Az európai szomszédságpolitika válsága: Keleti Partnerség

2015. május 22.

Május 21-22. között Rigában tartják az Európai Unió és a Keleti Partnerség államai közötti csúcstalálkozót. Az elmúlt években az oroszokkal szembeni zéró összegű játékká silányult kezdeményezés elérte a célját, így új alapokra kell helyezni keleti politikánkat.

Nem várható komolyabb áttörés a napokban megrendezett rigai tárgyalásokon, hiszen a 2013 novemberében tartott harmadik csúcstalálkozó következtében Ukrajna egyértelműen a Nyugat mellett köteleződött el, 2014 nyarára sikerült három célországgal (Ukrajna, Moldova, Georgia) megegyezésre jutni a Társulási Szerződések kapcsán. Rigában leginkább a finomabb részletekre érdemes figyelni, azaz milyen mértékben lehet Fehéroroszországot közelebb hozni az Unióhoz, illetve biztosítani, hogy Azerbajdzsán megbízható partnerünk legyen a Közép-Ázsia felé irányuló európai gazdasági nyitásnak.

putyin3.jpg

A csúcstalálkozóról látványosan hiányzik legnagyobb keleti szomszédunk, Oroszország, amely a Szovjetunió szétesését követően aggódva, de jobbára tehetetlenül figyelte, ahogy a Nyugat stratégiai pozíciókat foglal el olyan területeken, amelyek korábban Moszkva egyértelmű fennhatósága alá tartoztak. Kényelmes elfeledkezni róla, hogy huszonöt évvel ezelőtt az orosz biztonsági zóna nyugati határa a Tallinn-Lübeck-Sopron-Szófia tengely mentén futott, ma pedig etnikailag orosz területeken halad keresztül. Orosz szemszögből nézve a Nyugat, kihasználva az oroszok gyengeségét, negyed évszázad alatt, diplomáciai, gazdasági eszközökkel közelebb tolta határait Moszkvához, mint akár Napóleon vagy Hitler tette. Az oroszok tragikus történelmét figyelembe véve nehéz számukra elmagyarázni, hogy az EU keleti terjeszkedésének nem Oroszország legyőzése a célja, hanem a stabilitás és demokrácia terjesztése. A világ összes államának külpolitikája a politikai elitet legfőképpen foglalkoztató kérdéseket tükrözi, így az orosz külpolitika szinte kizárólag biztonságpolitika kategóriáiban gondolkodik. Nem meglepő módon a három korábbi szovjet tagállamban, amely hitet tett az Európai Uniós társulás mellett, olyan szakadár, oroszbarát erők jelentek meg, amelyek kiszakítva területeket az országból, megakadályozzák a kapcsolatok további elmélyítését a Nyugattal, elbátortalanítva a további érdeklődőket, mint Örményország, Azerbajdzsán és Közép-Ázsia nyersanyagokban gazdag államait.

A Keleti Partnerség csúcstalálkozója így egy olyan fórummá alakult át, ahol éppen a legnagyobb kihívásról, egy tartós EU-Oroszország paktumról nem esik szó. A jelenlegi patthelyzetben az Európai Unió az ukrajnai szakadárok támogatásának befejezését várja Oroszországtól, miközben az említett orosz percepció miatt éppen ez lenne az utolsó eleme a kiegyezésnek. A 2008-as orosz-georgiai háborút követően, és különösen az ukrán „polgárháború” kitörésétől számítva a két fél teljesen más ponton közelíti meg a kérdést, miközben a Nyugat látványosan meg van sértődve a feltámadt orosz asszertivitás miatt. A tanulságnak egyértelműnek kell lennie: az Európai Unió keleti határvidékének békéje nem az egyes európai fővárosok orosz politikája nyomán, hanem egy átfogó megegyezés eredményeként jöhet csak el, amely Brüsszel, Washington és Moszkva között köttetik meg.

normandia2.jpg

A legfontosabb kérdés orosz szemszögből, hogy milyen biztonsági garanciákat képes nyújtani a Nyugat, miközben nekik el kell felejteniük mostani hozzáállásunkat, hogy a volt szovjet periférián kizárólag zéró összegű hatalmi harc folytatható. Oroszország fokozatosan gyengül, fenntarthatatlan gazdasági, társadalmi modellt követ, a belső válság kiteljesedését megelőzően pedig ki kell építenie a minimális biztonsági zónáját. Amint azonban megkezdődik Oroszország kényszerű átalakulása, amely további szétforgácsolódással és fegyveres konfliktusokkal fenyeget, az EU egy olyan válsághelyzettel találkozhat keleti határvidékén, amely mellett eltörpül a közel-keleti és észak-afrikai fegyveres konfliktusok súlyossága. A lengyelek által kezdeményezett Keleti Partnerség elérte, hogy Oroszország tárgyalásra van kényszerítve, most azonban a rigai csúcstalálkozóhoz képest nagyobb ívű diplomáciai kezdeményezésre van szükség, amelynek fókuszában immár Moszkva és nem a volt szovjet periféria áll.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr747481432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.22. 09:24:18

Georgia az USA egyik állama, mióta vesz részt a keleti partnerségben???

Wildhunt 2015.05.22. 15:32:35

@maxval bircaman szerkesztő: Külön Neked: az amerikai az Dzsordzsa, amiről meg itt szó van, az Georgia.

Chris Bolgar 2015.05.22. 22:08:20

1) Georgia az USA tagállama, tudomásom szerint egyelőre nem háborúzott még Oroszországgal.

2) Oroszország nem a legnagyobb keleti szomszédunk, azon egyszerű okból, hogy egyáltalán nem is a szomszédunk.
Vagy le vagyok maradva, és Ukrajnát már annektálták?

2015.05.23. 12:30:37

A poszter valamilyen párhuzamos univerzumban él?

Lángba borították a Majdant az ukrán devizahitelesek
www.origo.hu/nagyvilag/20150521-majdan-ukrajna-tuntetes.html

"Összecsapások kezdődtek Kijevben, ahol a törvényhozás épülete elé vonult több száz dühödt ukrán, hogy így tüntessen a gazdasági válság, az egyre drágább hitelek és a kialakult közállapotok ellen"

Ukrajna már senkit sem érdekel
www.origo.hu/nagyvilag/20150521-ukrajna-mar-senkit-sem-erdekel.html

"A Szevodnya emlékeztet arra, hogy a februári minszki megállapodás aláírását követően alig másfél hónappal Arszenyij Jacenyuk kormányfő már jelezte, hogy Kijev önmagában képtelen betartani kötelezettségeit, amelyeket egyébként csak a pillanatnyi kényszer hatására vállalt"

Ukrajna sorsa már eldőlt
www.origo.hu/nagyvilag/20150514-ukrajna-sorsa-mar-eldolt.html

"Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió már döntött Ukrajna szövetségi tartományokra darabolásáról – jelentette ki Kárpátalja legbefolyásosabb politikusa."

"Már ma teljes biztonsággal kijelenthető, hogy Moszkva elérte, amit akart: Európa és Amerika, Merkel és Kerry személyében az ő területükön és az ő szabályaik szerint ültek le tárgyalni Putyinnal – írja hivatalos Facebook-oldalán Viktor Baloha, a Jedinij Centr (Egységes Közép) párt elnöke, utalva a két nyugati politikus múlt heti oroszországi látogatásaira. "

"Baloha fogalmazása szerint a nagyhatalmak döntése annak az eredménye, hogy a kijevi kormányzat valamiféle sakkjátszma résztvevőjének képzelte önmagát, azt gondolván, hogy ő irányítja az időt. Ám Moszkvától és Brüsszelben is rövid úton mattot kapott."

"A történések alakulásának okát a kárpátaljai honatya abban látja, hogy az ország föderalizálásának kérdéséről már rég rendezni kellett volna egy népszavazást. Ilyen kérdésekben ugyanis általában nem szoktak dönteni a társadalom megkérdezése nélkül. Ukrajnában azonban nem volt meg erre az egységes politikai akarat. A jelenlegi kormányzat betegesen retteg mindattól, ami a néptől eredhet."

Panzer 2015.05.23. 12:50:28

@maxval bircaman szerkesztő:

Néhány éve Tbiliszi kérvényezte, hogy az ország hivatalos neve magyarul Georgia legyen, azaz hogy ne végre az orosz-szovjet eredetű Grúzia néven fussanak. A magyar fél ezt elfogadta, azóta a hivatalos külügyi dokumentumokban is (többnyire, mert nem mindig) Georgia néven szerepel az ország.
Azzal együtt is elfogadtuk, hogy innentől a hivatalos népnév is az erősen nyelvtörő jellegű "georgiaiak" kellene, hogy legyen - na ez az, amit senki nem tud kimondani, úgyhogy de facto a helyiek maradtak grúzok.

Érdekesség, hogy pl. a litvánok nemet mondtak, amire a grúzok/georgiaiak elkezdtek fenyegetőzni, hogy akkor ők majd jól felfüggesztik az együttműködést Litvániával. Erre a litvánok kiröhögték őket, hogy ha egy ilyen hülyeség miatt akarnak összeveszni a legelkötelezettebb támogatójukkal, akkor csak tessék. A végét ki lehet találni: litvánul maradt Gruzija. :)

Panzer 2015.05.23. 12:52:51

@A demokrácia leszakadó függönye:

Sokat segít, ha nemcsak az origo alapján próbálod megítélni, hogy mi történik... :)
(Viktor Baloha meg konkrétan hazudott, ez azóta ki is derült: nincs föderalizációs megállapodás. Persze lehet, hogy egyszer majd lesz - de még nincs. Kerry nem ezért ment.)

Wildhunt 2015.05.23. 13:10:24

@A demokrácia leszakadó függönye: Te figyelj, ha valahol azt olvasod, hogy "Baloha szerint" az úgy fordítódik, hogy ordas nagy hazugság. Nem tudom, mit tudsz a fickóról, nem a megbízhatóság mintaképe.

zobod 2015.05.23. 13:19:21

Oroszország megerősödése/gyengülése a szénhidrogének árával van összefüggésében, így volt ez a SZU idején is. A folyamatosan gyengülő Oroszországról beszélni azt feltételezi, hogy a CH árak a mélyben maradnak. Erre aligha lehet alapozni, a nyersanyagok ára ciklikus.

2015.05.23. 13:36:56

@Panzer:
"Sokat segít, ha nemcsak az origo alapján próbálod megítélni, hogy mi történik... :)"
Pedig ők mindig királyul megírják, hogy ez a gaz kormány mit tett. Aztán erre tessék, kiderül, hogy még ők sem hitelesek...

"Viktor Baloha meg konkrétan hazudott"
Jó, de akkor ha hazudott, akkor mi az igazság? Mi van most Ukrajnában?

"nincs föderalizációs megállapodás. Persze lehet, hogy egyszer majd lesz"
Ez valóban így van. Két hét alatt tényleg nem szervezték at az egész országot :)

"Kerry nem ezért ment."
Jó, de akkor miért ment? Remélem tudsz hiteles forrásokat is hozni.

@Wildhunt:
"ordas nagy hazugság"
Tőled is megkérdezem: ha hazudott, akkor mi az igazság? Mi van most Ukrajnában?

UI: ha esetleg félreértés lenne csupán, akkor közlöm, hogy a "hazugság" kifejezést nem a kedvezőtlen hírre/adatra használják, hanem arra, ami nem igaz.

Panzer 2015.05.23. 14:59:11

@A demokrácia leszakadó függönye:

Baloha abban hazudott, hogy lenne foderalizacios megallapodas. Azt mondta, hogy meglett a deal, pedig nem. Innentol egyertelmu: hazudott.

"Két hét alatt tényleg nem szervezték at az egész országot :) "

Amit termeszetesen nem is vart toluk senki, hiaba probalsz gunyolodni. Egy elvi megallapodas viszont szulethetett volna, aminek a menten elkezdodhet a kozos munka. Nem tortent ilyen.

Ahhoz meg, hogy Kerry miert ment, erdemes pl. Matt Rojansky-t olvasni, illetve a Kreml vonatkozo sajtokozlemenyet a targyalasrol. Nagyon roviden: az amerikai-orosz viszonyban pillanatnyilag messze nem Ukrajna a legfontosabb kerdes.

El Presidenté 2015.05.23. 18:13:35

Georgia Grúzia hivatalos neve.Angolul.De ha jól láttam ez a cikk magyar nyelven íródott, ilyenformán illdomos lenne kiírni magyarul, hogy Grúzia.

2015.05.23. 18:47:53

@Panzer:
"Baloha abban hazudott, hogy lenne foderalizacios megallapodas. Azt mondta, hogy meglett a deal, pedig nem. Innentol egyertelmu: hazudott."

Kicsit másról volt szó, de nem érdekes:

"Már ma teljes biztonsággal kijelenthető, hogy Moszkva elérte, amit akart: Európa és Amerika, Merkel és Kerry személyében az ő területükön és az ő szabályaik szerint ültek le tárgyalni Putyinnal – írja hivatalos Facebook-oldalán Viktor Baloha, a Jedinij Centr (Egységes Közép) párt elnöke, utalva a két nyugati politikus múlt heti oroszországi látogatásaira. Végeredményben egy olyan döntés született, ami tökéletesen megfelel mind Oroszországnak, mind az USA-nak, mind pedig az Európai Uniónak, csupán Ukrajnának nem – véli a kárpátaljai politikus. "

[...]

"A történések alakulásának okát a kárpátaljai honatya abban látja, hogy az ország föderalizálásának kérdéséről már rég rendezni kellett volna egy népszavazást. Ilyen kérdésekben ugyanis általában nem szoktak dönteni a társadalom megkérdezése nélkül. Ukrajnában azonban nem volt meg erre az egységes politikai akarat. A jelenlegi kormányzat betegesen retteg mindattól, ami a néptől eredhet.

Nem lehet népszavazást kiírni

Ez utóbbira vall, hogy a törvényhozásban épp a minap jegyeztek be egy tervezetet az országos népszavazásról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről, ráadásul magának Petro Porosenko elnöki titkárságának a javaslatára – írja a kárpátaljai honatya."

Szó sincs föderalizációs megállapodásról, ellenben nagyhatalmi háttéralkukról igen. Illetve a kormány valami miatt ki akarja zárni a népszavazás lehetőségét (Az egykori majdanos EU jog- és demokráciavédők gondolom már ott tobzódnak. Ja nem...)

"Ahhoz meg, hogy Kerry miert ment, erdemes pl. Matt Rojansky-t olvasni, illetve a Kreml vonatkozo sajtokozlemenyet a targyalasrol. Nagyon roviden: az amerikai-orosz viszonyban pillanatnyilag messze nem Ukrajna a legfontosabb kerdes. "

Én is nagyon szeretek konkrétumok nélkül megszakérteni valamit, de... Még mindig nem írtál semmi konkrétumot arra vonatkozóan, hogy mi van most Ukrajnában, és miért volt ott Kerry.

Wildhunt 2015.05.24. 08:26:34

@A demokrácia leszakadó függönye: Nem akartalak lerohanni, magam sem vagyok szakértő. Azt, hogy mi van ma Ukrajnában nem csak mi nem értjük és látjuk át, de azok sem, akiknek ez lenne a dolguk. Akkor néhány dolog, a teljleség igénye nélkül:
Tájékozódni lehet pld a korrespondent.net, karpatinfo.net, censor.net.ua oldalakról, ezek többé-kevésbé megbízhatóak.
Baloha személye érdekes kérdés. Maffiózóként kezdte, pénzmosásra vodkagyárat alapított, jobbára még mindig védelmi pénzekből él, ehhez vannak fedőcégei. Rendőrségi bizonyítékot, ha nem bánod, nem tudok szállítani. Eseteknek utána tudsz nézni a kárpátaljai akár magyar újságok elmúlt 5-10 évi híreiben.
Ő volt az, aki a szavazatvásárlást feltalálta Ukrajnában, így alapított testvéreivel valamint sógorával parlamenti frakciót (nem vicc). Gyakorlatilag bármilyen kérdésben a populistább álláspontot veszi fel. Ha ez egybeesik a valósággal, akkor mond igazat, jobbára akkor is féligazságokat. A kormányt rendszeresen felszólítja lehetetlen marhaságokra (ala populizmus).
A föderalizáció valóban nincs most terítéken, egyfajta decentralizációs folyamatot szavaztak meg. A kettőt kéretik nem keverni, ugyanis semmi közük egymáshoz. Mint ahogy a jelenlegi tüntetéseket se kellene egybemosni a tavalyival, ugyanis míg azok kimondottan politikaiként indultak, addig a mostaniak "csak" gazdaságiak, lásd a devizahiteles tüntetések Budapesten. A tüntetők azt követelik, hogy a jegybank azonnal oldja meg az ő anyagi gondjaikat, ami, lássuk be, elég meredek elvárás egy épp átépülő országszerkezet, meg egy háború közepette.
Végül: a kormány nem zárja ki a népszavazások lehetőségét. De adminisztratív szerkezetváltáshoz (decentralizáció), meg védekező háború fenntartásához/megszűntetéséhez nem sok köze van/lenne egy népszavazásnak.

Danubium 2015.05.24. 09:58:58

"Az oroszok tragikus történelmét figyelembe véve nehéz számukra elmagyarázni, hogy az EU keleti terjeszkedésének nem Oroszország legyőzése a célja, hanem a stabilitás és demokrácia terjesztése."

Óh, a galádok, eszük nem ér fel a mi hatalmi politikánkat vezető tiszta, földöntúli jósághoz és szeretethez. ^__^

Chris Bolgar 2015.05.24. 16:15:03

@Wildhunt: Ja, Majdan és Majdan között óriási a különbség...

Pláne ha bérhazudozók vagyunk, az olvasóinkat pedig ostoba birkáknak nézzük, ugye.

Panzer 2015.05.24. 17:42:31

@A demokrácia leszakadó függönye:

Félreérted. Én nem akarlak meggyőzni semmiről - annyira azért nem érdekelsz. :) Megmondtam, hogy miben tévedsz és megmondtam, hogy hol tudsz utánanézni annak, hogy miért. De ennyi, nem több. Ebből adódóan természetesen nem fogok helyetted dolgozni, és újra előkeresni az infót. Ha érdekel, megkeresed magadnak. Ha nem, nem. Nekem alapvetően mindegy.
süti beállítások módosítása