Szerbia és az USA

2017. november 10.

Hoyt Brian Yee, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős vezető diplomatájának üzenete, miszerint „Szerbia nem ülhet egyszerre két széken, különösen ha azok oly messze vannak egymástól” heves reakciókat váltott ki az érintett felek részéről.

A Balkan Insight cikke segít értelmezni az üzenetet a formálisan az európai integráció felé tartó, ám még mindig az oroszok első számú balkáni partnerének számító Szerbia vonatkozásában. Yee és a szerb elnök, Vucic személyes találkozóján nem csak az ororszokhoz való viszony, de a szerb média és ellenzék kedvezőtlen helyzete is terítéken volt, ami alapján kijelenthető, hogy az USA egy keményebb, kritikusabb pozícióba helyezkedik déli szomszédunkkal szemben.

Kérdés, miért épp most kerül erre sor? Vajon az ellentmondásos Kyle Scott nagykövettel való bánásmódot, vagy a szerb médiában hosszú ideje az ország ellenségeként megjelenített Nyugat (és a Szerbia védelmezőjeként beállított Putyin) képét elégelték meg az amerikaiak?

A mindkét féllel egyfajta egyensúlyra törekvő Vucic két fal közé szorulhat: az EU-tagság, a legutóbbi előrejelzések szerint, akár 2025-ben valósággá válhat, miközben a jelenlegi elnök szavazói túlnyomórészt Oroszországot azonosítják Szerbia legfőbb támogatójaként.

Milan Misic írása:

http://www.balkaninsight.com/en/article/why-is-the-us-probing-serbian-loyalties--10-27-2017

kelet-europa_4_het.jpg

Mészégető Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr4413163732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LAM 2017.11.11. 00:31:37

"az USA egy keményebb, kritikusabb pozícióba helyezkedik déli szomszédunkkal szemben"

Mihez képest? Akár bombázhatnák is őket.

(mielőtt, még: ez nem USA-kritika, az Egyesült Államok történetének talán legönzetlenebb háborúja volt az 1999-es bombázás - hivatalosan NATO zászló alatt -, de a lebombázott fél ezt nyilván máshogy érzi).

Európai téridő 2017.11.11. 09:21:36

Úgy látszik, Trumpék érintetlenül hagyták az amerikai külügy demokrata szellemiségét. Lehet, hogy ez egy kompromisszum volt, hogy Trumpot ne zríkálják agyon? Egyébként mit a farkat tud ez a diplomata Szerbia történelméről, hogy ekkora marhaságot talál mondani?

2017.11.13. 11:03:41

Épp most volt hír, hogy az USA és Oroszország új alapokra helyezi kapcsolatait, Trump pedig bízik Putyin haverban.
süti beállítások módosítása