Az al-Kaida feltámadása

2018. március 12.

Az Iszlám Állam bukásával régi ellenség ismételt felbukkanásától lehet tartani: a Council on Foreign Relations elemzése arra próbál rávilágítani, hogy a 2011-es arab tavasz óta történt események csendes nyertese nem más lehet, mint az al-Kaida.

„Miközben az elmúlt években az Iszlám Állam sikeresen uralta a főbb címeket, és a különféle belbiztonsági szolgálatokat, az al-Kaida csendben újjáépítette önmagát. A múlt nyáron tett, új egyesülésről szóló nyilatkozata a szervezet afganisztáni jelenlétének feltámadásával, valamint a szíriai, jemeni, s szomáliai helyzetének megerősítésével kombinálva csak aláhúzza a rugalmasságát és valós erejét az Egyesült Államok néhai terrorista ellenségének.”

„Noha az al-Kaida újjáépítésének és újjászervezésének kezdete visszább datálódik a 2011-es arab tavasz kezdeténél, az azt követő felfordulás kétségkívül hozzásegítette a szervezetet ahhoz, hogy magára találjon. A 2011-es és 2012-es sikeres merényletek sora ugyan arra engedte következtetni az optimistákat, hogy az al-Kaida egy legyőzött erő, mégis úgy tűnik, hogy az al-Kaida azok közé a regionális szervezetek közé tartozik, akik a legtöbbet tudtak profitálni az arab tavasz csúcsán.”

„Az al-Kaidához hű egységek, valamint a különféle szövetségeseik jelenleg több tízezres létszámot tesznek ki, elegendő képességgel arra, hogy megbontsák a regionális stabilitást, vagy hogy támadásokat indítsanak a deklarált ellenségeikkel szemben. Csak Szíriában több, mint 20 000 főnek parancsol a szervezet, és valószínűsíthető, hogy további 4000 Jemenben, és 7000 Szomáliában várja az utasításokat.”

„A szervezet nagyhangú, szektákra emlékeztető hangvételben tett kinyilatkoztatásai a közösségi médiában tovább élesítették a történelmi ellentéteket a szunniták és síiták között, ami kellően hatásos belépőt adott ahhoz, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a szíriai belpolitikában. Az al-Kaida választott eszköze a Dzsabat an-Núszra front lett, mely az iraki al-Kaida csatlósaként kezdte, azonban miután utóbbi átszervezte magát az iraki Iszlám Állammá (ISI), az al-Kaida vette át a jelentősen megerősödött szervezet felett az irányítást.”

„Noha az Iszlám Állam uralta a világ fókuszát az elmúlt években, az al-Kaida a háttérben meghúzódva erősítette meg különféle bástyáit. A valóság az, hogy jelenleg az al-Kaida már sokkal veszedelmesebb fenyegetést jelent Szíriában, mint az ISIS. A Hajat Tahrir al-Sham nevű szervezet, mely a legutóbbi al-Kaida által szövetségbe fogott alakulat jelenleg a legnagyobb lázadó csoport az országban, mely az elmúlt évben egész Idlib tartományra kiterjesztette befolyását, végig a szír-török határ mentén.”

„Az ISIS jelenleg már nem tudja felvenni a versenyt az al-Kaidával sem a világra gyakorolt hatást, sem az emberi erőforrásokat, sem a szervezetek kohézióját tekintve. Csak két szempont szerint bizonyul erősebbnek az Iszlám Állam riválisánál: a brandjének erősségét, s azt a vélelmezett képességet tekintve, hogy hatalmas port kavaró terrortámadásokat képes végrehajtani Európában.”

A cikket a következő linken olvashatja:

https://www.cfr.org/expert-brief/al-qaedas-resurrection 

kk_1.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr8913734434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nts 2018.03.13. 22:16:24

De honnan szereztek annyi fegyvert?

Piri és Barkas 2018.03.13. 23:53:23

Zsetonért mindig van....

Jakab.gipsz 2018.03.14. 06:16:25

Úgy tűnik ezeknek a csúnya al-Kaidásoknak, nem akaródzik, a fejlett nyugati, gender diktátorokhoz integrálódni.
süti beállítások módosítása