A héten történt.. Olaszország

2011. április 09.

Szomszédok közti vita a menekülthelyzet miatt: Az év elejétől Lampedusa szigetére folyamatosan érkező észak-afrikai menekültek magas száma és a helyszínen található áldatlan állapotok egyre élesebb vitákat generálnak Olaszországban, főleg, hogy a franciák kvázi nem engedik be a konfliktuszónából érkezőket. Ez ellen próbált felszólalni többek közt Alessandra Mussolini, aki erősen kritizálta a francia first ladyt is. A néhai fasiszta diktátor unokája azt vetette Carla Bruni-Sarkozy szemére, hogy nem hatott férjére, a francia elnökre, mikor létrehozták a szigorú bevándorlási szabályokat a menekültek áradata ellen (belépés csak útlevél és adott pénzmennyiség birtoklása mellett lehetséges). A jobboldali olasz politikus szerint Carla Bruni akár a saját „chateaux”-jában (vidéki villájában) is el tudná őket helyezni, ahelyett, hogy szégyenszemre visszafordítják a nélkülözőket. Nem ő az egyetlen, aki hasonló véleményen van az ügyről: Franco Frattini olasz külügyminiszter is elítélte a francia szolidaritás hiányát az ügyben, valamint Brüsszel is kijelentette, Franciaországnak nincs joga visszaterelni a menekülteket Olaszországba. Az olasz belügyminiszter, Roberto Maroni szerint pedig Párizs csupán egyetlen módon folytathatja jelenlegi stratégiáját, ha kilép a schengeni egyezményből.
 
Tervezet az olasz hadsereg átalakításáról: Új törvénytervezete szerint saját katonai erőt szeretne látni minden egyes régióban az Északi Liga. Az előterjesztés szerint a régiós erőket olyan 40 év alatti önkéntes katonákból toboroznák, akik már nem szolgálnak az olasz seregben. Umberto Bossi, a párt vezetője szerint az egész nagyvonalakban az amerikai Nemzetőrség példáját követné, tehát a létrejövő alakulatokat külső támadások, természeti katasztrófák és kialakuló fejetlenség vagy káosz alkalmával lehetne bevetni. A jelenlegi védelmi miniszter, Ignazio della Russa szerint mindez teljesen szemben áll az egységes állam-egységes hadsereg elvvel, amit jelenleg az összes ország követ. Más pártok véleménye szerint a Liga csupán ezzel a lépéssel próbálja meg elérni régi célját, hogy új országot hozzon létre Olaszország északi területén.
 
Megkezdődött a Ruby-gate per: Április 6-án, szerdán összeült a bíróság, hogy megkezdjék Silvio Berlusconi perét, mely során fiatalkorú prostituálttal való szexuális kapcsolattal vádolják (az ügyről már többször is írtunk). Annak ellenére, hogy az olasz miniszterelnök komoly büntetésre, akár 15 év letöltendő börtönre is számíthat, a szerdai napon meg sem jelent a bíróság előtt. Így az ülést nagyjából 8 perc után be is rekesztették, valamint elhalasztották május 31-ig. Ez a közel 2 hónapos csúsztatás jól jelzi, hogy az ügy korántsem fog tornádóként végigsöpörni az olasz igazságszolgáltatáson, sőt. Eközben pedig ügyvédei folyamatosan keresik azokat a jogi kiskapukat, melyek segítségével minimalizálni lehetne a Lovag kárát az ügyekben. Jelenleg például épp amellett érvelnek, hogy a milánói ügyészség nem hozhat hatályos döntést Berlusconi felett, csupán a Legfelső Bíróság.
 
Mészáros Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr352812243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fél(re)értelmiségi 2015.08.26. 20:31:50

Ma, 2015.08.25-én a feleségemhez odament egy 3 tagú, külföldi társaság. Egy felnőtt 2 fiatal fiúval..(kb. 16 és 10-12 évesek lehettek) A felnőtt, 40-es éveiben lévő férfi jó angolsággal (jól öltözötten) kérdezte őt: egy kávét, hol ihatna meg? Azután (hogy nem lett zsigerből elhajtva) azt kérdezte, hol talál egy taxit, amelyik Németországba(!) viszi őket. Mindez történt egy külvárosi mellékutcában. (mondhatnám, migrációs szempontból a semmi közepén) Hogyan lehet ezután komolyan venni ezt a menekült kérdést? Eddig némi empátiával voltunk irányukba, biztos komoly ok és szándék van mögötte, hogy keresztül utazzák(?) a Balkánt, eljutnak Európa szélére (mert M.o, az), és egy jobb , biztonságosabb élet reményében új otthont keresnek maguknak. Mindaddig, amíg engem nem bántanak, tőlem, tegyék. Gondoltam eddig. De ez az abszurd, nehezen magyarázható történet alaposan elgondolkoztat. Mit is keresnek valójában? kell magyaráznom? Taxival Bp. külvárosából Németországba? Meginni egy kávét egy kül- kertvárosi utcán? Mit képzelnek ezek az emberek valójában? Ha ennyire tudatlanok, azért, ha ravaszkodnak, azért.
süti beállítások módosítása