Oroszország választ

2018. február 06.

Stephen Blank cikke a Real Clear World-ön jelent meg

Vlagyimir Putyin elnökké választását, immár negyedik alkalommal, mindenki kész tényként kezeli, ahogyan a választások nem teljesen demokratikus voltát is kevesen vonják kétségbe. Komolyabb meglepetésekre már csak azért sem kell számítanunk, mert a regnáló elnök legkomolyabb kihívójának számító Alexei Navalny-t a január végi, a választások bojkottjára felszólító demonstrációkkal egy időben a rendőrség letartóztatta.

Egyesek azt kérdezik, mi szükség van egyáltalán a választások megtartására? Valójában elsősorban nem a kimenetel, hanem a választási rituálé, a rezsim széleskörű támogatottságának prezentálása a választások elsőszámú funkciója. Ennek szellemében az elnök kitűzött célja nem csupán a szavazatok 70%-ának megszerzése, hanem a 70% feletti részvételi arány elérése is, amely számok megkérdőjelezhetetlen legitimitást kölcsönöznének győztesnek.

Utóbbi cél, elsősorban épp a komoly kihívó hiánya miatt, nehézségekbe ütközik. Ahogyan azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Navalny-t főképp azon városi fiatalok támogatták, akik úgy látják, Oroszország jelenleg nem tud számukra kedvező jövőképet felmutatni. Utóbbi kérdésre a jelenlegi vezetés azért sem tud hatékonyan válaszolni, mert bármely komolyabb gazdasági reform a jelenlegi hatalom pozícióin rontana, így ilyen irányú lépésekre nem számíthatunk a közeljövőben.

A választásokat övező apátia ellenére rendelkezésre állnak persze a mozgósításhoz szükséges eszközök. Oroszországot a lakosság 82%-a továbbra is nemzetközi nagyhatalomnak szeretné látni, ezen ambíciót az elnök korábban is sikeresen aknázta ki. Ugyanakkor az immár nyilvános 70-70-es célok esetleges nem elérése egyesek szerint a hatalom legitimációjának megkérdőjelezéséhez ,és esetlegesen egy elhúzódó belpolitikai válsághoz vezethetnek, amely Európára is hatással lehet.

A teljes cikk angol nyelven az alábbi linken olvasható:

https://www.realclearworld.com/articles/2018/01/31/the_real_purpose_of_russias_presidential_election_112696.html

keu.jpg

Mészégető Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr4113640798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.02.06. 22:32:23

" Oroszország jelenleg nem tud számukra kedvező jövőképet felmutatni."
Mert mind genderideológia szakos, mert egyszerűen túl buta bármilyen értelmes tanulmányra. Pillanatnyilag a világ összes gépészét tudnák alkalmazni.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.02.06. 23:49:39

Nyugati közvéleménykutatók is jókora Putyin népszerűséget mérnek. Mondjuk az überliberális francia elnökének a kétszeresét. Ezt figyelembe véve, az orosz demokráciát hiányolni különös dolog, hiszen a lakosság arra szavaz, akit amúgy is kedvel. Mi ebben az antidemokratikus?
A lesajnált Oroszország csak olaszországnyi gazdaságot tudhat magáénak papíron. Csakhogy Az olaszoknak nincsen hordozójuk, saját fejlesztésű tankjuk, harci repülőjük, rakétájuk, rakéta elhárító rendszerük stb. Ha egy nép nem akar szolga lenni, akkor ezt meg kell fizetnie, le kell mondani az anyagi jólétének egy részéről, ha szellemileg is jól akarja magát tudni. Az oroszok szabadok akarnak lenni és ennek a legfőbb záloga számukra Putyin.
süti beállítások módosítása