Hamarosan színre lép Nicolas Sarkozy ellenfele

2011. október 09.

A francia szocialisták a mai napon rendezték elnökjelöltségi választásuk első körét, aminek tétje nem kisebb, minthogy végre valós ellenfelet kapjon az ország rendkívül népszerűtlen elnöke. Bár a választás pontos végeredménye még nem ismert, ahogy az sem, hogy szüksége lesz-e második körre, François Hollande volt pártelnök győzelme ennek ellenére biztosnak látszik.
 
Hónapok óta zajlik a mozgolódás a francia szocialisták háza táján, hogy saját választóik előtt ki is vegye át a korábbi éllovas, Dominique Strauss-Kahn helyét az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. Sokáig úgy tűnt, hogy a végső befutó talán a rendes választásokon 2007-ben már egyszer elbukó Ségolène Royal lesz. Aztán jött Martin Aubry, jelenlegi pártelnök és Lille város polgármestere, akit a versenybe történő beszállástól csak a korábban Strauss-Kahnnal kötött egyezsége akadályozott. Miután azonban a volt IMF igazgató az év elején kirobbant botránya (bővebben: itt) miatt politikailag lényegében megsemmisült, Aubry kapva kapott az alkalmon és jelezte, hogy ő is kész harcba szállni a szocialisták elnökjelöltségéért. Ám két karakteres nő versenyfutása helyett a mai napon minden bizonnyal egy harmadik jelölt mellett fognak dönteni a baloldali szimpatizánsok (egyes adatok szerint 1,5 – 2 millió regisztrált és nem regisztrált szavazó járul majd az urnák elé – szerk.), ami Aubry, vagy még inkább Royal kiesésével fog járni. François Hollande győzelembe ugyanis biztosra vehető, hiszen a volt pártelnök, aki nem mellesleg Ségolène Royal egykori élettársa (és vele együtt 4 gyermekének apja), Strauss-Kahn összeomlása óta magabiztosan vezeti a népszerűségi listákat. Hollande ráadásul már nemcsak a szocialista táboron belül, hanem országos szinten is vezeti a különböző közvélemény-kutatásokat. Bár tény, a legtöbb francia lap szerint ez az eredmény elsősorban nem annak szól, hogy a volt pártelnök kiváló szónok, esetleg briliáns politikus lenne, hanem sokkal inkább a Nicolas Sarkozy elleni nem tetszésnek.
 
(A szocialista triumvirátus, f: www.lemonde.fr)
 
Ezt persze nem nehéz belátni, lévén, a jelenlegi elnök helyzete tulajdonképpen tarthatatlan. Egyrészről azért, mert Sarkozy korábban (értsd: kampány ideje alatt) megismert lendületes és reformer attitűdjéből, valamint ötleteiből a megválasztása óta eltelt időben nem lett semmi. Másrészről pedig azért, mert az elmúlt néhány hónapban Sarkozynek minden összejött, ami egy egyébként is népszerűtlen elnöknek összejöhet. Erre példa pártja tisztázatlan finanszírozása (Bettencourt-ügy), minisztereinek kétes ügyletei (pl. Tapie-ügy: itt), illetve a pártján belül tapasztalható folyamatos és rendkívüli módon bomlasztó széthúzás (itt, itt).
 
Persze a mostani helyzetben a szocialisták még egyelőre magukra figyelnek, hiszen ha a mai első körös választáson valamelyik jelölt nem szerez abszolút többséget, akkor második körre lesz szükség, amin viszont bármi megtörténhet. Egyértelmű, legalább is az utolsó felmérési adatok ismerve, hogy a győzelemre a legnagyobb esélye Hollandnak, valamint Aubrynak van, vagyis, ezzel Royal lehet a királycsináló. Bonyolítja viszont a helyzetet, hogy a majdnem elnöknő sem Aubryval, sem pedig volt élettársával nem ápol jó viszonyt. Utóbbi kapcsolatra a megcsalás ténye nyomja rá a bélyegét (néhány hónappal a Sarkozy ellen elveszített elnökválasztás után derült ki, hogy Hollande megcsalta és elhagyta Royalt – szerk.), míg előbbinél az elmúlt hosszú évek rivalizálása az, ami bajossá teszi / teheti az együttműködést. Nyilván ettől még Royal profi politikus, tehát biztosak lehetünk benne, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akkor valamelyik résztvevővel biztosan kiegyez majd.

 

Dehogy ez Martin Aubry, vagy François Hollande lesz-e, még kétséges. Mindenesetre a legfrissebb felmérési adatok szerint az első körben nagyjából 35-40 százalékot, míg a másodikban kb. 59 százalékot szerez majd Hollande, tehát a következő elnökválasztáson ő lehet majd az ország történetének egyik legnépszerűtlenebb elnökének, Nicolas Sarkozynak a kihívója.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr323290218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokrif 2011.10.11. 14:44:13

Micsoda pikáns viszonyok a szocialistáknál :)
Jó írás.
süti beállítások módosítása