Összeomlóban Franciaország

2011. március 23.

Nem olyan régen mi magunk is szenteltünk egy cikket az egyre erősödő francia Nemzeti Frontnak, illetve vezetőjének, a karizmatikus Marine Le Pennek. De azok után, hogy a héten két komolyabb győzelmet is elkönyvelhetett a szélsőjobboldali politikus – miután pártja remekül szerepelt a helyhatósági választásokon, illetve a közvélemény kutatási adatok szerint a jövőre esedékes elnökválasztáson akár legyőzheti Nicolas Sarkozyt és Dominique Strauss-Kahnt is – úgy éreztük, hogy érdemes lenne megjelentetnünk egy vele készült friss interjút is. A meglepően lényegre törő és tanulságos beszélgetést, mely a szokásoktól eltérően témakörök szerint tagolódik, egyébiránt Roselyne Fébvre készítette a France 24 hírportál számára (angolul: itt).
 
 
(Marine Le Pen, forrás: www.rtl.fr)
 
Nicolas Sarkozy
 
„Franciaország éppen összeomlóban van egy elnök miatt, aki képtelen tovább irányítani, akit kizárólag saját megérzései és érzelmei befolyásolnak, függően az adott helyzettől. És emiatt Franciaország érdekei és megítélése sérül.”
 
Japán földrengés
 
„Szeretném kifejezni csodálatomat a japán emberek által tanúsított hihetetlen nyugalom és bátorság iránt. Érdemes lenne tanulnunk tőlük és abból, ahogy Japán felkészítette lakosságát egy ilyen mértékű katasztrófára. Franciaország felkészültsége nagyon gyenge. El kell kezdenünk egy információs és oktatói kampányt, illetve létre kell hoznunk egy civilekből álló nemzeti gárdát, amely segítséget tud nyújtani egy ilyen természeti katasztrófa esetén.”
 
Nukleáris energia
 
„A környezetvédők éveken keresztül ellenezték a nukleáris energiába való befektetéseket, még úgy is, hogy ezek a befektetések a francia energia központok modernizálására szolgáltak. Természetesen kutatnunk kell más energiaforrások után. De ma azt mondani, hogy vissza kellene fognunk a nukleáris energia felhasználást, számomra teljességgel elfogadhatatlan.”
 
Líbia
 
„Belépni úgy a líbiai háborúba, hogy közben már belekeveredtünk egybe Afganisztánban, illetve, hogy Irak sem stabil, rendkívül rossz döntés. A mindenkori francia elnök legfőbb feladat ugyanis, hogy szem előtt tartsa Franciaország és benne a francia lakosság érdekeit és jólétét. Az arab országokban a közvélemény ellenünk fog fordulni, ha beavatkozunk. Miért mindig az Európai Unió feladata, hogy katonailag közbelépjen, hogy a menekülteknek segítsen? Számomra logikus, hogy Líbia szomszédai meg tudnák oldani ezt a regionális problémát.”
 
Euró
 
„Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az euró nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, hiszen nem segítette az európai államokat, hogy gazdaságaik és jólétük növekedjen, valamint, hogy a munkanélküliség csökkenjen. Éppen ellenkezőleg, elősegítette gazdaságaink hosszú távú meggyengülését. Ha visszatérünk a nemzeti valutához, akkor végre ismét kamat nélkül adhatna kölcsönt a francia Központi Bank a Kincstárnak. Ez pedig segítene minket abban, hogy végre kikerüljünk abból az adóság spirálból, amibe az elmúlt évekbe kerültünk.”


Elnökválasztás és a felmérési adatok
 
„Nem lepődtem meg azokon a felmérési adatokon, melyek azt mutatták, hogy a második szavazási körbe juthatok. Ezek a számok csak erősítenek engem abban, hogy tovább dolgozzam és tovább népszerűsítsem az elképzeléseimet. Még mindig rengeteg francia gondolkodik tévesen a Nemzeti Frontról. Van megoldásunk a kutatás és oktatás kérdésére is, nemcsak a bevándorlásra és a nemzetbiztonságra. Szeretném biztosítani a franciákat arról, hogy a második körben lesz valós lehetőségük választani. Sarkozy és Strauss-Kahn ikrek. Ugyanolyan ötleteik vannak. Én igazi alternatívát adok.”
 
Dominique Strauss-Kahn
 
„Ő a megtestesítője mindannak, ami ellen én harcolok. Azok a döntések, amiket ő a Nemzetközi Valutalap (IMF) élén hozott rengeteg embert nyomorított meg szerte a világon, katasztrofális társadalmi következményeket okozva.”
 
Bevándorlás
 
„Moratóriumot kell bevezetnünk a bevándorlásra. Vannak bizonyos foglalkozási területek, amelyek bevándorlásra szorulnak, mivel a bevándorlók olyan tudással rendelkeznek, amivel mi nem. De ezen kívül nem engedhetünk többet. A bevándorlás ránehezedik adósságainkra és a társadalmi védőhálóra. 5 millió munkanélküli él Franciaországban. Mit fogunk csinálni, újabb munkanélkülieket importálunk? Ez egyszerűen őrület.”

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr192764207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fenyő Ervin - MENEKÜLTEK (1) 2011.03.30. 09:18:44

2006 szeptemberétől 2007 végéig magyar nyelvet tanítottam magyarországi menekülttáborokban: Bicskén, Békéscsabán, Debrecenben. Mindhárom katonai jellegű telep volt. Az egykor szovjet laktanyaként szolgáló debreceni tábor emeletes épületeivel, hatalmas ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minafoto · http://www.minafoto.hu 2011.03.23. 16:31:10

Merkeléknek is kezd elegük lenni a bevándorlásból... Angliában is küzdenek a multikulti problémákkal...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.04.06. 01:41:14

Üdv! Jó a blogotok!
Érdekes ez az egész európai jelenség, aminek Marine is része... talán Ausztriában kezdődött, aztán a jobbközépen, majd a baloldalon (Thilo Sarrazin) is ki mertek mondani olyan dolgokat, amiért korábban "politikai halál" járt (bár őt "megölték").
Mindenesetre érdekes lesz az elkövetkezendő pár év az eu-ban ebből a szempontból.
süti beállítások módosítása