Az atomalku tanulságai

2018. május 20.

Milyen tanulságokat tudunk levonni az atomalku alapján a jövő diplomáciája számára? Erre a kérdésre próbál meg válaszokat adni a Council on Foreign Relations elemzése.

„A viták biztosan nagyon sokáig tartanak még, tekintettel az egyezmény pártolóira, akik szerint a kilépés az amerikai-európai kapcsolatok összeomlásához, az olajárak elszállásához, vagy akár egy közel-keleti háborúhoz vezethet.”

„Az Iszlám Köztársaság születése óta az összes elnök megpróbált diplomáciát kiépíteni Iránnal, s valószínűleg Trump sem lesz e tekintetben más. Emiatt is szükséges nagyon sok tanulságot levonni az atomalku kapcsán.”

„Az elhúzódó egyezkedések során Irán elérte, hogy egy rakás záradékot beiktassanak az egyezménybe, mely óvatosan kikövezte az útját a rezsim fejlesztési és kutatási terveinek.”

„Egy másik végzetes hibája az egyezménynek az volt, hogy rögzítette annak lehetőségét, hogy lehetséges az iráni fegyveres erők ellenőrzése, minden más területtől elválasztva.”

„Mindig is volt valami sajátos abban, ahogy Teherán és Washington képviselői európai fővárosokban alkudoznak, egyezkednek, miközben Irán legázolja a Közel-Keletet.”

„Azt is fontos leszögezni a jövő diplomatái számára, hogy minden, az atomprogramot érintő korlátozásnak állandónak kell lennie, nem szabad több záradékot engedélyezni.”

„Az Iszlám Köztársaság egy forradalmi állam, mely elkerülhetetlenül a pusztulás felé halad. Ideológiailag megfáradt, pénzügyileg kimerült, és nagyhatalmi nyomástól szenved. Amint Washington túllép az atomalkun, talán megfontolja annak új lehetőségeit, hogy arra bíztassa az irániakat, hogy újjászervezzék országukat, mely minden, fegyveres erőket érintő ellenőrzésről szóló egyezkedést feleslegessé tenne.”

A teljes cikket a következő linkre kattintva olvashatja:

https://www.cfr.org/article/trump-pulled-out-iran-deal-what-now

ricsi2.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr2613983864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása