A héten történt.. Olaszország

2010. november 07.

Tovább dagad a Berlusconi körüli prostitúciós botrány: Az olasz miniszterelnököt sorra újabb és újabb prostituáltakkal és sztriptíztáncosnőkkel hozzák kapcsolatba, akikkel privát villájában tartott nagyobb bulikat az elmúlt évek során. A legújabb hölgy – Ruby – például csupán 17 éves, ami tovább rontja a kicsapongó életmódjáról elhíresült és jelenleg korrupcióval is vádolt Silvio Berlusconi népszerűségét.

 
Nápolyban továbbra sem oldódott meg a szeméthelyzet: A Berlusconi által a helyzet megoldására tett ígéretek ellenére újabb összecsapásokra került sor a helyiek és a szemétszállítók, később pedig a rendőrök között, miután egy új szeméttározót nyitottak meg Nápoly környékén. A demonstráció során egy kukásautót felgyújtottak, több elől pedig elállták az utat, ám végül a rendőrség megakadályozta a helyzet komolyabbá fordulását. A nápolyiak több éve elégedetlenek a folyamatosan épülő szemétlerakókkal, mondván, az ország összes szemete ide érkezik, amiből csupán a helyi maffia (a Camorra) profitál. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy már az EU is elmarasztalta,és bírsággal fenyegette meg az olasz államot.
 
Olaszország is a csúcson jár az Európai Uniós pénzek elcsalásában: Az Európai Bizottság elkészítette a „Fight Against Fraud” című jelentését, melyben kijelentik, hogy a tavalyi év során 1,2 milliárd eurót loptak vagy csaltak el a legszegényebb régiókat támogatni hivatott kohéziós alapból. A tettesek legtöbbször korrupt hivatalnokok, akik esetenként nem létező mezőgazdasági projektekre szereztek nagyobb összegeket. A jelentés szerint az ügyek kétharmada a következő hat országban történt: Bulgária, Románia, Görögország, Olaszország, Lengyelország és Spanyolország.
 

A Fiat otthon a legveszteségesebb: A cég vezérigazgatója, Sergio Marchionne elárulta, hogy az idei tervezett profit (közel 2 milliárd euró) túlnyomó része a nem olaszországi autógyáraikból folyik be. Kijelentette, hogy nem vezethetik a végtelenségig veszteségesen az olasz gyárakat és átalakításokra, modernizálásra lenne szükség, melyhez készen áll körülbelül 20 milliárd eurónyi tőke. A kifejezetten erős pozícióban lévő helyi szakszervezetek viszont hallani sem akarnak az új, rugalmasabb munkavégzésről, így egyfajta állóháború alakult ki a cégvezetés és köztük. Bár a gyárak bezárását Marchionne kizárta, ha esetleg mégis így döntene, az hatalmas szociális válságot okozna, főleg az ország déli felén, ahol nagyon sokan dolgoznak a Fiatnál.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr832429901

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása