Felpörgőben az izraeli hadi- és propagandagépezet

2011. november 08.

A múlt héten számos izraeli vezető helyezte kilátásba, hogy a zsidó állam kész a közeljövőben katonai csapást mérni Irán nukleáris létesítményeire, amennyiben nem látják biztosítva, hogy a Nyugat megfelelő lépéseket tesz a végső stádiumba kerülő iráni atomprogrammal szemben. A kérdés, hogy Izrael vajon csupán blöfföl-e vagy pedig hajlandó a nemzetközi közösség nélkül lépni a fenyegetéssel szemben.

Kevés ENSZ jelentést vártak hasonlóan visszafojtott lélegzettel, mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség várhatóan a héten napvilágra kerülő anyagát az iráni nukleáris programról. A várakozások szerint a jelentés súlyos mulasztásokat fog megállapítani, ezek után pedig a nemzetközi közösségnek döntenie kell, hogy milyen eszközökkel igyekszik megakadályozni, hogy a perzsa állam fittyet hányva a figyelmeztetésekre atombombához jusson. Az amúgy is jelenleg is komoly regionális hatalmi harc színteréül szolgáló Közel-Keleten be nem látható következményekkel járna az első deklarált nukleáris fegyver megjelenése.

israel-strike-on-iran.jpg

Izraeli vezetők az előző héten sorra nyilatkoztak különböző sajtóorgánumokban, hogy a katonai csapás lehetősége folyamatos vita tárgya a kormányban, az izraeli közvéleményt gyors léptekben készíti föl a politikai elit az esetleges háborúra. A retorika kiegészült olyan kézzelfogható katonai akciókkal, amelyek egyértelműen az iráni fenyegetés elhárítására készíti fel az Izraeli Véderőket. Ilyen volt az izraeli légierő olaszországi gyakorlatozása, ahol távoli célpontok elleni csapásmérést gyakorolták, emellett továbbfejlesztett rakétaelhárító rendszereket tesztel a zsidó állam. Hozzá kell tenni, hogy ezek a gyakorlatok hosszú hónapok előkészítő munkálatai után valósultak meg, azonban az időzítés tökéletes volt. Az említett izraeli fenyegetéseknek két lehetséges értelmezése adódik, egyrészről Izrael valóban elhatározta, hogy a következő hónapokban saját kezébe veszi az iráni nukleáris fenyegetés elhárítását, azzal, hogy légi úton igyekszik megsemmisíteni az iráni nukleáris létesítményeket, de legalább évekkel visszavetni az atomprogramját. A másik értelmezés szerint Izrael pusztán nyomást igyekszik gyakorolni a nemzetközi közösségre, különösen nyugati szövetségeseire, hogy azok a lehető legkeményebb lépésekkel akadályozzák meg a perzsa államot, hogy az atombombához jusson és így elkerüljék, hogy regionális háború alakuljon ki az iráni szövetségi rendszer tagjai, Izrael és a felfordulást esetlegesen kihasználni akaró egyéb szereplő között.

Véleményem szerint az izraeli politikai elit egyszerre számol a fenti két lehetőséggel. Egyrészt, amennyiben a felfokozott háborús retorika sikert ér el és a NATO és az Egyesült Államokkal szövetséges arab államok komoly lépéseket tesznek az iráni nukleáris ambíciók letörésére, ez esetben Izrael megúszhat egy katasztrofális kimenetelű háborút, hiszen északon a Hezbollah szinte biztosan második frontot nyitna. A szinte minden oldalról szorongatott szír vezetés, amelynek egyetlen jelentős szövetségese Irán, könnyen úgy dönthetne, hogy háború indításával vezeti le a szinte polgárháborús állapotokhoz vezető belső felkeléseket. Az izraeli vezetés azonban valószínűleg készen állhat arra is, hogy amennyiben a következő év első hónapjaiban sem történik érdemi elmozdulás a nagyhatalmak hozzáállásában az iráni nukleáris programhoz, ez esetben vállalja a háború kockázatát, ekkor viszont hatalmas előnyt fog jelenti, hogy az izraeli haderő már az idén megkezdte az intenzív felkészülést.

 

Csepregi Zsolt

 

Az iráni nukleáris fenyegetés és az esetleges izraeli megelőző csapás kérdésének átfogó elemzéséért lásd két korábbi bejegyzésemet:

http://diplomaci.blog.hu/2011/01/10/lesz_e_iden_haboru_izrael_es_iran_kozott_1

http://diplomaci.blog.hu/2011/01/10/lesz_e_iden_haboru_izrael_es_iran_kozott_2 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr833362340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása