Japán, mint felelős katonai hatalom?

2015. szeptember 22.

A japán parlament szombaton elfogadta azt a számos vitat kiváltó alkotmánymódosítást, amely alapjaiban változtatja meg a hadsereg alkalmazásának feltételeit. A politikai ellenzék a végsőkig küzdött a javaslat elfogadásának megakadályozása érdekében, arra hivatkozva, hogy az nemcsak szembe megy az ország alkotmányának eddigi filozófiájával, hanem kivételes veszélybe sodorja az ország biztonságát egy esetleges Egyesült Államok vezette háború eseten.

A szavazást nemcsak a nemzetközi média kísérte kiemelt figyelemmel, hanem az a japán lakosság mindennapjait is uralta. A tüntetések és az ellenzék heves tiltakozása ellenére Abe Sinzó kabinetje 148 igen és 90 nem szavazat mellett végül elfogadta a módosítási javaslatot. (Érdemes megjegyezni, hogy pont a hangos ellenvélemények okán nem az alkotmánymódosítás hagyományos menete mellett döntött, hanem a kormányhatározattal történő "újraértelmezés" útját választotta.) A szavazás eredménye korántsem meglepő, hiszen a Liberális Demokrata Párt az Új Komeito Párttal alkotott koalíciója mind a parlament alsó és felső házában többséggel rendelkezik.

abe.jpg

("V for victory?" - Abe Sinzó japán miniszterelnök; f.: asiasentinel.com)

A lépés értelmében Japánnak a második világháború óta először lesz joga arra, hogy egy háború esetén hadserege megvédje az ország katonai szövetségeseit, abban az esetben is, ha maga Japán nincs is veszélyben. Ezen felül Tokiót a későbbiekben aktívabb szerepvállalás is illetheti az ENSZ békefenntartó hadműveletekben. A katonai beavatkozás felváltja a humanitárius jellegű részvételt, mely révén Japán globális szerepvállalása és stratégiai jelentősege kiemelten megnőhet.

Washington mindvégig nagy mértékben támogatta és üdvözölte a módosítási tervezetet, hiszen így a jövőben lehetőség nyílik a japán-amerikai bilaterális kapcsolat új dimenzióba helyezésére. (Az amerikai-japán biztonsági szerződés értelmében eddig csak egyoldalú volt a katonai vedelem). Abe döntését sürgettek azok a tényezők, miszerint Washington az elmúlt időszakban egyre növekvő aggodalmat mutatott a Japán-USA védelmi költségvetésre csoportosított összeget illetően, továbbá ez csak fokozódott volna abban az esetben, ha a közelgő amerikai elnökválasztás republikánus győzelemmel zárul.

Japánban a belpolitikai ellenállás alapját a módosítás biztonsági kockázata jelentette, de ezt Kína sem látta azt máskeppen. A Kelet-kínai-tengert érintő területi viták, továbbá a vitatott hovatartozású szigeteket övező agresszív külpolitikai retorika mostantól még nagyobb jelentőséggel fog bírni. Peking és Tokió kapcsolata továbbra sem felhőtlen, mint azt a szeptember elején rendezett pekingi katonai parádé látványosan bizonyította. Míg Abe a törvénymódosítás elfogadását az ország biztonságának egyik alappilléreként írta le, a kínai nacionalista közmédia azt nyílt támadásnak ábrázolta, és a múlt sérelmeire hívta fel a figyelmet.

japan_2.jpg

("Új kihívások előtt?" - Japán Védelmi Erők katonája; f.: bbc.com)

A jövőre nézve biztosak lehetünk abban, hogy Japán történelmi változtatása alapjaiban formálhatja át a régió stratégiai jelentőségét, továbbá Tokió nemzetközi kapcsolatait, kiemelt fontossággal a kínai relációra. Belpolitikailag Abe Sinzó legnagyobb feladata népszerűségének visszaszerzése lesz, mellyel biztosíthatja hatalmat, és annak megszilárdítását.

Stratégiailag fontosnak tartom kiemelni Dél-Korea várható szerepvállalását a régióban, hiszen az Egyesült Államok szövetségeseként az mégsem tanúsít egyoldalú elköteleződést Tokió felé, melyet leginkább Pak Gun Hje elnök Peking katonai parádéján való részvétele bizonyított.

Gyuris Klaudia

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr397807942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.22. 23:32:42

Mikor szedik már össze magukat annyira, hogy lenyomják észak-koreát?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.23. 07:44:24

@retrovírus: Technikailag erre már a DK is képes egyedül. Nem a képességgeken múlik az, hogy van ÉK. Senkinek nem ér meg egy halottat sem annak a szarkupac országnak a bukása és az utána maradt trágyadomb eltakarítása.

gmihaly 2015.09.23. 07:46:32

Bizony, ez Japánra marad, Amerika Hirosima és Nagaszaki miatt még nem vezekelt eleget.

2015.09.23. 21:59:31

@molnibalage: az oké, de röhejes, hogy Iránnal például mit csináltak pusztán a gyanú miatt, hogy atomfegyvert akar fejleszteni. Észak-Koreának meg bevallottan van és robbantgat is, ennek ellenére semmiféle retorzió nem éri. Gazdaságilag nem emiatt van elszigetelve, és amire szüksége van, azt úgyis megkapja Kínától. Rég kijárna már nekik, hogy végleg eltakarítsák őket. Az egyetlen ok tényleg az lehet, hogy nem tudnak mit kezdeni utána azzal a csődtömeggel. DK belerokkanna az egyesülésbe valószínűleg. A volt NDK-t még mostanra se sikerült felhozni, pedig ott sokkal kisebbek voltak a kihívások és nagyobb a gazdasági potenciál.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.25. 10:51:19

@retrovírus: Több, mint gyanú volt ott. A NAÜ mozgását és ellenőrzését gátolták mikor kőkeményen kettős célú technoógia van ott. A szabályok egyértelműek a tech. transzfer és ellenőrzés terén. Pont.

Nem csak az egyesülés utáni csődtömeg a gond. Ki áldozna fel ezért egyetlen embert és dollárt is? ÉK végzete saját állapota. Egyszerűen menthetetlen szarkupac, mindenki leírta őket.
süti beállítások módosítása