Marokkó javíthatná az emberi jogok helyzetét Nyugat-Szaharában

2018. április 12.

A marokkói vezetés és a Polisario front újabb súrlódása során ismét nyomás alá kerülhet az ENSZ békefenntartó missziója. A terület óriási, az ember kevés, a szembenállók kezében pedig fegyver van. A veszítenivaló viszont mindkét fél részéről sok, így egyelőre kérdéses, hogy a konfliktus túllép-e az üzengetésen és kikezdi-e az ottani ENSZ missziót.

„Marokkó emberi jogokért felelős minisztere beismerte, hogy országa a vitatott Nyugat-Szaharában ügyelhetne jobban is az emberi jogokra, mivel az észak-afrikai királyság figyelmeztetést adott ki, hogy a térségben felléphet a Polisario Felszabadítási Front ellen.

Mustapha Ramid hétfőn azt mondta az Associated Pressnek, hogy Marokkó „az emberi jogok intézményi keretének megerősítésén dolgozik. Marokkó nem a pokol az emberi jogok tekintetében, de nem is a menyország.”

Ramid napokkal azután beszélt, hogy Marokkó külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy minden lehetőség az asztalon van - beleértve a katonai akciókat is - akkor, ha az ENSZ nem tesz lépéseket a Polisario front állítólagos tervei ellen, miszerint katonai állásokat építenének az ENSZ által felügyelt, nyugat-szaharai senkiföldjén.

Marokkó 1975-ben annektálta a korábbi spanyol gyarmatot - Nyugat-Szaharát -, és harcolt a Polisario fronttal, egy mozgalommal, ami függetlenséget követel az ásványkincsekben gazdag Nyugat-Szaharának. Az ENSZ tűzszünetet alkudott ki 1991-ben, és egy békefenntartó missziót hozott létre, hogy a fegyverszünetet felügyelje.

Marokkó egy „déli tartományának” tekinti Nyugat-Szaharát, és széles körű autonómiát ajánlott a területnek. A Polisario front viszont azt akarja, hogy a 350 000 és 500 000 fő közötti helyi lakosság, egy népszavazáson határozhasson.”

ervin_1.jpg

Kép forrása: http://azatlasz.hu/kepek/201511/marokko.jpg

A teljes cikk a következő linken olvasható:

https://www.voanews.com/a/morocco-could-improve-human-rights-in-western-sahara-rights-minister-says-/4341661.html

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr8413829808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása