DiploMaci: Szerintünk ez volt 2013 és ez lesz 2014 (4)

2013. december 29.

A Koszovóval megkötött megállapodás és az EU-csatlakozási tárgyalások lehetséges megkezdésének időpontja hosszú távon egyértelműen Szerbia évévé teheti az idei esztendőt. 2014-ben pedig érdemes lesz Szlovákiára figyelni, ahol Robert Fico jelenlegi miniszterelnököt elnökké választhatják, a szociáldemokrata Smer folytathatja sikersorozatát, illetve a magyar pártok (MKP és a Híd-Most) viszonya könnyen fordulhat együttműködésből akár sárdobálásba.

 

Nekem: 2013

Az elmúlt egy év kapcsán egy talán kevesebb figyelmet kapott tényre szeretném felhívni a figyelmet: hosszú távon 2013 Szerbia éve lehet. Déli szomszédunk idén történelminek nevezhető megállapodást kötött az országból öt éve kiszakadt Koszovóval – és ettől a lépéstől egyáltalán nem függetlenül – hosszas várakozás után időpontot kapott az Európai Uniótól a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Visszatekintve az elmúlt két évtizedre Szerbia elképzelhetetlenül hosszú utat tett meg idáig. Az elmúlt egy évben döntő jelentőséggel bíró állomása a Koszovóval áprilisban megkötött megállapodás volt. A fiatal állam függetlenségének elismeréséről a szerbek szerint ugyan továbbra sem eshet szó, mégis hatalmas előrelépést jelentett az unió közvetítésével lezajlott maratoni tárgyalássorozat végeredménye.

szerbia-koszovó.jpg("A szerb EU-csatlakozás egyik akadálya", f: www.guardian.com)

A megállapodás értelmében Észak-Koszovó szerbek lakta területei különleges autonómiát élveznek a jövőben, a két fél megegyezett bizonyos, az infrastruktúrát érintő kérdésekben, továbbá egyebek mellett a két állam kötelezte magát arra, hogy nem akadályozza a másik európai integrációs törekvéseit. A megállapodás alapján került sor a választásokra ősszel Észak-Koszovóban. Szerbia sokat tett azért, hogy az unió előszobájába kerülhessen, azonban hatalmas munka vár még mindkét félre: összesen 35 tárgyalási fejezetet kell sikeresen lezárni, melyek legfontosabb témái a szerb EU-főtárgyaló, Tanja Miščević szerint a mezőgazdaság, a regionális fejlesztés és az energiapolitika lesznek. A főtárgyaló felsorolásából Koszovó kérdése kimaradt, pedig a viszony teljes rendezése nélkül a csatlakozás nehezen elképzelhető – a Szerbiából kiszakadt állammal való viszonyt vagy egy külön tárgyalási fejezet, az egyebek témakörében, vagy minden egyes fejezet tárgyalása során külön-külön kell napirendre tűzni a koszovói vonatkozásokat.

Az EU uniós ügyekkel foglalkozó tanácsa december közepén történt tanácskozásán az a döntés született, hogy az első kormányközi konferenciát, mely Szerbia csatlakozását hivatott elősegíteni, 2014. január 21-én tervezik megrendezni. Szerb részről kimondott cél a 2020-as csatlakozás, azaz a következő költségvetési ciklus kezdetéig szeretnének kapun belülre kerülni. Hosszú út vezet odáig, azonban Szerbia eddig bizonyítani látszik, hogy képes végigmenni az úton. Szurkolunk déli szomszédunknak, megérdemli a lehetőséget arra, hogy maga mögött hagyja elmúlt két nehéz évtizedét.

Szerintem: 2014

Maradván a szomszédos országoknál: jövőre Szlovákiában három választást rendeznek. Júniusban távozik a Grassalkovich-palotából a jelenlegi elnök, Ivan Gašparovič. Utódját márciusban két fordulóban választják meg, és – ismervén az elmúlt időszak közvélemény-kutatásainak adatait, amit a megyei választások is megerősítettek, miszerint a Smer fölénye nem kérdéses – minden bizonnyal Robert Fico lesz az, ami felveti a kormányfői poszt átadásának kérdését. Természetesen Pozsonyban már megindultak a találgatások Fico utódlásáról, szóba került a házelnök, Pavol Paška, és a belügyminiszter, Robert Kaliňák neve is – biztosat azonban egyelőre nem lehet tudni. Az valószínű azonban, hogy a Smer kormányzását Fico elnökké választása esetén sem fenyegeti semmilyen veszély.

fico-mosoly.jpg("Lesz min mosolyogni 2014-ben", f: www.korkep.sk)

Az elnökválasztáson túl nyáron kerül sorra az EP-választás, jó eséllyel a választók szinte teljes közönyétől sújtva. Minden valószínűség szerint jobban felkavarja majd a politikai állóvizet az őszi helyhatósági választás, ami engem elsősorban az MKP és a Híd vetélkedése miatt érdekel – vajon az MKP a megyei választásokon elért sikereket tudja-e kamatoztatni majd jövőre is? Utóbbi kérdés persze izgalmas az elnökválasztás tekintetében is, hiszen a Magyar Közösség Pártja Bárdos Gyula személyében saját jelöltet indít (akit a Híd hajlandó támogatni, ha bejut a második körbe), azaz már márciusban izgalmaknak néz elébe a szlovákiai magyar közösség.

Természetesen a Diplomaci jövőre is tudósít a fontosabb szlovákiai eseményekről!

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr1005715876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása