Az év, amikor Putyin felrázta Európát

2014. október 07.

Európából nézve az idei év külpolitikai eseményeinek fősodrában egyértelműen az orosz-ukrán válság és Vlagyimir Putyin személye áll. Az orosz elnök előbb önkényesen átrajzolta a krími határokat, majd úgy kezdett háborúba Kelet-Ukrajnában, hogy közben csak külső szemlélőnek tetteti magát. Meddig mehet el az orosz elnök? Mik a főbb dilemmák Moszkva számára?

Amikor idén tavasszal véglegessé vált az orosz katonai jelenlét a Krímben, sokan – köztük a DiploMaci szerkesztői is – úgy vélték, hogy Putyin megelégszik az elért „eredménnyel”, és nem fokozza tovább a bizonytalanságot Ukrajna kapcsán. Noha az euroatlanti tengely egy pillanatig sem tekintette legitimnek az orosz beavatkozást, általános politikai nézetté vált, hogy mindezt meg nem történtté tenni csak aránytalanul nagy kockázat (értsd: katonai beavatkozás) árán lehetne. A Krím a teljes győzelmet és az ezzel járó hatalmas népszerűséget jelentette Putyin számára.

putyin1.jpg

("Úgy tűnik van mire inni", f: www.telegraph.co.uk)

Európából nézve az egész orosz-ukrán konfliktus azért tűnhet furcsának, mert az teljes egészében a XX. századra jellemző bipoláris szemléletet tükrözi: van a keleti és nyugati érdekszféra, a kettő ütközésénél pedig versenyt fut a két blokk, azt remélve, hogy így megvédheti saját határait. A gond az, hogy míg Oroszország így gondolkodik, addig Európa egy sokkal rugalmasabb multipoláris világrendet szeretne megteremteni. Egyrészt tehát adott egy szemléletbeli különbözőség, ami a Krím kapcsán élesedett ki.

Csakhogy a Kreml első embere még tovább ment. Miután senki nem állta az orosz tankok útját a Krímben (és itt hosszasan lehetne elmélkedni a NATO és/vagy a régóta reformérett ENSZ BT szerepéről), Putyin a konfliktus eszkalálása mellett döntött, és Kelet-Ukrajnában is szabadságharcot hirdetett az ott élő oroszok számára. Tette mindezt két fő okból: egyrészt végleg el akarja vágni Ukrajnát a nyugati integrációtól, és inkább a formálódó Eurázsiai Gazdasági Közösség részévé tenné, másrészt az orosz nacionalisták támogatását akarta tovább erősíteni.

Vajon nem vállalta-e túl magát az orosz elnök? Nézzük, hogy mik a főbb kihívások, dilemmák:

1) A nacionalistáknak jó eséllyel csak az oroszajkú régiók Oroszországhoz történő csatolása lenne kielégítő megoldás, ami azonban túlzott politikai és katonai kockázatot jelentene Putyin számára. Bármilyen átmeneti, ideiglenes megoldást megalkuvásként értékelnének a nacionalista erők, ami ugyan nem vezetne Putyin leváltásához, azonban a krími fordulat utáni belpolitikai eufória már egyértelműen a múlté lesz.

2) Putyin a reguláris erők bevetése helyett egyfajta árnyékháborút indított, ahol nincs hadüzenet, nincsenek szembenálló hadseregek, azonban vannak gyanús humanitárius szállítmányok, orosz fegyverek, gerillaharcok, rendszeres túlkapások és önállósuló alakulatok. Lehet, hogy így a vonatkozó nemzetközi normák szerint a konfliktus nem minősül háborúnak, azonban a felelősség ettől még az oroszoké marad. A nemzetközi közösség jelentős részét talán éppen a nem-háborúnak álcázott háborúskodás bőszíti fel a legjobban.

putyin2.jpg

("Elsőszámú közellenség", f: www.wordpress.com)

Ebből a helyzetből úgy kellene kihátrálnia Putyinnak, hogy közben nem gyengíti a saját imázsát. Mivel ilyen biztos megoldás egyelőre nem kínálkozik, Putyin az időhúzás mellett döntött (lásd tűzszünet, bizonytalan tárgyalások megkezdése, a nemzetközi sajtó tematizálása a szankciók köré, stb.).

3) Az előző gondolathoz kapcsolódva: úgy vélem, nehéz elhessegetni azokat a gondolatokat, hogy maga Putyin sem tudja felmérni, mit hozhat számára a kelet-ukrajnai konfliktus. Talán éppen ezért döntött úgy, hogy inkább a háttérből támogatja az Oroszország-párti erőket Ukrajnában. Egyszerűen hiányzik az egyértelmű cél az orosz fél részéről. A harcok felfüggesztésének alapvető feltétele volna, ha a harcban álló felek előzetesen közölnék igényeiket, majd ezek mentén kezdenének tárgyalásokba. Tegyük fel, hogy Oroszország beéri egy olyan ideiglenes megoldással, ahol Ukrajna területi integritása megmaradna, azonban az oroszajkú megyékben széles körű autonómiát kapnának az ott élő oroszok. Vajon egy ilyen ideiglenes megoldás melyik fél számára jelentene garanciákat? Mi biztosítaná, hogy sem Kijev, sem Moszkva nem folytatja majd a harcokat pár hónap vagy év múlva?

4) Akár lesznek újabb területfoglalások, akár nem, ha Oroszország politikai diadalt arat és megtartja Ukrajnát az orosz érdekszférában, az olyan gazdasági és pénzügyi terheket jelentene az orosz gazdaság számára, amiket az érvényben lévő szankciók meg sem közelítenek. A moszkvai irányítású Eurázsiai Unió létrehozása Putyin legújabb víziója, a kérdés az, mindenáron be kell-e tagozni Ukrajnát, vagy elegendő Moszkvának a bizonytalanság fenntartása révén a nyugati integráció megakadályozása?

5) A szankciókról korábban Putyin meglehetősen magabiztosan nyilatkozott (mint arról mi is írtunk). A kérdés az, hogy a nyugati tengely által kilátásba helyezett újabb gazdasági korlátozások mekkora terhet jelenthetnek majd Moszkva számára? A teljes gazdasági izoláció terve minden bizonnyal csak utópia, azonban vannak olyan területek (például az orosz államadósság dollárban és euróban denominált részleteinek finanszírozása), ahol a gazdasági szankciók akár éveken átívelő problémahalmazt jelenthetnek Putyin számára.

Természetesen Putyin dilemmái csak az érme egyik oldalát jelentik. A kihívások ellenére azonban egyelőre úgy tűnik, Oroszország inkább nyertese, semmint vesztese az idei évnek. A helyzet megítélése azonban bármikor megváltozhat; Putyinnak pedig fel kell készülnie minden eshetőségre. Ha már a Nyugat ezt nem tette meg 2014 elején.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr776766181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.07. 08:40:21

Putyin fölényesen legyőzte a nyugatot Ukrajnában. S emellett sikerült nemzetközi tényezővé tennie Oroszországot, amit immár az USA is kénytelen elismerni.

Krajcsír 2014.10.07. 10:41:18

Nem tudom, de itt mindenki Ukrajnához köti "Oroszország visszatérését", de valójában már tavaly Szíriánál látni lehetett, hogy Moszkva sokkal erősebb, mint volt és képes egymaga is visszavonulásra késztetni a NATO erőket, azok technikai fejlettségének dacára. Valahogy elfelejtik, hogy Oroszország a fél flottáját kiküldte Szíria védelmére, s leszedte azokat a "tesztrakétákat", amiket a NATO lőtt ki az arab országra (nem tudom emlékeznek-e a két ballisztikus rakéta történetére, amit "hivatalosan izraeli rakétatesztnek" minősítettek, de az oroszok azonnal észlelték és lelőtték). 1988 óta 2013-ban fordult elő először, hogy az USA nem indított katonai akciót és látványosan visszakozott, mégpedig nemcsak az alacsony támogatottság (alig 8-10 százalék) vagy a közel-keleti következmények kiszámíthatatlansága miatt, hanem mert nem lehetett tudni miként reagálnának az orosz erők a mintegy 50 000 kettős állampolgár védelme érdekében. A másik pedig, hogy a proxyháborút, vagy nevezhetjük árnyékháborúnak, sem az oroszok használták először, tessék megnézni csak továbbfejlesztették. Tessék megnézni a szíriai háborút, ahol a nem létező szíriai "mérsékelt" ellenzéket (értsd iszlamista militánsok, mint az al-Nuszra Front és társai) közvetlenül az Öböl-menti államok és Törökország támogatott (például kinyitották a börtönöket és Szíriába küldték harcolni az iszlamista bűnözőket), közvetve pedig a Nyugat támogatott pénzzel és fegyverrel. Szóval nincs új a nap alatt.

mrZ (törölt) 2014.10.07. 18:21:30

I’ve been a journalist for about 25 years, and I’ve been educated to lie, to betray, and not to tell the truth to the public
I was supported by the Central Intelligence Agency, the CIA. Why? Because I am pro-American.
www.youtube.com/watch?v=yp-Wh77wt1o

Mi a helyzet a bloggerekkel?

toportyánzsóti 2014.10.07. 19:44:12

@maxval a bircaman: Kérődzőbucival még az is lehetséges hogy olyan ország nemzetközi tényező ahol 4 rubelből 3-at ellopnak.Csak addig tart a dolog míg az olajár magas,szégyen hogy csak a nemzet földjében rejtőző kincsek elkótyavetyélésével tud uralkodni a KGB a szerencsétlen orosz népen.

toportyánzsóti 2014.10.07. 19:53:19

Az orosz elit nem gyújt örömtüzeket,a rubel mélyrepülése sem kifejezett sikersztori,putinkának Ukrajna lesz a komcsi elődök Afganisztánja.

Mr. Waszabi 2014.10.07. 20:33:13

Itt valami tévedés lesz. Ahogy a számokat elnézem, saját magát verte szájba, de nem kicsit. Már vérzik, és csak rosszabb lesz.
Józan ember elgondolkodna a megszokott sablonokon túl, miszerint az orosz medve inkább csak játékmaci az EU mellett. Lakosságban, gazdasági, technológiai és katonai erő tekintetében egyaránt. Arról nem beszélve, hoyg az EU szövetségese hivatalosan és nem hivatalosan (azaz gazdaságilag) az USA.
Ne legyünk a megszokások rabjai, mert érhetnek meglepetések. Az atom csak pusztításra jó, de az oroszok többsége sem akar már meghalni egy kedves vezető elképzelései miatt. Ébredni kéne végre - itt is, ott is.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.10.07. 21:10:47

100 dodó alatti olajár mellett oroszország anyácska nem finanszírozható. A brent jelenleg 92, és csökken. Pár hónapja van a macinak, oszt jónapot.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.10.07. 22:08:49

@triumphator: Ugyanezt vízionáltátok Orbánnal kapcsolatban is, úgy három éve, aztán nézd meg mi lett belőle. E héten harmadjára ver el titeket csak ebben az évben, mint Lúdas Matyi Döbrögit..
A költő szavaival élve: "álmodik a nyomor" ;)

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.10.07. 22:13:08

@toportyánzsóti: Eleinte tényleg így tűnt, de mostanra megváltozott a helyzet A kelet-ukrajnai területen az orosz szeparatisták fejtik ki azt a tevékenységet, amit Afganisztánban a Mudzshedek csináltak..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.10.07. 22:21:11

@Mr. Waszabi: Na és mire megy az EU a gazdasági fölényével a konfliktus kapcsán? Mostanra már jól látszik, hogy nem sokra. Az orosz energiahirdozókra szüksége van. Komoly szankciókat nem vezethet be, mert a válasz szankciókat igen megsínylené elsősorban a német gazdaság. Az oroszok meg azt csinálnak keleten amit akarnak. Nagyon úgy tűnik hogy el fogják csatolni az iparilag fejlett donyecki régiót, ami egy újabb csapás az amúgy is nehéz helyzetben lévő ukrán gazdaságra.
Az "európai haderő" szembeállítása az orosszal meg egyenesen nevetséges.

