Pro/Kontra: Kell-e kerítés a szerb-magyar határra? (1)

2015. június 24.

Hatalmas belpolitikai vihart kavart a magyar kormány döntése, miszerint kerítést épít a magyar-szerb határon az illegális bevándorlók feltartóztatására. Ismerve a fenyegetés mértékét, könnyen eldönthető, hogy ez a szándék nem csupán helyes, hanem egyenesen Magyarország kötelessége.

Messze mögöttünk vannak már a hidegháború lezárulását követő önelégült optimizmus évei, mikor a hajdani Jugoszlávia felbomlását követő háborúk és népirtások csupán átmeneti rendellenességeknek tűntek a történelem haladásának szükségszerűnek látott irányába, amelyet a demokrácia és a piacgazdaság világszintű és rohamszerű elterjedése jelentett. A kivételekből azonban az elmúlt két és fél évtized során még a legidealistább európai polgár számára is kitűnt a nyilvánvaló tény, hogy az emberiség döntő részének sorsát továbbra is a polgárháborúk, vallási villongások és kisszerű törzsi torzsalkodások fogják jellemezni. A legtöbbeknek így esélyük sincs arra, hogy hazájukban maradva életszínvonaluk megközelítse akár Európa peremvidékének jólétét. Az emberek által adott válasz ezekre a kérdésekre logikus, menekülni kell a kilátástalanság helyzetéből és szinte bármi áron eljutni oda, ahol esély adódhat az újrakezdésre. Ez az „Ígéret Földje” azonban nem az óceánok által védett Egyesült Államok, se nem Japán, egyedül Európának és az ide vezető úton elterülő államoknak kell viselnie mindazt a terhet, amit a kilátástalanságban élők egyre csak sokasodó százmilliói jelentenek.

kerites1.jpg

("Ma", f: hataretkelo.com)

A magyar kormány döntése erre a kihívásra ad egy tökéletlen, de szükségszerű választ, egy olyan helyzetben, amelyben csak rossz és rosszabb megoldás létezik, mert mindenekelőtt alapvető kötelességünk és nemzeti érdekünk megvédeni határainkat az illegális bevándorlóktól, és az ide érkező valódi menekültek befogadását törvényes keretek közé terelni. Hazánk a schengeni övezet teljes jogú tagja, amely kötelez minket, hogy az Európai Unió délkeleti határát minden szükséges eszközzel megvédjük az illegális beszivárgás ellen. Ennek a kötelezettségnek az elmulasztása akár Magyarország kizárását is eredményezheti a schengeni övezetből, márpedig az Uniós polgárok szabad mozgása a kontinentális blokkon belül az európai történelem egyik legnagyobb vívmánya, egyben szimbóluma annak, hogy nagy erőfeszítések árán a korábbi ősellenségek össze tudtak fogni egy közös eszmény érdekében. Az illegális migráció által okozott káosz, éppen ezt a törékeny egységet veszélyezteti. A polgárok szabad mozgásának beszüntetését követné a tőkeáramlás korlátozása, ezzel pedig ütne az Európai Unió végórája.

Magyarország újra a civilizált Nyugat délkeleti végvárában találta magát, és míg Románia és Horvátország remélhetőleg képes határait ellenőrizni, ugyanez nem mondható el a Balkán-félsziget többi országáról. Szerbián keresztül mind a jobb életet kereső albán népesség, mind a széteső, az Unióból való kirúgás által fenyegetett Görögországon át érkező migránsok szabad utat találhatnak egészen hazánkig. A világ összes konfliktusát és nyomorát képtelenek lennénk megoldani, és az Európába vágyó százmilliókat se vagyunk képesek befogadni, egyet azonban szavatolhatunk: határaink biztonságát.

kerites2.jpg

("Holnap", f: penzcentrum.hu)

Az európai „Ígéret Földje” porózus határainak ködös látomását, amely már idén is százezreket buzdított arra, hogy életveszélyes körülmények között tegye meg az utat Afrikából vagy a Közel-Keletről az Európai Unióba, az „Európa Erőd” szilárd képének kell felváltania. A tüneti kezelés, azaz a naiv befogadás helyett, az illegális migráció és a menekültkérdés okait kell felszámolnunk közép és hosszú távon, vagyis, elő kell segíteni, hogy a fejlődő országokban a lakosság megtalálja boldogulását, és hozzá kell járulni a terrorizmus elleni harchoz a Közel-Keleten. Ameddig azonban a nemzetközi helyzet nem változik, országhatárunk lehető legteljesebb védelme határozza meg bármely megválasztott magyar kormány nemzeti, egyben Európai Uniós elsőrendű kötelezettségét.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr657569150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hintz ezredes 2015.06.24. 11:48:52

Nemsokára jönnek majd az érzelgős libsik, akik megmondják, hogy igazából 7 milliárd embernek kellene Luxemburgba költöznie, hogy esélye legyen az „emberhez méltó” életre.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.24. 16:19:14

erdekes lenne amugy kutatni a parhuzamot a Magyarorszagrol Nemetorszagba es Angliaba koltozok es a menekultek kozott... mik a mozgatorugok, miert az adott orszag... amugy az is meglepo, hogy Schengeni hataron csak ugy at lehet setalni gond nelkul... erdekes lett volna egy honapja csinalni egy kozvelemeny kutatast, hogy a hatarainkon vajon most van-e kerites...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2015.06.24. 17:09:50

Az a baj hogy az USA megint Európa gyíkjával verte a csalánt amikor elkezdte osztani a demokráciát a Közel-keleten. Most is a vén kontinens hajthatja csapágyasra a szopórollert.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.24. 17:33:03

60 millióan menekülnek ma a világban és kb 87%-ának nem is Európa a célja. A 60 millió ember fele gyerek. Európába akik el is jutnak egyáltalán, többségében olyanok érkeznek akik a halál, az erőszak vagy az éhezés elől menekülnek.
Európa elöregszik, migránsokra így is úgyis szükség lesz.
Ha okosan csinálnánk, megfontoltan, ésszerű szabályokat lefektetve, akkor mindenki jól járna, a menekültek új életet kezdhetnének, az elöregedés lassulhat.
Mindenekelőtt embernek kell maradnunk szükséghelyzetben is. Az, hogy mi ide születtünk és van mit ennünk az szerencse, akinek ezért hónapokig, vagy évekig kell menekülni országról országra, igenis megérdemli hogy ne küldjék vissza a biztos halálba.
Nem bűnözőkről beszélek, hanem emberekről, akik csupán élni szeretnének.
Másrészt a 22 mrd ami a kerítésre megy plusz majd amit annak őrzése felemészt, nyugodtan mehetne a 350ezer éhező magyar gyereknek..

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.24. 17:53:38

@Hintz ezredes: osztod az észt, amúgy mi a szösz az a libsik?- mindenki ezzel a szóval takarózik ha hárítani kell..
soha nem történik meg, de kipróbálhatnád milyen állandó fenyegetettségben élni, és majd akkor beszélj ilyen tiszteletlenül másokról ha átéltél hasonlót és te jobban csináltad.
Az persze hogy több éves szőnyeg alá söpört ügy nőtt az unió fejére, arról szó sem esik. Ha meg lenne ennek a folyamatnak a kidolgozott ütemterve akkor most nem pánikolna mindenki és nem hagynák szószban az Európa szélén lévő országokat a nagy hatalmak.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2015.06.24. 18:37:02

Ugyan már, ez a "bevándorlás, mint az előregedő Európa jövője" gondolat már rég halott, ne kísértsük feleslegesen. Nyilvánvaló hogy nem megoldás semmire: arra hogy valahol éheznek, valahol pedig kiöntik a felesleget, csak ovisok gondolják megoldásként hogy el kell küldeni a meghagyott déli zsemlét a négereknek és akkor jó lesz mindenkinek.
Európa részben gyökérvesztése és értékválsága, részben a mennyiségi nyomás miatt nem tud integrálni ilyen tömegben eltérő kultúrájú bevándorlókat, és pont.

Afrikának, és az Ázsiai "küldő" országoknak pedig nem segélyekre hanem működő kereskedelmi környezetre, viszonylag korrektül lebontott kereskedelmi akadályokra és a fejlett világ befektetéseire van szükségük ahhoz hogy aki ott született az ott is tudjon boldogulni. (mellesleg utóbbit Kína fel is ismerte, amíg Európa, a vén hülye itt derpeg mindenféle morális hasbaakasztós öntökönszúrásokon, Kína (és India) már rég újragyarmatosította gazdaságilag a "jövő kontinensét"

Addig meg marad a szögesdrót, az is jobb mint a semmi.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2015.06.24. 18:38:56

@zerolime: A 350 000 éhező magyar gyerekért külön kapsz egy "Arany Lélegeztetőgép Díjat"

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.24. 19:29:31

@Karmadealer: kár hogy ezt gondolod, alapvetően egyetértettem a fenti kommentjeiddel, kivéve ezt az utolsót, tudok olyankokról akik nem mennek sehova, és van hogy napokig nincs kaja, persze ez nem kerül be a statisztikákba mert azok akik igazán szegények szégyellik ezt az állapotot, nincs mit mutogatni rajta.
És igen, nyáron amikor nem működik az iskolai menza sok gyereknek nem megoldott az ellátása. Nem hiszem hogy emiatt le kell hülyézned. Kommentben nagy az arcod, élőben lehet hogy visszavennél.

Spidy.hu 2015.06.24. 23:07:11

@zerolime:
Upszi, ekkora adag színtiszta demagógia bármely 'jó képességű' politikusunktól szép teljesítmény lenne.
Az EU-ban messze Magyarországron a legdurvább a menekült helyzet, egy lakosra vetítve.
Eddig szerencsénkre sokan továbbmentek. Azonban Ausztria és Németország megkezdte a menekültek visszaküldését - hozzánk! Ők, a művelt és csodált nyugatiak!
A Franciák ugyanezt csinálják az Olaszokkal.
Ha most nem lépünk, nagyon gyorsan kitesznek minket a Schengeni övezetből. Ráadásul kb. 5-6 év alatt gyűjtenénk be kb. 1 millió szélsőséges, képzetlen muzulmánt, akiknek semmilyen használható munka tapasztalata nincs.

Próbálj beszélni svédekkel a témáról...

WLaci 2015.06.25. 00:11:01

Pontos, így van. Orbán egyébként zseniáliasan érzett rá a témára, és jól is viszik végig az egészet. Egyszerűen annyival jobban értik a politikát, hogy a többiek a fasorban sincsenek, és inkább egyre jobban lemaradnak.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.25. 00:16:59

@Spidy.hu: szeretnék egyetérteni veled, persze ezeket mind tudom, de akkor is csak azt tudom, hogy attól még ezek az emberek menekültek. Ez nem demagógia, hanem tények. Azt én sem szeretném, ha nyugatról visszaküldenék őket az elbírálásukig, viszont kerítést sem szeretnék, mert nem ez a jó megoldás.
Mondjuk én a menekülteket eleve nem engedném felkészítés- szocializálás- nélkül ki az utcákra. Ezért is írtam hogy szabályozott körülmények között mindenkinek lehet segíteni.
Nem fogunk ez nyilvánvaló, de meg lehet próbálni, és bizonyos százalékban hátha sikerül. Miért ne lehetne akkor visszaküldeni valakit, ha az illető nem tud beilleszkedni?

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 02:35:39

Egy nemzeti kormánynak nem az az elsődleges feladata, hogy felszámolja az illegális migráció kiváltó okait. Hanem hogy megvédje az országát az illegális migráció káros hatásaitól. Ez pedig másként nem megy, mint a folyamat megállításával

Utána lehet majd sokat diszkutálni az EU-ban arról, hogyan lehetne szép és jó dolgokat csinálni a nagyvilágban a lehetséges lehetőségek keretein belül

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 02:41:22

@zerolime:
"ezek az emberek menekültek"

Hogyan tudod hasraütéssel megállapítani, hogy ezek a tömegek megfelelnek a Genfi Konvenció menekült-kritériumainak? És hogyan tudod végigvinni a vizsgálatot egyénileg, amikor még a személyazonosság megállapítása is gyakorlatilag kivitelezhetetlen?

Enélkül pedig az álláspontod egy doktriner kinyilatkoztatásnak tűnik inkább, mint ténymegállapításnak

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 02:48:20

@zerolime:
"hónapokig, vagy évekig kell menekülni országról országra, igenis megérdemli hogy ne küldjék vissza a biztos halálba."

Elég csak Szerbiába visszaküldeni, ott is biztos akadnak hozzád hasonló cifra lelkek

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 02:55:13

@zerolime:
"én a menekülteket eleve nem engedném felkészítés- szocializálás- nélkül ki az utcákra. "

Kapnál is hamar egy kötelezettségszegési eljárást a nyakadba az EU-tól

Aki egyszer elkiáltja magát hogy ő menekült, az olyan lesz az EU-ban, mint az anyám tyúkja Petőfiéknél:

eszébe jut s kotkodácsol,
nem verik ki a lakásból
dehogy verik, dehogy verik,
mint a galambot etetik

Spidy.hu 2015.06.25. 04:21:11

@zerolime:
"attól még ezek az emberek menekültek. Ez nem demagógia, hanem tények"
Igen, igazad van - 90%-ban gazdasági menekültek, akik szeretnének jobban élni. Egyébként pedig Szerbiából miért jönnek tovább? Ott nincs háború!

"Azt én sem szeretném, ha nyugatról visszaküldenék őket" - ez nem kérdés, az EU szabályai szerint visszaküldik őket ide. Most van belőle balhé, hogy ezt nem szeretnénk, rögtön kötelezettségszegési eljárást emlegetnek.

A gáz az, hogy ide idén többen jöttek, mint az Olaszokhoz, és mégis nekünk kellene tőlük embereket átvenni, miközben mi kezdjünk az itteniekkel azt, amit akarunk...

Spidy.hu 2015.06.25. 04:32:23

"Mondjuk én a menekülteket eleve nem engedném felkészítés- szocializálás- nélkül ki az utcákra."
Ez magyarul őrzött gyűjtő táborokat jelent. Ez kivitelezhetetlen, nem őrizhetsz több százezer embert. Ráadásul sokkal-sokkal drágább, mint a határzár.
Ráadásul ott nem lehet szocializálni / integrálni. Azt csak a társadalom tudja, lassan és fokozatosan, kis adagokban.

Először oldjuk meg a cigányság teljes integrációját, mondjuk 20 év alatt, azután majd elgondolkozhatunk néhány százezer menekültön. Pedig ők munkakultúrában / törvénytiszteletben kenetre verik a most érkezőket.

Az például megvan, hogy svéd tapasztalatok alapján a nők megerőszakolása erkölcsileg náluk nem bűn? Akkor most próbáld meg integrálni...

Pipas 2015.06.25. 05:41:06

"Hatalmas belpolitikai vihart kavart a magyar kormány döntése, miszerint kerítést épít a magyar-szerb határon az illegális bevándorlók feltartóztatására."

A lakosság 75%-a egyetért a kerítéssel. A legnagyobb támogatottságú pártok támogatják.

Nincs itt "hatalmas vihar", csak egy törpe kisebbség igen hangos.

Ad Dio 2015.06.25. 07:43:50

@zerolime:

Naív és/vagy demagóg hozzáállás... nem vezet sehová...

Ad Dio 2015.06.25. 07:56:23

@zerolime:

"szeretnék egyetérteni veled, persze ezeket mind tudom, de akkor is csak azt tudom, hogy attól még ezek az emberek menekültek."

Francokat. Egy _részük_ menekült. A többség egy jobb, élhetőbb világra vágyik. Csakhogy az nem megoldás, hogy ahelyett hogy megteremtenék ezt maguknak, más által felépítettbe ülnek bele.

"Ez nem demagógia, hanem tények. Azt én sem szeretném, ha nyugatról visszaküldenék őket az elbírálásukig, viszont kerítést sem szeretnék, mert nem ez a jó megoldás."

Szerencsére többe vagyunk akik viszont szeretnének. Mert _önmagában_ valóban nem megoldás, de legalább pillanatnyilag kezelhetővé teszi a problémát.

"Mondjuk én a menekülteket eleve nem engedném felkészítés- szocializálás- nélkül ki az utcákra. Ezért is írtam hogy szabályozott körülmények között mindenkinek lehet segíteni."

A francia bevándorlókat évtizedek alatt sem tudták integrálni. Milyen varázsrecepttel "szocializálnád" ripsz-ropsz ezeket az embereket???... OMDG...

"Nem fogunk ez nyilvánvaló, de meg lehet próbálni, és bizonyos százalékban hátha sikerül. Miért ne lehetne akkor visszaküldeni valakit, ha az illető nem tud beilleszkedni?"

Ezt mégis hogy? Három hónap után íratsz velük egy magyar-érettségit? Amolyan állampolgári minimum tesztet. HA tud késsel villával enni, meg nem remeg meg ha kalasnyikovot lát, maradhat, ha nem mehet??? Döbbenetes a naivitásod... Ha már egyszer befogadtad, akkor _nem tudod visszaküldeni_. Pont.

nu pagagyí 2015.06.25. 08:32:26

A kormány csak azt teszi, amit minden felmerülő probléma esetében szokott. Meglepődik, majd érdemi munka helyett kommunikációs kampányba kezd.

Nem volt annyira kiszámíthatatlan a dolog, hogy összevissza kelljen kapkodni:

Tegnap még be akarták zárni a menekülttáborokat, másnap már egész Magyarországot körbe akarják keríteni. Aztán hirtelen felfüggesztik a dublini egyezményt, aztán mégse. A kormányzati nyilatkozók nem tudnak különbséget tenni a menekültek és gazdasági bevándorlók közt, egyként gyűlölettől eltorzult pofával nyilatkozgatnak róluk. Orbán szerint azért sem kell bevándorló, mert a multikulti megbukott, de azért török segítséggel gigamecsetet építenének Kőbányán, amely közismerten muszlim vidéknek számít Magyarországon. Az abszurd fokozásaként, magyar nyelvű plakátokkal bombázzák a közismerten hiányos magyar nyelvismerettel érkező külföldieket. Basztatják az EU-t, holott nagyrészt EU-s pénzből kellene teljesíteni közös kötelezettségeinket, amelyeket letagadnak vagy rosszabb, nem is tudják, milyen szerződéseink vannak. Nem tudják, mi az ára az átjárható belső határoknak, pedig előnyeit naponta érzékelik, amikor átruccannak a légies határon egy vasárnapi shoppingra. Azt már hozzá sem teszem, hogy a kapkodásban elfelejtenek minden Tákolmányban rögzített elvet, úgymint az emberi méltóság tisztelete, de a szorgos templomba járás sem hagy nyomot az illetékes elvtársak erkölcsein.

Kész kabaré az egész!

Ortodox 2015.06.25. 08:34:45

Ez a menekülthelyzet Orbánnak olyan, mint a mennyei manna. Ki is használta, hogy ne menjenek a választói a jobbik hoz. Jobb kor nem is jöhetett volna.

Az már csak a bónusz, h a baloldal még ebben a könnyű helyzetben is képes volt magát tökön rúgni.

nu pagagyí 2015.06.25. 08:35:55

@Ad Dio: Megnézném azt, amikor egy rezsiszilárd kaliberű figura próbálja szocializálni a Sziriából menekült építészmérnököt.

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 08:46:08

@Ortodox:
Az úgynevezett baloldal számára csakis egy probléma megragadható: a Zorbán. Képtelenek kilépni abból a csapdából, ahová a gyűlölködésük vezeti őket. Most is beleestek, úgy kell nekik

nu pagagyí 2015.06.25. 09:00:51

Van nagyobb problémánk is a menekültáradatnál. Konkrétan az probléma, hogy ennek ellenére kiürül az ország. Vidéken már csak néhány földesúr tartja magát az erődjeiben csekély létszámú cselédséggel körülvéve, a városokban csend van, nem kopácsolnak a szakmunkások, bezártak a mozik, döglődnek a kocsmák. Az egykor fényes bevásárló utcákban néhány turibolt tartja a frontot. A hajdan nyüzsgő országra mély csend borul. Magyarország egy elhagyott aranybánya után maradt lepusztított, sivár tájra emlékeztet, csak néhány éhező keselyű kering felette, a mozgás illúzióját keltve.

A lakosság külföldre ment, elhagyta az élhetetlen országot. A határt illegálisan átlépők farkuk felvágva igyekeznek mielőbb elhagyni ezt a sivár vidéket.

nu pagagyí 2015.06.25. 09:08:07

@Pánikrohamosztagos: Látom, sikeresen meggyőzted magad.

Orbán egyébként tényleg probléma, talán pont azért, amiért Belorussziában Lukasenkó vagy Észak-Koreában Kim izé... Pedig az ottani emberek is nyilván foglalkoznának mással is, mint az illetők kiálló szervének leszopásával, de valahogy nem tudnak lekattanni az "élvezetről", mert állandóan benyomul a legszemélyesebb életükbe is.

Ortodox 2015.06.25. 09:36:44

@nu pagagyí: a Fidesz kommunikációja kabaré? Akkor mit szóljanak a többiek?

A Fidesz máris erősödik, pedig eddig sem volt más párt a közelében se.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.25. 09:56:59

@Ad Dio: "A francia bevándorlókat évtizedek alatt sem tudták integrálni. Milyen varázsrecepttel "szocializálnád" ripsz-ropsz ezeket az embereket???... "
Különbség van a bevándorló és a menekült között, nyilván az utóbbi mindent megtenne, hogy maradhasson, a minden alatt azt értem. Hegyi levegő egy ilyen program ahhoz képest, amiket átélt korábban.
Nyilván nyelvtanulás, viselkedéskultúra, és szakma az amit el kell sajátítani és nem 2 nap. Éppen ezért kell az eddigi tapasztalatok alapján jobbra törekedni mint a francia minta.
A visszaküldés abban az esetben lenne opció, mint a vízumosoknál, ha rendbontó a magatartása, ha veszélyes a társadalomra etc.

nu pagagyí 2015.06.25. 10:33:15

@Ortodox: A Fidesz erősödését csak a Fidesz pénzéből (amely persze közpénz) fenntartott álközvéleménykutató állítja. Az a helyzet, hogy élőben már nem látni a kiveszőfélben levő fideszes fajtából mintapéldányt. Nácival és fasisztával persze Dunát lehet rekeszteni, de ők már rég átnyergeltek az extrémebb párthoz. A fideszes közvéleménykutatások jellemzője a kis minta. A "kutató" a megrendelőt faggatja egy korsó sör mellett a kocsma hátsó szegletében.

Ortodox 2015.06.25. 11:25:59

@nu pagagyí: a Fidesz minden közvéleménykutatónál az első 2006 óta.

A Fidesz álközvéleménykutatója sokkal pontosabban jelezte a tavalyi választás eredményét, mint pl. Az ipsos.

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 11:31:51

@zerolime:
Saját érvelésedet ütöd keresztül. Mert korábban mindenkit egy kalap alá vettél volna, most viszont már éles határvonalat vélsz felfedezni a menekült és az egyéb migráns között. És ehhez még egy óriási logikai baklövés a részedről: akit elfogadnak menekültként azt

NEM LEHET KIUTASÍTANi!

Akkor sem, ha lop, csal öl és rabol

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.25. 12:04:34

@Pánikrohamosztagos: lehet, hogy hibák vannak az érvelésemben, miért lehetne. Ettől függetlenül, akinek az élete veszélyben van a hazájában annak segíteni kell. A kulturális különbségekkel foglalkozni kell, ez természetes, és ha valaki lop csal öl erőszaktevő, azt ugyanúgy ítéljék el.
A bevándorlóknak vízumot adnék, mert akkor van egyrészről lehetőségük a jobb életre, és van egy feltétel, ami visszatartja őket a bűnözéstől. És még mindig tartom, hogy egy idő után egyre több munkaerőre lesz szükség itthon, márha lesz termelés.. kellene, ha nem akarunk elnéptelenedni.

Pipas 2015.06.25. 13:33:02

@zerolime: "lehet, hogy hibák vannak az érvelésemben, miért lehetne. Ettől függetlenül, akinek az élete veszélyben van a hazájában annak segíteni kell."

Miért kellene? Mi van, ha nem tudsz segíteni? Ha millióknak van veszélyben az élete, akkor nekünk mindenkinek segíteni kell? Kötve hinném.

Még annak sem *kell* segítened, akinek itthon van veszélybe az élete csak akkor, ha módodban áll, csak bizonyos körülmények közt. Ha engem pl. üldöz a maffia, vérdíjat tűz ki a fejemre, akkor neked nem *kell* kockára tenned az életed, hogy segíts nekem.

A világ nem úgy működik ahogy azt te gondolod.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.25. 14:20:16

@Pipas: Azért mert emberek vagyunk. Állítólag.
Ha valaki bekopogtat és enni kér annak adok. Ha egy koldust látok és van nálam apró, akkor adok. Ha egy kóbor állat van az úton akkor azt befogadom, ha nem tudom akkor eljuttatom a legközelebbi menhelyre. Mert ez így normális. El lehet állatiasodni, de én nem olyan világot kívánok a gyerekemnek, ahol ha lát elesni valakit azt nem segíti fel, mert nem 'kell.
Akik idejöttek segítségért, annak segíteni fogok, így vagy úgy. Ha humanitárius szervezeten keresztül akkor úgy, ha egy tál meleg étellel, akkor úgy.
A lényeg elsiklik mindig.
Az embert kell látni a hatalmi játszmák között.
Senkit nem lehet erővel rávenni a segítésre, de jó lenne ha elgondolkoznál, fordított esetben neked milyen lenne ilyen ellenséges emberek közé érkezni akik relatív biztonságban élnek.

Pipas 2015.06.25. 14:50:19

@zerolime: "Azért mert emberek vagyunk. Állítólag."

Az emberek esetében nem úgy van, hogy "akinek az élete veszélybe van, annak segíteni kell". A tűvoltótól sem várják el, hogy segítsen ha az az életét veszélyeztetné.

"Ha valaki bekopogtat és enni kér annak adok."

Ne terelj, veszélybe van az élete és enni kér? Annak kell segítened, akinek veszélyben van az élete vagy annak, aki egyszerűen éhes. Be kell fogadnod a házadba vagy csak enni kell neki adni? Mi a büntetése, ha elmulasztod, ha nem adsz idegeneknek enni?

"El lehet állatiasodni, de én nem olyan világot kívánok a gyerekemnek"

Hát milyen világot akarsz neki? Olyat, hogy idegenek miatt veszélyezteted az életed?

Szerintem ezt az egész "segíteni kell" dolgot gondold át még egyszer.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.25. 15:11:41

@Pipas: jó, térjünk vissza a menekültekhez: segíteni szeretném őket, igen, menekülttáborok szükségesek a befogadásukhoz, igen. Veszély? Milyen veszélyben van a 9 millió magyar a mondjuk 10.000 menekülttel szemben? Nekünk mondjuk 1034 fő lenne akit fogadni kell de menjünk e fölé. Mit tud tenni ennyi ember? A menekült az az életét félti, és menedéket kér amíg elhárul a veszély. Annyira fel van nagyítva az egész, hogy az emberek azt látják, lerohanják őket. Arról nem is beszélve, hogy transzferország vagyunk.

Pipas 2015.06.25. 15:45:49

@zerolime: "jó, térjünk vissza a menekültekhez: segíteni szeretném őket, igen"

Küldj nekik pénzt, utazz oda és gyógyítsd őket. Csinálj amit akarsz, de a saját kontódra.

"menekülttáborok szükségesek a befogadásukhoz, igen."

Koncentrációs tábor? Tiltakoznak ellene már ma is.

"Milyen veszélyben van a 9 millió magyar a mondjuk 10.000 menekülttel szemben?"

Sok millióan vannak, nem tízezren!

"Nekünk mondjuk 1034 fő lenne akit fogadni kell."

Eddig idén cirka ötvenezren jöttek. Ha kijelented, hogy befogadjuk őket, akkor még hányan jönnek szerinted?

"Mit tud tenni ennyi ember?"

Egy ember is hasba tud szúrni vagy meg tudja erőszakolni a lányod. Ha egyet befogadsz, akkor a többit milyen indokkal utasítod el? Túl sokan vagytok? Mennyi a túl sok? Három, háromezer, harmincezer? Esetleg háromszázezer?

"A menekült az az életét félti, és menedéket kér amíg elhárul a veszély."

Konkrétan milyen veszély? Konkrétan miért "múlna el"?

"Annyira fel van nagyítva az egész, hogy az emberek azt látják, lerohanják őket."

Mert az iszlám vezetők azt mondják, hogy pontosan ezt tervezik. Ráadásul bejött az országba útlevél nélkül ötvenezer ember a határon. Ez egészen konkrétan lerohanás.

"Arról nem is beszélve, hogy transzferország vagyunk. "

Szóval nem kell őriznünk a Schengeni határokat, mert ugyan megígértük, aláírtuk, vállaltuk, de igazából ki a fenét érdekel? Nem gondolod, hogy enyhén szólva erkölcstelen lenne, ha "úgyis csak átmennek" alapon egyszerűen szemet húnynánk a tömeges törvénysértés felett?

Amúgy mi a garancia, hogy elmennek és nem jönnek vissza? Mi a garancia, hogy amíg itt átvonulnak rendesen fognak viselkedni? Mi a garancia, hogy az EU nem súlyt minket amiért elnézzük a törvénysértést? Mi a garancia arra, hogy a másik oldalon nem építenek kerítést?

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.25. 15:58:56

@Pipas: "mi a garancia, hogy a másik oldalon nem építenek kerítést?" :D ezért inkább mi csináljuk? mivan ha a másik szúr előbb, biztonságból leszúrom én'
Nem mondom, hogy egyszerű a helyzet, de akkor sincs jól így. És igen menekülttábor kell, a törököknél egész rendesen működik, pedig ők sokkal több menekültről gondoskodnak.
Azért nem lehet az utcára engedni őket amiért egy kétévest sem engedsz le a nyílt utcára, a szocializációt pedig biztonságosan kell végigvinni.
Nincs garancia semmire az életben, lehet hogy maholnap újabb háborúk jönnek, de addig amíg mi jó helyzetben vagyunk, meg kell őriznünk az emberségünket.

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 17:59:28

@zerolime:
Lehet hogy jószándékkal érvelsz, de két gond is van ezzel:

1. nem műxik a gyakorlatban

2. ellentétes az EU szabályozással, sőt kapaszkodjál meg: inkább szemben áll vele, mint a Vityó durvulásai

Pipas 2015.06.25. 18:06:40

@zerolime: "ezért inkább mi csináljuk? mivan ha a másik szúr előbb, biztonságból leszúrom én' "

Hülyeség, a kerítés építése nem bűn a gyilkosság meg az.

"a törököknél egész rendesen működik"

jah, de a törököknél van kerítés is.

"Azért nem lehet az utcára engedni őket amiért egy kétévest sem engedsz le a nyílt utcára"

A törvény nem tiltja a kerítést meg azt, hogy ne engedd be az országba a gazdasági menekülteket, de amit te javasolsz, azt tiltja. Ráadásul meddig akarod őket táborba tartani? Előbb-utóbb ki kell engedned őket, nem?

"amíg mi jó helyzetben vagyunk, meg kell őriznünk az emberségünket. "

Az, hogy becsalogatsz az országbe négymillió menekültet és összeomlik az ország az szerinted "emberséges"? Nem, nem az. Ha az lenne, akkor az roszág összes hajléktalanja a te konyhádba lakna.

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 18:10:57

@Pipas:
"Ráadásul bejött az országba útlevél nélkül ötvenezer ember a határon. "

Ez a szám még minidig nagyon messze van az embercunami tényleges nagyságától.

Szorozd meg legalább hárommal, és akkor megkapod mi VOLT az év első három hónapjában. Most már ennek is a 2-3 -szorosánál tartunk. Év végéig - ha nem tesz valamit sürgősen a hatalom - akkor félmillió és egymillió között lesz a zöldhatár-forgalom

Rettentő butának kell lenni ahhoz, hogy valaki hagyja elbagatellizálni az ebből fakadó fenyegetést

Pánikrohamosztagos 2015.06.25. 18:13:36

@zerolime:
"mi jó helyzetben vagyunk, meg kell őriznünk az emberségünket."

Eddig folyvást azt olvastam a Zindexen hogy ennél borzalmasabb már nem is lehetne a helyzet nálunk

Ad Dio 2015.06.25. 22:19:33

@zerolime:

Nem ebben a világban élsz...

Egyetlen mentséged az lehet ha (túl) fiatal vagy még ahhoz hogy komolyan szembenézz ezzel a kérdéssel. a "megoldásaid" illúziók és álmok.

Ad Dio 2015.06.25. 22:22:09

@nu pagagyí:

Az építészmérnököket nem kell "szocializálni". Egyiket sem. Úgy értem egyiket sem abból a kettőböl aki érkezett... a többség alacsony vagy semmilyen iskolát nem végzett... ezeket kellene... de nem lehet...

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.26. 02:37:42

@Ad Dio: lehet, hogy nem vagyok idős, de azt látom, hogy ugyanott tartunk ahol 100 meg 60 éve, egyszerűen ugyanaz a reakció, nem tanultunk a hibákból és sorra követjük el ugyanazokat a hibákat, és majd évtizedekig elemezzük hogy hogy kellett volna.
Nem biztos, hogy az én megoldásaim jók, de keresem és törekszem rá, hogy jobbak legyenek. Kipróbálhatnánk valami újat és hátha az illúziónak tűnő megoldás sikeres lesz.
Nagyon rossz érzés ugyanazt a variációt pörgetni újra és újra ami sehogyan sem visz előre.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.26. 02:48:36

@Pánikrohamosztagos: a szociális háló ha lyukacsos is de még működik, a világ egyik legnagyobb vízkészletén ülünk, a termőföldjeink zsírosak (másutt a sziklát is felkapálják itt parlagon a nagyja), nemzetünk okos és lusta is lusta hogy fellépjen a rossz döntések ellen, nálunk elképzelhetetlen a tartós rendbontás mert mindenki csak nyugalmar szeretne, ezért beletörődik minden módosítgatásba mégha többet adózik is.
A világon vannak helyek ahol jobb mert gazdagabb az ország, derűsebb a légkör de a klíma csapnivaló. Itt még van tavasz tél nyár, védettek vagyunk a nagy földrengésektől, szökőártól, szárazságtól, mélyfagyoktól.
Nincs túl hideg és túl meleg sem, szinte akárhol lefúrunk ivóvíz jön föl, mélyebbre fúrva melegvíz-amivel meg lehetne oldani a fűtést a hülye importgáz helyett.. ingyenes lehetne ellátná az országot.. szóval értékeink vannak csak jó kormányzás kellene..

Pánikrohamosztagos 2015.06.26. 12:42:39

@zerolime:
Végül is túl szép ez az ország ahhoz, hogy átadjuk mindenféle jöttmentnek, aztán könnyű szívvel kipusztuljunk

Hogy mi lesz belőle azután, arról van néhány fogalmam. Az első az lesz, hogy a jövevények levadásszák a kéményről a gólyákat, megeszik a sündisznót (ez mondjuk a cigánynak is kedvenc csemegéje), a temetőkbe meg piknikezni járnak

Van akinek rémálom, másnak meg vágyálom. Én az előbbiek közé tartozom.

Pánikrohamosztagos 2015.06.26. 12:45:11

@zerolime:
"nem tanultunk a hibákból és sorra követjük el ugyanazokat a hibákat, és majd évtizedekig elemezzük hogy hogy kellett volna. "

Trianonról hallottál valamit? Hogy hova vezet, amikor befogadja egy ország a menekülteket, aztán szétszedik ízekre amikor elérkezettnek látják a pillanatot?

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.06.26. 14:04:05

@Pánikrohamosztagos: Trianont ne keverjük már ide a legjobbos felfogás szerint is teljesen más.
A betelepítések amit a Habsburgok csináltak az elnéptelenedések miatt volt. Őket ide hívtuk nem befogadtuk. És jóval nagyobb számú embertömeg jött. Trianont melyik választott kormányunk fellebezte meg az elmúlt évtizedekben? Rendszerváltás után azonnal kérni kellett volna vissza az elvett területeinket.
Mindjárt itt a 100 éves évforduló, kíváncsi leszek, történik-e valami.
Am mi köztünk nincs olyan hogy színmagyar, amennyi területen átjöttünk és ahányan átmentek rajtunk az évszázadok során, teljes keverékek vagyunk.Toleranciában is lehetne erősödni.

Amúgy azért ha egy szír bejön nem lesz Szabolcsból Kisszíria.
Visszatérve a menekültekre: 1. szocializáció 2. miért gondolod hogy csak rossz emberek érkeznek? 3. el vagy tévedve a régi cigányok és a szegények is ürgét és varjút ettek. Mellesleg a régi cigányok teljesen integrálódtak. Az újgenerációsok azok akik nem hajlandók a beilleszkedésre.

A fejedben összemosódtak a hírek, a Fülöp-szigetek-i hajléktalanok költöztek be a temetőkbe mert általánosan túlzsúfolt a hely.

Pánikrohamosztagos 2015.06.26. 21:31:39

@zerolime:
Rád se bíznám az ország irányítását

Ad Dio 2015.06.28. 17:20:20

@zerolime:

Meglátásom szerint két alapvető embertípus van: az egyik a mítosz míg a másik a folyamatos progresszió rabja. Az egyik szerint minden csak ismétlés, nincs új a nap alatt és régen minden jobb volt. Míg a másik szerint minden úgy szar ahogy van, sosem volt semmi jó, mindig csak ugyanazokat a hibákat követjük el. Mer' hülyék vagyunk azé'. Szerencsére ők mindig tudják hogy mit kell csinálni: mindegy csak MÁST mint eddig. És az a más automatikusan jobb is lesz. Az egyik a múltban él, míg a másik a jelenben. Az élet viszont folyamatos jelen...

Persze ez két sarkos véglet, de a lényeg ez.

Okos ember meg - ebben is - a középútra törekszik...

Ad Dio 2015.06.28. 17:22:34

@Ad Dio:

Az egyik a múltban él, míg a másik a jelenben

helyesen:

Az egyik a múltban él, míg a másik a jövőben

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.07.06. 12:15:50

@Ad Dio: Élj úgy a jelenben, hogy a jövőben megbánás nélkül gondolhass a múltra. :)

Amúgy a MÁS az egy nagyon jó dolog, biztos vagyok benne, hogy ha mindent megteszünk, és mindent megpróbálunk akkor előbbre jutunk.

zerolime · http://nullacitromos.blog.hu 2015.07.06. 12:17:29

@zerolime: * amúgy elkapni a jelen pillanatát, a mostban jól dönteni éppen azért olyan nehéz, amit írtál is, a múlt tudása a jövő álmai és bizonytalanságai között lavírozni, megtalálni a pontot, talán az élet lényege.

Nullius 2015.07.29. 15:56:56

A szerb határra tervezett kerítés (ha megépül egyáltalán) nem old meg semmit, de propaganda célokra kitűnő.

Nemzeti konzultáció, magyar nyelvű óriásplakát kampány, kerítés. Mi jöhet még?
süti beállítások módosítása