Ukrajna: Lőttek a kettős állampolgárságnak

2015. január 07.

Látszólag egy több éve tartó vita zárult tegnapelőtt, midőn az ukrán külügyminiszter nyíltan kijelentette: „nem lehet szó kettős állampolgárságról, pont!” Pavlo Klimkin szavai valószínűleg további lejtőre helyezik a magyar-ukrán kapcsolatokat, mivel egy hazai kormánydöntés alapján a külhoni magyarok pár éve könnyített eljárásban juthattak hozzá a magyar állampolgársághoz.

A döntés, vagyis az azt kihirdető ungvári beszéd időzítése igen érdekes, több szempontból is. Először is, mivel nincs még egy éve sem, hogy 2014 márciusában az ukrán külügyminisztérium közölte, nem veszítik el az ukrán állampolgárságukat azok, akik felveszik az orosz állampolgárságot. Másodsorban pedig azért, mivel nemrég kerültek napvilágra olyan információk, melyek szerint a magyar állampolgárság illegális árusítása egyfajta üzletté nőtte ki magát a kárpátaljai területeken.

klimkin.jpg

("Határozott fellépés" - Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, f: www.hvg.hu)

Kezdjük az elsővel: a tavalyi elhatározás mögött nagy valószínűséggel a kelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak megnyugtatása állt. Valószínű, hogy Kijev látott arra némi esélyt, hogy ezzel a lépéssel ki tudja fogni a szelet az elszakadást hangoztató orosz-pártiak vitorlájából, gyengítendő a kelet-ukrajnai régiók elszakadásának ötletét. Mint azt azóta tudjuk, a terv nem váltotta be ezen reményeket, az ukrán-orosz válságot egy ilyen „egyszerű” jogi kérdéssel nem lehetett új mederbe terelni – az alapvető kettős állampolgárság ellenes retorika így újra előtérbe kerülhetett.

A második faktor számunkra talán még érdekesebb. Az Index még tavaly szeptemberben tette közzé azon cikksorozatát, amelyben leleplezi az ukrán maffia egyik mára bevett üzleti formáját, a magyar kettős állampolgárság árusítását. Az ügyből itthon elég nagy botrány lett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a hírportál a külföldi titkosszolgálatok dezinformációit közölte, így hazaárulást követett el. A kettős állampolgárságért felelős Wetzel Tamás szintén cáfolta a vádakat, ám paradox módon azt is hozzátette, hogy a rendőrség és a belső elhárítás viszont már "nagyon komolyan ráment" az ügyre. Könnyen elképzelhető, hogy maffiahálózat kialakulása volt az utolsó csepp Kijev poharában az amúgy is ellenszenvet kiváltó honosítási procedúrával kapcsolatban, és ennek hatására döntöttek úgy, hogy a több évnyi huzavona után megérett az idő a valós fellépésre.

Emlékeztetőül – ahogy arról már mi is írtunk (például itt és itt) –, az ukrán alkotmány kimondja, hogy az országban „egységes” (vagy „egyetlen”) állampolgárság létezik. Ezt a megfogalmazást jogászok több alkalommal is egyfajta tiltásként értelmezték, azonban valós szankciókat Kijev sosem fogalmazott meg a kettős állampolgársággal szemben. Úgy tűnik, ennek a jogvitának vége szakadhat, Klimkin ugyanis egyértelműsítette, hogy „minden kettős állampolgárnak tudnia kell, hogy le fogják leplezni, és meg fogják büntetni.”

A lépés valószínűleg további eltávolodást fog hozni a magyar-ukrán kapcsolatokban, amelyek már jelenlegi állapotukban sem kifejezetten szívélyesek. A magyar kormány döntései az orosz szankciók retorikus ellenzéséről, majd azok vonakodó elfogadásáról, valamint az Ukrajnába menő gázszállítmányok felfüggesztéséről mind-mind negatívan hatottak a szomszédi viszonyra. Nem elfelejtendő az sem, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatásának híre szintén egy olyan faktor, amelyet Kijev minden bizonnyal negatívan fog értékelni – ezzel pedig valószínűleg nem lesz egyedül Európában. (Véleményem szerint, pont emiatt nem véletlen, hogy az oroszok első embere pont most, az Angela Merkel látogatásának hivatalossá válása után fogadta el a valószínűleg több éve folyamatosan egyeztetett meghívást Orbán Viktortól – egyértelmű példáját mutatva annak, milyen alapvető diplomáciai lépésekkel lehet ellenérzéseket szülni a kontinens országai között.)

orbanputyin.jpeg

("Keleti Nyitás élesben" - Orbán és Putyin, f: www.nepszava.hu)

Valószínűleg a kettős állampolgársággal kapcsolatos kijelentés hatását hivatott azonban tompítani, hogy Klimkin Kárpátalját, mint az ország legnyugatibb megyéjét szeretné megtenni az ukrán EU-integráció éllovasának, és szeretné, ha a Visegrádi Négyek tömörülése velük együtt bővülne a közeljövőben öt tagúvá. Kérdéses azonban, hogy ezek az inkább az Európai Unió, mint Magyarország felé tett gesztusmondatok segíthetnek-e a helyzet kommunikációját nyugodt mederben tartani, sokkal valószínűbb, hogy a könnyített honosítás kérdését a nemzetpolitika egyik alapkövévé emelő kormány erős hangvételű választ fog várni a Szijjártó Péter által vezetett külügyminisztériumtól.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr767049793

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerikai zsoldosokkal erősítene a liberális baloldal a tüntetéseken? 2015.01.08. 00:33:17

Három busznyi civil ruhás, fegyveres amerikai katona érkezett december közepén az országba. Ukrán kísérőjük lelőtt két ukrán tisztet a Luzsanka-Beregsurány közúti határátkelőhöz vezető útszakasz egyik ellenőrzőpontján, mert nem akarták engedni a buszok...

Trackback: Sose találnád ki, hogy kit tennének az Ukrán Nemzeti Bank élére! 2015.01.08. 00:31:02

Az egyik ukrán hírportál ma délután az alábbi nem kicsit elképesztő hírt közölte. Aki eddig azt mondta, hazugság, hogy Ukrajna a Nyugat kapcarongya lett, az most nyugodtan elkezdhet sűrűn bocsánatot kérni. A cikk lényege, hogy a milliárdos amerikai ...

Trackback: Ukrajna: Lőttek a kettős állampolgárságnak 2015.01.07. 12:52:02

Elképzelhető, hogy maffiahálózat kialakulása volt az utolsó csepp Kijev poharában az amúgy is ellenszenvet kiváltó honosítási procedúrával kapcsolatban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcsír 2015.01.07. 14:01:36

A cikkből kimaradt ezzel kapcsolatban egy komoly anomália.

Az még érthető, hogy egy állam nem rajong a kettős állampolgárokért és szankcionálja őket. Ugyanakkor ezt egy olyan állam teszi, ahol a kormányban,vagyis akik az országot vezetik, vannak kettős állampolgárok,ráadásul kulcspozíciókban! A gazdasági minisztériumot egy litván; az egészségügyit egy grúz vezeti és az új pénzügyminiszter (!!!!) pedig egy amerikai kettős állampolgár lett.

Akkor ők valójában milyen érdekeket követnek? (A kérdés költői)

Ezekiel 25,17 2015.01.07. 14:09:22

@HUNtington: A cikkből szintén kimaradt, hogy míg Ukrajna egyik oldalról kétségbe vonja a kettős állampolgárság intézményét, másik oldalról meg hetente kuncsorog (tőlünk is) gázért.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.07. 16:32:46

Kit érdekel mit halandzsázik a kijevi ideiglenes amerikai kormányzat?

Velemenyem szerint.... 2015.01.07. 16:36:32

Az elemzésekből az is kimaradt, hogy az elmúlt 10 évben Oroszprszág úgy destabilizálta jobb sorsra vágyó szomszédait, hogy elkezdett orosz állampolgárságot osztani az orosz ajkúaknak, majd arra hivatkozva, hogy orosz állampolgárok érdekeit védi fegyveresen beavatkozott....

Valahol érthető, ha az ukránok most kicsit idegesen reagálnak a kettős állampolgárságra. Mindazonáltal, az Unióban törekvések mellett elég tág teret adhatna a magyar diplomáciának a helyzet "pontosítására", ha nem lettünk volna annyira érthetetlenül ostobák az elmúlt pár évben..

Roland Oranky 2015.01.07. 16:58:18

Tisztelt Velemenyem szerint. Trianon vilagosan megmutatta kik az ellensegeink es kik a barataink. Ukrajna feliratkozott ellensegeink soraba. Antal J. meg veluk alapszerzodest is kotott csakhogy baratainka tegye oket. Meg az Orosz esemenyek elott hoztak egy szlovakianal is rosszabb nyelvtorvenyt es sorozatban zaklattak minket Vereckei emlekmu felgyujtasaval es karpataljai magyarok zaklatasaval. Ha jol emlekszem meg vmi megfigyeles is volt a magyar konzulatusnal az ukran titkosszolgalat reszerol. Nem vagyunk az Ukran baratsagra rautalva -erdekeink nem egyeznek sem a lengyelek , sem az amerikaiak erdekeivel.
Ha ilyenek a barataink mint az ukranok akor milyenek az ellensegeink? Miert engedjuk be oket a Visegradi csoportba-nincs eleg bajunk a magyar gyulolo szlovakokkal...

Андрей Кириленко 2015.01.07. 17:00:53

@Velemenyem szerint....: Ezt úgy hívják; etnomazochizmus. Az egyik tünete, hogyha van valamilyen vita két embercsoport között, akkor egyből és automatikusan a saját fajtájuk ellen foglalnak állást. Ha a kisantant baszogatja a magyarokat, akkor a kisantantnak van igaza. Ha fehérek és feketék összetűzéséről van szó, akkor automatikusan a fekának volt igaza (lásd: Ferguson). Ha az egyház bírálja Izraelt, akkor előkerülnek a pedofil papok. Ha Trianonról van szó, akkor meg az erőszakos magyarosítás. Ha a szlovák nyelvtörvényről van szó, akkor jobbikoznak meg gárdáznak. Ha cigányok ölnek, segélyen élősködnek, akkor a rasszista magyarok a hibásak. Tökmindegy mi a vita tárgya, a keresztény, fehér magyar ember MINDIG hibás. Teljesen mindegy ki áll a pást másik végén.

toportyánzsóti 2015.01.07. 18:40:32

@maxval bircaman szerkesztő: Putin gazdád ezt elqrta nem kicsit homofób kérődző,megtudtad már mennyivel hasít a szopórolleretek?Esik a rubel ahogy még sosem a vezetékrobbantó gazdád ideje alatt?!

empoftla 2015.01.08. 00:27:22

@maxval bircaman szerkesztő: Putyin nagyon bölcsen nem tett egyetlen beépített embert sem az Ukrán kormányba, azt az USA-ra hagyta. Így amerika elbízza magát, és nem veszi észre, hogy az oroszok közben máshol lassan előnyben lesznek. (Lassú víz partot mos, Putyin hosszútávban gondolkodik, a rubel leértékelődése és az olaj alacsony ára is része a stratégiának).

marczy 2015.01.08. 00:36:40

Abban az államban, amely "nem rajong" a kettős állampolgárságért, felmerül bizonyos emberi jogok megsértése. Pont azért, mert az anyanyelvhez és az identitáshoz való jog adminisztratív eszközökkel való korlátozása vezetett a háborúkhoz. Igen, a kisebbségi jogokról van szó. Megint.
Az "egyetlen" és "egységes"-ről: egyik sem jelenti azt, hogy tiltva van a kettős állampolgárság, hanem azt jelenti, hogy az ukrán állampolgárság egységes, és az ukrán jog minden ukrán állampolgárt egyenlőnek tekint: nincs első- és másodrangú ukrán állampolgár. (Papíron...)

Khonsu 2015.01.08. 00:42:06

Na most kéne elzárni a gázt...

J.László 2015.01.08. 01:08:32

Nos, ez pont olyan, mint amidőn épp a parlamentben ülő SZDSZ-es kettős állampolgárok kaptak agyvérzést a kettős állampolgárságtól. Az ukrán kormánynak hány kettős állampolgár tagja van?

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2015.01.08. 06:17:11

Mivel a környező országok az ellenségeink lassan 100 éve, az ott, születési helyükön élő magyarok számára a legbiztonságosabb támogatás a Magyar igazolvány volt - www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ungvar/hu/Konzuliinfo/magyar_igazolvany.htm A hülye és drága népszavazás helyett és árából bölcsebb lett volna egy hozzá kapcsolódó oktatási és szociális alap létrehozása. Ami a világban élő magyarság is szívesen töltögetett volna és ennek arányában a magyar állam is. Üdv

♔batyu♔ 2015.01.08. 10:10:12

Ez azért van, mert nagyon puhák vagyunk a jelenlegi ukrán kormánnyal szemben, amely nemcsak korrupt, de többségük kettős állampolgár is.

Első lépésben gázt elzárni.

Mészáros Laci 2015.01.08. 10:58:22

egy kicsit hiányos az írás, mintha nem a forrásokból akarna valamire következtetni, hanem a következtetést akarná forrásokkal alátámasztani.

fifibá55 2015.01.09. 10:39:28

Minden állam szabadon dönthet ebben a kérdésben, felfogása szerint. Így van ez az EU-n belül is. Nem kell túlragozni, akiket érint, eldöntik, hova is tartoznak, vagy szeretnének tartozni igazán.

Moni Balogh 2015.02.02. 20:00:38

A huje ukran parlamentot lekene valtani vagy csak siman egy bombat kenne belokni nekik,h mind dogoljon meg,na es akkor jo lesz minden.De ha karpataljan osze akkarja uszitani ez a kocsog a nepet,hat nagyon porul jar a klimkin,

kotyesz 2015.02.09. 21:01:00

Ukrajna szinte alig létezik állítólag az oligarhák szétloptak már mindent a maradék emberüket kiárusítják amerikának golyófogónak, eddig az oroszokkal ijesztgették a népet (ugye ismerős) legnagyobb kisebbség soha nem is volt része az országnak ők mehetnek moszkvába de a terület fölött többé nem rendelkezhetnek csak a kijeviek , kérdés ki ad többet ukrajnáért a segélyekből mennyit lopnak el? mennyi jut az emberek megsegítésére? Egyszer kiderül, USA kifizeti az ukrán tartozásokat az oroszoknak? Vagy az eu?
süti beállítások módosítása