Angolszász egységfront Kadhafi ellen

2011. március 10.

David Cameron brit miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök kedden éjszakába nyúlóan egyeztetett a Líbiában uralkodó politikai helyzetről és annak lehetséges megoldásáról. A két vezető szerint a Kadhafi-rezsim megdöntéséhez semmilyen eszköztől nem szabad visszariadnia a nemzetközi közösségnek, hiszen minden nappal újabb és újabb ártatlan emberek százai, sőt, ezrei esnek áldozatul a líbiai diktátor ámokfutásának, mely egyelőre megfékezhetetlennek látszik.
 
David Cameron és Barack Obama (valamint a hírek szerint Nicolas Sarkozy francia elnök – szerk.) kedden egyetértettek abban, hogy a nemzetközi közösségnek sürgősen megoldást kell találni a líbiai helyzetre, mivel minden késlekedés súlyos emberáldozatokkal jár, mint azt az elmúlt hetek eseményei fényesen bizonyították. A végső kiút megtalálásában azonban van némi ellentét a felek között, miután Cameron (és Sarkozy) elsősorban a repülés-tilalmi zónák kijelölését szorgalmazza, függetlenül attól, hogy ezzel külügyminisztere, William Hague nem ért igazán egyet, legalább is addig biztosan nem, amíg egy ilyen ötlet nem kap teljes nemzetközi bizalmat. Ezzel szemben Obama, bár nem zárkózik el a cameroni megoldástól, egyelőre inkább az ENSZ döntési mechanizmusát gyorsítaná fel, hogy ne csak az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország lépjen a kérdésben, hanem a teljes közösség.
 
("Megbeszélték", forrás: www.csmonitor.com)
 
Természetesen ez nem lesz könnyű, mivel annak ellenére, hogy a szokásuktól eltérően Kína és Oroszország is hajlandó volt támogatni a nemrég Líbiával szemben életbe léptetett szankciókat, egy újabb, adott esetben katonai beavatkozást magába foglaló rendelkezést már biztosan nem fog támogatni a két állandó Biztonsági Tanács tag. Ettől még a többség persze dönthet úgy, hogy végrehajt valamilyen katonai lépést, de Irak árnyékában azért erre kevés az esély, főleg, hogy az elmúlt napokban az Obama adminisztráció többször jelezte, hogy minden további líbiai beavatkozáshoz, legyen az szankció, vagy esetleges katonai fellépés, szükség van a nemzetközi közösség teljes egyetértésére. De addig, amíg ez megtörténik, Obama összehívta nemzetbiztonsági tanácsadóit, hogy azok minél előbb készítsenek számára elő egy tervet, amely világosan vázolja, hogy az Egyesült Államoknak milyen lehetőségei vannak a líbiai helyzet rendezésében. Illetve, hogy az egyes lépések, például a repülés-tilalmi zónák kijelölése, pontosan milyen következményekkel járhat. A tegnap lezajlott megbeszéléssel kapcsolatban, amin egyébként Barack Obama nem vett részt, még nem szivárogtak ki érdemi részletek arról, hogy az amerikai kormányzat mire is készül a közeljövőben. Amit azonban tényként lehet kezelni, azok a Fehér Ház szóvivőjének, James Carneynak a szavai, aki, mint kedden elmondta: „A jelen helyzetben a bilaterális együttműködés sem kizárható a líbiai helyzet rendezésében (…) A jelen helyzetben semmi sem kizárható.”
 
Mindeközben a Kadhafi-rezsim ellentámadást indított a felkelők ellen, vagyis az ország tulajdonképpen már hivatalosan is polgárháborúba csúszott a durva elnyomásból. A leghevesebb harcok – elsősorban légitámadások formájában – a felkelők által uralt keleti országrészben, Rasz Lanúf környékén, valamint rendes szárazföldi katonai hadműveletekként a fővárostól nem messze, például Zavija városában tapasztalható. A halottak számát már most több ezerre teszik, de elnézve Muammer Kadhafi hozzáállását, ez a szám az elkövetkező napokban vélhetően rohamosan emelkedni fog, függetlenül attól, hogy mit lépnek a nyugati hatalmak. Ezt persze tudja Cameron és Obama is, éppen ezért alternatív megoldások is szóba kerültek a kettőjük megbeszélésén. Az egyik ilyen lehetőség lehet, melyet Hillary Clinton amerikai külügyminiszter asszony erősen támogat, hogy Líbiát egyszerűen zárják ki az ENSZ Emberjogi Tanácsából. A másik pedig, amit néhány napja állítólag William Hague vetett fel, hogy Líbia olajbevételeinek nagy részét ENSZ ellenőrzés alá kellene vonni.
 
Azt, hogy végül mi mellett dönt az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, valamint a nemzetközi közösség, még nem lehet megmondani. De az viszont tény, hogy a korábbiakkal ellentétben most talán úgy tűnik, hogy jóval nagyobb a hajlandóság az ENSZ meghatározó tagjaiban arra, hogy a líbiai vérengzés és Kadhafi politikai pályafutásának végére végre pontot tegyenek.      

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr382727064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bájgúnár 2011.03.11. 11:15:43

Nincs állam,nincs területi integritás,nincs szuvenir nemzet,nincs belügyekbe való benem avatkozás.AMERIKA van aki megmondja ki a jó és ki a rossz!Katonái bárhol bárkit legyilkolhatnak.Nekik nemkell HÁGÁBA menniük!Mikor ébred fel a világ hogy bármikor bármely országra sor kerűlhet!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.03.11. 11:23:38

Szuvenir nemzetet még csak a búcsúban láttam.

WinG 2011.03.11. 11:35:40

@bájgúnár: jaja, sokkal jobb, hogy Kadhafi bombázza a saját népét. szerintem küldj neki gratuláló táviratot.

Taktikai Atompingvin 2011.03.11. 11:43:02

De nagy marha vagy. Nézd már meg kik vezetik a "demokratikus ellenzéket" ! Volt igazságügyminiszterek, belügyérek, külügyérek! Ezek minden diktatúrának a legelvetemültebb hóhérai. Hirtelen miért lettek ekkora demokraták? Azért, mert amikor Kadhafi hatalomra került, meghagyta a törzsfőnökök kiváltságait, az olajpénzt viszont eltette. Most meg az olajpénz is kellene nekik. Ez pedig egy új Szomáliához fog vezetni és milliószám fognak becsődülni a bevándorlók Líbia felől. Egyiptomban és Tunéziában demokratikus változások történnek és ezt lovagolják meg az egész arab világban a szélsőségesek és a törzsi vezetők is. A hülye nyugati liberálisok meg tapsikolnak hozzá. Hát gratula.

NewWay 2011.03.11. 11:50:47

Szánalmas Amerika, hogy két országot simán lerohant (Afganisztán, Irak), de most, amikor indokolt lenne, még csak segítő kezet se nyújt!

bájgúnár 2011.03.11. 12:03:10

@WinG:
Szánalmasan naiv vagy és semmi érzéked a politikához és a hatalom gyakorlásához. Egy idealiztikus álomvilágbéli demokráciában ringatod magad.A világi hatalom erőszakra épűl hiába nevezed demokráciának.És mindig az az erő győz ahol a fegyverek vannak.Nosza erőltesd rá az akaratodat a keresztényi vallást,erkölcsöt az arabokra.Elég fegyver van hozzá és pillanatnyi győzelmet is elérsz.Minek mégegy megoldatlan válsághelyzet?Sem Irakban sem Afganisztánban nemoldódott meg semmi.Több civilt gyilkolt le amerika mint a saját utált rendszerük!
Én csak aztmondom minden ország maga tudja megoldani hosszútávon a problémáit!

kéne egy nick 2011.03.11. 12:20:25

Azért milyen izgi, néger elnök fekete telefonnal, fehér elnök fehérrel.

Nincs ezekben az országokban rasszizmus? :-)

@bájgúnár:
Csak óvatosan ezekkel az idegen szavakkal, mert sosem lehet tudni, mit jelentnek.

kéne egy nick 2011.03.11. 12:21:50

Egyébként röhej, hogy egy kurva repülési tilalmon már több mint egy hónapja tököl az EU, a NATO meg a faszom tudja mi vállvetve.

Emberek ezreit menthetnék meg vele.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.03.11. 12:46:21

Vajon mi történik, ha a hóhér Kadhafi úrrá lesz a helyzeten? A nyugati országok visszatáncolnak? Újra felveszik vele a diplomáciai kapcsolatot? Kadhafi vállalhatatlan.

Szerintem a területi integritás nem terjed ki arra, hogy szabadon lehessen emberiség ellenes bűntetteket elkövetni. A nyugati hatalmak elismerése ezt is megoldhatná, hiszen ha elismeri a felkelők kormányát, akkor akár segítséget is nyújthat nekik.
Mellesleg megnézném a sok nagyokost, moralizálna-e, ha a családját vadászgépekkel lőnék.

Muad\\\'Dib 2011.03.11. 12:55:28

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Ugyan már. A nyugatnak legjobb lenne kimaradni ebből az egészből. El ne higgye már bárki is, hogy itt ilyen saját népét bombázó vadállatról van szó. Kadhafi simán lehet, hogy nem normális, de ha kicsit utánanéztek a dolgoknak hamar kiderül, hogy nincs is olyan tulajdonképpen, hogy líbiai. Az egy szigorúan törzsi alapon szerveződő állam. Semmi más nem történik, mint hogy a törzsek újraosztják a hatalmat.

Link Elek 2011.03.11. 14:01:18

az egesznek addig volt komoly eselye a sikerre, amig bekes tuntetesek voltak. a katonak tomegevel altak at. amikor a bekes tuntetok allnak az egyik oldalon a masikon meg egy kozveszelyes orult, es tamogatoi eleg egyszeru a valasztas.
amiota a tuntetok atneveztek magukaat felkelokke (rebels), es (nehez)fegyvert fogtak, azota sima polgarhaboru. ahol raadasul az egyik oldalon meg ki sem derult ki fog iranyitani. nincs ra garancia, hogy sokkal jobb lesz, mint Kadafi. sajnos.

study I recently conducted with Maria J. Stephan, now a strategic planner at the State Department, compared the outcomes of hundreds of violent insurgencies with those of major nonviolent resistance campaigns from 1900 to 2006; we found that over 50 percent of the nonviolent movements succeeded, compared with about 25 percent of the violent insurgencies.
www.nytimes.com/2011/03/10/opinion/10chenoweth.html
www.mitpressjournals.org/doi/pdf/10.1162/isec.2008.33.1.7

WinG 2011.03.11. 14:44:37

@bájgúnár: Nem semmi fantáziával bírsz, szépen kitaláltad magadnak, hogy milyen nézeteim vannak a világról, mindezt egy kétsoros kommentből levonva. A paranoid hülyeségeidre nem is reagálok, illetve csak egy mondatodra:

"Több civilt gyilkolt le amerika mint a saját utált rendszerük!"

Ennek azért kicsit nézz utána, a történelem ismeretéért még nem jár börtön, úgyhogy hajrá, olvasgass.

bájgúnár 2011.03.11. 15:46:37

@WinG:
Olvasd a vietnami háboru áldozatainak összehasonlitását!Polgári,katonai!
Olvasd Irakban megölt polgári lakosok számát!
Második világháboruban a polgári lakosok áldozatainak száma:30 497 000fő
Katonai áldozatok száma:24 517 000fő
Az összes áldozat :55 014 000fő
Kicsit nagy az a mellény rajtad!vetesd beljebb egy szabóval vagy cseréld le!

WinG 2011.03.11. 16:30:52

@bájgúnár: És mégis mi köze van Iraknak meg Afganisztánnak a második világháborúhoz? Semmi köze nincs a témához, mindenki tisztában van vele, hogy a második világháborúban több civil halt meg, mint katona. Ez az utóbbi évszázadok háborúiban általában így van.

Mindegy is, tényleg nem akarok belemenni a vitába nagyon, mert látszik, hogy iszonyatosan elfogult és dühös vagy (felesleges minden mondatod végére felkiáltójel), így csak néhány tényre hívnám fel a figyelmedet.

I. Irak. Szaddám alatt milliók haltak meg a tevékenységének köszönhetően, elég csak a kurdok elleni népirtásra gondolni (ahol ideggázt vetettek be nők és gyerekek ellen), de lehetne említeni az irak-iráni háborút (ismét csak millió halott mindkét oldalon), vagy a síita közösség elleni akciókat. Az iraki háborúban körülbelül 100 ezren haltak meg eddig, de például tavaly már csak 3 ezren, látszik, hogy a konfliktus intenzitása enyhül.

II. Afganisztán. Megdöbbent, hogy értelmes ember a tálibokkal szimpatizál a nyugati csapatok ellenében. Azokkal a tálibokkal, akik aktívan alkalmazzák a saríát, elfogadhatónak tartják a nők megcsonkítását és halálra verését - ehhez külön gratulálok, rendes ember lehetsz. A tálibok százezrek haláláért felelősek, míg a 10 éve tartó afganisztáni háborúban kb. 10 ezer civil halt meg - ennek is döntő részét a tálibok ölték meg.

bájgúnár 2011.03.11. 17:07:25

@WinG:
Igazad van!A keresztényi szeretetet is inkvizicióval,mágjákkal terjesztették!
süti beállítások módosítása