A kétarcú Emmanuel Macron

2017. december 09.

Emmanuel Macron már az elnökválasztási kampányban is az Európa-párti vonalat képviselte, szembeállítva magát Marine Le Pennel és a Nemzeti Fronttal. Megválasztása, és a szeptemberi, Sorbonne-on tartott beszéde után joggal gondolhattuk, hogy Franciaország élére egy Európáért és a közös piacért egyértelműen elkötelezett személy került.

Ez azonban nem felétlenül van így. Egy sor kritika érte az intézkedéseit, amit többen is protekcionista jelzővel illetnek. Kritikusai szerint, írja Nicholas Vinocur, a britek távozását kihasználva fogja Macron gyengíteni a közös piacot, a szélsőjobb megerősödésétől tartó németek segítségével. Ezzel pedig a francia érdekeket próbálja érvényesíteni az EU kárára.

A szerző végigveszi Macron némely intézkedéseit, nevezetesen az STX francia hajógyár ideiglenes államosítását, és a kiküldött munkavállalókra vonatkozó EU-s szabályok módosítását. Ezen intézkedései, kritikusai szerint, a szabadkereskedelem csorbítására, és a francia érdekek EU-n belüli előtérbe helyezésére szolgálnak.

A franciák a kritikákra azzal válaszolnak, hogy Macron ezen hozzáállása védi a közös piacot a tisztességtelen külföldi kereskedelmi politikáktól. Szerintük ezek az intézkedések azért is fontosak, hogy visszaszorítsák a szélsőjobb előretörését Európában.

A teljes cikket itt olvashatja el:
https://www.politico.eu/article/the-two-faces-of-emmanuel-macron/

nyugat-europa_8_het.jpg

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr5513466039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paul Summers 2017.12.10. 12:30:14

Macron a saját nyját is megbaszná, ha az érdeke úgy kivámja. J'emmerde la France.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.25. 12:35:31

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása