Magyar nő lesz Románia harmadik embere

2014. augusztus 06.

Láthatóan a végső szakaszába ért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) körüli koalíciós vita. Bár a nagy szakításra végül nem került sor, a pártnak sikerült egy kellemes meglepetést hoznia: női jelöltet nevezett ki a párt élére, így egyben a miniszterelnök-helyettesi és a kulturális miniszteri posztra. Biró Rozália elfogadtatása azonban csak most kezdődik.

Egy vérbeli kompromisszum született a még júliusban kialakuló, a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közti vitában, amelynek hátteréről és lehetséges kimeneteléről előzőleg mi is írtunk. A Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés által feszegetett kisebbségi jogok kiterjesztése kapcsán létrejött koalíciós zsákutca magában hordozta a jelenlegi román koalíció szétesését. A megoldás azonban ennél egyszerűbbre sikeredett: Kelemen Hunor, eddigi pártelnök, miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter lemondott tisztségéről – a kormányból azonban sem ő, sem pártja nem lépett ki. Ráadásul nem kellett meghátrálnia az eredeti céltól, a kérdést szeptemberben parlamenti vitára terjesztik elő, a román kormány pedig ennek eredménye előtt nem tesz aktívan lépéseket a Minority SafePack eltörlése okán létrehozott jogi vita ügyében.

biro_rozalia.jpg

("Előremutató hívószavak" - Biró Rozália, f: www.magyarhirlap.hu)

Kelemen utódjául Biró Rozália érkezett. A 49 éves közgazdász eleinte a kolozsvári egyetemen tanított, majd 2004-től egészen 2012-ig Nagyvárad alpolgármestere volt. Eközben 2005-től igen szépen ívelt felfelé a pályája a párton belül is, 2007-ben már az RMDSZ legfelsőbb döntéshozó szervének, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke, 2012-től Bihar megye szenátora. A tetszetős önéletrajz ellenére valójában sem a román társadalom, sem a magyar kisebbség nem fogadta érkezését egyöntetű ovációval. Traian Basescu leköszönőben lévő romániai elnök bejelentette, nem hajlandó aláírni a miniszterelnök-helyettesi, de legfőképp kulturális miniszteri kinevezését, mivel Biró nem beszéli a románt anyanyelvi szinten – ez pedig véleménye szerint elengedhetetlen feltétele a pozícióknak. Ezen meglátásában sokan támogatják román oldalról, a sajtóban több cikk foglalkozott azzal, hogy egy régebbi interjúja során nem tudta értelmezni az egyik román szót, így válasza értelmetlenné vált. Az esetleges nyelvi korlátok mellett van más probléma is Biró jelölésével, ez pedig múltjában keresendő. Sokak szemében ma is kérdéses, miképp halmozta fel nagymértékű vagyonát (erre általában különböző, jól teljesítő vállalkozásainak létével válaszol), és hogy valóban került-e illegális érdekellentétbe, amikor nagyváradi alpolgármesterként átadott egy ingatlant a szintén általa irányított Partium Alapítványnak. Utóbbiról végül a romániai legfőbb bíróság hozott döntést, és mivel a fennálló érdekellentét akkor még nem volt bűncselekmény (a törvényt csak később módosították), így Birót sem lehet visszamenőlegesen elmarasztalni a kérdésben. Jogilag tehát minden rendben, ám az kiderült, hogy ez a választóknak korántsem feltétlen lesz elegendő.

Az RMDSZ és Victor Ponta mindenesetre nem hátráltak meg Basescu első elutasításától. További támogatásuk pedig láthatóan meghozta gyümölcsét, ugyanis az elnök végső soron elfogadta kinevezését – ahogy mondta azért, mert fél, még rosszabb jelöltekkel áll majd elő a kormány. A leköszönő államfő helyét minden valószínűség szerint Ponta veszi át a novemberi választások során, ellenfelei a demokrata-liberális Klaus Johannis, valamint jó eséllyel a már emlegetett Kelemen Hunor lehet az RMDSZ színeiben. Ponta támogatása tehát sokat érhet még a magyar kisebbségi párt számára a koalíciós erőviszonyok alakulásában, több érzékeny ügy tárgyalása (például az új örökségvédelmi törvénykönyv véglegesítése) azonban még alááshatja Biró és az RMDSZ megítélését. Továbbra is kérdéses ugyanis, hogy a fennálló koalíció milyen kohézióval rendelkezik, és hogy milyen kompromisszumok árán érdemes fenntartani azt – sokan vélik úgy, hogy már a mostani kilépés helyetti lemondás is csak azt mutatja, erőtlen, súlytalan a párt szerepe a kormányban. Fennáll a veszélye, hogy egy új miniszterelnök megjelenése mindezt tovább gyengítheti, és Ponta kompromisszumkészsége (valamint az, hogy például a székely honvédek hősiességét méltatta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepén) már inkább a közelgő elnöki, mintsem a jelenlegi feladatköröknek és felelősségnek szól.

biro_rozalia2.jpg

("Egy szép barátság kezdete?" - Biró és Orbán, f: www.erdon.ro)

Akárhogy is, az már látható, hogy a magyar külügy nagymértékben erősíteni szeretné a Romániával való kapcsolatokat. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke legutóbbi interjújában kitért arra, hogy kiemelten fogják kezelni a két ország kapcsolatának javítását célzó lépéseket. Ebben nagy feladatot kap majd az ottani magyar nagykövet, Zákonyi Botond, aki az idei év elején foglalhatta el bukaresti állomáshelyét (nem kis várakoztatás után). Zákonyi viszont óriási előnnyel indulna céljai elérésében, ha az RMDSZ fontos szerepet tudna játszani továbbra is a romániai politikában – nem véletlen, hogy a Fidesz-KDNP és a magyar kisebbségi párt között továbbra is egyre szorosabbra fűződnek a kapcsolatok. Biró Rozália tehát nagy feladatok előtt áll, mind törvénykezési, mind saját maga elfogadtatásának szintjén, büszkeségre azonban már most is van ok: ő az első magyar nő, aki ilyen magas posztot lát el egy kormányban – még ha ezt Romániában is kellett, hogy megéljük.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr146576869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsbagoly 2014.08.06. 15:02:17

Biró örökre nevetségesé tette magát a nem ismert kifejezés használatával (jobban mint Pokorni a balneológiával). A biped=kétlábon járó szóról van szó! (valami olyasmit mondott, hogy a családjában bipedek vannak.....persze, ki mondta hogy négylábúak?). Amúgy a végzettsége, eddigi tevékenysége sem predesztinálja a kultuszminiszteri funkcióra!

Girhes Joe 2014.08.06. 15:56:29

"a pártnak sikerült egy kellemes meglepetést hoznia: női jelöltet nevezett ki a párt élére"

És ez most így önmagában kinek kellemes meglepetés (az elborult feministákon meg a mindenhol ciciket kereső prolikon kívül)? Talán nem a kompetenciákat kéne nézni inkább?

mrZ (törölt) 2014.08.06. 15:56:59

Bögyös & szóke.

Fedezékbe, román külügyi offenzíva várható.

Firefly2009 2014.08.07. 08:09:08

Egyetértek az előttem szólókkal. Nekem egyre inkább úgy tűnik,hogy a magyar politika képtelen kiállítani hiteles embereket (országtól függetlenül). Bíró Rozália se éppen az (vagy legalábbis nagyon nem tűnik annak)

Egyébkét hogy valamit írjak is a poszthoz; számomra az RMDSZ az hatalomba belenőtt,reformokra képtelen párt szinonimája. Hihetetlen,hogy ott is gyakorlatilag ugyanazok az emberek a tényezők már lassan több mint 20 éve,bármiféle értékelhető eredmény nélkül (mármint a személyes meggazdagodásukat leszámítva). Valamint az is,hogy rendszeresen beszavazzák őket a futószalagon érkező korrupciós botrányok ellenére (igen tudom,hogy nincs sok alternatíva,de akkor is érdekes).

Az Orbán kormány pedig sosem ápolt olyan nagyon jó viszonyt az RMDSZ-szel (nem véletlenül tették mellé az EMNP-t) az RMDSZ kormányzati pozíciójától függetlenül. Többször tűnt inkább úgy mintha jegelnék őket és nem éppen az jött le mintha partnerek lennének. Ezért én erősen kétlem,hogy ezen Zákányi Botond bármit is változtatna (vagy egyáltalán,hogy szándékában áll-e bármit is változtatni ezen).

Firefly2009 2014.08.07. 08:13:05

Még annyit,hogy én is úgy érzem,hogy azt kiemelni legfőbb erényeként,hogy nő..meg egyenesen abszurd. Vagy legalábbis a világ ezen pontján a 21.sz-ban ezen talán már túlléphetnénk (tudom,itt Magyarországon még nem volt nő ilyen pozícióban,de azért ez nem egy elképelhetetlen dolog,szóval ezeken azért már nem kéne fennakadni,vagy bármilyen jelentőséget tulajdonítani neki).

MészárosTamás 2014.08.07. 09:19:54

@Firefly2009: Egyetértek, és ennek megfelelően nem is erényként szerettem volna Biró női mivoltát bemutatni. Mindezek mellett véleményem szerint érdemes kiemelni, hogy nőként ilyen magas pozícióba jutott, mivel a nemi egyenlőség kérdése sajnos jelenleg még nem oldódott meg (a politikában sem), akármennyire is szükséges lenne. Ezt jól mutatja, hogy jelenlegi statisztikák szerint az EU tagországok parlamentjeinek csupán 27 százaléka nő (ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-decision-making/database/politics/national-parliaments/index_en.htm)
Persze amit írsz, igaz: Magyarországon vagy akárhol máshol ez nem elképzelhetetlen dolog, ám kevés az élő példa rá a kontinensen, ezért véleményem szerint említésre méltó.

Firefly2009 2014.08.07. 19:51:42

@MészárosTamás: Ebben a régióban kétségtelenül nem gyakori az ilyesmi azonban ez valószínűleg nem a nőkkel szembeni előítéletek miatt van így,bár kétségtelen,hogy azért még nincsenek skandináv viszonyok. Arrafelé azért voltak már nők ennél magasabb pozícióban is még az EU-s országoban is (pl: Mari Kiviniemi volt finn miniszterelnök nem is olyan túl régen, vagy akár mostani példákat mondjak, úgy ott van Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök,vagy Erna Solberg norvég miniszterelnök még ha ez utóbbi nem is EU tagállam,de persze Angela Merkel is nő akinél pedig nem nagyon van ember aki fontosabb lenne az Európai Unióban). Persze egyetértünk azért az a 27 százalék tényleg nem túl magas szám.

Firefly2009 2014.08.07. 20:27:55

@MészárosTamás: Mondjuk ahogy olvasom némi fordulat állt be az ügybe..szóval nagyon úgy néz ki,hogy mégse lesz nő (vagy legalábbis nem Bíró Rozália személyében) Románia harmadik embere.

index.hu/kulfold/2014/08/07/a_roman_elnok_nem_nevezi_ki_a_magyar_jeloltet_miniszternek/
süti beállítások módosítása