Túl nagynak lenni a börtönhöz

2016. július 23.

Múlt hét elején az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokért felelős bizottsága - pontosabban annak republikánus tagjai - egy három éves vizsgálat eredményét ismertette az amerikai kormány, HSBC-vel szemben folytatott büntetőeljárásáról. A brit nagy bankot, mint ismeretes, 2012-ben az amerikai kormány 1.9 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte, miután kiderült, hogy az HSBC több rendben is súlyosan megsértette az amerikai pénzügyi szabályokat: például szemet hunyt a mexikói drogkartelek, bankon belül indított pénzmozgásai felett. A mostani vizsgálat eredménye azonban feltárta, hogy részben a brit kormány közbenjárására, részben saját meggyőződését követve az amerikai kormány nemhogy nem várta el a banktól a pénzmosásban való részvételének és a jogszabályok szándékos figyelmen kívül hagyásának elismerését, végül az HSBC vezetői ellen sem indított büntetőeljárást.

2013 márciusában – egy évvel a brit nagy bank, az HSBC-re kiszabott 1.9 milliárd dolláros bírság kiszabása után – Eric Holder, akkori legfőbb ügyész, az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága előtt volt kénytelen felszólalni. Az ülés egészen addig nyugodt mederben telt, amíg a résztvevők el nem értek az HSBC-ügyhöz. Ekkor ugyanis a bizottság elnöke, a republikánus Chuck Grassley, neki ugrott Holdernek. A szenátor kérdőre vonta a főügyészt, hogy meglátása szerint mégis mi okozhatta az igazságügyi minisztérium 2012-es HSBC döntését, ha a tények világosan megmutatták, hogy a bank szemet hunyt a kartelek pénzmosása felett, együttműködött több szankciós listán szereplő országgal, és szoros üzleti kapcsolatokat ápolt több olyan szaúdi bankkal, amelyek terrorista hálózatokhoz voltak köthetők.

hsbc2.jpg

(Chuck Grassley, f: politico.com)

Holder szerint a döntés egyetlen dolognak volt köszönhető: a tények megismerése után az igazságügyi minisztérium, az amerikai központi bank, valamint a pénzügyminisztérium vezetősége arra a megállapításra jutott, hogy az HSBC vezetőségének bíróság elé állítása, valamint tetteiknek hivatalos elismertetése súlyos következményekkel járhat; mint Holder fogalmazott: “Tartok tőle, hogy bizonyos intézmények olyan nagyra nőnek, amelyek bíróság elé állítása rendkívül nehézzé válik, főleg, ha bizonyos források szerint az eljárás kezdeményezése, a nyílt vádemelés, nem csak a nemzetgazdáságra gyakorolhat negatív hatást, de a világgazdaságra is.”

A neves brit üzleti lap, a Financial Times másnapi száma szerint Eric Holder lényegében kimondta, hogy vannak olyan bankok, amelyek egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy börtönbe jussanak. A leköszönt legfőbb ügyész természetesen ezt a következtetést – legutóbb egy hete, a Demokrata Párt programalkotó bizottsága előtt – hevesen tagadta. Érvelése szerint ugyanis senki sem gondolhatja komolyan, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium, amennyiben tényszerűen ismertté válik előtte, hogy bizonyos intézmények törvényt sértenek, ráadásul súlyosan és több rendben, megúszhatják a vádemelést, illetve vezetői a börtönbüntetést. A demokraták szerint láthatóan nem.

Az ellenzék azonban nem hagyta annyiban sem a 2012-es döntést, sem Holder későbbi magyarázatát, és saját nyomozásba kezdett, aminek az eredménye múlt hét elején vált ismertté. Ez alapján kiderült, hogy az HSBC-ügyön dolgozó ügyészek büntetőeljárás megindítására tettek javaslatot a legfőbb ügyésznek, valamint jelezték felé, hogy a bankot kötelezni kell felelősségének teljes elismerésére, miután a tények azt mutatják, hogy a bank szándékosan hagyta figyelmen kívül az irányadó jogszabályokat. A bizottsági jelentés szerint azonban Holder figyelmen kívül hagyta kollégai véleményét, és inkább a brit kormányra, a pénzügyminisztériumra, valamint a központi bankra hallgatva csak bírságot szabott ki a bankra – George Osborne akkori brit pénzügyminiszter állítólag erősen lobbizott az amerikai központi banknál és a pénzügyminisztériumnál, hogy Holder ne emeljen vádat a bank ellen, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek a brit gazdaságra nézve.

hsbc3.jpg

("Vajon a legjobb döntést hozta?" - Eric Holder, f: cnn.com)

Az amerikai kormány képviseletében tehát Holder döntött, az HSBC elismeri, hogy hibázott, megfizeti a kiszabott büntetést, és 5 évig külső felügyeletet kap, hogy valóban betartja-e a jogszabályokat. A képviselőházi bizottság szerint azonban a bank képes volt elérni, amikor már Holder „első és egyetlen” döntése asztalra került, hogy az első verzió büntetései közül nem egyet finomítson. A legfőbb ügyész elsőre például azt követelte, hogy a jövőben bármilyen pénzügyi előírás elleni vétség, tehát akár a legkisebb meg nem felelés is, azonnal elvonja az az évi vezetői bónuszt a hibázótól. A végső verzióban ez már úgy szerepelt, hogy a hibázó bónusza akár vissza is vonható.

És, hogy mi következik ebből? Vélhetően, amit mindannyian tudunk: az állami gazdasági szabályozószervek sem a válság előtt, sem azóta nem végzik rendesen a munkájukat, hiszen egyértelmű törvénysértéseket nem hajlandók megfelelően büntetni, mert félnek az állítólagos következményektől. Persze érdekes kérdés, hogy vajon mi is a feladata például egy legfőbb ügyésznek? Bármi áron, mindenkivel szemben védeni és betartatni a törvényeket, vagy komoly mérlegelés után, az aktuális politikai-gazdasági helyzetet is figyelembe véve hozni egy döntést. Az ellenzék szerint láthatóan előbbi, Eric Holder és a kormány szerint viszont láthatóan utóbbi. Lehet, hogy mindkettőnek igaza van. De a brit bankért addig sem kell izgulni, hiszen az HSBC időközben felvette Holder egykori beosztottját, Jennifer Shasky Calvery-t, aki 2012-ben azt az ügyészi csoportot vezette, amely az ügy kapcsán a bank és vezetőinek fejét követelte. Meg kell hagyni, stílusos.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr778908988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása