Görögország: Újabb összeomlás jöhet

2014. december 12.

Az elmúlt hetek európai híradásait – az állandó oroszos hivatkozásokat nem számítva – olyan általunk is elemzett témák uralták, mint például a súlyos botrányt kavart CIA-jelentés, a zavaros izraeli belpolitikai helyzet, vagy Klaus Iohannis meglepő választási győzelme Romániában. Sokkal kevesebb szó esett azonban Görögországról, holott a múlt hét végén az országban megindult politikai folyamatok az összes előbb említett történet hírértékét nullázhatják, jó időre. Visszatérni látszik ugyanis az egykor méltán elhíresült „Grexit” rémuralma (vagyis a görögök esetleges kilépésének lehetősége az Európai Unióból), ami nem csak a helyieket, hanem mindenki mást is maga alá temethet az unióban.

Az elmúlt fél évben relatív csend övezte Európa egyik kedvenc nyaralóhelyét, a napsütötte Görögországot. Többé-kevésbé feledésbe merültek már – legalábbis a nem görögök számára – azok az idők, amikor rendszeres tömegoszlatások és százezres tüntetések bénították meg az ország életét. A nemzetközi sajtó figyelme át is helyeződött Ukrajnára, az oroszokra, és Hong Kong miatt Ázsiára. A felszín alatt azonban a helyi negatív folyamatok nem szűntek meg dolgozni, még ha erről kevesen is tudósítottak. A munkanélküliség, a társadalmi ellenállás, a szélsőséges ellenzék bomlasztása nemhogy nem tűnt el az EU/IMF segély hatására, hanem sokkal inkább megerősödött. Az átlag görög számára ugyanis nem jelent, és soha nem is jelentett semmit, hogy országukat más európai államok és egy nemzetközi szervezet tartja életben. Nekik egy dolog számít és számított, hogy a régi, gondtalan idők elmúltak. Ráadásul ez a sokkoló változás nem hosszan elnyújtva, hanem egyik napról a másikra következett be, tükröt tartva a társadalom minden egyes szeletének.

gorogok-tuntetes.jpg

("Jövő tavasszal ugyanitt?", f: www.blogs.sacbee.com)

Korrupció, nepotizmus, nulla innováció és termelékenység, langyos víz: ez volt Görögország az összeomlás hajnalán. Bár a legtöbb közgazdász és politikai elemző szerint ez a kép mára megváltozott, miután a helyi elit a konzervatív Új Demokrácia párt és Antonisz Szamarasz miniszterelnök vezetésével rátette az országot a fejlődés útjára, ezt a váltást azonban a nép a legkevésbé sem érzi. Valahol teljes joggal. Hiszen az, hogy az idén az első három negyedévben Görögország növekedni tudott, vagy, hogy esély mutatkozik a nemzetközi mentőcsomagból való kilépésre, a 2010 óta felgyűlt feszültségekre nem gyógyír. A többségnek legalábbis biztosan nem, és ezt a szélsőbaloldali Syriza párt komoly támogatottsága tökéletesen példázza. A politika ugyanis a választók számára nem gazdasági vagy egyéb más mutatókból áll, hanem érzésekből. De nem csak a görögök milliói számára, hanem sehol a világon. Ezt pedig Alexis Tsipras, a Syriza vezetője nemhogy érzi, hanem maximálisan rá is játszik. Magyar analógiával azt is mondhatjuk, hogy Tsipras szabadságharcot folytat a görögök nevében az EU-val és az IMF-fel, és ezt a helyiek imádják.

De miért érdekes vagy veszélyes mindez ez az EU többi országára nézve? A válasz egyszerű: Szamarasz kormányfő a múlt héten bejelentette, hogy előrehozott elnökválasztásokat tartanak Görögországban, ami nem csupán arról szól majd, hogy végre meglegyen az ország következő elnöke, hanem arról is, hogy a többség vajon a nemzetközi mentőcsomagot támogató koalíciót, vagy az azt teljes egészében elutasító Syrizát támogatja-e? Stavrosz Dimasz volt uniós biztos személyében ugyanis a kormány egy nyíltan a jelenlegi irány és Európa mellett elkötelezett jelöltet indít harcba, aki ha nyer, megszilárdítja a Szamarasz-kormány belpolitikai helyzetét és céljait. Viszont ha Dimasz veszít (erre a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint van esély), akkor szinte biztos, hogy a mostani EU-párti kormány megbukik, és előrehozott országgyűlési választásokat tartanak tavasszal.

gorogok-tsipras.jpg

("A következő görög miniszterelnök?" - Alexis Tsipras, f: www.vitobiolchini.it)

Egy ilyenen pedig nem más győzne, vélhetően utcahosszal, mint Tsipras és a Syriza. És ha ez így történne, akkor az új görög kormány először vélhetően az EU/IMF megállapodást rúgná fel, majd megtagadná a nemzetközi hitelek visszafizetését, szándékosan csődbe menne, újra bevezetné a drachmát és kilépne az Európai Unióból. Ja, hogy mindeközben valószínűleg az ország még kilátástalanabb helyzetbe kerülne, mint az elmúlt 40 évben bármikor, illetve egy ilyen döntéssel még az EU többi országát is magával rántaná a semmibe. Hát ez az, ami vélhetően nem számít a Syrizának.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr516976913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.12.13. 14:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2014.12.12. 19:04:54

"Megtagadná a nemzetközi hitelek visszafizetését, szándékosan csődbe menne, újra bevezetné a drachmát és kilépne az Európai Unióból."

Így a korrekt, visszafizetni már úgysem tudja, 100% feletti adósság rátával esély nincs. Onnantól legalább tiszta lappal indulhat.
Nemcsak a görögök a hibásak, a bankok felelőtlen hitelezése ugyan úgy felelős a kialakult helyzetért. Egy bank kockázatkezelési igazgatóságának tudni kell felmérni, hogy egy vállalat vagy állam milyen mértékig hitelképes.

"Ja, hogy .. az ország még kilátástalanabb helyzetbe kerülne, .. illetve egy ilyen döntéssel még az EU többi országát is magával rántaná a semmibe. "

Nehogymár ezért isa görögöket baszogassuk. Elég hulladékul van összetákolva az EU, ha egy görög bedőléstől németestől, franciástól, olaszostól összeomlik.
Mondjuk nem kár érte, Európa kultúrái nagyszerűek, de összemosni az egészet értelmetlen. Megszűnne Európa lényege.
Nem lenne kár az unióért. De Görögország még nem omlasztaná be, ők csak az eurozóna miatt kellenek, azért tömték ki őket pénzel.
A nagy durranás Olaszország lesz, ha összeomlik az adósságteher alatt. Akkor aztán nem tudják majd tovább egyben tartani az Eurokolhozt.

Tudományos libsizmus 2014.12.12. 19:16:08

Ha összejönne nekik, akkor ismét beírnák a nevüket a történelemkönyvekbe.

zobod 2014.12.12. 19:28:30

@Krisz11: sokkal rosszabb helyzetbe fognak kerülni, tiszta lap ide, vagy oda. Szerencsétlen emberek azt nem fogják fel, hogy a stabilizációval járó erős elszegényedés, illetve a összeomlással járó nyomorba süllyedés a két opció, ami közül választhatnak, és az elsővel _relatíve_ még mindig jobban járnak. Az ilyen sziriza féle hitvány demagógokat ez persze nem érdekli. Ők csak annyit tudnak, hogy a felső tízezer a nyomorgó Kongóban ugyanúgy jól él, mint a gazdag Norvégiában... hidd el, ezek a macskajancsik semmi mást nem akarnak, mint hogy ők legyenek az elit, ennek érdekében illúziók keltésével hergelik nyomorult kétségbeesett görögöket. Ha megválasztják őket, akkor nyert ügyük van, az elitnek jó sora lesz egy összeomló Görögországban is.

BB 89 2014.12.12. 19:49:45

Görögországban nincs közvetlen elnökválasztás.

smartdrive 2014.12.12. 19:55:36

kimaradt a forgaókönyvből, hogy akkor a törökök kilépnének a NATO-ból, és - orosz támogatással - megtámadnák és elfoglalnák a görög szigeteket

smartdrive 2014.12.12. 19:57:51

@zobod: "Ha megválasztják őket, akkor nyert ügyük van, az elitnek jó sora lesz egy összeomló Görögországban is."

Szálasi miniszterei is ezt hitték. aztán fellógatták őket

Krisz11 2014.12.12. 20:09:32

@zobod: "a stabilizációval járó erős elszegényedés, illetve a összeomlással járó nyomorba süllyedés a két opció"

Azt írták korábban az újságok, hogy a német bankok szándékosan hitelezték a görögöket azon a ponton túl is, ami biztonságos és indokolható lett volna. A német exportot ugyanis segítette, hogy a bevételeket, amik végül a bankokban csapódtak le, a görögök további hitelezésére fordítsák. Ellenkező esetben a görög fogyasztás visszaesik, ezzel a német export is, és Németország is recesszióba süllyed, ott is munkahelyek szűnnek meg, stb.
De ez az egész nyilván nem tartható fenn hosszú távon így sem, az egész rendszer belülről rohad, még ha pénznyomtatással sokáig el is lehet bűvészkedni.

Szóval szerintem annyira elszaladtak már az adósságok és annyira egymástól, más ország fogyasztásától is függenek az egyes országok, hogy nincs "puha landolással" járó stabilizáció.

tothh · http://polizis.blog.hu 2014.12.12. 20:18:26

@BB 89: Akartam volna én is írni ezt, kissé meglepetten is olvastam, hogy erre próbál utalni a cikk. Viszont, a meglehetősen bonyolult elnökválasztási procedúra eredményezhet előrehozott választást is. Hiszen, ha három egymás utáni fordulóban nem tudnak elnököt választani (2/3, 2/3, 3/5 többséggel) az automatikusan előrehozott választást jelent. (ott már nyerhet a Sziriza Ciprasszal) Volt már ilyenre példa, mégpedig 1990-ben, amikor egy korabeli jelentős instabil belpolitikai válságot zártak le ezzel, ill. Karamanlisz második megválasztásával.
Lehet, Szamarasz pont ezt a kérdést akarja rövidre zárni, és arra apellál, a szakadár, ill. kis pártok támogatni fogják jelöltjét.

A másik, úgymond kritikai megjegyzésem lenne, írjuk egységesen a neveket, mert ha Szamarasz (és nem Samaras) akkor Ciprasz, és a Sziriza sem Syriza. Amúgy így, hangzás szerint helyes magyar szempontból.

na4 2014.12.12. 20:33:45

A görögöket már réges régen ki kellett volna rúgni az EU-ból. Az Isten pénzét is elqurták, egyre csak követelőznek, egy feneketlen hordó. Fizessék vissza a milliárdokat, és húzzanak el!

saját macskám 2014.12.12. 20:45:58

ááááááá esz fojjóóóóó megé é égeeet

Krisz11 2014.12.12. 20:48:12

Nem biztos, hogy el kell ítélni a görögöket, bár folyik a hangulatkeltés ellenük. Alig tudja róluk valaki, hogy ők dolgoznak a világon a 2. legtöbbet, az EU-ban meg a legtöbbet. Mi magyarok meg a 6. legtöbbet a világon.

Itt egy OECD statisztika az éves munkaórák számáról:

stats.oecd.org/index.aspx?DataSetCode=ANHRS

sanyix 2014.12.12. 21:01:52

@Krisz11: az hogy papíron mennyit dolgoznak az nem jelent semmit... alkalmazottként én is 8-ból 1-2 órát dolgoztam...

zobod 2014.12.12. 21:16:49

@smartdrive: ja, van néhány amelyik így végzi... a többség sajnos ágyban, párnák közt...

@Krisz11: biztos lesznek még adósságleírások, meg adósság lejárati idő kitolások, főleg ha nincsen tartós és érdemi gazdasági növekedés. Nem tudom, a sziriza mire játszik, de még ha minden magán termelőeszközt el is koboznak, gyárakat, szállodákat, szolgáltatókat stb az állam bevételei akkor is brutálisan esni fognak márpedig EU/IMF pártfogás nélkül annyiból kell majd kijönnie a görög államnak, amennyi bevételet be tud szedni, a piacról nem tudnak kölcsönt felvenni. Még ha maradnak az euroövezetben, akkor sem. Nem sok örömük lesz az államcsőd utáni nullás költségvetéseikben. Van ennél jobb forgatókönyv is, persze az sem a régi bőséghez visszatérésről szól hanem a további megszorításokról, de még kevésbé rossz, mint a sziriza kommunista demagógiával nyomuló, hataloméhes kalandorainak káosza.

Krisz11 2014.12.12. 21:18:05

@sanyix: Én pedig alkalmazottként 8-ból 9,5 órát dolgozok. Tényleg nem jelent semmit.

paráznabillegető 2014.12.12. 21:19:00

@Krisz11: hát ez valami csoda!
hogy mink vagyunk a hatodik legszorgalmasabbak, mégsem jutunk vele sehova!
biztos a zs...k meg a c...k miatt! meg a nyugat, meg a kapitalisták, meg gyarmat, meg imf, gyurcsány, orbán, putyin, merkel, usa!
na, lejárt a pisiszünetem, megyek vissza betemetni a gödröt, amit nemrég ástam...

sanyix 2014.12.12. 21:26:46

@Krisz11: na erről van szó, tehát ebből kiindulni értelmetlen...

Gyingizik 2014.12.15. 11:03:41

A cikk alapján végképp érthetetlen, hogy ha rákattintok a görög átlagbér, görög minimálbér, görög munkanélküli segély kifejezésekre a guglin, akkor 2,5-3x akkora összegeket ír ki euroban, mint amit minálunk lehet kapni ezekre forintban! A görögök a "szegények" akik "nagy bajban vannak" akkor mi mik vagyunk??! Az én fizum forintban annyi, mint egy kezdő görög munkanélküli segély euroban. (680 euro) Pedig 16 év munkaviszonyom van, fősulis diploma, csop.vez vagyok, 5 ember kisfőnöke.
Tanulság: az átlagbér nincs komoly összefüggésben a gazdasági teljesítménnyel és a termelékenységgel, mert mindig annyi, amit a politikai elit ki tud alkudni a multikkal.
süti beállítások módosítása