Ciprus: Új lendületet kaphat az egyesülés

2015. április 28.

Bár az Európai Unióról jelszavak szintjén legtöbbször az egység és szövetség kifejezés juthat eszünkbe, ezt a képzetet hamar képes megcáfolni az egyik tagállam, Ciprus helyzete. A szigetország több mint 40 éve él teljes politikai és társadalmi megosztottságban, azonban a múlt vasárnapi választások eredménye fényt jelenthet az alagút végén.

Erős többséggel, 60,4 százalékos eredménnyel nyerte meg vasárnap az Észak-ciprusi Török Köztársaságban rendezett elnökválasztásokat Musztafa Akinci. Nagy meglepetés ez a független, politikájában mérsékelt baloldali jelölt számára – aki 14 évig töltötte be az északi állam fővárosának, Nikosiának polgármesteri pozícióját – mivel a két héttel ezelőtti első fordulóban még alulmaradt kihívójával, a keményebb hozzáállásáról ismert Dervis Erogluval szemben. akinci.jpg

("Olajágat nyújt majd?" - Musztafa Akinci a győzelme kihirdetésekor; f.: theguardian.com)

Akinci győzelme új lendületet adhat a megosztott sziget két országa közti kiegyezési tárgyalásoknak, amelyek tavaly októberben sokadszorra szakadtak meg a görög és török ciprióták között, akkor épp a régió földgázának felhasználása és elosztása kapcsán. Ciprus déli partjainál 2011-ben fedeztek fel nagyobb mennyiségű gázlelőhelyeket, amelyek eleinte a kibékülés lehetőségét hordozták magukban, azonban később egyértelműen látszott, a feleknek nem sikerül megegyezni a bevételek megosztásáról. A jövő hónapban tervezik a tárgyalások újraindítását, amelyeken Akinci szerint van esély, hogy sikerülhet áttörni a jeget a görög és török ciprióta felek között. Ehhez valószínűleg kölcsönös felajánlásokra és protokoll gesztusokra lesz szükség, amelyekre az elmúlt időkben egyre ritkábban volt példa.

Nikosz Anasztasziadisz, a déli Ciprusi Köztársaság elnöke (aki nemrég azért lett igen felkapott név a világsajtóban, mert ő egyike azon keveseknek, akik elfogadták Vlagyimir Putyin moszkvai meghívását a győzelem napi ünnepségre) hamar gratulációját fejezte ki új partnerének, aki reméli, hogy a továbbiakban is folytatja az egységre épülő politikáját. Valószínű, hogy a most megválasztott elnök színrelépésével újra előkerülhet a görög-fél által gyakran emlegetett Varosha kísértetvárosának ügye is. Varosha az 1974-es török invázió óta katonailag lezárt terület, lakosait akkoriban pár nap alatt evakuálták, területét fallal vették körbe. Anasztasziadisz, és így a nemzetközileg is elismert ciprusi kormány már többször felvetette, hogy a város újbóli megnyitásáért cserébe hajlandóak lennének közvetlen repülőforgalmat engedélyezni az északi területekre, valamint megnyitnák Famaguszta kikötőjét a nemzetközi kereskedelem előtt. Mind a két lépés elképesztő fontossággal bírna a török ciprióta társadalomnak és gazdaságnak, amely a sziget kettészakadása óta teljes izolációban kell, hogy túléljen – ha Ankara támogatását nem számítjuk.

(Ciprus megosztottságának története - az oldalsó nyilakkal lapozhattok az események között)

Akinci megválasztása pont ennek az elmúlt több mint 40 év nemzetközi háttérbeszorulásának az eredménye. A körülbelül 120 ezer fős török ciprióta közösség óriási szegénységben él a határok zártsága és a jelenleg is érvényben lévő gazdasági szankciók miatt, ráadásul kifejezetten nem örülnek annak, hogy a jelenleg egyetlen fenntartójuk, Törökország a gazdasági segítségért cserébe identitásbeli változásokat is elvárna tőlük. A Recep Tayyip Erdoğan által vezetett török állam ugyanis láthatóan egyre erőteljesebb lépésekkel halad egy kifejezetten antidemokratikus berendezkedés irányába, amely náluk is felerősíti a nemzetközi kirekesztettség esélyeit. A vasárnapi választás így két lehetséges jövőképet tudott felmutatni a helyiek számára: az egyre több kritikával illetett és inkább keleti irányba nyitó Ankara, vagy a bár sok gazdasági problémával küzdő, de végeredményben jobb lehetőségeket mutató EU mintája között dönthetnek.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a két terület anyaországai szövetséges pozícióban vannak a NATO keretein belül, valamint hogy hivatalosan Törökország még jelenleg is aspirál az Európai unió tagországává válni. A több évtizede húzódó ciprusi helyzet megoldása ezen oldalági problémák feloldásában is hatalmas előrelépés lehetne – kérdés, hogy egy új elnök személye elegendő lesz-e a folyamatok újraindításához? Mert bár Musztafa Akinci valóban közös megoldást ígér a ciprusiaknak, ehhez valószínűleg Ankarának is lesz pár szava.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr457402912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása