Az ENSZ még mindig szereti a korrupciót

2016. április 06.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) valamikor a 2000-es évek közepén rázta meg addigi történetének egyik, ha nem a legkomolyabb korrupciós botránya: az "olajat élelemért" program. Az akkori vezetés, élén a szervezet főtitkárával, az átláthatóság azonnali, drasztikus növelését és teljes megtisztulást hirdetett. Azonban, mint utóbb kiderült, kevés sikerrel. Az ENSZ ugyanis, miközben ma a világ jelentős része a nemzetközi politikai élet meghatározó alakjainak, és vélt vagy valós strómanjainak panamai offshore üzelmeinek felderítésével van elfoglalva (teljes joggal), éppen egyik újabb, súlyos korrupciós botrányát próbálja átvészelni. Persze a jelenlegi főtitkár már jelezte: az átláthatóság növelése és a megtisztulás a jövőben mindennél fontosabb lesz. Szerencse, hogy ezt egyik elődje sem akarta.

Amikor 2004 telén bejárta a hír a világsajtót, hogy minden jel szerint az ENSZ főtitkárának, Kofi Annan fiának is köze lehet az akkor már legalább fél éve tartó korrupciós botrány, az "olajat élelemért" program visszásságaihoz, a nemzetközi szervezet megítélése soha nem látott mélypontra zuhant. Ezen a helyzeten ráadásul az sem segített, hogy egy, a következő évben elvégzett teljes körű és független vizsgálat nem talált elegendő és megalapozott bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az ENSZ főtitkár valóban érintet lehet fia ügyében, akár csak a tudomás szintjén. Ebben azonban lehet némi szerepe annak, hogy a vizsgálat azt bizonyította, hogy  Kojo Annan - bármennyire is tagadta sokáig - igen is fizetett munkatársa, majd tanácsadója volt egy jelentős, az "olajat élelemért" programhoz köthető ENSZ közbeszerzést elnyerő svájci vállalatnak - ennek ellenére az ifjabb Annant emiatt sohasem vonták komolyabban felelősségre.

"Olajat élelemért" program: 1995-ben az ENSZ úgy határozott, hogy megtiltja Irak számára, hogy az nagyobb mennyiségű olajat adjon el a világpiacon, nehogy az abból befolyt összegeket erőszakos célokra fordítsa - amire természetesen volt esély, tekintve a nem rég véget ért első öböl-háborút, valamint a tényt, hogy az ország vezetőjét még mindig Szaddám Husszeinnek hívták. Az ENSZ azonban annyi engedményt tett, a helyi lakosság nehéz sorsára hivatkozással, hogy a felügyelete mellett bizonyos mennyiségű olajat azért eladhat az iraki kormány, ezekből kizárólag élelmiszert és gyógyszert vásárolva. A programot viszont, mint utóbb arra fény derült, Irak első embere a kezdetektől kijátszotta, rengeteg olajat adva el illegálisan a saját, valamint nemzetközi lekötelezettjei (ENSZ vezetők, ismert politikusok, különböző pártok - pl. Magyar Érdek Pártja) számára.

További részletek: Wikipedia

Egy ilyen botrány után természetesen jó lenne mondani, hogy az elmúlt 10 év csendben, nyugalmasan telt, hiszen a 2000-es évek reformjait végrehajtották, és az ENSZ, valamint szakosított szervei mára olyan tiszták, mint a patyolat. A nemzetközi diplomácia - alapításakor legalábbis - legfontosabbjának szánt szervezete azonban nemhogy nem tisztult meg, de működését vissza-visszatérően jelentős botrányok kísérik. Ezeknek a középpontjában, tény, nem mindig a pénz, vagy a vezetők befolyással való visszaélése áll, hanem például nemi erőszak és molesztálás (pl. Kambodzsa, Benin, Elefántcsontpart, Haiti, Koszovó), amire szintén nem lehetnek büszkék a világbéke állítólagos legfőbb őrzői.

ensz_karikatura.jpg

"Az ENSZ folyamatosan tökéletesített működése", (f: coxandforkum.com)

De hogyan is lehetnének, ha az ENSZ, tulajdonképpen 30 éve (jóindulatú becsléssel élve) egyet jelent mindennel, amit egy közepesen fejlett kelet-európai állammal kapcsolatban szoktunk megjegyezni. Építenek utakat, de a a költségek közel felét elnyelik a vezetők. Sokat tettek alulfejlett régiók felzárkóztatására, de közben több vezetőjük visszaélt a befolyásával a helyi közösségek rovására. Vannak nyílt közbeszerzések, de azokon nem egyszer olyanok nyernek, akik direkt kapcsolatban állnak az elbírálókkal.

Ez utóbbi képbe pedig tökéletesen beleillik a legfrissebb, az ENSZ három évvel ezelőtti közgyűlésének elnökét érintető korrupciós botránya - az ügy röviden: John Ashe, aki nem mellékesen Antigua és Barbuda ENSZ követe volt, egy hamarosan publikálására kerülő, belső ENSZ vizsgálat szerint tagja volt egy olyan szervezeten belüli csoportnak, amely éveken keresztül elfogadott csúszópénzeket (dollármilliós szinten) és ajándékokat egy ismert kínai milliárdostól, hogy cserébe, pozíciójukat kihasználva, támogassák a milliárdos üzletember ENSZ égisz alatt (és ENSZ forrásokból is) tervezett fejlesztéseit. Mivel a teljes dokumentum tartalma még nem ismert, ezért csak néhány további érintett személy és szervezet neve szivárgott ki, így például a csoport tagja volt Francis Lorenzo (Dominikai Köztársaság volt ENSZ nagykövete), Sheri Yan (Global Sustainability Foundation - egy ENSZ-szel régóta együttműködő nem kormányzati szervezet), és kisebb mértékben az ENSZ Fejlesztési Programjának néhány munkatársa. Az eddig megismert vizsgálati anyag hozzáteszi, hogy a súlyos anomáliák (pl. feltárt korrupciós csoport) ellenére az ENSZ rendszerei relatíve hatékonyan működnek, és bár emiatt szükségesek bizonyos kiigazítások, felülvizsgálatok, átalakítások, a szervezet egésze összességében rendben működik.

Ismerős? Hát, ha máshonnan nem is, az elmúlt 30 évből biztosan. Éljen az ENSZ!

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr608569028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2016.04.07. 10:00:58

Minden szervezet, ahol pénz és hatalom van, előbb-utóbb magához vonzza az elvtelen, törtető, pénz- és hataloméhes férgeket, akik elég rutinosak ahhoz, hogy kitúrják a naív, jó ügyekért küzdő embereket onnan.

2016.04.07. 10:05:14

Nem tudom, észrevette-e valaki, hogy itt feltárták , és nyilvánosságra hozták a korrupciót. Csak úgy mondom.
süti beállítások módosítása