Trump és Irán

2017. október 22.

Richard N. Haass, a Council on Foreign Relations elnöke a Project Syndicate-en megjelent legújabb cikkében Trump iráni stratégiáját elemzi, kiemelve azt, hogy  Trump stratégiai hibát vétett. Vajon ezek után mennyire lesz nehéz a tárgyalás Iránnal és Észak-Koreával?

Haass a kongresszus lehetséges lépéseit vázolja fel, kiemelve azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vet ki Iránra, annak agresszív közel-keleti tevékenységei miatt, azonban azt is megemlíti a szerző, hogy bárminemű szankció, melyet az Egyesült Államok kezdeményez, támogatók nélkül maradna. A külpolitikai szakértő megjegyzi, hogy az iráni atommegállapodás tagjai (EU, Kína, Oroszország) nem csak a pénzügyi önérdekük miatt, hanem azért sem támogatnák a kongresszus által meghatározott új szankciókat, mert Irán alapvetően betartja az iráni atommegállapodásban foglaltakat.

Haass kiemeli, hogy az iráni atommegállapodás szigorítása (a ballisztikus rakéták fejlesztését, illetve az ellenőrzési folyamatokat illetően) elméletben jó lépés lenne, azonban gyakorlati megvalósítása kivitelezhetetlen, mivel a megállapodást aláírók egyike sem támogatná.

A szerző természetesen nem azt állítja, hogy az iráni atommegálapodásnak nem voltak meg a maga hibái, hiszen az Iránnal kapcsolatos problémákat csupán egy évtizedre csillapította volna, azonban Haass szerint így is alaptalan és meggondolatlan lépés volt Trump felől a megállapodás aláírásának elutasítása. Amellett, hogy az Iránnal kapcsolatos tárgyalások nehezebbé válnak, létezik egy másik, egyáltalán nem elhanyagolható probléma is: az Egyesült Államok külpolitikája Trump lépésével így kiszámíthatatlanná és megbízhatatlanná vált. Haass szerint egy erős állam politikájának a folytonosság szellemében kell működnie, ennek hiányában azonban az Észak-Koreával való jövőbeli tárgyalások is problémákba ütközhetnek. Mi lesz a garancia arra, hogy az USA betartja majd a szavát és nem rúg fel egy megkötött egyezményt?

Itt találja az eredeti cikket:

https://www.project-syndicate.org/commentary/trump-decertification-iran-nuclear-deal-by-richard-n--haass-2017-10

eszak-amerika_2_het_1.jpg

Son Nam Nguyen

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr5813049282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.10.23. 11:19:56

Nincsenek normális tanácsadói.

invalid user name 2017.10.23. 11:22:44

irán és északkorea szerintem (jelenleg) más helyzetet jelent.

irán tényleg úgy tűnik konszolidáció felé halad, ha nem rontjuk el. a konszolidáció viszont nem mindenkinek az érdeke.

északkoreával konszolidációról nincs szó - velük szemben Tom Schelling stratégiáját érdemes követni, amiben Trump elég jó (viszont láthatóan ezen túl semmi másban)

apropos.blog.hu/2017/10/09/a_hiroshimai_ember_feher_arnyeka

VaradiJanos 2017.10.23. 11:47:24

Tényleg blogolásnak szàmít a fordítás?

Sir Galahad 2017.10.23. 12:07:35

"Mi lesz a garancia arra, hogy az USA betartja majd a szavát és nem rúg fel egy megkötött egyezményt?" - Miért, eddig mi volt? Nagyjából semmi. Egyébként Észak-Korea helyzete nagyon tanulságos. Ha az USA nem lép fel a rezsim ellen, azzal utólag hitelteleníti minden beavatkozását, amit más elnyomó rezsimek ellen tett korábban. És erre már nincs sokáig lehetősége (sőt az is lehet, hogy már egyáltalán nincs), tekintettel a phenjani atomprogramra. Ez így nagyon érdekes.

Pelso.. 2017.10.23. 12:59:05

@Sir Galahad: +1
Viszont nem tudjuk, hogy USA-Kína-Oroszo. között Észak-Korea vonatkozásában mi az álláspont ill. ellentét. Mármint a valós és nem nyilvános.

degeco 2017.10.23. 13:10:53

@röf: de vannak csak nem hallgat senkire
Az amerikai közéletben ma már minden nap azt hallani, hogy mekkora kibaszott barom az elnök (fucking moron) és több szinten is keresik a lehetőséget a leváltására.

degeco 2017.10.23. 13:13:47

@Pelso..: a nem nyilvános helyzet az, hogy Oroszo évek óta azon dolgozik, hogy nehezítse az EU és az USA helyzetét és rombolja a presztízsűket.
Egy ÉK-USA háború kifejezetten jól esne Putyinnak
süti beállítások módosítása