A nap, amikor a görögök inkább Putyint választották?

2015. április 08.

Ezekben az órákban is Moszkvában tárgyal Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök, a nemzetközi média által radikális baloldalinak bélyegzett párt, a Sziriza vezetője. Ciprasz oroszországi látogatásának csúcspontja azonban a kora délutáni, Vlagyimir Putyinnal közös tárgyalása lesz, ami talán választ ad arra, hogy mit akar Görögország az oroszoktól, hiszen ezt ma senki nem tudja. Bár hetek óta pletykálnak egy esetleges görög-orosz megegyezésről, amivel Athén kiválthatná nemzetközi hiteleit, egy ilyen megállapodásra kevés az esély.

Az előzetes tervek szerint délután 1-kor (moszkvai idő) találkozik Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megbeszélést folytassanak a két ország közötti együttműködés jelenéről és jövőjéről, majd ebédeljenek, aláírjanak pár fontos, előre egyeztetett dokumentumot, végül pedig nemzetközi sajtótájékoztató tartsanak a megállapodottakról. Ez önmagában persze rutin diplomácia, ami nem feltétlenül tartogat semmi izgalmasat a külső szemlélőknek. A jelenlegi világpolitikai helyzetben azonban – mint korábban Putyin budapesti látogatásán is – minden szónak, minden egyes sóhajtásnak jelentősége lehet, hiszen a történet most mégis csak az, hogy egy olyan politikai szervezet egyik tagállamának vezetője találkozik Oroszország első emberével, amely súlyos gazdasági szankciókkal sújtja Moszkvát. És, amely teszi ezt mindazért, amit az oroszok állítólagosan Ukrajnában művelnek: Krím, Donyeck, Luhanszk, polgárháború közeli állapot, titkos fegyverszállítmányok, szándékos uszítás. Az Európai Unió állandósult gondjait ellenben nemcsak a kelet-ukrajnai állapotok jelentik, hanem Görögország gazdasági helyzete is. Athén évek óta nemzetközi hitelek biztosította lélegeztető gépen van, és bár a gazdasága rövid ideje a talpra állás jeleit mutatja, a teljes siker még nagyon messze van. Ezt tudják minden uniós fővárosban.

gorog2.jpg

("Tegnap Nyugat. Ma Kelet. És holnapután?" f: rt.com)

Ennek ellenére, Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlóan, Alexisz Ciprasz is jó ideje az EU-USA tandem oroszellenes szankciónak meggyőződéses ellenzői között van – dacára annak, hogy az intézkedéseket ő maga és pártja is megszavazta. Illetve, a napokban a görög kormány felvetette, hogy számításaik szerint Németország még közel 280 milliárd euróval tartozik neki, II. világháborús jóvátétel gyanánt, a nácik okozta rombolás helyreállításáért. Egyik oldalon tehát ott áll egy miniszterelnök és egy ország, amely nemzetközi hitelekből (elsősorban Berlinnek köszönhetően) tud csak fennmaradni. A másikon pedig ott áll ugyanez a politikus és ugyanez az ország, amely egyszer a korábban egyeztetett feltételek betartását és a teljes együttműködést hirdeti, másszor meg az uniós kilépését fontolgatja és a nemzetközi hitelszerződés azonnali felrúgását. Természetesen badarság lenne nem elismerni a tényt, hogy Ciprasz helyzete rendkívül komplikált. Hiszen, amíg hazájában egy az egész baloldali politikai spektrumot lefedő pártszövetséget kell kormányon igazgatnia (dühös és elkeseredett választók ellenében), addig a nyugati hitelezők a pénzük visszafizetéséhez szükséges (mindenkori) garanciákat akarják kikényszeríteni Athénból. Klasszikus 22-es csapdája, mert lényegében semmi sem lehet jó döntés. Ha a trojka (Európai Központi Bank, EU, IMF) irányába tesz gesztusokat a görög kormányfő, akkor saját pártja és a választói szeretnék a fejét. Ha viszont népe irányába tesz gesztusokat (például a hitelfeltételek újratárgyalásán keresztül), akkor a nyugat követeli a fejét.

Megoldást azonban egy miniszterelnöknek minden problémára találnia kell, még egy ilyen sehogy és semmikor nem jó konfliktusban is, és úgy látszik, hogy Alexisz Ciprasz válasz erre a következő: mindenhol mindenkit biztosítunk uniós és a hiteleink visszafizetése iránti elköteleződésünkről, de ezt kiegészítjük olyan információkkal, amit a nemzetközi sajtó számára csepegtetnek egyes névtelenségbe burkolózó kormányzati vagy kormány közeli források, amik elsődleges vállalásainkat finoman (vagy akár teljes egészében) megkérdőjelezik. Ez utóbbira lehet példa a pletyka, hogy a mai Putyin látogatás egy görög pénzügyi mentőcsomagot készít elő, amivel Athén kiváltja majd nyugati hitelezőit, vagy, hogy Görögország, amennyiben nem lesz hitelfeltétel újratárgyalás, akkor azonnali hatállyal államosítja bankjait, megtagadja hitelei visszafizetését, újra bevezeti a drachmát és kilép ez EU-ból. És persze ebben a képbe illik a mostani II. világháborús jóvátétel kérdése is, amit semmilyen felelősen gondolkodó görög politikus nem vehet komolyan, hiszen az ezzel kapcsolatos ügyeket a két ország már évtizedekkel ezelőtt – nemzetközi jog keretei között – teljes egészében rendezte.

gorog1.jpg

("Sarlóval könnyebb lesz az élet", f: forexlive.com)

A fentiek fényében akkor mégis mi várható ma Moszkvában? Vélhetően megegyezés arról, hogy Oroszország több görög gazdasági ágazatba is befektet – szó van kereskedelemről (pireuszi és a szaloniki kikötők), közlekedésről (helyi vasút), energiáról (gáz) és a turizmusról –, valamint, hogy néhány uniós tagállammal szemben, köztük a görögökkel, az oroszok hamarosan feloldják mezőgazdasági embargójukat. Athénnak ez azért lenne különösen fontos, mert az Oroszországba irányuló görög export közel felét éppen ez az ágazat adja. Orosz hitelről viszont – főleg olyanról, amely kiváltaná a nyugati hiteleket – minden valószínűség szerint nem lesz szó, ami persze látva az orosz gazdaság teljesítményét (pl. idén még mínuszos GDP növekedés / rubel tavalyi összeomlása / országba irányuló külföldi működő tőke kvázi megszűnése / deviza tartalékok stabil felélése), finoman szólva sem meglepő. Vagyis a görögök hol ijesztgetnek, hol kettős beszédet alkalmaznak, hogy jobb pozíciókat érjenek el a brüsszeli tárgyalóasztaloknál. De ha sikert érnek el, ha nem, kilépni minden bizonnyal nem szeretnének az EU-ból, mert számukra ott a megsemmisülésen kívül nincs semmi.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr707350404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

empoftla 2015.04.08. 16:40:14

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, ez jó hír, mert azt jelenti, hogy Brüsszel és a liberális nyugat nem tudja kikezdeni a bölcs Putyin által virágoztatott Oroszország békés együttműködését még EU tagállamokkal sem. Így a görögök is feljöhetnek majd az orosz életszívnonalra, gyorsan lehagyva a hanyatló nyugatot (ami valószínű holnap teljesen bedől).

2015.04.08. 18:03:13

Visszajön a többpólusú világ, ahol minden ország úgy lavírozok, hogy számára a legkedvezőbb feltételeket kapja meg.

A verseny megvalósulása nagyban. A monopóliumok helyett. Azért mégis megérte nyomatni ezt a piacgazdaságot! :)

zobod 2015.04.08. 18:27:54

A hidegháború idején EK tagságot, fejlesztési pénzeket, olcsó kölcsönöket kaptak a görögök hogy ne kerüljenek szovjet befolyás alá. Erre most is játszhatnak, lehet hogy Oroszország meggyengült a pár évvel ezelőtti helyzetéhez képest, de Görögországhoz képest még mindig egy nagyságrenddel fentebb vannak, és lesz elég forrásuk egy kis, nehéz helyzetben lévő peremországban befolyást vásárolni.

különvélemény2 2015.04.08. 18:30:40

GYK:

Görögország csak a kivételes földrajzi helyzete miatt lett EU és NATO tag.
Sajnálatos módon az usa manapság szarik a görögökre, így az eu-nak kellene kimentenie az eddig mesterségesen fenntartott görög jólétet, arra meg nincs lóvé.

Így megy ez az igaz kapitalisták játszóterén.
Ameddig kellesz, van pénz, amikor már annyira nem, akkor dögölj meg, de csak miután privatizáltuk még az anyádat is.

♔batyu♔ 2015.04.08. 21:13:18

Az embargó egyetlen "előnye" idáig az volt, hogy USA 7%-al növelte orosz exportját és a fegyvereladások is nőttek.

Nem értem ehhez a görögöknek ugyan miért kellene asszisztálniuk. Ráadásul épp most amikor szarban is vannak.

♔batyu♔ 2015.04.08. 21:18:34

@A demokrácia leszakadó függönye: Ez szerintem még mindig jobb alternatíva, mint feloldódni egy USA által irányított és szabályzott kereskedelmi rendszerben. Pedig ez erőszakosan hosszútávon úgy sem szabályozható.

ősbölény 2015.04.08. 21:26:48

Ciprasz (ill. Tsiprasz, TGM változatában) a csimborasszója ez európai populizmusnak, sorsa pedig gyorsított felvételen fogja megmutatni, hogy mit eredményezhet egy ilyen felelőtlen politika. Azért mondtam, hogy az európai populizmus csimborasszója, mert nyilván Afrikában és Dél-Amerikában ezt jóval meghaladó populista politikák is léteznek, mondjuk Kubában, de Európában legfeljebb Orbán közelíti meg ezt a magaslatot.
Ciprasz úgy nyert választást, hogy a görög népnek a lehető legkönnyebb álmot ígérte meg: nem fizetjük vissza a kölcsönöket, bevezetjük a szocializmust, az ármánykodó fináncoligarchia majd jól megnézheti magát. Már a választási győzelem másnapján kiderült, hogy bolondította a népet, hiszen, ha nem fizet, jön az államcsőd, és akkor nincs fizetés az állami alkalmazottaknak és nincs nyugdíj senkinek. Tehát csak választási fogás volt a keménykedés a hitelezőkkel szemben, ezt nyilván ő maga is tudta, tehát most előáll a háborús jóvátétellel, és nyilván van még a tarsolyában néhány ilyen ötlet, amellyel azt akarja elhitetni a becsapott választókkal, hogy a derék görög népet egy ellenséges összeesküvés nyomorgatja, csak azért utasítja el egész Európa az ő méltányos követeléseit, mert az utolsó vércseppet is ki akarják szívni a hellénekből, ha tehát bukunk, akkor az nem az én eszement és csak az azonnali politikai sikert szem előtt tartó politikám, hanem a Nyugat aljasságának a következménye.
Egyébként nem ismerős ez, kedves feleim? Orbán nem azzal kezdte az ámokfutását, hogy 7%-os költségvetési deficitet akart elfogadtatni az Eu-val? S mi jött ennek elutasítása után? A magánnyugdíjpénztárak államosítása, tehát a 20 év múlva nyugdíjba menők kirablása.
Ciprasz tegnap, az államcsőd előestéjén 100 €-val emelte a minimálbért. Ezt ugyan senki nem fogja kifizetni a görög állami alkalmazottaknak, de Ciprasz jelezte, hogy ő hogyan gazdálkodna, ha az EU engedné. Ez nyilván a politikai végrendelete, hogy az államcsőd és a bukás után megmaradjon a legendája, hogy ő a népért mindent...
Sajnálom, erről megint Dél-Amerika jut eszembe, Perón (Argentínában) pont így távozott 1955-ben, s tért vissza 1973-ban.
A Sziriza bukása nyilvánvalóan elkerülhetetlen, s csak drukkolhatunk, hogy minél hamarabb és minél drasztikusabban következzék be, különben a populista járvány tovább erősödhet az egész világon. A populista politikából pedig vagy fasizmus vagy szocializmus lesz, értelmes európai ember pedig egyikből sem kérhet, mi pedig, itt Kelet-Európában pláne nem, hiszen mindkettőt megszenvedtük a saját bőrünkön.

♔batyu♔ 2015.04.08. 21:27:45

@zobod: Az energia valahol olyan varászszó az országok számára mint nekünk a pina. Egyetlen eltévelyedett országon sem csodálkozom, az oroszok pedig nagyon is jól tudják "mitől döglik a légy".

♔batyu♔ 2015.04.08. 21:30:54

@ősbölény: Végül ha van olcsó hitel és olcsó energia, akkor Ciprasz éppenhogy be tudja tartani az ígéreteit. Ha jól belegondolunk éppúgy nincs más választása, ahogy pld. Orbánnak sem. Itt csak kívülről hisszük azt, hogy van alternatíva.

Szerintem a görögöket ugyanúgy nem érdekli honnan van az olcsó energia és hitel, ahogy téged sem érdekelne.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.04.08. 22:12:15

Az Oroszoknak nincs annyi pénze, amennyivel a görögök tartoznak.
Évekkel ezelőtt be kellett volna dönteni a görögöket azzal, hogy nem adnak nekik több nemzetközi hitelt. Akkor bukó lett volna 100 milliárd euró, ma már 300 lene a számla.
Egyszerűbb lett volna a befektetőket kártalanítani EU forrásból, mint a görögök jóléti dorbézolását finanszírozni.

A görög gazdaság gyengébb a magyarnál, míg az életszínvonal nyugat-európai volt.
Mindezt más pénzéből finanszírozták. Bukjanak be a francba, éljenek a mi életszínvonalunk alatt, de senki ne finanszírozza már ezt az ingyenélő csőcseléket! Minél tovább tartják lélegeztetőgépen a görögöket, annál nagyobb lesz a veszteség. Botrányos, ahogy azok ott hőbörögnek, hogy vissza kell fizetni a kölcsönöket, és közben csak követelik a pénzt. Mert nekik az jár...
Hát a francokat!

na4 2015.04.09. 00:44:44

A görögök menjenek a francba. Munka helyett kunyerálni tudnak csak. Ez a moszkvai út nudli, már csak kapálózás. Az oroszok is szarban vannak, ill. ismerik ezeket a lúzereket, hogy minden pénzt elqurnak. Grexit, tünés ki az EU-ból!

medium size devil 2015.04.09. 01:42:51

@maxval bircaman szerkesztő: Idáig hallatszik a vidám fitymacsattogásod Bulgáriából, birkabaszó Ivan Marinov.

_Neville 2015.04.09. 03:25:59

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "A görög gazdaság gyengébb a magyarnál, míg az életszínvonal nyugat-európai volt." S akkor ez hogy működött eddig? Mert az a felállás törvényszerűen összeomlást hoz, válság nélkül is.

Mészáros Laci 2015.04.09. 04:08:43

@maxval bircaman szerkesztő:

Jól gondolom, hogy nem olvastad el a cikket...? :))))

Mészáros Laci 2015.04.09. 04:14:09

@ősbölény:

Hát Ciprasz a görög nép esszenciája.
Pont, ahogy Orbán a magyar népé...

Mészáros Laci 2015.04.09. 04:17:06

@különvélemény2:

Azért van esélye a görögöknek, pl elkezdhetnek NEM másokra mutogatni, hanem cselekedni önmagukért. De hát Ciprasz kb egy Kásler Árpád józanságát hozza...

empoftla 2015.04.09. 05:58:00

@maxval bircaman szerkesztő: Szerencsére, mert a mélyelemzés nagy szakértelmet igényel, ami csak az igazi illiberálisoknak adatik meg.

igazi Ténytár 2015.04.09. 06:15:11

@maxval bircaman szerkesztő: Valóban, végre kidobjak őket az a eurozonabol es az EU-bol is lehetőleg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 06:16:50

@igazi Ténytár:

Ez nem valószínú, mert Brüsszelnek kell a görög vagyon habzsolása.

empoftla 2015.04.09. 06:20:19

@maxval bircaman szerkesztő: Mindegy, nem? A liberális EU szétesik, Brüsszel hatamlát illiberális forradalom dönti meg nemsokára.

Mészáros Laci 2015.04.09. 07:58:35

@igazi Ténytár:

Ez azért kétélű dolog, hiszen az eurozónába is azért vették fel őket, hogy a német turistának ne kelljen pénzt váltania amikor szantorinin vagy krétán nyaral. A politikusok nem igazán tudják elképzelni, mennyire nehéz egy országnyi ember attitűdjét megváltoztatni.

Itt van például ez a birka, aki kitartóan tolja az oroszok szekerét - és jól csinálja, hiszen még belőlem is kiprovokál néha egy választ, pedig én tudom, hogy pont ezt nem kéne. Gondolkodik? Nem.

ősbölény 2015.04.09. 08:21:05

batyu: Hol van olcsó hitel? Hol van olcsó energia? Az orosz hitel és az orosz energia, amit a görögök olcsón kaphatnának, az csak német vagy holland viszonylatban számít olcsónak, a görögök számára méregdrága, ahogy méregdrága volt a KGST-kereskedelem is hazánk számára. Valójában volt méregdrága, nem rubelban vagy forintban számolva: merthogy hozzákötötte az országot a szovjet blokkhoz, azaz a gazdasági leszakadáshoz. Az olcsó orosz hitel és energia ára az lesz, hogy a görögök is csak orosz piacra termelhetnek (hiszen csak áruval törleszthetik a tartozást), ami pedig az orosz piacra jó, az nem jó sehová máshová. Ez volt a KGST is.
Csupa olyan dolog várható Hellászban, amit mi túl jól ismerünk a múlt század második feléből.

ősbölény 2015.04.09. 08:25:28

@Mészáros Laci: Úgy gondolom, hogy Orbán és Ciprasz valóban esszencia, de nem a magyar vagy a görög népé, hanem pillanatnyi helyzetüké, ahová évtizedek téves vagy hibás politikája vitte az országukat. Nem hiszek a néplélekben vagy a nemzeti karakterben.
Ez különben csak egy apró, filozofikus helyesbítés, a kommentedben rejlő pesszimizmussal, és az e poszthoz kapcsolt egyéb kommentjeiddel mélyen egyetértek.

Mészáros Laci 2015.04.09. 08:35:25

@ősbölény:

"Nem hiszek a néplélekben vagy a nemzeti karakterben."

Ez talán túlzás is, főleg, hogy egész mást tapasztalnál falun és városon, és különböző társadalmi rétegek között, de a földrajzi közelség, közös nyelv, sajtó / TV / rádió / közélet eléggé összehozza az embereket.

Szó nincs arról, hogy a "magyar"-ság vagy a "görög"-ség határozná meg ezt, de mégis, a családok generációról generációra átadnak egy alap-attitűdöt, az iskolarendszer ezt megerősíti, és a következő nemzedék úgy nő fel, hogy ezt képviseli, amikor pedig behúzzuk magunk mögött a függönyt, olyan párt mellé tesszük az X-et, amely a miénkkel azonos erkölcsi értékrendet képvisel.

Ebben az értékrendben nálunk (és a görögöknél még inkább) meghatározó az, hogy a kihívást jelentő élethelyzetekben nem merünk dönteni és cselekedni (mert félünk a hibázástól), viszont nagyszerűen rámutatunk a felelősre és miközben azt várjuk, hogy VALAKI tegyen már VALAMIT, panaszkodunk és hibázatunk. Mondjuk a felnőtt lakosság háromnegyede.

A pesszimizmus talán túlzás, inkább úgy mondanám, hogy hosszú még az út és néha egy kicsit fárasztó.

DIODORO 2015.04.09. 12:34:43

" a gazdasága rövid ideje a talpra állás jeleit mutatja, "

Nem. Nem mutatja azt. A trojka elkúrta. Nem kicsit. Nagyon!

Gyurcsánnyal ellentétben a trojka nem akarja belátni hibáját és azt, hogy rossz gazdaságpolitikát erőltetett a görögökre....

Mészáros Laci 2015.04.09. 13:19:10

@DIODORO:

SZERINTED rossz gazdaságpolitikát erőltettek a görögökre.

A németek szerint meg dolgozni kell, nem pampogni.

Én az utóbbival értek egyet.

Egyébként (fejlemény): a görögök kiizzadták az IMF hitel esedékes részletét, átmenetileg megúszták az államcsődöt (egyúttal Varufakisz kapott majdnem egy hetet, hogy valami épkézláb programot rakjon össze - úgy látszik, a németek nem csípik, hogy a görögök Putyinnal hetyegnek, a németek pénzén).

www.portfolio.hu/gazdasag/hatnapos_hataridot_kaptak_a_gorogok.3.212455.html

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.20. 12:37:03

@igazi Ténytár:

A háttérhatalom támadni próbál, de a görögökön nem tudnak fogást találni. 3000 éves nép, mely sok mindent kibírt, a liberális háttérhatalmat is ki fogja bírni.
süti beállítások módosítása