Bulgária: az elnökség kihívásai és lehetséges hozományai

2018. január 15.

A bolgár politikusoknak és hivatalnokoknak a Bulgáriáról kialakult sztereotípiákkal is lehetőségük nyílik megküzdeni az EU Tanácsának soros elnökeként. Az ország ma az Unió legszegényebbjeként és legkorruptabbjaként van számon tartva, valamint a  European Council on Foreign Relations tanulmánya szerint a különböző tagországok közti együttmüködések legkevésbé aktív szereplője. Ilyen előzményekkel sokakban merül fel a kérdés, vajon aktív, egységes Unióért tevéknykedő, vagy pedig passzív, a történéseket csupán követő elnöke lesz-e Bulgária az EU Tanácsának.

Szófiának fél év alatt az Unió elnökeként olyan problémakörökben kellene előrelépést elérnie, mint az egységes migrációs politika megvalósítása, a PESCO védelmi együttműködés tartalommal való megtöltése, vagy az európai politikára befolyást gyakorolni igyekvő Oroszországgal szembeni megfelelő válaszlépések. A Nyugat-Balkán ügyének előmozdítása talán a legkönnyebb feladat lehet, hiszen május 17-én Szófia ad otthont a Nyugat-Balkáni csúcsnak.

Hogy képes lesz-e bármely területen jelentős eredményeket elérni a bolgár elnökség, még kérdéses. Azonban várhatóan mindenképp magával hozza majd az Unió működésének mélyebb megismerését és megértését az ország vezetőinek és hivatalnokainak körében, ami a későbbiekben más tagországokkal folytatott együttműködések, és Bulgária érdekeinek aktívabb képviseletének táptalaja lehet.

Vessela Tcherneva írása az alábbi linken olvasható (European Council of Foreign Relations):

http://www.ecfr.eu/article/commentary_bulgaria_the_unforeseen_effects_of_the_presidency

ke.jpg

Mészégető Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr413577293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása