Kiolvadófélben a transznisztriai konfliktus

2018. március 16.

Thomas De Waal elemzése a Carnegie Europe-on jelent meg

A Moldovától 1992-ben moszkvai támogatással elszakadt, jelentős részben orosz ajkú Dnyeszter Menti Köztársaság vagy más néven Transznisztria nyugati szomszédjával való viszonya jelentős áttöréshez érkezett. Alapvetően ellentétes ez a folyamat például a kelet-ukrajnai konfliktussal, ahol nem látszik tisztán a rendezéshez vezető út.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által vezetett tárgyalások, amelyekben a közvetlenül érintett két entitás mellett Oroszország, Ukrajna, az USA és az EU vesz részt és amelyek évekig nem haladtak érdemben, novemberben a Gura Bicului híd újranyitásával kaptak új lendületet. Ezzel olyan alapvető technikai kérdések rendezése vált végre lehetővé, mint a Transznisztriában a moldáv nyelv latin betűs írásmódját oktató iskolák üzemeltetése. További előrelépések várhatóak az egyetlen transznisztriai egyetem diplomáinak elismerésében illetve az elszakadt térségben üzemeltetett autók szabad európai közlekedését érintően.

A közeledést, illetve a vitás kérdések esetében elsősorban a tiraszpoli vezetés által tulajdonított rugalmasságot sokféle indokkal magyarázzák. Egyesek szerint az ukrajnai konfliktussorozat elrettentő ereje sarkallja változtatásra a Dnyeszter Menti Köztársaságot képviselőket. Ugyanakkor a gazdasági szükséghelyzet illetve racionalitás is hasonló lépésekre késztethet: Moszkva az utóbbi időben csökkentette a közvetlen támogatásokat, miközben az ezt elősegítő kereskedelmi megállapodásoknak hála, Transznisztria jóval élénkebb gazdasági kapcsolatokat ápol az EU-val, mint az országban továbbra is csapatokat állomásoztató oroszokkal. Ugyanakkor úgy tűnik, az elszakadt, ám mindezidáig egyetlen ENSZ tagállam által el nem ismert államban a legtöbb gazdasági érdekeltséggel bíró, és az ország vezetését érdemben kontrolláló Sheriff csoport gazdasági érdekeit is a szorosabb együttműködés szolgálja, ami kétségtelenül hajtóereje lehet a sikeres tárgyalásoknak.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/75712?lang=en

keu_1.jpg

Mészégető Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr7113743054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása