Ukrajna: Keleten a helyzet..változik?

2014. szeptember 11.

Lassan egy hete tart a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, és egyre inkább úgy tűnik, sikerül békésebb mederbe terelni az elmúlt két évtized egyik legkockázatosabb európai konfliktusát. Teljes békéről ugyan még korántsem beszélhetünk, a retorika mindenesetre igen bíztató fordulatot vett. Térde kényszerítette a nyugat Oroszországot, vagy ennél azért árnyaltabb a kép?

A múlt heti orosz diplomáciai huzavona után – amikor is félnaponta változott azon oroszországi álláspont, hogy megegyeztek-e bizonyos előfeltételekben az ukrán helyzettel kapcsolatban, vagy sem (hiszen Oroszország nem is részese ennek a konfliktusnak) – úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko mégis közös platformra tudott helyezkedni. Múlt hét pénteken ugyanis, stílusosan a walesi NATO-csúcs utolsó napjára és az új EU szankciók kihirdetése előtt időzítve, tartós tűzszüneti megállapodás született Minszkben az ukrán vezetés és a szakadár erők között. Bár a minszki jegyzőkönyv inkább tekinthető előzetes tervezetnek, mint egy a konfliktust végérvényesen lezáró dokumentumnak, hatása jelenleg mind a két fél számára igen pozitív: Oroszország számára lehetőséget ad arra, hogy a lépéssel enyhítse a nyugati hatalmak irányából érkező egyre erősebb nyomást, Ukrajna pedig elkerülheti a teljes vereség látszatát, és rendezheti sorait. Mi változott az elmúlt pár napban, hogy ilyen lépésekre kerülhetett sor?

A történtek egyik népszerű olvasata, hogy a nyugati szereplők – miután a puhább reakciók/szankciók csak félsikereket értek el – eljutottak egy olyan pontra, ahol készek voltak keményen az orosz érdekek ellen fellépni. Ennek egyik jele a kiterjesztett uniós szankciók bejelentése, amely egyre több például had- és energiaipari céget is tiltólistára tett volna. Ennek implementálása azonban jelenleg is csúszik, és nem feltétlenül a most kialakult tűzszünet okán, hanem inkább mert továbbra sem teljes az egység az EU-n belül ezekről a gazdasági retorziókról. Bár Angela Merkelt – annak ellenére, hogy a német gazdaság is nagyban függ az orosz kapcsolatoktól – már sikerült a szankciók nagy támogatójává tenni, több állam kételkedik azok valódi hatásáról. A nyugati hatalmak másik keményebb megnyilvánulásaként a NATO-csúcson hozott döntéseket és az ott jelenlévő retorikát emelhetjük ki. Pár óra alatt bevethető gyorsreagálású hadegység létrehozása, új állomáshelyek Kelet-Európában, hadgyakorlatok a Baltikumban: ezek mind olyan lépések, amelyek egyértelműen jelezhették Oroszországnak, hogy az euroatlanti szövetség valóban kész megvédeni magát. És bár Ukrajna nem tagország, megtámadása (merthogy konkrétan az oroszokat, és nem a szakadárokat nevezték meg a konfliktus másik oldalán) már stratégiai fenyegetésként kezelendő számukra.

ukrajna - porosenko fronton.jpg

("Frontnézőben" - Petro Porosenko, f: www.rt.com)

Ez a verzió természetesen sok igazságot rejt magában, véleményem szerint azonban végtelenül elfogult: Oroszország ugyanis már közel mindent megszerzett, amit valószínűleg szeretett volna. A konfliktusban beálló változás okait így szerintem nem szabad egyértelmű nyugati sikerként elkönyvelni, Putyinék egyszerűen tökéletes stratégiai érzékkel felismerték, hogy most jött el a pont, amikor arculatot kell váltani. Ehhez pedig nézzük meg, hogyan is áll a keleti front:

(1) Luhanszk és Donyeck a szakadárok kezén van. Az ukrán hadseregnek számtalan offenzívával sem sikerült őket onnan kiűzni, és bár voltak híresztelések az ottani orosz(barát) egységek meggyengüléséről, ezek vagy csak rövid ideig tartottak, vagy az ukrán hadsereg vezetői nem voltak igazán objektívek a helyzetet elemezve. Az orosz támogatás mellett pedig nehéz is lett volna hosszantartó sikereket elérni, a két haderő egyszerűen nem összehasonlítható sem számszakilag, sem minőségileg.

(2) A Krím az oroszok kezén van. Bár ez a tény még nem elfogadott a hivatalos retorikában (pl. a NATO oldaláról), a gyakorlatban ennek megváltozására én semmilyen esélyt nem látok.

(3) A mérleg nyelve Mariupol. A kikötőváros elleni szakadár offenzíva még a tűzszünet előtt indult meg, ám ez az a térség, ahol a harcok folyamatosan tartanak most is. A cél egyértelmű, amennyiben ez a régió is orosz fennhatóság alá kerül, úgy elérhető lenne a közvetlen szárazföldi összeköttetés a Krím és Oroszország között. Ez mind biztonsági és utánpótlási szempontból nagyon fontos az oroszok számára, kis túlzással nélküle az egész keleti térszerzés értelmetlen lenne.

Mindebből látszik, hogy Putyin számára időszerű volt a stratégiaváltás: a katonai lépések háttérbe szorulhattak, hiszen a lényeges célokat nagyrészt már elérték. A diplomáciai megoldások előretolásával elterelhető a figyelem a Mariupol-t érintő szórványos szakadár támadásokról. A szankciók, amelyek valóban kezdték éreztetni hatásukat az orosz gazdaságban, valószínűleg a jelen megosztottság mellett nem, vagy csak továbbgyengített verziójukban lépnek majd életbe, ezek elodázását egy tartósabb tűzszünet pedig tovább segíti. Porosenko ukrán elnök szerdán arról nyilatkozott, hogy az orosz erők nagy része elhagyta az országát, ez pedig reményteli fejlemény a hosszantartó béke szempontjából. Ez bár igaz, a döntő kérdés inkább az lesz, hogy sikerül-e megállapodni a két szakadár térség önrendelkezési jogairól. Míg ukrán oldalról jelenleg a „speciális státusz” kifejezés jött divatba, addig a szeparatista erők teljes függetlenséget szeretnének, amit nem meglepő módon Oroszország is támogatna.

ukrajna - katona.jpg

("Várakozó állásponton", f: www.reuters.com)

Az erről szóló tárgyalások magukban hordozzák a konfliktus kiújulásának lehetőségét, és véleményem szerint sajnos – ha alacsonyabb intenzitással is – ez várható. A most kialakuló átmeneti időszakban a szakadárok rendezhetik soraikat, és megerősíthetik luhanszki és donyecki állásaikat – eközben felkészülhetnek Mariupol elfoglalására. Az orosz erők nagyarányú kivonulása nemes egyszerűséggel semmit nem jelent: adott határszakaszok még mindig nyitva állnak előttük, a visszatérésük nem okozna nekik semmilyen problémát. Az ukrán haderő számára a nyugalmi időszak szintén kedvező, ám számukra feltételezhetően nem létezik annyi idő, ami után érdemben szembe tudnának szállni az orosz támogatással rendelkező szakadár csapatokkal – NATO támogatással pedig nem számolhatnak, ez múlt héten, a csúcstalálkozón kiderült.

Összességében tehát két verziót látok reálisnak: az első, hogy sikerül Mariupolt a jelen helyzetben, a „háttérben” elfoglalnia az orosz(barát) csapatoknak, és ezután megkezdődik a diplomáciai tárgyalássorozat a régió önrendelkezéséről. A második, hogy Mariupol ilyen formában nem bevehető, így a tűzszünet nem lesz fenntartható, a szakadár erők újra támadásba lendülnek – valószínűleg egy korántsem tisztázható „ki lőtt először?” szituációt követve. Ukrajna keleti része – akármelyik lehetőség is lép életbe – már csak maximum nevében lesz ukrán: Oroszország nyílt érdekek mentén vívja ezt a konfliktust, és hajlandó megfizetni az árát. Ezt mi, tőlük nyugatra, már nem mondhatjuk ki ilyen egyértelműen.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr156688085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.09.11. 17:18:21

Cicuka

Maruipol a krímtől 300km-re van.

Mondom 300.

Km.

Kezdem azt hinni hogy program írja a posztokat.

MészárosTamás 2014.09.11. 18:08:46

@mrZ: A posztban arra próbáltam utalni, hogy Mariupol és térségének (!) elfoglalásával elérhető közelségbe kerülne a szárazföldi összeköttetés - nem azt, hogy ez a helyzet egyből fenn is áll majd.
(és nem, nem programok és nem is macskák írják a posztokat. Névvel vállalom, amit írtam: vitatkozhatunk róla, meggyőzhetjük egymást különböző kérdésekben, de ezt csak kölcsönös (legalább minimális) tiszteletet mutató hangnemben fogjuk tudni megtenni - ahogy ezt többször is jeleztük. Remélem, hogy továbbra is kritikai hang maradsz a blogon, de a vitakultúra alapjait tartsuk fent.)

Krisz11 2014.09.11. 23:02:19

Mondjuk úgy hogy az atlantista terjeszkedés részben sikeres volt. Ideiglenesen megszerezték ukraja nagyobb részét, míg a krím és kelet ukrajna maradt orosz kézen.

Ideiglenesnek csak azért mondom, mert ha az ukránok rájönnek, hogy a nagy nyugati orientáció kb csak a csődbemenéssel, életszinvonal eséssel és megszorítással jár, ingyen pénz meg nem jön, akkor elgondolkodnak.

Miondenesetre jó lenne tudni hogy a nyugat akar-e második vietnámot/koreai háborút, és felfegyverzi-e kelet ukrajnát, hogy egymást írtsák, és hogy kelet és nyugat tartósan kettészakadjon.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 07:30:32

Az igazi cél el lett érve: mindenki meglátta, a NATO fogatlan tigris, s ezentúl nem kell komolyan venni. A nyugat hanyatlását maga a nyugat igazolta.

panelburzsuj 2014.09.12. 07:54:01

@maxval a bircaman:
Ukrajna Nyugat?...

Te azt állítod, magadról, hogy tisztán látsz ezekben ez ügyekben, hát akkor fogalmazz tisztán: mi történt Ukrajna déli és keleti végein?

1. Ukrajna lakosságának egy része szembefordult a Ukrajna központi kormányzatával, és fegyveres erővel területeket szakított ki Ukrajna kormányának ellenőrzése alól. Polgárháborús helyzet jött létre, amelyhez a NATO-nak csak annyiban van köze, amennyire ez a helyzet a NATO-tagországok biztonságát kockáztatja.

2. Oroszország eleinte politikai, anyagi, titkosszolgálati eszközökkel, majd végül oroszországi katonai erővel megtámadta és megszállta egy NATO-szövetséges ország területét és kormányzatát.

Melyik történt/történik szerinted?

porthosz 2014.09.12. 09:02:40

@panelburzsuj: A csávó beteg (szellemileg), ezt ő is tudja magáról, nem kell vele foglalkozni.

panelburzsuj 2014.09.12. 09:24:11

@porthosz:
Kösz, de azt merem gondolni, hogy elég sokszor szóba álltunk már egymással - (mármint maxval és mutációi meg panelburzsuj) - ahhoz, hogy egy tűrhető kommunikáció alakuljon ki kettőnk közt.

Nem mondom, hogy könnyű mesterség, vagy hogy mindig termékeny tevékenység, de ha szerencsésen elkapja az ember a fonalat, akkor lehet maksszal is eszmét cserélni.

porthosz 2014.09.12. 09:35:26

@panelburzsuj: Nekem 8, csak gondoltam szólok hogy ő a saját kis világában él ami csak a fejében létezik. Ebben a világban bármit amit a nyugat tesz rossz, bármit amit az oroszok jó.

panelburzsuj 2014.09.12. 09:45:22

@porthosz:
Oké, fölfogtam az informálási szándékot, azért is mondtam, hogy kösz.

De nem vagyok rest akár még egyszer mondani: mivel ritka kincs, még egyszer megköszönöm a figyelmeztetést! De tényleg!

Muad\\\'Dib 2014.09.12. 09:51:04

Igen vastagon megy a propaganda mindkét oldalon az egész konfliktus alatt. Őszintén szólva a nyugat produkciója számomra gyomorforgatóbb, mint az orosz. Tőlük ugyanis nem várok objektivitást, nem si állítják magukról soha, hogy ők a szabad világ legfontosabb bástyái és védelmezői. A nyugati (plusz USA, bár tőlük, mint a rendőrállami lét felé lépkedő hatalomtól igazából már semmit sem várok) sajtótól és politikai elittől azonban elvárnám (mivel jó volna, ha még 100 év múlva is szabad világnak számítana) , hogy ne úgy viselkedjen, mint egy imperialista csürhe a XIX. században. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez az elvárás igen naiv részemről.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 11:46:04

@panelburzsuj:

Egyik se.

A nyugat frontot nyitott ukrán fasiszta haverjain keresztül Putyin ellen, s vesztett. Nem jött be, mint 2008-ban sem, az Oszétia elleni grúz agresszió esetén. A nyugat arra számított, Putyin dalollva átadja Ukrajnát. Nem jött be, sőt Putyin megkapta ajándékba a Krímet, egyetlen lövés nélkül. Ilyen várakozása még a legvadabb nyugatutáló oroszoknak sem volt, hogy ezt így meg lehet csinálni ilyen gyorsan.

panelburzsuj 2014.09.12. 11:57:50

@maxval, a gondolkodó birca:
És úgy látod, hogy Putyin már megfizette a teljes árat? A Krímét, Donbasz-ét?

Nyereséges a bolt? Vagy eztán jön még a számla vastagja?

panelburzsuj 2014.09.12. 17:29:54

@maxval a bircaman:
Na, úttörőkoromban ugyanígy vélték magukról is - meg róluk is.

Igyekszem még negyven évet megélni - most má csak kíváncsiságból is! ...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 18:01:51

@panelburzsuj:

Nagyon más volt az. Én tudom, szovjet iskolába jártam.

panelburzsuj 2014.09.12. 18:13:31

@maxval a bircaman:

Pesze, sok minden összedőlt, sok minden átfordult, de egy igény azért megmaradt, sőt tán még fokozódott is: hogy Oroszhon nem holmi tucat-nemzetállamocska, hanem egyedi elhivatottságú világbirodalom - világbirodalmi aspirációkkal.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 18:21:29

@panelburzsuj:

Azt hiszem, elég jól ismerem az orosz lelki világot, annak legrosszabb vonásait is jól ismerem.

A marxista ideológia az oka szinte minden rossz vonásnak. Tudod mi mondtak nekem volt osztálytársak 20 évvel érettségi után?

"Ugye neked nagyon szar volt oda járni?"
Én meg csodálkoztam: "Miért gondoljátok ezt?".
Válasz: "Hát mert akkoriban mi pont olyan arrogánsak lehettünk a ti szempontotokból, mint manapság az amerikaiak. Azt hittünk miénk a világ. Ez minden normális embert idegesít."

Na, aki képes ilyen kérdést eleve feltenni, az messze van a világuralmista törekvéstől. A marxizmus idegen valami az orosz lélekben, nem tudta az alapjában megváltoztatni. Már a mai orosz komcsik sem olyanok, mint a korabeliek.

panelburzsuj 2014.09.12. 18:35:46

@maxval a bircaman:
Nem vitatom, hogy jobban ismered őket. Természetes.

Nekem volt egy olyan munkahelyem - itt Magyarországon -, ahol segítségül kaptam két szakasznyi kiskatonát. (Nem én kaptam - a cég kapta, de engem bíztak meg a napi irányítással.) Elég primitív cipekedős meló volt, úgyhogy túl nagy megtehelést nem jelentett a "koordináció", így maradt időm megfigyelni, meg társalogni, már amennyire elgagyogtam a oroszul. Jó egy hónapig tartott a buli, ezalatt egész alaposan összecimboráltam két tizedessel - de végig hitelenkdeve néztem, ahogy az amúgy jókedélyű, jóravaló, civilben szakmunkás tisztesek "kezelték" az alájuk rendelteket.

Nem tudom, hogy ez a brutális hierarchia mennyire volt komcsi újítás, mennyire mélyebb gyökerű - de nekem "kívülről" úgy tűnik, hogy elég régi és tartós kelléke az "orosz életvilágnak".

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 18:58:48

@panelburzsuj:

Eleve van egyfajta kötelező tisztelet a felsőbb felé, de ezt a marxizmus brutálissá tetté.

Maradt a hagyományos orosz hatalomtisztelet, de a marxizmus kivonta belőle a keresztény együttérzést az alsóbb felé.

panelburzsuj 2014.09.12. 19:27:40

@maxval a bircaman:
Na, ebbe majdnem biztosan egytértünk. Hogy az lesz az igazi próbaköve e mostanra fölépült hatalomnak, hogy mennyire sikerül ezt megtölteni a hagyományos "alattvalók iránti felelősségel". Valódi tartalommal, perzse, olyannal, ami valódi hálát szül, és nem csak kényszer alatti fogcsikorgató engedelmességet.

jogalany 2014.09.13. 11:46:31

Az írásban van elég sok túlzás, és vannak benne alapvető tévedések is. A donbasz ügy nem azzal kezdödőtt, hogy az oroszlétükben fenyegetettek felkeltek az ukrán fasiszta kijevi hatalom ellen. Mintha nem akarna az iró tudomást venni a Bécs melletti gyülekező helyről tavaly szeptembertől ukrajnába beszivárgott 2000 fő zsoldosról, akik aztán a majdanon harcolva - fegyveresen is - majd tisztán fegyverrel új hatalmi elitet emeltek kormányra. Nem az ukrán nép, hanem zsoldosok és fizetett bérencek, és (banderista) fasiszták.
Másik helyzetértékelésben tévedés, a Kijevi vezetés azért ment bele a tűzszünetbe, mert nagyon rossz helyzetbe került katonailag (lásd két napja le is váltották a kijevi hadügyminisztert). Az ukrán hadsereg 10% -át a felkelők bekerítették és felmorzsolták, volt olyan katlan melyben 4700 katonából csak 83 -nak sikerült kitörnie (ez ukrán adat). Porosenko állítása ( a Natoé is), hogy orosz egységek harcolnak ukrán területen olyan bizonyítékokra épült amiről bebizonysodott, hogy a fotó egy stratégiai játékból lett kivéve, vagy egy másikról, hogy nem önjáró tarackok, hanem sok éves együttmüködésként orosz kombájnok voltak a fotókon. Nehéz a beismerés, ezért mondja most az ukrán illetve Elefántcsontparti gyilkosnak becézett, hogy most aztán távoztak....
Marijupol-tól délre már a kikötő várost és Jaltát is a felkelők ellenőrzik, de a kettévágási veszély miatt muszáj a város bevétele.Ukrán tisztesség-e az, hogy a fogolycserékben már 1300 ukrán katona mehetett haza a fogságból, de csak 310 személyt engedtek Ők el, egy részük civil volt, sőt azóta rendszeresen fognak el civileket több városukban, hogy legyen kit elengedniük. Békére törnek-e? Nem gondolom, hiszen északabbra a frontól már nagy csapat összevonásokat tartanak, amiatt az orosz külügy tiltakozást átnyújtott, a tűzszünet megsértése okán. Vannak-e Nato támogatások? kb 1000 amerika katonai tanácsadó segíti az ukrán katonaságot, amerika páncéltöröket használnak, a felkelők román és lengyel rakéta egységeket zsákmányoltak, dana tipusú lengyelek által kezelt rohamlövegeket robbantottak fel és a jobbszektor katonáitól Puma tipusú amerika páncélozott csapatszállitókat szereztek. De már a fronton van a magyarországról odaérkezett T-72 esek zöme is. Napi 4-5 db C-130 -as gépel érkeznek a szállítások az ukrán hadsereg részére. De már útban van magyarföldön át 6000 zsoldos is napi 1000 $-os fizetséggel. Már aki megéri a fizetés napot, mert őket nem ejtik foglyul. Eddig két amerikai katonát vitt haza a Pentagon korsóban, elismerve, hogy oda tartozik.
Tehát a Nato már aktivan segíti Ukrajna hadseregét és ez nem arra vall, hogy nem katonai megoldást szeretnének, sőt az a tény, hogy a tűzszünet léte ellenére bevezették az új szankciókat szintén a katonai eszkaláció felé tart. Az orosz hadsereg kb 5-7 nap alatt a Nato szerint képes lerohanni ukrajnát és két hét alatt teljesen pacifikálni. Nagy visszafogottságra utal, hogy ezt eddig nem tették meg, mert ukrajna szinte ki akarja ezt provokálni, pl. elzárta a vizet a Krimtől, gátat is épített, nem ad áramot a Krimnek és folyamatosan erősíti a térségben a csapatait.
Porosenko két napja írta alá a totális szankcionálási tv-t, amiben a tranzitszállítások megszüntetése is szerepel.! Innen már csak egy miniszternek elég aláírnia és kész, nem kapunk semmi gázt, mert az ukránok nem szállítják tovább európának amit a Gazprom küld. Persze az oroszok sem angyalok, de én sem lennék, ha a szomszédom rakéta bázisoknak szeretné bérbe adnia az országát.

Nagyandrás 2014.09.14. 17:21:18

A cikkben szó esett a Mariupol melletti harcokról. Ennek kapcsán fűzném hozzá, hogy az elmúlt hétvégén szombaton délelőtt Moszkvában néztem az orosz tv az egyik hírműsorában ahogy a Gazprom szakértője magyarázza térkép segédlettel, hogyan lenne legegyszerűbb biztosítani a Donbassz gázellátását. Véleménye szerint a Rostov - Mariupol - Donetsk - Lugansk vezeték a megoldás.
süti beállítások módosítása