hír nem teljesen új, mégis érdekes fejlemény, hogy a második Barroso-Bizottság első éves teljesítményét a vártnál is gyengébbnek ítélték brüsszeli bennfentesek. A megkérdezettek döntő többsége közepesnek, vagy annál is rosszabbra értékeli a Bizottság eddigi teljesítményét. A hivatalos kérdőívre válaszolók kb. 25 százaléka eurokrata, vagyis valamelyik EU intézmény alkalmazottja, illetve 75 százaléka az EU fővárosában dolgozó, az Unióval napi kapcsolatban álló személy volt.

Az Európai Bizottság portugál elnöke, José Manuel Barroso sohasem tartozott a fenntartások nélkül tisztelt és kedvelt Uniós politikusok közé. Még annak ellenére sem, hogy tavaly ismételten megválasztották őt a legbefolyásosabb EU-s posztra. Barroso ellenfelei legtöbbször a túl sok reprezentálást és a nagyon kevés tényleges cselekvést hozzák fel, mint érvet, hogy a volt portugál miniszterelnök miért is nem teljesít az elvárásoknak megfelelően. Kétségtelen tény, hogy jó kedélyűségben, kompromisszumkeresésben és meggyőzésben a bizottság elnöke remekül áll, ráadásul mindezt csak tetézi, hogy az Uniós vezető négy nyelven beszél kiválóan. Sokan élcelődnek is - főleg újságírók -, hogy Barroso bizottságai éppen azért hemzsegnek a szürkébb, technokratább politikusoktól, hogy köztük a portugál, egyébiránt nem lebecsülendő kvalitásai még inkább tündököljenek.
 
("Egy hajóban eveznek", forrás: www.daylife.com)
 
Persze hiba lenne azt feltételezni, hogy José Manuel Barrosot mindössze az előbb felsorolt tulajdonságai miatt választották volna újra, hiszen köztudomású, hogy a tagállamok körében komoly elismertségnek örvend a bizottság feje. Ugyanakkor tény az is, hogy az általa vezetett bizottságok teljesítményét a közvélemény, legyen az akár szakmai vagy civil, soha nem ismerte el igazán. Erre a véleményre pedig csak ráerősítenek a nemrég közölt kutatási eredmények, melyek szerint a második Barroso-Bizottság első éves teljesítménye közepes vagy gyenge. A közölt adatok azért különösen érdekesek, mert azok nemcsak együtt, hanem külön-külön, biztosokra lebontva is értékelték az elmúlt egy évet. Ezekből pedig az derült ki, hogy a megkérdezett több, mint 300 szakember és Uniós alkalmazott benyomása szerint, bár maga Barroso teljesítménye összességében „C+”-t (itthoni osztályozás szerint ez nagyjából 3/4-nek felel meg – szerk.) - ami egy év után átlagosnak nevezhető -, a portugál elhivatottsága maximum „D”-t, vagyis legjobb esetben is csak 2-est érdemel. Természetesen a bizottság elnöke mellett több másik biztos sem kapott éppen hízelgő értékelést. Így például Catherine Ashton, külügyi főbiztos eddigi teljesítményét a megkérdezettek jelentős része szerény „E”-re, vagyis lényegében 1-esre értékelte.
 
A gyengén / rosszul szerepeltekkel szemben azért vannak pozitív példák is, hiszen Neelie Kroes és Viviane Reding - a maguk „B”-s (4-es) osztályzatával - személyében két nő is a sor elején végzett. Több szakértő szerint az előbbi nekünk is köszönheti helyezését, hiszen a magyar médiatörvény kapcsán Kroes hosszú hetekig a címlapokon szerepelt. Míg Redinget vélhetően a francia roma kérdésben nyújtott kemény fellépéséért „díjazhatták” a megkérdezettek, aki akkortájt még Nicola Sarkozyvel is szembe mert menni. A kérdőívre válaszolók hasonlón jó érdemjegyben részesítették még Ollie Rehnt (gazdasági és monetáris ügyek), Michel Barniert (belső piac) és Joaquin Almuniat (versenypolitika).
 
Dehogy ne csak nyugat-európai politikusokat említsünk, a listán előkelő helyet kapott (B- és B+) a bolgár biztos, Krisztalina Georgieva (humanitárius segítségnyújtás) is, szemben például a magyar Andor Lászlóval, aki a többséghez hasonlóan közepes, vagy annál csak egy kicsivel jobb osztályzatot kapott az értékelőktől.   

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr242665682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2011.02.17. 13:20:32

kettes, nem négyes?
pongyolák
süti beállítások módosítása