Lesz-e idén háború Izrael és Irán között? (1)

2011. január 10.

Január elején mindenhol megjelennek értékelések, hogy milyen eseményekre számíthatunk idén a nemzetközi porondon. Az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli támadás izgalmas témája is felbukkant itt-ott, köztük nemrég az Index címlapján is. Rövid elemzésünkben ezt a kérdést szedjük ízekre és igyekszünk választ találni az idei háború esélyeire és következményeire. Az első részben azt tisztázzuk, hogy miért is indítana háborút Irán ellen Izrael, a másodikban pedig a feltételezett háború kérdéseit vesszük szemügyre.

 
Az Index cikkírója egy kérdésben telibe talált, még ha a többiben voltak is hiányosságok: amennyiben a zsidó állam vezetése a Holokauszthoz felérő veszélynek látja majd az iráni atomfegyver meglétét, akkor támadni fog. Biztosak lehetünk benne, hogy ebben az ügyben konszenzus van az izraeli politikai vezetésben, egy atomfegyverekkel rendelkező Irán megengedhetetlen fejlemény a Közel-Keleten, a háború esélyei előtt azonban tekintsük át, hogy miért van ez így!
 
(forrás: www.equilibri.net)
 
Az, hogy a perzsa állam nem csak atomerőművek építése miatt ragaszkodik görcsösen a nukleáris programjához, az több, mint valószínű. Számos nukleáris létesítményébe nem engedi be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreit, ráadásul ezek a föld alatt helyezkednek el, biztosítva, hogy ne legyenek kitéve egy hagyományos légicsapásnak. Azt, hogy Irán nem hajlandó eleget tenni kötelezettségeinek és átláthatóvá tenni nukleáris programját, nem lehet már csupán a hazai közönségnek játszott patrióta propagandával magyarázni, ahhoz a nemzetközi szankciók miatt ez már túl sokba kerül a rezsimnek.
 
A másik kérdés, amit az elején tisztázni kell, hogy miért aggódik Izrael a perzsa atombomba miatt. Időről időre elhangzanak olyan megnyilvánulások, hogy Izraelnek is van atombombája, így csak kiegyenlítődne a hatalmi viszony, illetve, hogy Irán azt biztosan nem dobná le Izraelre, hiszen azzal „túl sok palesztin is meghalna”, ahogy azt a szír elnök mondta az egyik WikiLeaks kábel szerint. Ne csodálkozzunk, hogy ez az izraeli vezetést nem nyugtatja meg. Az első és leggyakrabban említett veszélye az iráni nukleáris fegyvereknek, hogy abban a pillanatban, ahogy az utolsó csavart is beszerelik a rakétába, a Közel-Kelet összes valamire való állama megkezdené a saját atombombájának megszerzését. A nukleáris klub olyan megbízható és stabil államokkal gazdagodna, mint Algéria, Egyiptom, Szaúd-Arábia, és ez még csak az első kör lenne.
 
Tegyük fel, hogy Irán megszerezte az atomfegyvert: mi követezik ezután? Egyrészt minden vele szövetséges terrorista szervezet, mint a Hamasz, Hezbollah és a többi csoport, amelyik felforgatja a térséget, felbátorodna az iráni nukleáris ernyő védelme alatt. A ballisztikus rakéták erőltetett fejlesztése miatt ez az ernyő néhány éven belül az Egyesült Államok keleti partját is lefedné, ahogy az újabb generációs rakétákat rendszerbe állítja a perzsa állam, Európáról nem is beszélve. Ne felejtsük el, hogy Iránban forradalmi és az iszlám egyik legszélsőségesebb válfaját képviselő rezsim van hatalmon, amely exportálni kívánja elnyomó rendszerét, és folyamatosan növeli befolyását Libanonban, Irakban, Jemenben és Afrikában is. A jelenlegi perzsa rezsim „jó ellenség” mivel nem kell komoly agytornát végezni, hogy megtudjuk mit gondolnak, mik a céljaik, csak meg kell hallgatni a nyilatkozataikat, hogyan akarják a „cionista entitást” eltűntetni a Föld színéről, és ezeket az állami honlapokon angolul is olvashatjuk, senki nem mutogathat a fordítás hibáira. És ne legyenek kétségeink, a nyugati civilizáció többi államáról sem beszélnek kedvesebben, az iráni rezsimet nem Jeruzsálem érdekli végső soron, ez csak egy ürügy a muszlim közvélemény hergelésére.
 
A legfontosabb momentum viszont az izraeli-iráni kölcsönös elrettentés hiánya lenne, annak ellenére, hogy sokan a két ország közötti erőegyensúlyról beszélnek, illetve a „ha Izraelnek lehet atombombája Iránnak miért nem” vaslogikát használják. Ez azt jelenti, hogy amint Irán atomfegyvert szerez, Izrael bármelyik pillanatban megsemmisülhet a válaszcsapás lehetősége nélkül! A zsidó állam apró területen fekszik, és a feltételezett nukleáris rakétaarzenálja (amelyet az izraeli vezetés soha nem ismert el) is ezen a könnyen elpusztítható térségben van elhelyezve. Tehát egy iráni első csapás könnyedén olyan helyzetet eredményezhet, ahol Izrael állama teljesen megsemmisül, a válaszcsapásra idő se maradna. Kritikusok mondhatnák, hogy ekkor az Egyesült Államok porrá zúzná Iránt, azonban ne álltassuk magunkat, az USA nem pusztítaná el Teheránt, nem vállalná az újabb Hirosimát, milliók halálát. Bármilyen kicsi is az esélye, hogy Irán valóban beveti az atomfegyvert, Izraelnek egyelőre nincs elrettentő ereje, és Irán kibír egy gyenge második csapást, hatalmas területe miatt. A hidegháborúban azért volt hatékony a kölcsönös elrettentés doktrínája, mert két hatalmas állam állt szemben egymással, az első csapás után a másiknak még mindig maradt volna annyi ereje, hogy magával rántsa az agresszort a pusztulásba. Izrael – minden tévhit ellenére – védtelen, és csupán abban bízhat, hogy nem szerez egyik ellensége sem atombombát. Nem véletlenül bombázott Irakban és Szíriában nukleáris létesítményeket és az, nem meglepő módon, senkit se zavart különösebben, hogy megtette ezeket a „szívességeket” a világnak. A következő bejegyzésben azt a lehetőségek boncolgatjuk, hogy miként is folyna le a végső esetben megindított háború és milyen károkat szenvedne Izrael az összecsapások következtében.

 

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr832573384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokrif 2011.01.11. 03:12:20

Tetszett az írás.
Az izraeli feltételezett atomarzenál nem tett rosszat a világnak az utóbbi 30 évben.
Az iráni nukleáris fegyverek viszont biztos, hogy nem fognak jót tenni, ha egyszer lesznek. Irán nem Észak-Korea.

Amúgy a bomba elkészítése egy dolog, azt még fel kell tudni szerelni hordozóeszközre is, ami ugyan van, de ez egy jelentős technológiai akadály. Észak-Koreának sincsen így bevethető atombombája.
Dél-Afrikának sem volt, ők is csak megcsinálták.

Az, hogy mi lenne akkor, ha Irán majd bevetné egyszer a most még nem létező atomfegyvereit szerintem beláthatatlan következményeket vonna maga után. Végül is ilyenre még nem volt precedens.

+1: Szerintem a pakisztáni atomarzenál is sok aggodalomra ad okot, ha már csak az ország állapotait nézzük.

MrT 2011.01.15. 09:23:04

Remek az ötlet, h összefoglald a témát, de egy-két helyen kissé leegyszerűsítettnek érzem a helyzetet.
Egyrészt egy rakéta kilövése azonnali reakciót vált ki - Izrael mind titkosszolgálati, mind technológiai úton rögtön tudomást szerezne arról ha valaki lenyomná a nagy vörös gombot Iránban. Így viszont válaszcsapásra is van idő.
Másrészt az, h Iránnak van/lenne atomfegyvere + megfelelő hordozója, nem jelenti azt, h a többi közel-keleti és észak-afrikai állam is azonnal beszerezné a sajátját. Sokkal egyszerűbb Iránt megakadályozni, mint követni - ez is szerepelt a WikiLeaks riportban.
Harmadrészt sem a szomszédos közel-keleti olajtermelő államoknak - térségi instabilitás - sem Izraelnek, sem Európának - radikális iszlám terjedése. Az USA már egy érdekesebb kérdés, mivel egy esetleges intervenció után létrejönne a többé-kevésbe amerikai kontroll alatt álló Irak-Irán-Afganisztán tengely, ami mind a térség stabilitása, mind az amerikai cégek mega beruházásai - pl. türkmén-afgán-pakisztáni-indiai gázvezeték megépítése - miatt jól jönnek.

MrT 2011.01.15. 09:24:20

*"radikális iszlám terjedése" - miatt nem áll érdekükben a háború.

Csepregi Zsolt 2011.01.15. 10:22:21

@MrT: az USA-nak nincsen ereje megszállni Iránt, már a mostani két háború is leköti az erejét, tehát nem jönne létre a tengely, amiről beszélsz. Én azt gondolom, hogy ha Amerika beavatkozna, az egy kemény légiháború lenne, Irán konvencionális katonai erejét visszabombázni a kőkorba, nukleáris létesítményeket kivájni, de szárazföldi csapatok szerintem nem lépnének perzsa földre. Egy rémálom lenne azt az országot megszállni, amelyik ne felejtsük el egy hadsereggel, egy forradalmi gárdával és több más milíciával várja az ellenséget. A légiháború sok mindenre jó, de Irán tanult a Hezbollah példájából, alkalmazza a taktikáit és az amerikaiaknak meg kellene szenvedni minden kilométerért, amit elfoglalnak, nemhogy megtartani a területeket.

bokrif 2011.01.21. 00:55:56

@MrT: Egy rakéta kilövését észlelni komoly technológiai hátteret és infrastruktúrát igényel. Ha nem a műhold+radar rendszert használod, akkor nem lehetsz biztos sem a röppályában, sem az indítás tényében. Legrosszabb esetben csak 1000 km-t kell megtennie a rakétának. Ez percek alatt eléri Iránból Izraelt. Ennyi idő alatt nem lehet elindítani a válaszcsapást. (Több oka is van.) Izrael válaszcsapási képességeiről pedig csak feltételezések vannak. Nem tudni hogy a rakétáikat el tudják-e rejteni vagy a tárolók/silók kibírnak-e atomtámadásokat. Nem tudni, hogy arról az 5 db tengeralattjáróról tudnak-e atomtöltetű cirkálórakétát indítani. Izraelt csak a rakétavédelmi képességei védhetik meg, de ezt a rendszert is könnyen túl lehet terhelni több rakétával.

Amúgy kétségtelen, hogy egyszerűbb megakadályozni Iránt a nukleáris fegyver előállításában, de szerintem ezt a folyamatot csak lassítani lehet. A problémát csak egy iráni rendszerváltás oldaná meg véglegesen. Nukleáris fegyverkezésbe pedig csak Szaúd-Arábia tudna kezdeni, talán még Egyiptom, Törökország, de ezt már tényleg nagyon nehéz elképzelni. Végül Japánban és Dél-Koreában sincs komolyan szó arról, hogy atombombát kéne építeniük.

_Toto_ 2011.01.30. 02:25:22

Miért lenne védtelen Izrael az állítólagos tévhitekkel szemben?
Iránnal ellentétben Izrael rendelkezik nukleáris fegyverek indítására alkalmas tengeralattjárókkal. Vagyis a szárazföldi területeit ért csapás esetén is képes lenne nukleáris fegyverek bevetésére.

Igaz ezt az izraeliek vadul tagadják, ugyan úgy mint az izraeli atomfegyverek létét, de biztonságpolitikai szakértők egyetértenek benne.
süti beállítások módosítása