A vízhiány hatása a szőlőtermelésre Dél-Afrikában

2018. február 07.

Miközben a fokvárosi lakosok számára lassan realitássá válik a fejenként ötvenliteres vízkvóta, addig a vidéki bortermelők szintén próbálják átvészelni a vízhiányt. Brian Browdie (Quartz Africa) a több évszázados múlttal és komoly piaci súllyal rendelkező dél-afrikai bortermelésről írt cikke erre a problémára mutat rá.   

„A Fokvárost szorongató katasztrofális vízhiány most a Fokföldet és Dél-Afrikát a világ hetedik legnagyobb bortermelőjévé tevő szőlőültetvények termelését fenyegeti.”

„A nyugat-fokföldi borvidéken tapasztalható csapadékhiány, az öntözéshez használt vízkészletek szűkösségét eredményezve, immár egymás után a harmadik évben van jelen. A vízhiány fokozza a nyomást a vidéki gazdaság gerincét alkotó, és 300.000 embert foglalkoztató iparágon.”

„Valószínűleg minden téren veszteséget okoz majd a termelőknek” - mondja Roland Peens kereskedő, fokvárosi és johannesburgi irodákkal rendelkező pincetulajdonos, továbbá a Wine Cellar weboldal egyik igazgatója. Szerinte a vízhiány miatt több termelőnek is ki kell majd szállnia az üzletből. „Ennek hatását csak a következő években fogjuk majd érezni” - teszi hozzá.

„A dél-afrikai boripart sújtó időjárás az európai szőlőültetvényeken is tizedelt. Jégeső, fagy és szárazság károsította a szőlőtermést - a világ bortermelésének együtt kétharmadát kitevő – Olaszország, Franciaország és Spanyolország szerte.”

Peens előrejelzése szerint ez magasabb fogasztói árakat és világszintű termelői racionalizálást fog eredményezni. “Kétségtelenül éghajlati változás van folyamatban” - mondja. “A szőlő szezonja erre nagyon hamar rámutat.”

Az eredeti cikket a következő linkre kattintva olvashatja el:

https://qz.com/1189336/cape-town-water-crisis-south-african-wine-vineyard-harvest-will-be-hit-by-drought/

af.jpg

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr4813642632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása