Bedőlés előtt áll-e Magyarország?

2011. október 18.

A héten ismételten velünk foglalkozik több neves külföldi gazdasági lap is, olyanok, mint például a brit Financial Times, vagy az amerikai Bloomberg. Ennek az érdeklődésnek a szomorú apropóját azonban sokadszorra nem valamiféle hazánkkal kapcsolatos pozitív fejlemény, hanem sokkal inkább az újabb, borúsabb pénzügyi kilátások adják. Könnyen lehet ugyanis, hogy az elkövetkező hetekben Magyarország besorolását az összes kiemelt hitelminősítő vállalat leminősíti, méghozzá „bóvli” kategóriába.
 
A hazai újságolvasó az elmúlt években már minden bizonnyal hozzászokott ahhoz, hogy régiós barátainkkal / riválisainkkal (Lengyelország, Csehország, Szlovákia) ellentétben mi valahogy mindig a gazdasági elemzések rossz oldalán állunk. Természetesen vannak, akik minden problémáért az előző, vagy éppen a mostani kormányt teszik felelőssé, megint mások a világgazdaság szörnyű állapotát, vagy éppen az Európai Uniót hibáztatják helyzetünkért. Ezekben a vélekedésekben nyilván sok igazság van. Ugyanakkor tény, ettől még nem kerülünk közelebb a megoldásához. Bár kár lenne tagadni, az idén általunk is tárgyalt Széll Kálmán terv – ami a nemzetközi befektetőknek, pénzpiacoknak és véleményformálóknak egyaránt tetszett – okot adott némi optimizmusra. Sőt, érzésem szerint felvillantotta még annak is az esélyét, hogy 7 évvel az Uniós csatlakozás után végre ismét értékelhető pályára áll a magyar gazdaság – a magyar gazdaság tulajdonképpeni megállásáról testvérblogunk, a The European Strategist is írt. Mégis, ahogy akkor a külföldi lapok is siettek a pozitív értékeléseikhez hozzátenni, a valós számok és következmények csak és kizárólag a megfelelő döntések meghozatalával válhatnak ténylegesen elérhetővé.
 
(forrás: www.flickr.com)
 
Ezek a következmények pedig nagyon úgy tűnik, hogy éppen a napokban lesznek aktuálisak, és vélhetően kevés örömöt fognak mind a kormánynak, mind nekünk állampolgároknak tartogatni. Egyrészről azért, mert a nagy hitelminősítők mindegyike (S&P, Moody’s, Fitch) már idén, vagy legkésőbb a jövő év folyamán leminősíti hazánk meglévő, eddig is inkább szörnyűnek nevezhető besorolását. (Persze ez nem biztos, de külföldi elemzők szerint azért komoly esély mutatkozik rá.) Másrészről meg azért, mert a világgazdaság helyzete, kiegészülve az EU-s vezetés döntésképtelenségével és a hazánk számára oly fontos Németország gazdasági növekedésnek lassulásával olyan tragikus elegyet képez, amit egy beton biztos lábakon álló ország is nehezen viselne. Arról nem beszélve, hogy a kormány gazdasági intézkedései (pl. új adótörvény) – a nemzetközi pénzpiacok reakcióit elnézve – sok esetben nehezen és / vagy károsan értelmezhetők, mivel azok elsősorban nem a stabilitást és a növekedést segítik elő. Nem kérdés persze, hiszen ezt a külföldi lapok sem vitatják, hogy vészhelyzetben gyors megoldások kellenek. De ezeknek a döntéseknek gyorsaságuk ellenére nem árt figyelembe venni a nemzetközi piacok és a hazai gazdaság érdekeit, kilátásait. Vagyis addig, amíg a Széll Kálmán terv jó kezdetnek bizonyult, az azóta eltelt időszak, főleg, látva a mostani piaci fejleményeket és reakciókat, egyértelmű visszalépésnek tekinthető.
 
Ettől még a fejlődés pályájára lépni közel sem lehetetlen. Részben azért, mert az aktuális magyar kormány választói felhatalmazása egyedülálló Európában, vagyis a megfelelő politikai döntések meghozatalának elvben külső gátja nincsen. Valamint azért, mert néhány nap múlva talán végre ténylegesen egy értékelhető és a problémák gyökerét elérő megoldással áll elő az EU, hogy a kontinens növekedését gúzsba kötő adósságválságot ne kövessék, hanem irányítsák az országok. Dehogy ezek közül végül melyik végkifejlett lesz a valóság, arra néhányat még aludni kell.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr143313146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása