Ennyi volt.

2016. január 15.

Itt a vége. Biztosan. Örökre. Ennyi volt. Nehéz döntés volt. Sokat gondolkodtam rajta egyedül, de talán még többet gondolkodtunk rajta együtt, szerkesztői csapatként. De tény, bármennyit is agyaltunk külön és együtt, csűrtük-csavartuk a tapasztalatokat, lehetőségeket, a vége mindig ugyanez lett: be kell fejeznünk.

Be kell, mert amit lehetett, lényegében elértük. A semmiből indulva létrehoztunk egy olyan külpolitikai blogot, ami nem csak szerintünk, de szerintetek, olvasók szerint is az egyik legjobb dolog volt, ami a rendszerváltás óta történt a magyar külpolitikai újságírással. Szakmaiság, minőségi, mégis könnyen fogyasztható írások, változatos tartalom, kritikai szemlélet, értelmes vitakultúra, igazi közösség.  Ez volt a DiploMaci. Persze a trollok szerint mindeközben voltunk nácik, fasiszták, zsidók, kommunisták, cionisták, Fidesz-bérencek, balliberálisok, idióták, hülyék, buták, tehetségtelenek, modorosak, szarháziak, akiket hol a kormány, hol az ellenzék, hol Simicska, hol pedig Soros György pénzel. Pedig valójában soha egyetlen fillért nem termelt a DiploMaci, mert nem ez volt a cél, hanem, hogy otthonra találjanak azok, akiket érdekelnek a nemzetközi ügyek, akiknek fontos Magyarország és hazánk külpolitikai helyzete, és akik szeretnek különböző véleményeket olvasni, érdemben vitázni, de legfőbbképp: kritikailag gondolkodni.

Az eredeti célunkat tehát elértük: valódi otthona lett a minőségi magyar külpolitikai újságírásnak. De ezt nem csak mi, vagy Ti, olvasók tudjátok megerősíteni, hanem az eredményeink is. 5 év alatt voltunk hatodikok az ország legrangosabb blogversenyén, a Goldenblogon (tavaly, elsőként a hazai külpolitikai szakblogok történetében) szerepeltünk több mint 500-szor az Index főoldalán, továbbá a Figyelő, a HVG, a Mandiner, a Portfolio és az Index2 hasábjain, illetve vette át a cikkünket a Hír24 is. A Facebook követőink száma eközben 80-ról 1.800+ főre bővült, és tartottunk egy sor előadást fiatal, érdeklődő, és rendkívül tehetséges fiatalnak különböző egyetemi diákszervezetekben, szakkollégiumokban, valamint nyilatkoztunk és előadóként léptünk fel több komoly fórumon.

A fentiek ellenére, ennek a történetnek a mai nappal vége: a DiploMaci megszűnik… mégpedig azért, hogy átalakult formában kezdhesse meg a felnőtt életét. MIVAN? EZ NEM A VÉG? NEM BIZONY!

churchill.jpg

("Hölgyeim és Uraim, a hétfői viszontlátásig")

Bár ezt ugye nem is írtam, csakhogy vége a fiatalkornak: mert annak tényleg vége, semmi kamuzás. No de akkor mégis mi változik? A szakmaiság nem, a kritikai-érvelői hozzáállás nem, a magyar fókuszú külpolitikai újságírás nem, a minőség nem, azonban a forma és stílus, na az fog, nagyon is. A hétfői naptól kezdődően ugyanis, egy vagy két hetes átmenettel, amíg mi magunk is belerázódunk, minden írónk láthatóvá válik. Cikkeink innentől nem „DiploMaci” nickkel kerülnek majd publikálásra, hanem a szerkesztőink saját nevével, mert úgy tapasztaltuk, hogy az aláírás a cikkeink végén nem elegendők. Ezen kívül, innentől minden héten „csak” két hosszabb, átfogó elemzéssel jelentkezünk (többnyire hétfő és péntek délelőtt), cserébe viszont napi három-négy alkalommal is posztolni fogunk a blogon és a Facebookon egyaránt. Vagyis rövidebbek és tömörebbek leszünk, de sokkal többet fogtok rólunk hallani. És, ami talán még fontosabb, sokkal jobban megismertek minket, mint írók. Nyilvánvalóan lesztek többen, aki ennek nem fog örülni, mert vagy utál minket eleve, vagy, mert jobban szereti a hosszabb lélegzetű írásokat, de az van, ez a változás így is-úgy is végbe fog menni. Egyfelől, mert mi a blogot a kezdetek óta munka mellett, a szakma iránt imádatból csináljuk, és elfogytak az erőtartalékaink. Másfelől, pedig szeretnénk nektek átadni a terepet a megjelenésre. Párhuzamosan tehát azzal, hogy mi csökkentjük a hosszabb írásaink számát, Ti növelhetitek őket.

Szóval, aki érez magában erőt, tehetséget és affinitást, hogy írjon a hazánk számára fontos külpolitikai ügyekről, kérdésekről, az jelentkezzen bátran (ide jöhetnek a beköszönők: diplomaci.posta@gmail.com), mert nekünk mindegy, hogy ki hány éves, ki mit csinált eddig, csak egy dolog számít, hogy imádja a külpolitikát úgy, mint mi. Kösz az eddigieket, és hétfőtől folyt. köv.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr388274764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miaturo 2016.01.15. 14:36:25

Ne már, ti is feladjátok? Mostanában sok az ilyen hír. Pedig kell az információban a sokszínűség.

Bryan élete 2016.01.15. 16:18:56

@miaturo: elolvastad a cikket? Nem adják fel, csak átalakulnak
"..........Cikkeink innentől nem „DiploMaci” nickkel kerülnek majd publikálásra, hanem a szerkesztőink saját nevével...."

miaturo 2016.01.15. 17:21:45

ok,köszi! Látom már a folytatást... www.facebook.com/DiploMaci-Blog-163531516994831/?fref=nf
Ha nem szólok is hozzá :)

Páter Noszter 2016.01.15. 20:17:39

Ha picit átalakítanátok a profilotokat, akkor a jan.21.-én megszűnő NolBlog-ról biztosan többen átjönnénk! (20-30-an!)

2016.01.16. 06:03:03

A remete levele: A világ változatlanságáról

Kedves fijam. Nem adsz hírt magadrul, de azért én írok. Ezzel is eltöltöm az időmet. Tudod fijam, hűvösek mán az iccakák, hát tüzelnem is kell. A tűzrakáshoz hoztak nékem a jótét lelkek egy csomó régi újságot. Hát hogy abban miket találok: el se tudnád képzelni!
Aztat írja a Nort Briton 1763.45. számában az anglus kormányról: „Nem volt még olyan ígéret, amit ez a kormány meg ne tett és megtartott volna” – James Wilkes -, no hát én eztet kétszer is elolvastam, hogy jól látom-e? De bizony úgy van az megírva. Nem akármilyen firkász ez a Wilkes, fijam, egyszer a király maga vonta kérdőre:
- Mit gondol Wilkes – kérdezte tőle III. György angol király – akasztófán fog Ön meghalni vagy bujakórban?
- Attól függ Sire - vont vállat Wilkes, - hogy az Ön politikájával adom össze magam, vagy az Ön ágyasával?
Dessewfy József gróf meg azt írta a Felsőmagyarországi Minervában (megjelent Kassán) 1820 körül:
„Némelyik kormány olyan, mint az andalúziai kecskék szarva, kemény, tekervényes és üres.”
Alább meg:
„… micsoda állapot az, mikor az állam elválasztja a maga érdekét a polgárokétól, a maga hitelét a kifelé a belföld nyomorára alapítja, s az egész népességet két részre osztja, csalókra és csalatottakra ( hol volt még akkor a Bajnai kormány)!
Bizony mondom fijam, a könny is a szemembe szökött, mint amikor a hagymát vágom az avas szalonnámhoz. Mégiscsak szép dolog a hagyomány, meg az ősök tisztelete, ha belé gebedünk es! Máshol meg azt találom, ettől a Wilkestül: „ Bizonyos viszonyok között valamennyi politikai intézményt meg lehet, vagy meg is kell változtatni, talán el is kell törölni, azonban soha olyan kormánynak jó vége nem volt, amely kezet emelt a modern, demokratikus társadalom leghatalmasabb tényezője, a sajtószabadság ellen.”
Nem is olyan rég Neményi Ambrus idézte 1874-ben. Van aki máig se tanulta meg, van olyan, aki már el is felejtette. Te hogy vagy ezzel fijam? Írsz-e még az újságban? Mondd el nékik is, hogy tanuljanak a régiektől.

1995. november 10.
Józsi Bá

Közreadja a címzett: (létező személy volt, 1960-as évek elejéig, Szendrőládnál a Bódva parton, valami gróf vagy földbirtokos, aki nem bírt a környékről eltávozni. Tiltakozásul szabad ég alatt élt, végül diliházba vitték, mondván, rontja a szocializmus jó hírét.)
süti beállítások módosítása