Visszaüthetnek-e az Oroszország elleni szankciók?

2015. július 01.

Amikor év elején arról írtunk, hogy az orosz gazdaság hatalmas kihívásokkal néz szembe 2015-ben, akkor nem csak a strukturális gyengeségekből és az alacsony olajárakból fakadó nehézségekre gondoltunk, hanem a nyugati szankciók kedvezőtlen hatásaira is. Vannak azonban arra mutató jelek is, hogy a szankciók visszafelé sülhetnek el Európa számára.

Vlagyimir Putyin a kezdetektől  magabiztosan nyilatkozott a szankciók hatásairól. Szerinte az orosz gazdaság globális beágyazottsága immunissá teszik az országot a korlátozó intézkedésekkel szemben, helyette inkább a belső gondok leküzdésére kell helyeznie a hangsúlyt Moszkvának.

Kétségtelen, hogy nem jelentkeztek azonnal a szankciók negatív hatásai, az orosz gazdaság és a vezető energiaipari vállalatok csak hónapokkal később érezték meg a külföldi technológiához és tőkéhez való hozzáférés korlátozását. Az eredmény? A nyugatról érkező tőkebeáramlás nagy mértékben lecsökkent az energetikai szektorban, ami egyből egy 40 milliárd dolláros lyukat ütött az éves büdzsén. Azonban a pénznél még jobban fog hiányozni a szektorból a nyugati technológia, amit vagy egyáltalán nem, vagy csak kerülő úton - tehát jóval drágábban - tudnak megszerezni az orosz cégek; a fő gond az, hogy a jövőbeni fejlesztések így a korábban tervezettnél jóval magasabb költségszinten valósulhatnak majd meg.

További problémát jelenthet, hogy egyes olajmezőkön a kitermelés már elérte az elérhető mennyiség 70-80 százalékát. (Ezek jellemzően az Európához közeli olajmezők.) Mivel az új mezők feltárása elsősorban a földrajzilag távolabbi részeken lehetséges, ennek költségei alapból jóval magasabbak. 

gazprom1.jpg

("Vajon ez lesz az utolsó orosz kőolaj szállítmány Európába?", f: gazprom-neft.com)

Itt jön be egy olyan aspektus, ami mindenképpen az oroszok malmára hajthatja a vizet: mi van akkor, ha az új mezők és vezetékek kiépítése során a korábbinál jóval kevesebb hangsúlyt kap az európai piac, és inkább az ázsiai szállítások válnak a legfőbb prioritássá? Oroszországnak minden oka megvan arra, hogy megsértődjön Európára, és a jövőben a kevésbé vegye figyelembe az európai igényeket. Lesznek ennek többletköltségei? Nyilván. Megéri-e Oroszországnak az állandó vesződség az EU-val? Egyre kevésbé.

Ha az oroszok el akarják kezdeni azoknak a nagy kapacitású mezőknek a feltárását, amiktől a következő évtizedek bevételeit remélik (mélytengeri, északi sarki és palaolaj projektek), akkor az amúgy is rendkívül drága beruházások finanszírozásához a szankciók miatt kieső nyugati partnerek helyett új üzlettársak kellenek.

Tavaly került aláírásra az az orosz-kínai megállapodás, amiben a felek vállalják a Szibéria Ereje nevű földgáz-csővezeték megépítését 2019-ig. Ez az üzlet valószínűleg csak a kezdet, amit további kínai vezetékek követhetnek. Ezzel párhuzamosan zajlanak a tárgyalások Dél-Koreával, Japánnal és Indiával is a szénhidrogén-export volumenének növeléséről. Mivel egytől egyig olyan országokról beszélünk, ahol a technológiai fejlődés és/vagy a népességszám gyarapodása új energiaforrások bevonását igényli, Moszkva esélyei kifejezetten jónak tűnnek. 

Más kérdés, hogy Oroszországnak minden korábbinál jobban kell fáradoznia a korrekt politikai viszony kiépítésén (pl. Kína vagy Japán relációjában), hiszen az energiaexport diverzifikálása elsősorban az oroszok érdeke. Japán bármikor megállapodhat más országokkal is az energiahordozók importjáról, ha úgy érzi, nem sikerül konfliktusmentes kapcsolatot kialakítani az orosz vezetéssel. 

 gazprom2.jpg

("Szibéria ereje = Putyin ereje", f: gazprom.com)

Mik tehát a tanulságok? Oroszországnak katonai és politikai értelemben vissza kell fognia magát az ázsiai porondon, miközben Európát továbbra is szabadon ostorozhatja. Európának viszont itt egy újabb lecke arról, hogy változnak az idők - a szankciók ugyan önmagunkban megfelelő válaszlépésnek tűntek, de vannak nem kívánt hatásai Európára nézve is: 1) a szankciók révén egy sor nyugat-európai vállalat oroszországi bevételei is elapadtak, ami szükségszerűen tovább gyengíti a szankciók melletti érveket; 2) változnak a globális energetikai erőviszonyok is, így Európa végleg elveszítheti egyik legfőbb beszállítójának a bizalmát.

Lehet, hogy Európa ezúttal túl messzire ment?

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr817587400

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hámori Viktor: Visszaüthetnek-e az Oroszország elleni szankciók? 2015.07.01. 10:52:01

Mi van akkor, ha az új mezők és vezetékek kiépítése során a korábbinál jóval kevesebb hangsúlyt kap az európai piac, és inkább az ázsiai szállítások válnak a legfőbb prioritássá?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hazitroll 2015.07.01. 10:40:31

Persze minden csak feltételezés, de ha rövid távon bejöttek a szankciók, középtávon Oroszország kihátrál Európa mögül, mint energia-szállító, akkor hosszú távon az EU-n belül egyre nagyobb súlyt kell kapjanak a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyságot növelő támogatások. Tehát hosszú távon nézve megint jól jöhet ki Európa (már amennyiben így egységes blokként tekintünk a kontinensre). Persze kérdés, Magyarország hova fog tartozni ebben a rendszerben hosszú távon.

Aquilonius 1 2015.07.04. 17:00:14

Azt hittem, aki itt blogol, az tud egyet-s mást, tévedtem...
hazitroll írja, Európa jól jöhet ki....
Qurva jól jöhet ki Európa! Miből?
Itt Európa a célpont az USA célkeresztjében, a vak is látja, Te nem. A cél: Európa térdre kényszerítése. Európa az egyetlen számottevő gazdasági konkurenciája az USA érdekköreinek. Már a szankciókból is ők húztak hasznot: orosz exportjuk kitölti Oroszországban az uniótól kiesett mennyiségeket!
Ezek után, elmagyarázom hazitroll-nak:
HA AZ UNIÓS ÁLLAMOK EBBEN AZ ÜTEMBEN NŐTTEK VOLNA ÖSSZE AZ OROSZ GAZDASÁGGAL, AKKOR 10-20 ÉV MÚLVA AZ USA MÁR CSAK A 3. GAZDASÁG LENNE A VILÁGON, AZAZ, VESZÍTENE.
Sajnos, ettől nem kell félni, a brüsszeli eu. bábkormány minden egyes tagja az amerikai érdekeltségű multi-nacionális nagyvállalatok érdek-kijárója.
Az Iszlám állam felfegyverzése, annak javára, a menekültáradat irtózatos hasznának lefölözése, ezek mind Európa elleni hadjáratok.
ÉPESZŰNEK TARTANÁL TE EGY NYUGAT EURÓPAI ÁLLAMFŐT, AKI, MONDJUK, ÉVI 150 EZER SZÍR, AFGÁN, LÍBIAI, CSÁD MENEKÜLTRE KÉRNE KVÓTÁT, hacsak nem erre kényszeríteni tudja valaki?
(Tudod e, hogy Afrikában 1 milliárd ember él ma, 50 év múlva pedig 10 milliárd?)
Az USA Európát kiejti a versenyből, és már csak a kína-orosz tengellyel kell megmérkőznie.
Európa ki van végezve, vezetőit évtizedek óta lehallgatták, nagy részük zsarolható, aki nem, az meg nem számít, vagy pedig kikészítik, mint Clintonné kilátásba helyezte.
Ide jutottunk, sorry.

Aquilonius 1 2015.07.04. 17:11:41

Ha az ukrán állami gázvezeték, immár, nem többségi amerikai érdekeltség kezében volna, talán, nem tudták volna megakadályozni a déli áramlatot, stb.
De, így, ha az orosz gáz elkerüli az ukrán vezetékeket, akkor, mi hasznot hoz az ukrán vezeték, és, kinek? Azaz, feleslegessé válik... De, amerikai kézben, már ok. ,minden. Most már jöhet rajta a gáz, csak, a szállítás árát máshonnét diktálják. Nehogy, túl olcsó legyen.
Déli áramlat kilőve, Bulgária megfenyegetése útján, ennyi.

Az USA legnagyobb húzása az arab tavasz után, a Kievi puccs volt, és, ha most jön Obama után egy vad kormány Washingtonban, a világháború kéznyújtásnyira lesz tőlünk. A nyugat megszegte ígéretét, betolta a NATO-t az orosz medve szívének a kellős közepébe.
Persze, azt hiszik ott, ez a világégés megint nem Amerikában lesz, így minden ok.
Csakhogy, az egész földet elpusztítják a vének.
Ez már nem tud egy íjakkal megvívandó csata lenni.

Aquilonius 1 2015.07.04. 17:27:22

(Utolsó mai hozzászólásom, és megyek messze-messze nyaralni:)

Leírom ide a lényegi képleteket.
Amerika gazdagsága azért van, mert otthon az energia-árak végletekig nyomottak ( eszköze ennek a rajta lévő alacsony adó).
Egyszerű példa: Kentucky-ban a farmer, reggel 7 órakor megtankolja a John Deer kombájnt, 100 dollárért (= 30 ezer Ft)és egész nap ügyködik.
Ugyanilyen kombájnt, az európai gazda, megtankolja 100 ezer forintnyi pénzért.
Vegyük alapul a gabonatermesztést: energia kell a szántáshoz, vetéshez, szállításhoz, aratáshoz, szárításhoz, stb. tehát, a termékben, 80 %-nyi energiaköltség jelenik meg.
Tehát, reggel 7 órakor, a benzinkúton (=petrol) eldőlt a verseny.
János gazda Kiskunmajsán, jobb, ha ki sem jár a fészerből. Már azzal is veszít.

Ezért üti-vágja az eu-t az usa, a mezőgazdaság támogatása végett! Nehogy támogassuk a mg.-ot, hiszen, az veszélyezteti az ő versenyelőnyüket- amit, a természet végtelen kizsákmányolásával érnek el, pld., azzal, hogy az energiaárakat a világon a legalacsonyabban tartják.
HA EURÓPA BEDŐL A"SZABADKERESKEDELMI EGYEZMÉNYNEK", MEGÁSSA SÍRJÁT.

mzperx0007 2015.07.05. 23:46:19

Aquilonius 1:

"Már a szankciókból is ők húztak hasznot: orosz exportjuk kitölti Oroszországban az uniótól kiesett mennyiségeket!"

Mielőtt sikerül újra ilyen kapitális baromságot írnod, azért vess néha egy pillantást az eddig általad mellőzőtt tény adatokra is.

Az EU-Orosz árforgalom 370 milliárd USD körül van, az USA-orosz áru forgalom a nagy "emelkedés" után tán van vagy 30 milliárd USD.

Nem csak a növekedési %-át kéne nézni, ha nem magát az abszolút számokat is.
No meg egy hír olvasása után néha a szürkeállományt is kéne használni.

Aztán meg ne mondott olyan nagy hülyeséget hazitroll sem.

Ha az oroszoknak megengedett az új körülményekhez való alkalmazkodás. talán az EU-nál is okozhat ez még pozitív meglepetéseket.
Nagy hatékonysági, racionalizálási tartalékok vannak az EU energetikai rendszerében.

ferencke333 2015.07.08. 08:26:25

"Jó fej" ez az Aquilonius1, telefirkálja a blogot elfogult, Nyugat- és amerikaellenes nézeteivel, írása tele van a szélsőjobbos körökben járványszerűen elterjedt konteó (conspiration theory) elméletekkel, (meg helyesírási hibákkal is, továbbá nagybetűkkel, tehát kiabál), hármat is is idelök kéretlenül, aztán, mint aki jól végezte dolgát, elmegy "messze-messze" nyaralni, azaz az ellenvéleményekre már nem kíváncsi. Ügyes! Ügyes? Vagy valami más?
süti beállítások módosítása