Mr. Waszabi 2014.10.07. 22:37:43

@A megvalósult amerikai ólom..: tájékozatlan vagy. A katonai fölényhez, háborúhoz meg pláne gazdasági fölény kell. Nem az számít, hogy ki mit hisz erről, hanem hogy tudja-e ezt vagy sem. Te a jelek szerint nem. Pedig biztosan tanultál törit.
Most nekem kéne elnézést kérnem helyetted? Nem gondolom. A butaság sosem kifizetődő.

Mr. Waszabi 2014.10.07. 22:45:24

@A megvalósult amerikai ólom..: 550 millió lakos termel itt évi 16000 mrd USDnyi GDP-t. Plusz saját tőkeerő, plusz ezen megvásárolható nyersanyag források, plusz csúcstechnológia.
Az oroszok meg 140 millióan 2100 mrdnyit, nincs elég tőkéjük, mínusz elmaradott technológia. Ortodox matek megy-e még? Próbáld meg, hátha.
Nem mellesleg épp ma nyilatkozta a pénzügyminiszterük, hogy Putyin hadseregfejlesztési elképzeléseihez nincs meg országuk gazdasági háttere. 2020-ig 576 mrd USDnyi kiadást tervez a szőke, ehhez képest az USA védelmi kiadásai jelenleg évi 450 mrd USDre rúgnak. Az EU-nak minden feltétele adott a gyors felfegyverkezéshez, csak eddig politikai-gazdasági okokból nem volt érdekelt ebben.
De képes rá, nincs gátja a döntésen kívül ennek. Putyin meg hiába dönt el bármit, nem képes rá. Nagy különbség. Ébredni kéne végre...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.10.07. 23:37:22

@Mr. Waszabi: Te komolyan elhiszed azt hogy itt egy katonai konfliktus elképzelhető az EU és az oroszok között?? Naív vagy. Az oroszok pontosan tudják hogy meddig mehetnek el és addig bizony el is mennek. Az EU pedig képtelen érvényesíteni gazdasági fölényét. Az orosz katonai műveletek azt célozzák hogy az új Ukrajnát minél inkább destabilizálják.
Nem veszed észre hogy kora tavasz óta lökitek a szöveget arról hogy Putyin mennyire megszívja, ehhez képest nagyon is úgy alakulnak a dolgok ahogy ő képzeli. Komoly szankciók nincsenek, csak nagy szövegelés nyugati részről.

"A katonai fölényhez, háborúhoz meg pláne gazdasági fölény kell" Vietnám?
De említhetném a dollármilliárdokból felvegyverzett amerikabarát iraki haderőt, amit néhány tízezer fanatikus harcos gond nélkül szorított ki Észak -Irakból..

toportyánzsóti 2014.10.08. 05:12:21

@A megvalósult amerikai ólom..: KGB-t érte már néhány meglepetés,kár volt nekik átvenni a kezdeményezést,persze putinnak már csak a háború maradt ha nem akar távozni mert országában 4 rubelből 3-at ellopnak.

ciprióta 2014.10.08. 14:00:27

@maxval a bircaman: micsoda baromságot hoztál itt össze germicid, méghogy a törpegén csekista sikertörténete következne???a valóságban pedig az Orosz Föderáció egy éven belüli teljes ellehetetlenülése a külpiacon, bankrendszerében, strukturális reformok terén, totális gazdasági csőd két éven belül, egy éven belül pedig az orosz hazai lakosság lázadása....

ciprióta 2014.10.08. 14:07:35

a tegnapi napon 62 -ik életévét betöltött putler rendkivül rossz passzban van, már nem elegendő a krimi és kelet ukrajnai intervenció tényének folyamatos turbóztatása ugyanis...l. belföldön az árak három hónap alatt harminc százalékkal nőttek, 2.a rubel folyamatosan értéktelenedik....3. az orosz minőségü olaj valódi ára már 90 dollár alatt van és folyamatosan esik vissza a termelés azt követően ,hogy a legnagyobb amerikai cégek kiszállnak az uj orosz lelőhelyek feltárásából, az orosz félnek pedig nincs megfelelő saját technológiája és technikája a folytatáshoz...4. a földgáz ára harminc százalékkal esett vissza, ha igy megy tovább vissza kell fogni a kitermelést,miután a kinaiak nem veszik át mai áron a felesleges 152 milliárd köbmétert...már kiderült mára,hogy a tervezett Szila Szibirii nevü egykor létesitendő gázvezeték ára a duplája a tervezettnek és a kinaiak már gondolkodnak azon,miként fogják vissza részvételüket egy jobb és olcsóbb jövő reményében...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.08. 14:08:13

@ciprióta:

Látom, nem vagy tisztában a valós tényekkel.

Oroszországból a nyugat most csinált - akaratlanul - nemzetközi tényezőt. Kiderült: a nyugat NEM képes akaratát érvényesíteni Oroszországgal szemben:
- Krím Oroszország része lett, de facto elfogadta a nyugat ezt,
- nem sikerült a nyugatnak Ukrajna meghódítása,
- az oroszellenes szankciókat legerősebben a nyugati nagytőke ellenzi,
- mind az EU-ban, mind a NATO-ban nem sikerült egységes erős oroszellenes álláspontot kialakítani, több tagállam is ellenzi ezt.

ciprióta 2014.10.08. 14:12:15

@maxval a bircaman: én jelenleg itt élek Oroszországban , nemzetközi szakközgazdász vagyok és üzletember, nem gondolom,hogy az általad most felsoroltak közül bármelyik is arra utalna,hogy putler és csodacsapata erősödik, ha nem hiszed gyere ki ide , szivesen látlak , kiváncsi vagyok meddig birnád a dolgot....Pass.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.08. 14:17:33

@ciprióta:

Komoly erősödés van.

Amit írsz, abból egyetlen dolog igaz: a gazdasági helyzet jelenleg rosszabodik.

ciprióta 2014.10.08. 14:29:23

@maxval a bircaman: mire gondolsz akkor amikor a komoly erősödésről irsz???csak nem arra,hogy putler jelenlegi támogatottsága 88 százalékos??Gondolj arra,hogy Hitler dolfi támogatottsága mekkora volt, vagy Kadhafié mielőtt seggbe reszelték......tudod erre van egy konkrét példám...a közeli hetekben ,amikor kiderült,hogy orosz regurális ..zsoldosok...hullanak mint a pernye Lugandonban, nos az egyik putler által finanszirozott felmérőcsapat rákérdezett arra a korosztályra, amelynek fiai, férjei kerülhetnek a halállistára a közeli napokban ,hónapokban. Nos kiderült,hogy a mostani háborut már csak kilenc....kilenc százalék támogatja. Na igy néz ki egy velejéig romlott , aljas diktátor politikai támogatottsága.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2014.10.10. 11:10:42

Hogy ki ráz kit? A kérdés jó. Viszont nyár közepe óta a kőolaj ára folyamatosan esik. 4 éve nem volt ilyen alacsony a brent olaj ára.

stooq.com/q/?s=sc.f&c=5y&t=l&a=ln&b=0

Tartok tőle az ukrán (valójában orosz), szír és líbiai helyzet fokozódni fog. :-( Ha a kereslet lanyha, a kínálatot kell csökkenteni. :-(

Danubium 2014.10.10. 19:32:27

"A gond az, hogy míg Oroszország így gondolkodik, addig Európa egy sokkal rugalmasabb multipoláris világrendet szeretne megteremteni."

Európa már 1945 óta nem akar semmiféle világrendet megteremteni.

Csak az Észak-Amerikai Egyesült Államok akar világrendteremtőset játszani, előre a reagani úton, hidegháborús logika szerint.
A Partnership For Peace szerződést, aminek Oroszország tagja volt, lehúzták a retyón.
Jött helyette NATO-terjeszkedés, amiből Oroszországot kizárták, nyugatról szervezett felforgató hálózatok balkanizálták és polgárháborúba döntötték a régi szovjetbarát rezsimeket.
en.ria.ru/russia/20111206/169389247.html

Amit az oroszok csinálnak, az csak visszaütés a neokon imperializmusnak.
süti beállítások módosítása