A héten történt.. Visegrádi Négyek

2011. március 06.

EU-s biztonságpolitika magyar szemmel: Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Pozsonyba látogatott, ahol a GLOBSEC biztonságpolitikai konferencián nyilatkozott az Uniós biztonságpolitika egyik alappilléréről, a szomszédságpolitikáról. Véleménye szerint ha az EU globális szereplő kíván lenni, bizonyítania kell, hogy nem csak időben tud reagálni a körülötte zajló eseményekre, hanem akár előre is tudja azokat jelezni. Így bekövetkezésükkor felkészültebb akciókra lenne képes. Kijelentette, a mediterrán események pont ezt a gondolatot támasztják alá, valamint ezen változások miatt a szomszédságpolitika terén is egyértelműen befogadó képet kell közvetítenünk a környező országok felé. Ennek a szemléletnek pedig például a horvát csatlakozás felgyorsításában is meg kell mutatkoznia.
 
Külügyminiszteri találkozó a V4 országok között: Előző hírünkkel összhangban csütörtökön Martonyi János egy közös V4-es nyilatkozatot is aláírt a szlovák, cseh és lengyel külügyminiszterekkel együtt, melyben kinyilvánították, hogy továbbra is aktív szerepet szeretnének játszani a keleti partnerségi programban. Véleményük szerint a partnerségi viszonyt úgy kellene átalakítani, hogy azok, akik ténylegesen véghezviszik a reformokat, azok ebből előnyt is tudjanak kovácsolni az EU-val szemben. Jelezték azt is, hogy az Unió fokozni fogja nyomását Fehéroroszországgal szemben, és felszólították Lukasenko-t, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat.
 
Alacsony szinten a csehek euró iránti vágya: Egy a Medea Kutatóintézet által januárban lefolytatott felmérés szerint a cseh társadalom csupán 15 százaléka támogatná, hogy az ország csatlakozzon az eurózónához, 77 százalékuk pedig inkább ellene voksolna (amiből 57 százalék erőteljesen ellenezné a dolgot).  A csökkenő tendencia már régóta érezhető volt a kérdésben, Jan Matejka, az intézet igazgatója szerint az pedig bizonyos, hogy az eurót használó országok mostani pénzügyi válsága csak tovább rontotta a bevezetés megítélését.
 
Életbe lépett a módosított szlovák nyelvtörvény: Kedden a parlament második alkalommal is elfogadta az átalakított szlovákiai nyelvtörvényt. Mint ismeretes, Ivan Gasparovic államfő december végén megvétózta az eredeti jogszabály enyhítésének tervezetét, azonban most a törvényhozás újra megszavazta azt. Az új döntés értelmében csupán az önkormányzati és állami szerveket büntethetnék az új, alacsonyabb felső határral rendelkező bírsággal (max. 5000 helyett 2500 euró), és őket is csak akkor, ha közigazgatási információkat, vagy állampolgárok biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető szöveget nem közölnek államnyelven. A büntetés kiszabása ráadásul mostantól nem kötelező, a döntés pedig a kulturális tárcához fog tartozni. Mostantól a posta, a tűzoltóság, a távközlés és a közlekedési tárca köreiben nem lesz kötelező a szlovák nyelv használata és tudása. Emellett a helyi képviselők szabadon használhatják a kisebbségi nyelvet azokon a településeken, ahol az adott nemzet eléri a népesség 20 százalékát.
 
Mészáros Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr632714785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása