Amerikának ki kell egyeznie az oroszokkal

2016. február 15.

Sokak számára Henry A. Kissinger, aki két amerikai elnök alatt is szolgált (Richard Nixon / Gerald Ford), nem több egy egyszerű háborús bűnösnél. A volt nemzetbiztonsági főtanácsadó és külügyminiszter azonban az elmúlt bő 50 év során kapott cifrább jelzőket is saját diplomáciai ténykedésére: volt ő már Darth Vader, Hitler, sőt, maga az ördög is. Kissinger tehát finoman fogalmazva sem tartozik a mindenki által elismert és kedvelt amerikai államférfiak közé, főleg demokrata körökben. Vélhetően ez lebegett Bernie Sanders szenátor szemei előtt, amikor a múlt csütörtöki előválasztási vitán Kissinger emlegetésével támadta Hillary Clintont. Feleslegesen. Legalábbis ebben a formában

Sokak szerint korántsem véletlen az az értetlenség, ami Bernie Sanders, a legutóbbi New Hampshire-i előválasztási forduló magabiztos demokrata győztesének kijelentését kísérte. A vermonti szenátor ugyanis egy olyan témával (vietnámi háború idején történt kambodzsai bombázások, aminek hatására a vörös khmerek magukhoz ragadták Kambodzsa irányítását), és egy olyan személlyel próbálta meg kellemetlen helyzetbe hozni Hillary Clintont, a demokrata előválasztás favoritját, amelynek lényegében semmi értelme nem volt. Elméletben persze (ha elnézőek vagyunk) volt némi alapja a támadásnak, hiszen Clinton sohasem titkolta, hogy Kissinger személyes barátja, akinek a szavára kiemelten figyelt saját külügyminiszteri időszaka alatt, márpedig Sanders éppen azt hozta fel, hogy vajon elnökként is egy olyan ember tanácsaira fog hallgatni, aki felelőssé tehető Vietnámért, valamint Kambodzsa tragédiájáért. Ez a képlet azonban papíron már teljesen más eredményt mutat.

Egyfelől, mert Sanders potenciális választóinak jelentős része 35 alatti fiatal, akiknek Kissinger és a hidegháborús időszak nemhogy nem jelent semmit, nagy részük vélhetően nem is ismeri ennek az egésznek a hátterét. Másfelől, mert ezzel olyan támadási felületet hagyott magán, amit egy olyan rutinos politikus, mint amilyen Hillary Clinton, nem szokott kihasználatlanul hagyni. És ezt a szívességet Clinton most sem tette meg. Tulajdonképpen egy tökéletes riposzttal (Kissinger csak egyike azoknak a komoly nemzetközi politikai tapasztalattal bíró embereknek, akikre hallgat, viszont nála lehet legalább tudni, hogy kikre hallgat, míg Sanders esetében ugyanezt nem lehet elmondani) nem csak leszerelte, hanem vissza is küldte a feladónak a megsemmisítőnek szánt megjegyzést. Amatőr hiba volt a szenátor részéről.

kissinger-hillary.jpg

"Évtizedes ismeretség köti őket össze" - Kissinger és Hillary Clinton (f: vox.com)

Ennek fényében sokkal érdekesebb, maradva azért Kissingernél, hogy mit mondott a volt külügyminiszter múlt heti moszkvai útja során, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett, több más és fontos, magas rangú orosz politikai szereplővel is találkozott (pl. Putyin kabinetfőnökével); merthogy az út alatt Kissinger felvázolt egy egész érdekes eszmefuttatást a Gorcsakov Alapítvány előadásának keretében. A beszéd lényege, hogy Kissinger szerint az Egyesült Államoknak ki kell egyeznie Oroszországgal, egy multipoláris világban ugyanis minden, Amerika számára fontos kérdésben az oroszok megkerülhetetlen tényezők, legyen szó akár Szíriáról, akár Ukrajnáról. Putyin Oroszországától éppen ezért nem félni kell, nem páriaként tekinteni rá, hanem együtt kell vele működni. Ennek alapját annak a felismerésnek kell adni, hogy amíg az Egyesült Államok egy nemzetközi jogon alapuló világrendet képzel el (és várja el annak betartását mindenki mástól), addig Oroszország kizárólag geopolitikai érdekek mentén tud gondolkodni, elsősorban történelmi tapasztalati alapján. Kissinger szerint tehát az első fontos lépés hogy ezt a két világot, a jogit és a geopolitikait, egyensúlyba hozzuk, mert kellő nemzetközi stabilitást csak ez adhat. Ha ez megvan, vagyis, megtörténik egymás érdekeinek elfogadása, jöhet a második lépés: egy stratégia együttműködési rendszer kialakítása. Miért?

Kissinger számára egy ilyen módot adna a feleknek arra, hogy minden problémát külön-külön kezeljenek, vizsgáljanak meg, és javasoljanak rá megoldási lehetőségeket. Mi az érdeke például Ukrajnában az Egyesült Államoknak? Egy független, szabad, Európa mellett elkötelezett ország. És mi az érdeke ugyanott Oroszországnak? NATO-tagság elvetése, amerikai fegyverek tilalma. Ha ezt lefektetik, hogy kinek mi a pontos elvárása, akkor meg kell és lehet találni a középutat, mert egy ilyen pont szinte mindig elérhető. A volt amerikai külügyminiszter szerint ez a rendszer viszont csak egymás megértésén és tiszteletén alapulhat, különben a hidegháborús időszak berögződései újra felszínre kerülhetnek – aminek az alapjai szerinte már velünk vannak. Nem félni kell, nem vádolgatni, hanem konstruktívan együttműködni.  

kissinger-putyin.jpg

"Egy mindig szívesen látott vendég" - Putyin fogadja Kissingert (f: n-tv.de)

Dehogy ez az egész miért is érdekes Bernie Sanders múlt heti kijelentése miatt? Leginkább azért, mert a Kissinger által elmondottak világos szakítást jelentenek az Obama elnök, és tulajdonképpen a teljes Demokrata Párt által képviselt orosz-stratégiával. Nem beszélve arról, mint ahogy azt több fajsúlyos amerikai orgánum is megjegyezte, hogy Clinton kampányának egyik legfontosabb pénzügyi támogatója Soros György magyar származású üzletember, akinél nagyobb és befolyásosabb nemzetközi kritikusa a putyini Oroszországnak kevesebb van. Ezzel az a faramuci helyzet állt elő, hogy Sanders, aki a múltban számtalanszor szembe ment a jelenlegi elnök és saját pártja döntéseivel, valamint, aki nem titkoltan szocialista („democratic socialist”) nézetek vall, a mai Oroszország kérdésében egyértelműen keményvonalas álláspontot képvisel, és nem tartja vállalható tárgyalófélnek Vlagyimir Putyint. Hillary Clinton viszont, azóta, amióta hivatalosan elindult a választáson, nyilvánosan egyetlen egyszer sem nyilatkozott világosan orosz-ügyben.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr468392158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Che21 2016.02.15. 16:58:33

"az Egyesült Államok egy nemzetközi jogon alapuló világrendet képzel el (és várja el annak betartását mindenki mástól)"

Mindenki mástól, kivéve saját magát, meg Izraelt.

David Bowman 2016.02.15. 17:44:01

Az Egyesült Államok nyíltan szarik a nemzetközi jogra. Az oroszok legalább csak titokban.

Ad Dio 2016.02.15. 18:02:14

Mind az USA, mind Oroszország birodalomként létezik. Márpedig a birodalmat csak a siker és az erő látszata tartja egyben. Ezért szerintem szinte elképzelhetetlen egy nyilvános kiegyezés. Hogy a színfalak mögött lehetséges-e, azt én nem merném megtippelni sem.

medium size devil 2016.02.15. 20:11:28

@jágör68: Nagyon erthetsz a hadviseleshez. A tamaszpontok sokasaga valojaban azt mutatja hany kisebb szomszedos orszagot rohant le, fenyegetett vagy fenyeget jelenleg is az orosz birodalom.

Buchhalter 2016.02.15. 22:10:18

@medium size devil: persze az amcsik mennyivel jobbak lennének!Lásd Korea,Vietnam,Irak,de ide sorolhatnánk Kolumbiát,Salvadort,Perut,Szomáliát.Nyílt titok,hogy ezekben az országokban ő kavart és okozott mérhetetlen szenvedéseket pusztán pénzügyi okokból.

medium size devil 2016.02.15. 22:16:07

@Buchhalter: Ha betartod a szabadsagjogokat nincs mitol tartanod az amcsiktol. Irak hiba volt, mar Ok is belatjak. A szovjet gyarmati iskolai agymosasbol ideje kinonod. Koreaban, Vietnamban a szovjet tamogatasu komcsi terrortol vedtek az orszag jobbik felet.

Buchhalter 2016.02.15. 22:30:22

@medium size devil: ezt mond a több millió lemészárolt vietnámo ,koreia és más áldozatoknak!Miről beszélsz?Szabadságjogok az amiknál?Egy kalóz társadalmat magasztalsz akik téged is eladnak ha úgy látja az érdekük!Nem védem az oroszokat de az amik ugyanolyan undorító bagázs!A fegyverpiac fekfutásáért bárhol kirobbanantanak egy jó kis háborút.Gondolkodj már ember!

medium size devil 2016.02.15. 22:33:25

@Buchhalter: Szarok a vietkongokra es szarok a koreai komcsikra es erre batoritalak teged is. Hogy kik ellen harcoltak az amcsik az jol lathatod a haboru utani esemenyekbol (Eszak-Korea, vietnami terror).

shakespeare 2016.02.15. 22:43:09

veszélyes dolgok ezek nekünk, már volt itt 40 év szívás ezeknek a sakkjátszmái miatt, nagyon nagy baj van ahol az amerikai csatlósok pimasz nyomulása találkozik az oroszok pofátlan nyomulásával, ezért jut nyomorúság Vietnám, Korea, Kuba, Afganisztán és most Szíria, Ukrajna lakosságának.
A legjobb úton vannak, hogy Kelet Európába hozzák a mocskos küzdelmüket.
Rendesen félek mindegyik elnökjelölttől.
Obama se volt fehér bárány de nekem gyanús, hogy most durvább dolog jön az alapján, hogy a sajtóban milyen aljas módon hazudoznak a csahos kutyáik.
pl migráns/menekült ügyben.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.15. 22:43:17

Meg is lepődtem volna, ha a 2010-től a Moszkva utálat helyett most már Moszkva seggnyalásra utasított fideszes birka népek nem törtek vplna rá a topicra, hogy élő adásban nyalják Putyin diktátor seggét. Meg azoknak az oroszoknak a seggét, akik 1945-ben Magyarország megszállása közben a nagyanyjukat egykétszer jól megdöngette.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.15. 22:44:54

@medium size devil: "Ha betartod a szabadsagjogokat nincs mitol tartanod az amcsiktol."

Hihihiháháháhá. Ezt teljesen komolyan gondoltad?? Mi a helyzet Ferdinando Marcosszal, Augusto Pinochettel, vagy épp Szaddammal a 70-es 80-as években?
Ők ugye betartották a szabadságjogokat?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.15. 23:36:43

@medium size devil: Mi van velük? Hétpróbás, tőröl metszett diktátorokat soroltam fel, akikkel évtizedekig ápolt jó viszonyt az USA..

jogalany 2016.02.15. 23:43:50

Kissinger terve egyszerű és müködő képes. Látszólag légy a partnere és közben gazdaságilag csináld ki. Amerika a nagy háborúkba mindig később, csekély veszteséggel lépett be, most is az eu-t akarja a fronton elsőnek látni.
A háttérben viszont Ők egy pár, egyazon célért dolgoznak, a nagy plebs meg bármelyikhez állhat, ugyanoda jutnak.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.16. 01:03:24

@jogalany: Nem hinném, hogy az alacsony olajárakért az USA lenne a felelős. Ez egy közkedvelt toposz mind ballib mind szélsőjobb körökben.
A szaudiak egyszerűen elhatározták hogy kicsinálják a palaolaj cégeket- ami egyébként orosz érdek is- ez pedig intő példaként fog szolgálni mindazoknak, akik esetleg pala cégekbe akarnának fektetni a jövőben.

medium size devil 2016.02.16. 01:10:48

@A megvalósult amerikai ólom..: Amit irsz az meg egy masik toposz. Egyszeruen tulkinalat van.

medium size devil 2016.02.16. 01:14:12

@A megvalósult amerikai ólom..: Nem erzem. Szeretnel valamit mondani? Ha igen akkor baszd elo, kicsit uncsi mar a paposkodo stilusod.
Varj, megse ird meg, meguntalak.

Wildhunt 2016.02.16. 08:16:14

@jágör68: Tudod ez olyan, mint amikor Kölnben Hans fogdossa Hildét, vagy Ahmed. Első esetben OK, másodikban nem. Miért?
1. Hilde rasszista.
2. Hans rettenetes gyilkos, ezért rettenetesen félnek feljelenteni.
3. Hildének Hanssal nincs problémája, Ahmeddel meg van.

A helyesen válaszolók között egy Putyint és egy medvét sorsolunk ki.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.16. 09:39:46

@medium size devil: Mesterséges túlkínálat, amit a szaudi kitermelés fokozása okozott..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.16. 09:46:09

@medium size devil:

Te írtad: "Ha betartod a szabadsagjogokat nincs mitol tartanod az amcsiktol."

Amiből ugye következnék, hogyha nem tartod be a szabadságjogokat, akkor meg van félnivalód. De mégse így van, mert az USA kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt Pinochettel, Marcosszal, és évtizedekig Szaddammal is. Ez az az ellentmondás, amire utaltam.

medium size devil 2016.02.16. 09:55:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Nem, nem feltetlenul kovetkezik. Logikabol is gyenge vagy. Mondjuk mindegy, latni, hogy elvakolt USA-gyulolo vagy, ha Amerika beavatkozik az a baj, ha nem avatkozik az a baj, sajna sose tudnak a kedvetekre tenni.
Pinochet-et a gyarmati szovjet propaganda tuldemonizalta. Valojaban megmentette a chilei gazdasagot az osszeomlastol es a komcsi amokfutastol.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.16. 10:05:41

@medium size devil: A jól ismert ballib taktika :ha buktad a vitát, kezdj el személyeskedni,és tagadd le a nyilvánvalót is..
Lásd be , hogy súlyos ellentmondás van az állításod és a valóság között, hisz USA, ha érdekei úgy kívánják, simán támogat súlyos diktatúrákat. Semmiféle morális gátlás nincs az amerikai vezetésben ezzel kapcsolatban.

medium size devil 2016.02.16. 22:48:36

@A megvalósult amerikai ólom..: A jol ismert fideszbuzi taktika: ha buktad a vitat kezdj el ballibezni.
Ciao majomember, butulj tovabb a bura alatt, nem fogunk tobbet beszelgetni.

medium size devil 2016.02.16. 23:00:18

Van ezzel a kissingeri eszmefuttatassal egy kis bibi. Pl. mi van ha Ukrajna vagy barki mas nem ugy kepzeli a dolgokat ahogy neki leosztjak? Pl. ismet szeretne atomfegyvert. Milyen alapon jarna nagyobb biztonsag pl. egy moszkvai tanarnak vagy egy sziberiai vadparasztnak mint egy harkovi melosnak vagy egy odesszai vendeglosnek? Ertheto ha a ruszkik nem orulnek egy ukran NATO tagsagnak. De oszinten szolva fasz kozuk van hozza ha az ukranok (a nep) ezt akarna?? Szabad onrendelkezes megvan? Eszak-koreai atomfegyver miert nem aggasztja az orosz kormanyt? Netan mert eppen Ok bujtogatjak Oket a Nyugat ellen? Kubaba ki vitt atomfegyvert? Annyira atlatszo ez az orosz "biztonsagpolitika".

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.17. 21:50:54

@medium size devil: Dehogyisnem fogunk, nem úszod meg kispajtás.

Mit írtál te fasz? "Ha betartod a szabadsagjogokat nincs mitol tartanod az amcsiktol." Mi következik ebből a mondatból arra az esetre, ha "nem tartod be a szabadságjogokat"? Tartanod kell az amcsiktól. Pinochetnek, Marcosnak, Szaddamnak mégse kellett, nagyon frankón elvoltak velük az amerikaiak évtizedekig. Pont leszarták a jenkik, hogy mi folyik ezekben az országokban. Milyen súlyos emberijogi szabálytalanságok, gyilkosságok ,emberkínzás stb. Erről nem akarsz tudomást venni, illetve nem vagy hajlandó beismerni, hogy baromságot írtál.

David Bowman 2016.02.20. 15:03:57

@medium size devil: Kambodzsát meg ők bombázták komonizmusba.

David Bowman 2016.02.20. 15:05:24

Pillanatnyilag az oroszok a jobbik oldal.
süti beállítások módosítása