Nagy-Britannia új katonai kebelbarátja

2017. december 03.

Manapság egyre gyakrabban kerül elő a védelmi és biztonságpolitika megerősítése Európában: ez az egyik olyan terület, ahol az együttműködés fokozásának kérdése talán vitán felül áll. Ráadásul ebben még Nagy-Britannia is partner, sőt, Franciaországgal együtt az utóbbi időben nagyon komoly bilaterális katonai együttműködést alakítottak ki. Kérdés, hogyan változik meg ez a helyzet a Brexit körül fellépett bizonytalanság nyomán. Ezt a kérdést járja körül Tom McTague és Nicholas Vinocur Politico-n megjelent cikke.

Ahogy a szerzők megjegyzik, Nagy-Britannia eleinte nem nagyon akart részt venni a közös európai védelmi politikában, hiszen számukra az a NATO aláásásának tűnt. Ez a hozzáállás megváltozott, már olyan nyilatkozatok hangzanak el, miszerint Nagy-Britannia a Brexit után is különleges katonai együttműködést alakítana ki az EU-val.

De a kontinens országainak is érdekében áll, hogy a britek a katonai együttműködés részei legyenek/maradjanak. Elsősorban a nukleáris arzenálja, és a – Franciaország mellett – legerősebb európai hadserege miatt, de nem elhanyagolható a balti államokban szolgálatot teljesítő brit katonák száma, a szomáliai kalózok elhárítására tett kísérletekben és a Sophia-hadműveletben való részvétele sem.

„Azonban Nagy-Britannia, amennyire ki akar lépni az EU-ból, annyira meg akarja tartani a befolyását Európában – a védelmi kapcsolatok mindenekelőtt Franciaországgal történő kiépítése pedig pontosan ezt a célt szolgálja” – jegyzik meg a szerzők.

A teljes cikket itt olvashatja el:
https://www.politico.eu/article/uk-defense-france-new-military-bff-best-friend/

nyugat-europa_7_het.jpg

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr7413404465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása