A héten történt.. Egyesült Királyság

2010. október 31.

Tony Blair sógornője áttért az iszlám vallásra: Lauren Booth, a volt miniszterelnök feleségének (Cherie Both) testvére úgy nyilatkozott a héten, hogy a közelmúltban tett iráni látogatása arra késztette, hogy áttérjen az iszlám vallásra. Az újságíró hozzátette, hogy reméli, döntése hozzájárul majd Tony Blair meggyőzéséhez, hogy az iszlám nem egy agresszív, hanem épp ellenkezőleg, egy békeszerető vallás.

 

George Osborne talán megmenekül a népharagtól: A brit pénzügyminiszter múlt héten bejelentett drasztikus megszorító csomagja kevés támogatót szerzett, olyannyira, hogy több vezető pénzügyi elemző jelezte, a Királyság ismét könnyen recesszióba csúszhat. Osborne azonban egy időre megnyugodhat, hiszen a héten mind a Standard & Poor’s hitelminősítő, mind pedig a pénzügyminisztérium kedvező gazdasági kilátásokról számolt be.

 

David Cameron megszegte előzetes ígéretét: A brit miniszterelnök annak ellenére, hogy választási ígérete után még a közelmúltban is az EU költségvetés érezhető lefaragása vagy befagyasztása mellett tört lándzsát a héten úgy döntött, hogy mégis jóváhagyja az EU költségvetés növelését - még ha csak a lehető legkisebb mértékben is - ezzel kb. 435 millió fontra duzzasztva a brit hozzájárulást. A döntés komoly törést okozhat az összességében anti-EU Konzervatív Párt tagjai között.

 

Újból dagad a képviselői költségtérítési botrány: Sokáig úgy tűnt, hogy az idei választások és egy új, ráadásul koalíciós kormány felállása végleg elsimítja majd a lakosság elképesztő felháborodását a képviselői költségtérítési ügyek felett. Ezzel szemben a héten a nagy múltú konzervatív napilap, a Daily Telepgraph hasábjain közölt, korábban nem látott információk szerint a leköszönő képviselők átlag 46 ezer fontos „végkielégítést” kaptak a frissen felálló parlamenttől.

 

Minden bizonnyal Vince Cable ütötte bele az első szöget a koalíciós kormány koporsójába: A vállalkozásokért felelős államtitkár a héten üzleti vezetőknek tartott beszédében azzal vádolta meg a konzervatívokat, hogy ők is támogatták, még ha nem is közvetlenül, a Gordon Brown féle elhibázott gazdasági politikát, hiszen David Cameron pártja is a volt kormánypárthoz hasonló terveket népszerűsített a gazdasági válság kirobbanása előtti időkben. A Konzervatív Párt egyelőre hivatalosan nem kommentálta az esetet.

 

Németh Áron Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr82411794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása