IMF: A Valutaalap újabb francia vezetője vonulhat börtönbe

2014. augusztus 28.

A tegnapi nap folyamán egy francia bíróság eljárást kezdeményezett az ország volt pénzügyminisztere, Christine Lagarde ellen. A vizsgálat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezetőjének 2008-as döntését célozza, aminek keretében a konzervatív politikusnő zöld utat adott egy döntőbíróságnak, hogy az 15 év után végre lezárhassa a Tapie kontra Credit Lyonnaise ügyet. A helyzet több szempontból is kényes, de talán legfőképp Nicolas Sarkozy ex-elnök számára, aki a háttérben már bőszen tervezi visszatérést az ország élére.

A 1990-es évek elején az Adidas akkori többségi tulajdonosa, a hírhedt francia nagyvállalkozó, futballklub tulajdonos (BEK-győztes FC Marseille) és mérsékelten sikeres popénekes Bernard Tapie eladta a vállalatban birtokolt részvényeit az akkor még működő, és részben állami tulajdonú Credit Lyonnaise bank közreműködésével. A tranzakció sikeres volt, Tapie pedig úgy tűnt, jól járt. A vállalkozó röviddel később mégis beperelte a bankot, mondván, az a részvényeladások előtt szándékosan alulértékelte az Adidast, ezzel súlyosan megkárosítva őt. Az 1993-ban indított per azonban még 2008-ban is döntés nélkül vesztegelt a legendás francia bürokrácia útvesztőiben.

tapie.jpg

("Egy minden lében kanál nagyvállalkozó" - Bernard Tapie, f: www.lexpress.fr)

És itt jön a képbe a volt pénzügyminiszter asszony: a Christine Lagarde elleni eljárást kezdeményező bíróság szerint ugyanis a politikusnő döntése, miszerint döntőbíróság elé utalta a Tapie-ügyet, amely közel 400 millió euró megfizetésére kötelezte az államot, ezzel megkárosítva azt, súlyos gondatlanságot feltételez. Részben azért, mert, mint az később kiderült, Tapie üzleti kapcsolatban állt a döntőbíróság vezető bírájával, tehát az ítélet nem lehetett pártatlan. Részben, mert a részvényeladásokkor szó sem volt alulértékelésről. Részben pedig, mert az évek alatt volt szocialista miniszterből (korabeli feltételezések szerint Tapie azért vált meg Adidas részvényeitől, hogy miniszter lehessen a Mitterand-kormányban; ami amúgy később kvázi beigazolódott, hiszen a vállalkozó egy évig valóban hivatalban volt - DiploMaci) befolyásos jobboldali pénzemberré avanzsáló Tapie elkötelezett támogatója volt Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányának. A fentiek alapján természetesen a történetnek lehet egy olyan olvasata is, ami gondatlanság helyett (ami Franciaországban maximum 1 év letöltendő börtönbüntetéssel és 15 ezer euró megfizetésével járhat) inkább korrupciót és hivatali visszaélést sejtet, ám ezek a vádak nem kerültek elő. Legalább is még nem. Hiszen a Tapie-üggyel összefüggésben az IMF vezetőjét nem először vonták vizsgálat alá, hanem negyedszerre. Ugyanakkor tény: az elmúlt évek alatt (hiszen Lagarde felelősségre vonása először 2011-ben merült fel) a volt pénzügyminiszter elleni vádak folyamatosan finomodtak, szakértők szerint ráadásul a mostani eljárás sem áll túl acélos lábakon – ahogy persze az azt megelőzők sem.

tapie-lagarde.jpg

("Nem először kell magyarázkodnia" - Christine Lagarde, f: www.nationalheadlines.co.uk)

Mi jöhet most? A legkézenfekvőbb következmény biztosan nem. Christine Lagarde lemondása ugyanis lényegében kizárható. Egyfelől, mert az eljárás megkezdése után szinte azonnal ő maga nyilatkozta, hogy nem hagyja el posztját. Másfelől, mert a francia bírósági bürokrácia menetét ismerők szerint a vizsgálat, akár évekig is eltarthat, főleg annak nem teljesen megalapozott volta miatt. Ennek fényében tehát az, hogy Lagarde kitölti 2016-ig szóló mandátumát, szinte biztosra vehető. Ezzel szemben a legfontosabb következmény nagyon is valóssággá válhat. Hiszen a volt francia elnök Nicolas Sarkozy visszatérése a mostani üggyel halálos sebet kaphat. A 2012-ben mindössze egyetlen elnöki ciklus után a színtelen szagtalan szocialista François Hollande-dal szemben simán elbukó túlmozgásos Sarkozy-t – aki az elmúlt hónapokban ismét magasabb fokozatba kapcsolt, ezzel megágyazva magának a 2017-es választásokra – a Tapie-ügy sokkal súlyosabban érintheti, mint Lagarde-ot. Ez főleg annak tudatában érvényes, hogy pár hónapja ő volt az első francia ex-elnök, akit nem csak kihallgatott, de őrizetbe is vett a rendőrség.

tapie-sarko.jpg

("Börtön-Nyugdíj-Újraválasztás: ma még mindegyik benne van Sarkozy-ben", f: www.dailymail.co.uk)

A hivatali visszaéléssel, korrupcióval és illegális kampánypénzek elfogadásával vádolt „Sarko” nyaka körül tehát szorul a hurok, és könnyen előfordulhat, hogy végül nem a saját, hanem egy volt miniszterével hírbe hozott ügy üti majd bele az utolsó szöget újraválasztásának reménye helyett, személyes szabadságának koporsójába.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr96644075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firefly2009 2014.09.01. 14:45:49

Egyetértek. Lagardera különösebben nem lesz hatással az ügy,mert egész biztos,hogy nem fog lezárulni 2016-ig,meg ha tényleg találnának is valamit ellene,akkor ő még mindig hivatkozhat arra,hogy felsőbb utasításra cselekedett. Sarkozy viszont valóban nem járt jól,mert még ha nem is lenne ez az ügy,az újraválasztási esélyei úgy sem lennének 100%-osak (annak ellenére,hogy Hollande minden idők legnépszerűtlenebb hivatalban lévő elnöke). Sarkozy megválasztása már csak azért is visszás lenne,mert amennyiben hivatalba lépne,úgy ismét meglennének az eszközei hogy "befolyásolja" az ügyet. Márpedig ezek a vádak már most felmerültek,hogy a hivatali idejében megpróbált "hatást gyakorolni" a nyomozásra.

toportyánzsóti 2014.09.05. 07:18:33

Ezek az aljadékok nem csoda hogy irigylik a csuti orálmuzsikot és nemzeti offshorkkjait,errefelé simán megúsznák a dolgot,még az ügyészség dobná nekik a mentőövet vagy ha kell törvényt módosítanának alkotmánybírói segédlettel.
süti beállítások módosítása