Bibi újraválasztásával Izrael védtelenebbé vált

2015. március 25.

A múlt heti izraeli választások eredménye egy jobbra tolódó kormány, erősödő amerikai nyomásgyakorlás és egy mindinkább védtelenné váló zsidó állam.

Benjamin „Bibi” Netanjahu izraeli miniszterelnök kampányának utolsó óráiban kiváló taktikai érzékkel ritmust váltott, politikai üzenetének radikalizálásával megszerezte a kritikus előnyt a szavazáson. A balközép, magukat kormányváltóknak kikiáltó Cionista Tábor a várakozásoknak megfelelően jól szerepelt a választásokon, azonban Netanjahunak sikerült a fent említett nyilatkozataival annyi szavazatot elszipkáznia jobboldali pártoktól, ami eldöntötte, hogy Reuven Rivlin izraeli elnök a jelenlegi miniszterelnököt bízza meg újfent kormányalakítással. Ez se valósult meg könnyen, a 120 fős Knesszetben csupán 67 képviselő ajánlatát szerezte meg Netanjahu, ami nem vetít előre könnyű koalíciós tárgyalásokat. A kormányalakítás során Netanjahu mindösszesen a Bajit Jehudi 8, a Kulanu 10, az Iszrael Bejtejnu 6, és a vallásos pártok 13 mandátumára számíthat, ami a Likud 30 képviselőjével együtt is csupán gyenge 7 fős többséget jelentene a Knesszetben. Miközben Netanjahu összes természetes szövetségese is épphogy elegendő a kormányalakításhoz, a leendő szövetségesek már most, a hivatalos koalíciós tárgyalások kezdetét megelőzően is hatalmas harcot folytatnak egyrészt a stratégiai fontosságú minisztériumok vezetéséért, másrészt egyéb pozíciók megszerzéséért pártjaik potentátjai számára. A leginkább keresett pozíciók a védelmi, külügyi és pénzügyi tárca vezetése. Minden egyes miniszterségért számos párt küzd. A védelmi minisztériumot a Likud, a Bajit Jehudi és az Iszrael Bejtejnu is magának követeli. Netanjahu pártjának erős emberei pedig keserűen támadják a régi-új miniszterelnököt, amiért a pénzügyminiszteri pozíciót a Kulanu pártnak ígérte és más területeken is kevés esélye van a tárcavezetői ambíciókat dédelgető mintegy 20 likudos képviselőnek.

bibi3.jpg

("Álmában talán könnyebb a helyzete" - Benjamin Netanjahu, f: www.deonvsearth.com)

Feltételezve, hogy Netanjahu felül tud kerekedni mindezen ellentéteken és vezetése alatt feláll az új izraeli kormány, az sokkal védtelenebb lesz a nemzetközi porondon, mint szinte bármelyik előző adminisztráció. Nem véletlenül voltak arra törekvések, hogy a Likud nagykoalíciót alakítson ki a Cionista Táborral, amely mélyen elkötelezett a kétállamos megoldás mellett, így „lefegyverezve” Netanjahu külső kritikusait. A baloldal azonban nem kívánja eljátszani a villámhárító szerepét, hanem kemény ellenzéki szerepre készül a Knesszetben. Az Egyesült Államok a választásokat követően azonnal kifejezte rosszallását, amiért Netanjahu kampánya során semmissé tette korábbi nyilatkozatait a kétállamos megoldás és független Palesztina támogatása mellett és, hogy Bibi azzal igyekezett további voksokat szerezni a jobbszéltől, hogy kijelentette „az arabok hordákban mennek szavazni”. Az izraeli miniszterelnök a győzelmet követően azonnal igyekezett meg nem történté tenni a fenti két nyilatkozatát, azonban már túl késő volt. Számos amerikai magas rangú politikus kijelentette, hogy nem bíznak Netanjahu elkötelezettségében és felülbírálják Izrael feltétel nélküli védelmét az ENSZ-ben. Obama később elhárította a félelmeket, hogy országa felhagyna a zsidó állam katonai támogatásával, azonban keményebb amerikai nyomásgyakorlást helyezett kilátásba a békefolyamatot illetően. A most felálló izraeli kormányban nem lesz olyan erő, amely szót értene a Nyugat nagyhatalmaival, illetve akit meghallgatnának, mint amelyen szereplő korábban Tzipi Livni vagy Ehud Barak vot. Minden ígérete ellenére, amelyet Bibi a választási hadjárata során a status quo fenntartása mellet fogalmazott meg, éppen ez az új kormánya lesz a legjobban kitéve a külföldi nyomásgyakorlásnak és egy Izrael számára kedvezőtlen, egyoldalúan rákényszerített békének, mely nem az izraeliek és a palesztinok tárgyalása során születik meg.

Nem jött jól Izraelnek a kiváló időzítéssel megszellőztetett botrány, miszerint a Wall Street Journal forrásai szerint Izrael kémkedett az Egyesült Államok ellen az Iránnal folytatott nukleáris és normalizációs tárgyalások során. Kérdés, kinek is kellemetlenebb a hír, amelyet persze mindenki gyorsan cáfolt. Egyrészt senki ne gondolja komolyan, hogy a legfőbb nemzetbiztonsági kockázatával kapcsolatos tárgyalások folyása közben Izrael megvárja a „hivatalos eredményhirdetést”, mielőtt diplomáciai és katonai stratégiákat alakít ki az iráni nukleáris fenyegetés elhárítására. Az igazi kérdés inkább az, feltételezve, hogy a hír igaz, miért nem létezik már egy olyan egyeztetési rendszer az Egyesült Államok és Izrael között, amely az ilyesfajta kémkedést szükségtelenné teszi. A két ország kapcsolatát tovább romboló botrány időzítése mindenesetre érdekesebb, mint akár a kémkedés puszta ténye.

A nyugati sajtó megdöbbenve és mélyen megsértve cikkezik arról, hogy Izrael népe miért is választotta a kampányát félelemkeltésre építő Netanjahut a Cionista Tábor „progresszív” erőivel szemben. A válasz az, hogy az izraeliek többsége nem kíván és nem tud racionálisan választani a Likud által ígért biztonság és a balközép által fő kampánytémává emelt társadalmi-gazdasági problémák között. Az izraeliek elsősorban biztonságban akarnak élni és Bibi ellenfeleinek nem sikerült elmagyaráznia, hogy a kétállamos megoldás az egyetlen lehetőség, hogy Izrael hosszútávon fennmaradjon, mint a zsidó nép nemzeti otthona. Az már a mostani helyzet visszássága, hogy így egy olyan kormányt emelnek hatalomra, amelyiknek egyszerre kell megküzdenie saját ingatagságával, egy erős parlamenti ellenzékkel és az erősödő, egyre türelmetlenebb külső nyomásgyakorlással, összességében gyengítve Izrael általános védettségét.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr907302842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sierrahun 2015.03.25. 11:49:09

Miért volna 67 fő a Knesszetben gyenge többség? Izraelben nem szilárd a koalíciós parlamenti szolidaritás?

Krisz11 2015.03.25. 19:38:51

"Számos amerikai magas rangú politikus kijelentette, hogy nem bíznak Netanjahu elkötelezettségében és felülbírálják Izrael feltétel nélküli védelmét az ENSZ-ben."

Majd az AIPAC megmondja, hogy mi legyen. Ezek az USA politikusok csak bábuk.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2015.03.25. 19:45:17

@sierrahun: 67=30+10+8+7+6+6, a négy koalíciós partner mindegyikét ki kell szolgálni (na meg ott a saját párt), miközben e partnerek nem kicsit lennének szalonképtelenek egy európai kormány részeként. netanjahu borzasztó zsarolható állapotba lavírozta magát, mind a koalícióban, mind külpolitikailag.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.25. 19:50:06

"és egy mindinkább védtelenné váló zsidó állam"

Szegénykék.

Mi lesz így velük?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.25. 20:06:55

"Az izraeli hadsereg elismerte, hogy segítséget nyújt az al-Kaidának

A múlt héten egy tudósítás megerősítette az eddigi erős gyanút arról, hogy izraeli csapatok segítik az al-Nusra Frontot, amely az al-Kaida egyik ágaként működik Szíriában.

Március 12-én, csütörtökön a Wall Street Journal riportere az izraeli megszálló csapatokról a helyszínen Mount Bental-nál (a megszállt Golán-fennsík része) megállapította, hogy az izraeli csapatok megsebesült al-Kaida harcosokat vesznek át, akiket aztán izraeli kórházakban kezelnek, majd visszaküldik őket, hogy folytassák a kormányellenes harcot Szíriában.

Az al-Nusra Front augusztusban lerohanta az Qunaitra kereszteződést, ami egy ellenőrzőpont a Golán-fennsíkon az izraeli megszállás alatt lévő terület és a szíriai felügyelet alatt álló terület között, és a szíriai kormánytól átvette az irányítást a csomópont felett. (Izrael 1967-ben szállta meg a régióban Szíria délnyugati részét a Golán-fennsíkon és illegálisan működik ott azóta is.)

Az ENSZ békefenntartó erők múlt évben közzétett jelentései azt követően, hogy az ellenőrzőpont felett az al-Nusra Front átvette az irányítást, erősen valószínűsítik az al-Kaida-izraeli kapcsolatokat, sőt az al-Kaida lázadóknak nyújtott izraeli katonai támogatást. Az ENSZ békefenntartó erők arról számoltak be, hogy a tűzszüneti vonalnál szórványosan az al-Kaida harcosokkal együttműködő izraeli katonákat észleltek.

Az együttműködés a terroristák és az izraeli hadsereg között a Wall Street Journal múlt heti jelentése óta már tényként kezelhető.

“Nem kérdezzük kik ők, nem hajtunk végre semmilyen szűrést” egy neve elhallgatást kérő izraeli katonai tisztviselő szerint, aki az al-Kaida harcosok kórházi kezeléseinek okmányairól beszélt.” Ha a kezelés megtörtént, akkor visszavisszük a határra [sic – tűzszüneti vonal], és mennek az útjukra [Szíriába]” mondta.

Egy meg nem nevezett katonai tisztviselő is azt mondta, “egyetértés” van az izraeli erők és az al-Kaida harcosok között, és “bizalmasság az [al-Kaida] erőkkel a terepen”.

Ehud Yaari, a WINEP egy izraeli munkatársa elismerte, hogy izraeli segítséget nyújt a harcosok részére: “A sebesültek harcosok és civilek, de nincs túl sok civil köztük, a harcok miatt megsebesültek vannak ott… Közel 900 szíriait kezeltek Izraelben.”"

orientalista.hu/az-izraeli-hadsereg-elismerte-hogy-segitseget-nyujt-az-al-kaidanak/

Bereznay 2015.03.25. 20:32:04

Ciki cikk. Még cikibb kommentek (egy kivétellel). Szóval hoztuk a formát. Kár.

Gest anyó férje 2015.03.25. 22:46:41

Usák bácsi rugdalózik egy kicsit, mint valaha ifikorában a brit gyarmattartói ellen. De az izraeli befolyástól nem fog olyan könnyen megszabadulni, marad a szánalmas vergődés

A Szabadok Földje egy váfgyálom marad csupán a rabigába fogott fehér négereknek

pitcairn (törölt) 2015.03.25. 23:33:41

@Gest anyó férje:

nem kéne ennyire túldimenzionálni az Izrael fedőnéven futó gyarmati reliktumot...

usák bácsi sokkal prózaibb dolgok miatt turnézik a térségben...

Petrodollar
en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar

sierrahun 2015.03.27. 17:34:43

@milliliteratura: Köszi a választ. Én emlékezni vélek olyan korábbi izraeli kormányokra, melyben a kábé az Indus-Gangeszig való terjeszkedést pártoló frakciók is részt vettek és mégse történt semmi a világ vs. Izrael tekintetében. Persze akkoriban még nem voltak fasírtban az amerikai elnökkel. Hát, majd meglátjuk változtat-e ez valamit a helyzeten.
Ami a számbeli arányukat illeti, szerintem kábé ilyen erősségű izraeli kormánytöbbségek szoktak fungálni. Szokás szerint fragmentált a parlament, sok a koalíciós párt, szerintem vagy 50 éve ez a helyzet változatlanul.
De koránt sem értek sokat Izraelhez, szóval mindig tévedhetek.
süti beállítások módosítása