Olaszország: Vészesen fogy Berlusconi pártja

2015. szeptember 24.

Silvio Berlusconi neve mostanra már korántsem az olasz politika élvonalával kötődik össze – múltbéli botrányai, a folyamatos jogi eljárások és közéleti csörték miatt a volt miniszterelnök jelenleg kispadra került az itáliai törvényalkotás pályáján. Ezt a másodvonalbeli státuszt természetesen nem csak ő, hanem pártja is megszenvedi: válság közeleg az olasz jobboldalon?

Újabb csapás érte a Forza Italia jobbközép pártot szerdán, amikor is 8 parlamenti tagja döntött úgy, hogy távozik a szebb napokat is megért pártból. Nem ők voltak az első csoport, akik hasonlóképpen döntöttek az idén: pár nappal ezelőtt két másik párttag hagyta el Berlusconi körét, júliusban pedig a volt miniszterelnök egyik legközelebbi szövetségese, Denis Verdini határozta el magát a különválásra – több társával együtt. Míg a távozók közül páran függetlenként folytatják majd pályafutásukat (legalábbis hivatalosan), Verdini ennél messzebbre ment, és külön csoportosulást hozott létre a Szenátuson (parlamenti felső házon) belül.

denis-verdini-rinviato-a-giudizio-600x300.jpg

("Távozóban" - Denis Verdini; f.: si24.it)

Ezen akciója alapvetően egyértelműen abba az irányba mutatott, hogy kilépése valódi pálfordulással fog együtt járni, és a jövőben a Verdini vezette (jelenleg még kis méretű, 10 fős) csoport, a Liberális Szövetség – Autonómiák (Alleanza Liberalpopolare – AutonomieALA) kész támogatni Matteo Renzi jelenlegi miniszterelnök balközép kormányát. Ezt mi sem jelezte jobban, mint a megalakulásuk utáni bejelentés, miszerint készek támogatni a jelenleg is zajló alkotmánymódosítási folyamatokat. Renzi ezzel újabb előnyt szerzett a jelenleg igencsak vergődő olasz jobboldallal szemben, amelyből az elmúlt két év során folyamatosan morzsolódtak le a különböző irányokat preferáló ágazatok. Angelino Alfano és Raffaele Fitto mind olyan nevek voltak, akikben nagy lehetőséget láttak akkoriban a jobboldal megújítására, azonban nézeteltéréseiket nem sikerült kisimítani Berlusconival, így ők is külön pártokat alapítottak, tovább forgácsolva a politikai oldal egységét.

Silvio Berlusconit 2013-ban adócsalás miatt tiltották ki az olasz Szenátusból, ereje és imázsa azóta folyamatosan csökken. Pártjának jelenleg 56 tagja van az alsó- és 45 tagja van a felsőházban – két évvel ezelőtt ez a szám több mint a duplája volt mindkét oldalon. Az il Fatto Quotidiano napilap friss felmérései szerint támogatottsága jelenleg 12,6 százalékon áll, ami a negyedik helyezést jelenti a mai felállásban, és 4 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a statisztikák alapján csupán egy párt tudott pozítív változást elérni 2015-re, ez pedig Berlusconi régi szövetségesei, az Északi Liga (Lega Nord - LN). Nem véletlen, hogy fel is merült a kérdés, hogy kisegíti-e a régi partner az egykori vezetőjüket.

berlusconi.jpg

("Nyugalomra int - de vajon meddig?" - Silvio Berlusconi; f.: reuters.com)

Nem meglepő azonban, hogy az egykori kisebbségi koalíciós partner jelenleg már közel sem érzi, hogy szüksége lenne a felesleges politikai súlyra az élesedő ellenzéki versengésben. Berlusconi úgy tűnik, hogy végérvényesen magára maradt az olasz politikai életben, pártja egyre kisebb hatással tud lenni a mindennapok befolyásolására. Egyértelmű, hogy Matteo Renzi és pártja, a Demokrata Párt (Partito Democratico - PD) mára egyértelműen legyőzte a korábbi sikerpártot: nem tekinthetőek valódi tényezőnek se a törvényhozásban, se a választási versengésben.

Sokkal valószínűbb, hogy inkább háttértárgyalások sorozata indul be a leváló kisebb frakciók vezetőivel, köztük Verdini-vel is, hogy a kiépített szövetségi rendszerrel biztosíthassák a jelenlegi kormánypárt előnyét és többségét a parlamentben. A Lovag – akinek valószínűleg ideje lenne egy új becenevet találni – úgy tűnik, már kimarad ezekből a stratégiai beszélgetésekből. Silvio Berlusconi (egy előző cikkünkre választ adva) valószínű, hogy nem tartja már túszul Olaszországot – ez pedig nagyszerű hír az itáliai félsziget számára.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr367816020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása