Szereti-e a munkáját a magyar külügy?

2013. szeptember 04.

A magyar külügynek kereken 5 nap kellett ahhoz, hogy megszólaljon a szíriai vegyifegyver-támadás ügyében. Nem ez az első eset, amikor a hazai külpolitika bántóan lassan reagál egy rendkívül fontos világpolitikai helyzetben, és vélhetően nem is az utolsó. Érdekes kérdések azonban így is vannak Szíriával kapcsolatban, friss cikkünkben pedig éppen ezekre keressük a válaszokat.

Augusztus 21. óta mondhatjuk, hogy az összes hírportál foglalkozik a szíriai vegyifegyver-támadás témájával. Ki komoly, ki kevésbé komoly minőségben - tegnapelőtt éppenséggel már azt is megtudhattam, hogy Bassár el-Aszad feleségének 28 ezer forintos csuklópántja van, és ha ez nem kulcsfontosságú információ a mostani helyzet értelmezéséhez, akkor nem tudom, mi az.

Viccet félretéve, a szituáció komolysága egyértelmű. Mi, itt a Diplomaci keretin belül, igyekszünk hamarosan egy komolyabb, átfogó cikkel jelentkezni, viszont addig is kanyarodjunk el az ügy kapcsán egy másik irányba. Egy személyes élménnyel kezdeném: a Damaszkusz melletti támadás híreit nyaralás közben olvastam nap, mint nap. Miközben az újságok az interneten egyre több tényt és feltevést közöltek, fokozatosan erősödő hiányérzetem kezdett kialakulni. Ahogy ez a hiányérzetekkel általában lenni szokott, nem tudtam volna pontosan megmondani, mi is a kiváltó oka. Aztán augusztus 26-án megérkezett, amire utólag kiderült, vártam: megszólalt a magyar külügy! A támadásról érkező felvételek után öt nappal. Öt napra volt szükségünk ahhoz, hogy ki tudjuk jelenteni, "Magyarország mélységesen elítéli a Szíriában múlt szerdán végrehajtott, sok civil áldozattal is járó vegyifegyver-támadást" (MTI). Nem ahhoz kellett ennyi idő, hogy bejelentsük, csatlakozunk / egészen biztos, hogy nem csatlakozunk egy esetleges katonai akcióhoz, vagy bármi hasonló. Csupán ahhoz, hogy elítéljük. Véleményem szerint ehhez egy, az emberi jogokat elismerő, demokratikus, EU tagsággal rendelkező államnak nincs szüksége ennyi időre.

Abban is biztos voltam, hogy más, hozzánk hasonló országok (mondjuk a V4-es partnereink) sokkal szorgalmasabban használják a külügyi kommunikáció ezen csatornáját. Nem szégyellem bevallani, tévedtem: Szlovákia első felszólalása az ügyben augusztus 27; Csehországban ugyanez augusztus 28. (Érdemes lehet elgondolkodni, hogy mi késztette ezt a két országot is ilyen késői reakcióra, de ezt talán majd máskor). Utolsó lehetőségként Lengyelország maradt, az örök "jó tanuló" a régióban, és azt kell, hogy mondjam, nem okozott csalódást. A lengyel külügyminisztérium már másnap, augusztus 22-én kiadott egy rövid bejelentést, amelyben elítélik a támadást és reményüket fejezik ki, hogy az összes fél együtt fog működni az ENSZ-el a kérdés feltárásában. Nekik mindehhez kevesebb, mint 24 óra kellett, nekünk öt nap.

kerry-sikorski.jpg(John Kerry és Radek Sikorski - f: http://www.msz.gov.pl/en/ és www.news.yahoo.com)

Sokan kérdezhetik most azt, hogy valójában nem teljesen mindegy, hogy egy ilyen semmitmondó, közel azonos mintára épülő szöveget mikor mond el az épp aktuális külügyi szóvivő? Azt kell, hogy mondjam, nem. A PR, a kommunikáció egy sajátos műfaja, és aki egy kicsit is jártas benne, tudja, hogy a reakció gyorsasága kulcsfontosságú tényező. Ahhoz, hogy kompetens, az emberek szemében hiteles résztvevők tudjunk maradni, fontos helyzetekben sokszor igen gyorsan kell véleményt formálnunk. Akkor, amikor a "közönségünk" ilyen széleskörű, és beletartozik az ENSZ, az EU és nem utolsósorban az a pár millió választópolgár, aki szeretné látni, hogy képviselőik professzionális hozzáértést tanúsítanak a munkájuk során, akkor véleményem szerint ilyen késlekedések nem engedhetőek meg. Feltehetjük azt a kérdést is, hogy milyen előnyökkel járt ez a gyors reagálás Lengyelország számára? Bár tudjuk, hogy a lengyelek külpolitikai súlya korántsem (csak) az ehhez hasonló jó kommunikációs lépésekből fakad, azért a konkrét szituációhoz kapcsolódik egy jó összehasonlítás: múlt csütörtökön az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry telefonon beszélt Radosław Sikorski lengyel külügyminiszterrel, hogy megtárgyalják a lehetséges következményeket. Tette ezt azután, hogy Sikorski már egyeztetett a német, a francia és az olasz partnerével is. Magyarország ezzel szemben kapott egy általános kérést az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől, hogy ítéljük el a szír kormányt az ottani események miatt. Van különbség.

Ennek fényében a kérdésem csak annyi lenne, hogy Magyarország Külügyminisztériuma vajon szereti-e és érti-e a munkáját? Csupán, mert az itt kifejtett gyors és aktív kommunikációs lépések kifejezetten hozzátartoznának.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr195493123

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.09.04. 09:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Bence 2013.09.04. 09:41:53

Szerintem szimplán annyi történt, hogy a magyar (és a szlovák, cseh) külügy a pontosabb ENSZ-jelentésekre várt, hogy valóban bevetettek-e vegyi fegyvert (ennek híre nem egyszer felröppent már), és ha igen, akkor melyik fél. Aztán amikor bántóan kínossá vált a hallgatás, kinyomtak egy sablonszöveget, van ilyen.

A nevem Senki 2013.09.05. 08:58:48

Marha fontos Magyarország véleménye ebben az ügyben (is) (sajnos). Az egész világ feszülten várta külügyminisztériumunk állásfoglalását, hogy igazodjon ahhoz. De most komolyan, érdekel bárkit is a szlovák, lengyel, cseh (és magyar) állásfoglalás? A kutyát se. Ha van sapka azért, ha nincs sapka azért.. Unalmas.

maretz 2013.09.05. 09:00:34

@Földi Bence: Persze. Csak egy ilyen embernek -- aki diplomáciát csak a tévéből látott, de úgy gondolja, hogy nagyon okos -- ez nem számít.

Egy újabb remek cikk egy lelkes (bár inkább lelketlen) amatőrtől, aki úgy gondolja, hogy a foxi-maxi képzés neki elegendő ahhoz, hogy külügyi szakértőként adja el magát.

Szánalom ez a köbön.

Tapmancs 2013.09.05. 09:07:05

Szerintem észre se vette volna senki, ha nem szólalunk meg. Annyit számít a véleményünk mint légyfing a hurrikánban.

különvélemény 2013.09.05. 09:18:24

Sajnos a hiányérzeted azért alakult ki, mert a mai diplomácia erről szól.
Hangzatos mondatok, senkit sem érdeklő kinyilatkoztatások, súlytalan bejelentések.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.09.05. 09:23:10

rögtön be kell állni a héják közé mi? van bizonyíték vagy nincs nem baj. ajvék legyen.

röf 2013.09.05. 09:29:16

Mert mit kellett volna mondani a szerencsétleneknek?
Irakban egyszer már lesre futott az egész nyugati védelem az amerikai centerhalffal.
Ennek egyébként megint buktaszaga van.
Már túl sokat tökölnek ezzel a kérdéssel, hogy volt szarin v. nem volt szarin….
Tudjátok, mikor a diák sokat gondolkodik a válaszon, akkor valószínűleg fogalma sincs, vagy a puskát lapozgatja….

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2013.09.05. 09:40:11

@FILTOL: Az sosem számít, hogy van-e bizonyíték. Csak a szándék számít, a többi média, körítés.

maretz 2013.09.05. 09:40:50

@röf: Igazad van. Okos ember akkor szólal meg, amikor van mondanivalója. Amíg nincs biztos tudása, addig hallgat.

Talán ha a cikk írója is így tett volna, akkor megkímélte volna magát egy újabb lebőgéstől.

kvadrillio 2013.09.05. 10:01:51

igen...megszólalhattak volna korábban is !
KÖZÖLHETTÉK VOLNA, HOGY : IGEN USA ! EGYETÉRTÜNK !
DE, HA MÉGSEM, AZT IS KÖZÖLNI FOGJUK KÉSŐBB !

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.05. 10:02:53

Mo-nak nincs ilyen kérdésekben saját álláspontja sosem, így előbb meg kell várni, hogy mit mond a főnökség Washingtonban és Brüsszelben. Ennyi az egész.

kvadrillio 2013.09.05. 10:07:42

EGYBKÉNT ELŐKÉSZÜLETEK VÉGREHAJTVA.
CSÓRÓ IZRAEL KÖRÜL VAN VÉVE FORRONGÓ ORSZÁGOKKAL.
AZ EGÉSZ TERÜLET PEDIG KÖRÜL VAN VÉVE HARCI HAJÓKKAL MEG EGYÉB UGRÁSRA KÉSZ HADITECHNIKÁVAL...

avagy mindenki arra vár, hogy induljon az újabb világraszóló tűzijáték...

emberélet nem számít, eddig se nagyon számított...

Bicepsz Elek 2013.09.05. 10:08:51

Lengyelorszag az USA-nak nyalt be egyertelmuen, hiszen orosz-ellenes. Magyarorszag, Csehorszag es Szlovakia jo orosz kapcsolatokkal rendelkezik, ugyhogy gondolkodott merre nyaljon be. Persze inkabb a Nyugat fele(ott tobb a penz, meg NATO stb.).
Ez nem diplomciai, hanem.ulepnyalasi kerdes!! Ha jovore az USa megtamadja Marsot, akkor nekunk is kell kuldeni katonakat!!!

kvadrillio 2013.09.05. 10:09:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
...egybként se azt kell nézni, hogy mit mondunk, HANEM AZT, HOGY MIT TESZÜNK !...ugye...:)

buday008 2013.09.05. 10:23:55

Én csak azon agyaltam melyik a kisebb rossz az országnak: ha dolgoznak-- lásd azeri baltás, székely zászlózás stb- vagy ha alszanak inkább:_))

2013.09.05. 10:35:56

Én bizony visszasírom a ballibások profi külügyminiszterét: Göncz Kinga (Wikipédia: ...1972 és 1978 között az Országos Elme- és Ideggyógyintézet munkatársa, majd 1978 és 1986 között a szolnoki Hetényi Géza Kórház pszichiátere. Ezután az Országos Rehabilitációs Intézet adjunktusa lett. Ezt a posztot 1989-ig viselte.)

Őt hívta a szlovák miniszterelnök "Kócos asszonynak"

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.09.05. 10:50:35

@Lindalinda: szerintem a saját pártodban igazi elmebetegeket is találsz. Egyébként fogalmam sincs mit is akartál mondani. Vagy csak beböfögtél egyet?

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.09.05. 10:53:43

Igazat adok a támadás ellenzőinek, mert ha úgy adódik, orbán is használná a szarint hatalma megőrzése érdekében és akkor lehetne őt is védeni...

Kék az ég 2013.09.05. 11:01:22

@ ILYEN külügyminiszter vezette minisztériumtól te mit vársz?

________________________________
mno.hu/migr/martonyi-hazanknak-kulso-jogallami-kontrollra-van-szuksege-468084

Magyarországnak külső jogállami kontrollra van szüksége, mert "önmaga lábán nem tud megállni".

Ez az ország a jogállami kontrollt, a demokratikus intézmények tartalmi működését saját erejéből megvalósítani nem tudja -

jelentette ki Martonyi János az Európai identitás - Nemzeti identitás címmel rendezett
______________________________________________

sparklie (törölt) 2013.09.05. 11:16:22

Magyarorszagnak, a magyar diplomacianak ilyen ugyekben szerintem sok keresnivaloja nincs.
Emellett a pontos korulmenyek sem voltak ismertek, hogy a felkelok vagy a kormany vetette-e be a vegyi fegyvert. Maximum egy sajnalkozo fejcsovalast lehetett volna elereszteni.
Nem kell mindenben onallo velemenyt mondani, plane, ha az felesleges is, mert ugyis lesz egy unios velemeny, ami moge beallhat a legtobb orszag.

UK, Nemetorszag, Torokorszag, Olaszorszag, Franciaorszag, USA, Oroszorszag, Kina, Iran, Izrael... ezek a nagy jatekosok ebben a jatekben, a magyaroknak semmi keresnivaloja itt. Meg nyilatkozat formaban sem.

Az USA minden lehetseges szovetsegest probal felsorakoztatni, hogy igazolja, a nyugati (civilizalt) vilag eliteli a sziriai esemenyeket... mert egyedul odabaszni kicsit kellemetlen lenne. Bar megtehetnek, ugyelnek arra, hogy egy koalicio latszatat keltsek. A britek is kihatraltak mar, kellenek a kis europai allamok bologato miniszterei, hogy Hussein Obama mutogathassa otthon, hogy vele mennyi europai allam egyetert.
Ezert kellett az a par magyar katona Afganisztanba es Irakba is. Nem a harcerteke miatt, hanem mert ettol lesz eladhato a beavatkozas: sok nyugati allam vesz reszt benne, tehat nem egy amerikai gyarmatosito haboru... pedig de.

kronosz6 2013.09.05. 11:22:51

Ki miatt is akar bombázni az USA? Tesz magasról a szír emberekre. Izraelt védené ezzel is.

Acsabi44 2013.09.05. 11:31:32

Teljesen egyértelmű.
Meg kell várni, mit nyilatkoznak a potenciális arab befektetők, mielőtt egy esetleges elhamarkodott nyilatkozattal elvágjuk a "keleti szelet".

Arrafelé elég összetett a helyzet, egyáltalán nem egyértelmű, hogy melyik ország éppen melyik síta-szunnita-kurd-stb csoportot tekinti eretneknek,esetleg a kormányt illegitimnek, a lázadókat terroristáknak stb.
Ilyen helyzetben nem egészséges gerincet növeszteni és nyíltan elítélni az emberiségellenes bűntetteket, jobb megvárni, melyik arab haver mit nyilatkozik.

monddazigazatmar 2013.09.05. 12:24:41

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.:
Hát a legutóbbi hír alapján nem a felkelők használták? Szóval a párhuzamoddal élve nem Orbán védené a hatalmát, hanem Mesterházy próbaképp kipusztitaná Baktalórántházát.
süti beállítások módosítása